|
![]() |
Forum > Ogólne > Pytania, problemy i opinie |
![]() |
![]() |
![]() |
| | Wersja do druku |
ewa_wr |
|
||||||
![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 11/02/06 Postów:: 29 |
Witam, |
||||||
|
|||||||
xxx |
|
||||||
![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 02/06/07 Postów:: 624 |
Witaj!
===
Czy jestem pyszny? Pysznię się paradą pychy, którą urządza we mnie geniusz. |
||||||
|
|||||||
Maciek Janson |
|
||||||
![]() Moderator ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 06/02/05 Postów:: 1687 |
po pierwsze przydalaby sie odpowiedz na pytanie czy interesuja Pania niekatolickie opcje rozwoju duchowego
===
Dwie rzeczy są nieskonczenie wielkie. Glupota ludzka i Boze milosierdzie |
||||||
|
|||||||
Rafi F |
|
||||||
![]() Moderator ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 06/11/05 Postów:: 3072 |
Wrocław to szczególne miasto. Form i grup znajdziesz mnóstwo. Ale my możemy tylko domniemać skąd jesteś.
===
czyn sprawiedliwy Jednego sprowadza na wszystkich ludzi usprawiedliwienie dające życie ...przez posłuszeństwo Jednego wszyscy staną się sprawiedliwymi |
||||||
|
|||||||
karol_dabrowski |
|
||||||
![]() Moderator ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 08/31/06 Postów:: 366 |
Masz bardzo dobre pragnienia o jak bardzo ja bym chciał mieć więcej tego typu motywacji |
||||||
|
|||||||
xxx |
|
||||||
![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 02/06/07 Postów:: 624 |
Quote by Rafi F: Pius wybacz, ale jeżeli rozwój ma generować tylko dany ryt nabożeństwa, czytanie książek, czy różaniec to nie byłoby kryzysu w KRK i nie byłoby SW2. Potrzebni są ludzie niosący świadectwo o Jezusie. Ale oczywiście są różne wrażliwości i duchowości. Jeżeli właśnie to sprawiło twój rozwój.. to nic dziwnego, ze to polecasz. wybaczam I nawet powtórzę: centrum zycia kociola jest Msza sw. rozwój duchowy bez tego filaru bedzie jak to ziarno ktore padlo na miejscie skaliste. Suplementy ktore wymieniłem uświęciły wielu ludzi maja wielowieczną tradycje i sa "sprawdzone". Pani Ewa napisała że byla w oazie zaproponowałem jej cos zupełnie innego, inna Msze sw, inny śpiew, ogólnie inna duchowosc. Odnowa czy RSZ wydaja mi sie byc oaza w innym opakowaniu ktora jak widac w przypadku Pani Ewy nie przynosi pożądanych owoców. Co do kryzsu to mamy bardzo podobne zdanie na ten temat, wystarczy tylko przestawić szyk słów w Twojej wypowiedzi na taki: gdyby nie było soboru nie byłoby kryzysu! (:
===
Czy jestem pyszny? Pysznię się paradą pychy, którą urządza we mnie geniusz. |
||||||
|
|||||||
Gocek |
|
||||||
![]() ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 10/07/05 Postów:: 1294 |
Witam!
===
"Wydaje się, że wiara w cuda znika w jednej dziedzinie tylko po to, by zagnieździć się w innej." Karol Marks |
||||||
|
|||||||
Michał Pająk |
|
||||||
![]() ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 11/17/06 Postów:: 310 |
Quote by Gocek: Nie należy pominąć psychoanalizy - ale jak interesujesz się psychologią, to chyba nie muszę Ci tego mówić Hmm... szczerze mówiąc nie wiem czy psychoanaliza jest aż tak bardzo "duchowa". Odrzuca mnie jej panseksualizm i wizja człowieka jako pewnego rodzaju układu hydraulicznego. Jest to dla mnie jedna z najbardziej mechanistycznych teorii w psychologii (przegrywa chyba jedynie z behawioryzmem). Sugerowałbym raczej coś z psychologii humanistycznej. Wizja człowieka dążącego do samorealizacji jest dla mnie zdecydowanie bardziej rozwijająca duchowo niż garnka podgrzewanego erosem.
===
"Czuwajcie więc, bo nie znacie dnia ani godziny." (Mt 25,13) |
||||||
|
|||||||
Gocek |
|
||||||
Hmm... szczerze mówiąc nie wiem czy psychoanaliza jest aż tak bardzo "duchowa". Odrzuca mnie jej panseksualizm i wizja człowieka jako pewnego rodzaju układu hydraulicznego. Jest to dla mnie jedna z najbardziej mechanistycznych teorii w psychologii (przegrywa chyba jedynie z behawioryzmem). Sugerowałbym raczej coś z psychologii humanistycznej. Wizja człowieka dążącego do samorealizacji jest dla mnie zdecydowanie bardziej rozwijająca duchowo niż garnka podgrzewanego erosem. Klasyczna Psychoanaliza, a różne późniejsze intrepretacje i eufemizmy to inna sprawa. Jeżeli dziewczyna chce poznać człowieka interesuje się psychologią, nie może pominąć tej dziedziny nauki. Psychologia głębi jest mroczna, gdyż wgłębia się w naturę człowieka . Dodatkowo polecam jeszcze Erica Fritz Hoevelsa. Jeżeli chodzi o mechanistyczne wręcz pojmowanie człowieka - to myślę, że socjobiologia obecnie w tym dominuje, ale uważam, że nie można jej odrzucić. W końcu człowiek to tylko taki inteligentny zwierzak
===
"Wydaje się, że wiara w cuda znika w jednej dziedzinie tylko po to, by zagnieździć się w innej." Karol Marks |
||||||
|
|||||||
Łukasz |
|
||||||
![]() ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 07/13/07 Postów:: 309 |
Proponuje zapoznać się z tematem "duchowość a wychowanie"
===
"Jestem Twym najlichszym sługą, nędznym robakiem, daleko nędzniejszym i godnym pogardy, niż to pojmuję i umiem wyrazic" |
||||||
|
|||||||
ewa_wr |
|
||||||
Na wstępie chce wyrazić moje zaskoczenie tak różnorodnymi pomysłami i dziekuje wszystkim za rozszerzenie mojego horyzontu. Dzieki Waszym wypowiedziom dowiedziałam się o różnych opcjach o jakich nie słyszałam. Zaintrygowały mnie: Msze sw. w rycie klasycznym i kosciol The Rock - zapewne się wybiorę - chociaż zobaczyć. Poza tym nie wiedziałam, że istnieje ruch skupiający katolików i protestantów - moim zdaniem to dobry plan (Jan Paweł II zawsze był za integracją ludzi z różnych odłamów religijnych). |
||||||
|
|||||||
Gocek |
|
||||||
Spoko na rynku jest wiele różnych wiar, wyznań, bogów. Na pewno znajdziesz odpowiedniego dla siebie
===
||||||
|
|||||||
Reguly |
|
||||||
![]() ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 05/07/05 Postów:: 1964 |
Ciekawa koncepcje odnosnie rozwoju przedstawil w tej materii, wspomniany w innym watku J. Krishnamurti, w swojej "Wolnosci od znanego"... A tak gwoli wtracenia - za swego rodzaju rozwoj duchowy, przez niektorych uwazane sa tez praktyki szamanskie...
===
Świętowit Widzi Więcej Bo Ma Cztery Twarze |
||||||
|
|||||||
Dezerter |
|
||||||
![]() ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 05/17/06 Postów:: 1841 |
To jeszcze jedna propozycja i to podstawowa - bo dla mnie trudno mówić o rozwoju duchowym bez medytacji - jest i odmiana chrześcijańska
===
Obecnie pisze na forum zchrystusem.pl |
||||||
|
|||||||
Reguly |
|
||||||
![]() ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 05/07/05 Postów:: 1964 |
Quote by Dezerter:Krischnamurtiego bardzo canie i polecam ale zdecydowanie nie na początek "drogi" gdy twoja wiara będzie jak opoka wówczas polecam go i De Melo A ja bym niektorym wlasnie szczegolnie polecil na 'poczatek drogi'...
===
Świętowit Widzi Więcej Bo Ma Cztery Twarze |
||||||
|
|||||||
Dezerter |
|
||||||
![]() ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 05/17/06 Postów:: 1841 |
Bo ty chcesz ją na manowce sprowadzić i wyprowadzić w święte gaje jakieś
===
Obecnie pisze na forum zchrystusem.pl |
||||||
|
|||||||
ewa_wr |
|
||||||
Dzieki Dezerter za info o medytacjach - może być ciekawie. Jezeli chodzi o filozofie i psychologie - to jest to mój nierozłącznik życiowy ; dzieki wszystkim za polecane tytuły. |
||||||
|
|||||||
Zawartość wygenerowana w: 0,73 sekund
|
|
|
|