|
![]() |
Forum > Ogólne > Pytania, problemy i opinie |
![]() |
|
![]() |
| | Wersja do druku |
Łukasz |
|
|||||
![]() Moderator ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 08/15/08 Postów:: 439 |
Medieval_Man Niechże ateiści ucza się na przykład dodatkowo fizyki (przecież twierdzą, że nauki ścisłe lepiej tlumaczą świat niż religia) lub ateiści czy wyznawcy innych religii bądź wyznań - historii (na której przerabialiby dodatkowo dzieje doktryn religijnych). Specjalistów od tego chyba nie brakuje? No tak, ale czy przykładowo taki nauczyciel fizyki ateista, oprócz tego że będzie przekazywał wiedzę z fizyki, jako suplement zacznie śpiewkę o "bogu przpadku" - to czy to nie będzie indoktrynacja (ide tropem rozumowania niektórych antyklerykałów). Ileż to razy na wykładach spotkałem się z promocją własnych myśli przez nauczycieli akademickich i ileż to razy na egzaminach czy kolokwiach nie można było się temu sprzeciwić pod, wiszącą gdzieś w powietrzu, groźbą utraty pozytywnej oceny - czyż to nie jest indoktrynacja?. czytałem komentarze do arta zapodanego przez Regulego i natrafiłem na ciekawą wypowiedź: "Religia to nie nauka". Otóż właśnie religia w szkole jako przedmiot jest nauką. Ileż trzeba grubych ksiąg przeczytać by poznać choćby historię kształtowania się dogmatów - i niech ktoś powie, że ten proces poznawania to nie nauka? (fakt że tego nie uczą w szkołach - w ogóle moim skromnych zdaniem w polskich szkołach niczego nie uczą, polskie szkoły, a raczej system edukacji to kpina).
===
Niech radują się rodziny, a ich miłość promienieje, jak chleba okruszyny nieśmy wiare i nadzieje...Nam pisane Krzyża bronic, teraz, dzisiaj, jutro, zawsze! |
|||||
|
||||||
Rafi F |
|
|||||
![]() Moderator ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 06/11/05 Postów:: 3072 |
Jeszcze a propos etyków z wolnego rynku... jak sobie to wyobrażasz? Przyśpieszone kursy dla nauczycieli z etyki-moralistyki jak dawniej z materializmu dialektycznego?[/p] Nie tak. Wyobrażam sobie raczej tak, jak było przy wprowadzaniu religii. Ba, będzie nawet lepiej ! Podyplomowe, licencjackie, drugie fakultety (często niestacjonarnie), jako roczna magisterka po licencjacie np. z filozofii czy teologii ( ![]() Poziom początkowy etyków będzie większy niż poziom początkowy (a niestety nierzadko i dzisiejszy) przeróżnych katechetów. Będzie większy, bo wymagania MEN wobec nauczycieli są większe niż Kurii wobec katechetów. Dlaczego zamiast etyki nie nauczać fizyki? A dlaczego wierzący mieliby być karani jedną lekcja fizyki mniej? Dlatego musi być cos z poza programu, najlepiej zbliżonego. Stąd etyka (może filozofia byłaby lepsza, ale chcesz małe dzieci filozofią katować?).
===
czyn sprawiedliwy Jednego sprowadza na wszystkich ludzi usprawiedliwienie dające życie ...przez posłuszeństwo Jednego wszyscy staną się sprawiedliwymi |
|||||
|
||||||
Robert |
|
|||||
![]() ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 09/08/06 Postów:: 1089 |
Quote by: Kruk[/uczytałem komentarze do arta zapodanego przez Regulego i natrafiłem na ciekawą wypowiedź: "Religia to nie nauka". Otóż właśnie religia w szkole jako przedmiot jest nauką. [/p] Nie jest nauka. Jesli jest, to rownie dobrze nauka mozna nazwac wiedze o taktyce i postaciach z gry Heroes of Might and Magic. Tez sa tam anioly i sily zla. Powinno sie uczyc tego w szkolach...
===
****************************** “I'm not a prophet or a stone aged man, just a mortal with potential of a superman. I'm living on.” ***************** |
|||||
|
||||||
Łukasz |
|
|||||
![]() Moderator ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 08/15/08 Postów:: 439 |
Quote by: suration Quote by: Kruk[/uczytałem komentarze do arta zapodanego przez Regulego i natrafiłem na ciekawą wypowiedź: "Religia to nie nauka". Otóż właśnie religia w szkole jako przedmiot jest nauką. [/p] Nie jest nauka. Jesli jest, to rownie dobrze nauka mozna nazwac wiedze o taktyce i postaciach z gry Heroes of Might and Magic. Tez sa tam anioly i sily zla. Powinno sie uczyc tego w szkolach... Sorry ale nie bede polemizował na ten temat z Tobą, skoro wyjeżdżasz mi z grą komputerową....
===
Niech radują się rodziny, a ich miłość promienieje, jak chleba okruszyny nieśmy wiare i nadzieje...Nam pisane Krzyża bronic, teraz, dzisiaj, jutro, zawsze! |
|||||
|
||||||
Rafi F |
|
|||||
![]() Moderator ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 06/11/05 Postów:: 3072 |
Quote by: suration Quote by: Kruk[/uczytałem komentarze do arta zapodanego przez Regulego i natrafiłem na ciekawą wypowiedź: "Religia to nie nauka". Otóż właśnie religia w szkole jako przedmiot jest nauką. [/p] Nie jest nauka. Jesli jest, to rownie dobrze nauka mozna nazwac wiedze o taktyce i postaciach z gry Heroes of Might and Magic. Tez sa tam anioly i sily zla. Powinno sie uczyc tego w szkolach... Faktycznie, "Religia" nie nauką, jest przedmiotem (tak jak np. "Nauczanie początkowe" czy "Jęz. polski"). Nauką jest natomiast teologia (należy do nauk społecznych), filozofia religii i socjologia religii zajmujące się badaniem religii (podobnie jak religioznawstwo bedace zespołem nauk o religii). Rozumiem, że wg twoich kryterium należałoby znieść takie przedmioty jak "Nauczanie początkowe" czy "Jęz. polski" (nie są one nauką). Oczywiście można nauczać "o taktyce i postaciach z gry Heroes of Might and Magic" jeżeli taką chęć wyrażą rodzice. W niektórych szkołach uczą brydża czy szachów (szczególnie dzieci grające w brydża mają lepsze wyniki z matematyki niż ich rówieśnicy).
===
czyn sprawiedliwy Jednego sprowadza na wszystkich ludzi usprawiedliwienie dające życie ...przez posłuszeństwo Jednego wszyscy staną się sprawiedliwymi |
|||||
|
||||||
Rafi F |
|
|||||
Quote by: reguly no cóż wynika z tego, że tylko Kościół katolicki ...Wynika przede wszystkim tyle, ze inni na swe utrzymanie musza zarabiac sami. Jako moderator W cytowanym poście reguly insynuuje, że katolicy to darmozjady, w tym katecheci, a w szczególności wszyscy konsekrowani katolicy. Dalszych wyjaśnień odmawia licząc, że obroni się "wieloznacznością" wypowiedzi. Narusza to dobre obyczaje jak i zasady publikacji na forum. Ponadto, pomimo wielokrotnego edytowania, a nawet usuwania tej wypowiedzi ciągle ją w tym miejscu ponawia. Jak dla mnie pomówienie to jest to objawem braku poszanowania dla ludzi w ogólności, dla chrześcijan w szczególności, a uchylanie się od dalszych wyjaśnień objawem tchórzostwa autora.
===
|||||
|
||||||
Dezerter |
|
|||||
![]() ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 05/17/06 Postów:: 1841 |
Quote by: reguly no cóż wynika z tego, że tylko Kościół katolicki ...Wynika przede wszystkim tyle, ze inni na swe utrzymanie musza zarabiac sami. Nie rozumiem cię Reguly - możesz twierdzić, że według ciebie uczenie religii jest niepotrzebne, czy nawet szkodliwe, ale nie możesz nazywać nauczycieli (czegokolwiek! a już na pewno nie religii odkąd ocena weszła do "średniej" i stała się pełnoprawnym przedmiotem) religii darmozjadami, bo: - uczą tak samo jak inni nauczyciele i wypełniają te same obowiązki - ich przedmiot jest szczególnie trudny ze względu na "opór" czy wręcz wrogość części młodzieży (powinni dostawać dodatek szkodliwy!) A na koniec rzucę ci chińskie przekleństwo "obyś cudze dzieci uczył" - jak się spełni to przestaniesz bajki gadać o darmozjadach i docenisz jaki to bardzo trudny kawałek chleba. Ps Czemu Rafi piszesz "jako admin" - czyżby Państwo Gaccy cię "adoptowali" (do zarządu) ![]() Czemu forum zapadło w sen zimowy?
===
Obecnie pisze na forum zchrystusem.pl |
|||||
|
||||||
Rafi F |
|
|||||
Quote by: Dezerter
Ach te tytuliki, pomyliłem fora ![]()
===
|||||
|
||||||
Andrzej |
|
|||||
![]() ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 01/31/05 Postów:: 3977 |
Quote by: Dezerter
takie stwierdzenie jak Twoje pozyżej tylko podnieca regulego - przecież jego nikt tutaj nie rozumie ![]() Quote by: Dezerter
no, nie wiem... ja na przykład jestem teraz do końca tygodnia w oświeceniowej Francji, co napawa mnie smutkiem i obrzydzeniem. A dzisiaj jeszcze cala komunikacyjna Francja strajkuje. Zaraz muszę wyjść z domu, a że mieszkam niedaleko Bastylii, obawiam się najgorszego. Może lepiej pospać jeszcze? 40% Francuzów nie wyjechało dzisiaj do pracy - na wszelki wypadek
===
Kościół modlący się i nauczający Pisma może znaleźć w Biblii rozumienia, które wychodzą poza klasyczną, fundamentalistyczną interpretację |
|||||
|
||||||
robaczek2 |
|
|||||
![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 11/23/06 Postów:: 273 |
Mt 10,32 - nie moge nie przedstawic swojego zdania: |
|||||
|
||||||
Zawartość wygenerowana w: 0,20 sekund