|
![]() |
Forum > Ogólne > Pytania, problemy i opinie |
![]() |
![]() |
![]() |
| | Wersja do druku |
Reguly |
|
||||||
![]() ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 05/07/05 Postów:: 1964 |
Jak wygladaja poszczegolne koncepcje, w poszczegolnych systemach wyznaniowych (zarowno tych uwazajacych sie za chrzescijanskie, jak i pozostalych - o ile w nich rowniez ta koncepcja wystepuje), odnosnie ludzi?
===
Świętowit Widzi Więcej Bo Ma Cztery Twarze |
||||||
|
|||||||
eob1 |
|
||||||
![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 10/05/07 Postów:: 49 |
W większości religii jest podobna koncepcja. Jest istota i droga podczas której następuje rozwój poprzez odradzanie się w różnych postaciach. Wędrówka kończy się zjednoczeniem z Bogiem. |
||||||
|
|||||||
kazema |
|
||||||
![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 06/15/07 Postów:: 456 |
Tylko chrześcijanie mają inny wymyślony przez siebie Disney Land Horror w którym ludzie umierając przestają istnieć a po jakimś czasie budzą sie wychodząc z grobu takimi jakimi byli w momencie śmierci, ślepi ślepymi, kalecy kalekimi. Papież i biskupi oczywiście zachowują wszystkie dotychczasowe przywileje. Chrześcijanie wierzą również, że po zmartwychwstaniu będą przez wieczność pili wino z Jezusem. Skad takie informacje??? Czytales kiedykolwiek Biblie???Gdzie jest napisane: slepy bedzie slepum, kulawy-kulawym. I gdzie jest napisane ze powsatniemy z grobow, w ktorych nas pochowano??? To bzdury.
===
'Od momentu, gdy zaczniesz podróż przez życie w jakimś obranym kierunku,nieustannie musisz korygować kurs' ('Plan lotu') |
||||||
|
|||||||
Gocek |
|
||||||
![]() ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 10/07/05 Postów:: 1294 |
Po śmierci jest to samo, co przed narodzinami
===
"Wydaje się, że wiara w cuda znika w jednej dziedzinie tylko po to, by zagnieździć się w innej." Karol Marks |
||||||
|
|||||||
eviva |
|
||||||
![]() ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 09/08/06 Postów:: 1139 |
eob1
===
W każdym człowieku jest DUCH BOŻY-OJCIEC i DUCH CHRYSTUSOWY-SYN.Kto ma SYNA,ma żywot wieczny. |
||||||
|
|||||||
eob1 |
|
||||||
|
||||||
|
|||||||
Dezerter |
|
||||||
![]() ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 05/17/06 Postów:: 1841 |
W chrześcijaństwie są dwie koncepcje
===
Obecnie pisze na forum zchrystusem.pl |
||||||
|
|||||||
Łukasz |
|
||||||
![]() ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 07/13/07 Postów:: 309 |
Quote by Gocek: Po śmierci jest to samo, co przed narodzinami a co jest przed narodzinami bo kurcze nie pamietam
===
"Jestem Twym najlichszym sługą, nędznym robakiem, daleko nędzniejszym i godnym pogardy, niż to pojmuję i umiem wyrazic" |
||||||
|
|||||||
Dezerter |
|
||||||
![]() ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 05/17/06 Postów:: 1841 |
To idź do hipnotyzera i poddaj się regresji wstecznej
===
Obecnie pisze na forum zchrystusem.pl |
||||||
|
|||||||
Gocek |
|
||||||
Quote by Tanczacy_Kruk: Quote by Gocek: Po śmierci jest to samo, co przed narodzinami a co jest przed narodzinami bo kurcze nie pamietam No właśnie - po śmierci też nie będziesz niczego pamiętał
===
"Wydaje się, że wiara w cuda znika w jednej dziedzinie tylko po to, by zagnieździć się w innej." Karol Marks |
||||||
|
|||||||
Łukasz |
|
||||||
Z tym że stan po śmierci nie koniecznie musi być taki jak przed narodzinami Zauważ że w ciągu życia kształtujemy osobowość, posiadamy jaźń. Nic nawet w przyrodzie nie przepada
===
"Jestem Twym najlichszym sługą, nędznym robakiem, daleko nędzniejszym i godnym pogardy, niż to pojmuję i umiem wyrazic" |
||||||
|
|||||||
Gocek |
|
||||||
TANCZACY KRUK Z tym że stan po śmierci nie koniecznie musi być taki jak przed narodzinami Tak Zauważ że w ciągu życia kształtujemy osobowość, posiadamy jaźń. Nic nawet w przyrodzie nie przepada Nie tylko ludzie, także zwierzęta. A co dzieje się z tymi, którzy tak krótko żyli, że nie zdążyli wykształcić w sobie osobowości?
===
||||||
|
|||||||
eviva |
|
||||||
Quote by Gocek: A co dzieje się z tymi, którzy tak krótko żyli, że nie zdążyli wykształcić w sobie osobowości? Człowiek jest boskim duchem, ale przez samowolne oddalenie się od Boga z części naszego boskiego ducha powstała grzeszna dusza.Przebywając na na Ziemi w kolejnych reinkarnacjach jesteśmy duchem-duszą,goszczącą w jednorazowych ciałach fizycznych. Wykształcenie osobowości polega na uwolnieniu naszej duszy od ciążącego na niej grzechu,tak aby ponownie stała się boskim duchem i nie musiała powracać ciągle na Ziemię.
===
W każdym człowieku jest DUCH BOŻY-OJCIEC i DUCH CHRYSTUSOWY-SYN.Kto ma SYNA,ma żywot wieczny. |
||||||
|
|||||||
Gocek |
|
||||||
EVIVA Człowiek jest boskim duchem, ale przez samowolne oddalenie się od Boga z części naszego boskiego ducha powstała grzeszna dusza.Przebywając na na Ziemi w kolejnych reinkarnacjach jesteśmy duchem-duszą,goszczącą w jednorazowych ciałach fizycznych. Kolejnych reinkarnacjach? Czy to jeszcze Chrześcijaństwo? Wykształcenie osobowości polega na uwolnieniu naszej duszy od ciążącego na niej grzechu,tak aby ponownie stała się boskim duchem i nie musiała powracać ciągle na Ziemię. Czyli możemy być grzeszni - ale nie możemy chcieć być grzesznymi, taka jest nasza wolna wola? Człowiek jest zatem samowolnym, zdeterminowanym boskim duchem - ciekawe
===
||||||
|
|||||||
Łukasz |
|
||||||
Quote by Gocek: TANCZACY KRUK Z tym że stan po śmierci nie koniecznie musi być taki jak przed narodzinami Tak Zauważ że w ciągu życia kształtujemy osobowość, posiadamy jaźń. Nic nawet w przyrodzie nie przepada Nie tylko ludzie, także zwierzęta. A co dzieje się z tymi, którzy tak krótko żyli, że nie zdążyli wykształcić w sobie osobowości? Ja nie powiedziałem, że u zwierząt jest inaczej. Jednak wolałbym je zostawić w spokoju My jesteśmy zwierzętami tylko z biologicznego punktu widzenia bo ten czynnik, który sprawił, że ludzie potrafią abstrakcyjnie myśleć, jednocześnie wybił nas po nad królestwo zwierząt. No ale chyba już czas przejść do sedna Otóż, nie wiem co dzieje się z ludźmi którzy umarli przedwcześnie, nie wykształcili osobowości. Chciałem tylko zaznaczyć, że w przyrodzie nic nie przepada. I jeszcze co do śmierci jako końca wszystkiego - perspektywa wiecznego spania jest nie bardzo ciekawa Więc wole się trzymać od niej z daleka.
===
||||||
|
|||||||
eob1 |
|
||||||
prawda jest taka, że zwierzęta również myślą abstrakcyjnie. |
||||||
|
|||||||
eviva |
|
||||||
Gocek Człowiek jest zatem samowolnym, zdeterminowanym boskim duchem - ciekawe Wink Przeważnie ludzie ,nawet ci bardzo religijni,nie zdają sobie z tego sprawy,bo Kościół {poza małymi wyjątkami}jakoś też nie uczy,kim naprawdę jesteśmy.Niby wiadomo,że jesteśmy nieśmiertelnymi duszami,ale nie wszyscy w to wierzą.
===
||||||
|
|||||||
Ewa |
|
||||||
![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 04/21/06 Postów:: 1174 |
Eviva,
===
Pokoj z Wami! |
||||||
|
|||||||
Ewa |
|
||||||
Eob
===
Pokoj z Wami! |
||||||
|
|||||||
Gocek |
|
||||||
CORKA To co czyni nas ludzi innymi od swiata zwierzecego o ile pozwolisz siebie zapytacWinkhihihi nie abstrakcyjne myslenie?? Między innymi to, że ludzie potrafią się wyemancypować ze świata zwierząt (przez aklamację) oraz ogłosić dziećmi Boga, którego wcześniej sobie stworzyli. Odpowiedzią jest Jakość. Myślenie abstrakcyjne człowieka jest o wiele bardziej rozwinięte niż innych zwierząt, skorelowane jest to zresztą z inteligencją. Ale patrząc z innej strony - zwierzęta posiadają inne zdolności (np: węch Twojego Oskara), gdzie człowiek w konfrontacji z nimi może się schować. Jak już wspomniałem to kwestia jakości. Być może jakieś zwierzęta posiadają możliwość bezpośredniej interakcji z Bogiem? Tyle, że biedaki nie są w stanie nam tego oznajmić
===
||||||
|
|||||||
Reguly |
|
||||||
Quote by Gocek: EVIVA Przebywając na na Ziemi w kolejnych reinkarnacjach jesteśmy duchem-duszą,goszczącą w jednorazowych ciałach fizycznych. Kolejnych reinkarnacjach? Czy to jeszcze Chrześcijaństwo? Coz... Mialo byc porownanie koncepcji... Quote by corka:To co czyni nas ludzi innymi od swiata zwierzecego [...]? ...Moze od reszty swiata zwierzecego rozni nas to, co pozwala opisac nas jako odrebny gatunek? PS. Generalnie natomiast, niejako szerzej w tej materii, bylo juz wczesniej tutaj (tam rowniez linki do rozwazan nad posiadaniem duszy przez zwierzeta) - niniejszym prosilbym wiec o powrot do glownego tematu...
===
||||||
|
|||||||
kazema |
|
||||||
![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 06/15/07 Postów:: 456 |
Tez duzo ostatnimi czasy myslalam co tak na prawde oznaczaja:dni ostateczne, sad ostateczny, Zmartwychwstanie. Spytalam sie pewnego ksiedza co sadzi o tym wszystkim. Oto jaka odpowiedz otrzymalam, cytuje:
===
'Od momentu, gdy zaczniesz podróż przez życie w jakimś obranym kierunku,nieustannie musisz korygować kurs' ('Plan lotu') |
||||||
|
|||||||
Gocek |
|
||||||
Niektórzy jak mają nieszczęście to przeżywają apokalipsę już teraz - w ich często krótkim i okrutnym życiu: zaraza, głód, wojna i śmierć (czterej jeźdźcy) są na porządku dziennym. Wyrażając się kolokwialnie - chrzanienie o jakimś "uroczystym" końcu świata zakrawa o pomstę do Nieba. Dla każdego z nas końcem świata jest śmierć - nie trzeba tego robić z jakąś wielką pompą, no ale z tego co wiem Bóg uwielbia iście królewskie przedstawienia i drakońskie metody karania.
===
||||||
|
|||||||
Reguly |
|
||||||
Quote by Gocek ![]() Tu bym polemizowal... Masz na to jakies dowody? Generalnie do tego rodzaju dyskusji pozowlilem sobie jednak zalozyc odrebny watek (pozwolilem sobie tam przeniesc te czesc naszej dyskusji)... nie trzeba tego robić z jakąś wielką pompą, no ale z tego co wiem Bóg uwielbia iście królewskie przedstawienia i drakońskie metody karania Znow popatasz w te swoje generalizowanie... Ale ktory Bog? Zresztą jak można jednocześnie wierzyć w Apokalipsę i czcić Boga jako miłość? Skoro niektorzy czcza i wierza to znaczy, ze mozna... Inna sprawa, ze nie wszyscy wierzacy wierza w tego samego boga (tym bardziej wylacznie 'jako milosc'), czy nawet w nastanie jakiejs tam apokalipsy.
===
||||||
|
|||||||
eviva |
|
||||||
Witaj corka ale mam pytanie? myslicie ze jak taka grubasna duszyczka umrze to szczuplejsza sie odrodzi? Eek! W jakim ciele dusza się odrodzi,wszystko zależy od jej grzechów.--------- kazema edno jest warte podkreślenia - trzeba być w łasce uśw. w zjednoczeniu z Chrystusem. Jak to należy rozumieć? ---------- Gocek Wyrażając się kolokwialnie - chrzanienie o jakimś "uroczystym" końcu świata zakrawa o pomstę do Nieba. Trudno powiedzieć jak będzie przebiegało zakończenie 1000 letniego Królestwa pokoju.Nie oznacza to końca świata,ale koniec istnienia fizycznej Ziemi i świata fizycznego. Dla każdego z nas końcem świata jest śmierć - nie trzeba tego robić z jakąś wielką pompą, no ale z tego co wiem Bóg uwielbia iście królewskie przedstawienia i drakońskie metody karania. Umiera tylko ciało fizyczne,ale nie nasz nieśmiertelny duch-dusza,który została stworzony na podobieństwo Boże. Bóg nikogo nie karze.Na każdego działa prawo przyczyny i skutku.Ci ludzie,którzy go nie znają lub w nie nie wierzą,obwiniają o wszystkie nieszczęścia Boga lub szatana. Zresztą jak można jednocześnie wierzyć w Apokalipsę i czcić Boga jako miłość? Miłość jest tylko częścią Boga.Cały Bóg jest Miłością i Mądrością.Apokalipsę to nie Bóg nam zgotował tylko my sami jako zbuntowane duchy-dusze.To z miłości dla nas Bóg zesłał Syna swego Chrystusa dla ratowania nas przed samozagładą.
===
||||||
|
|||||||
Andrzej |
|
||||||
![]() ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 01/31/05 Postów:: 3977 |
Quote by Gocek: edstawienia i drakońskie metody karania. Zresztą jak można jednocześnie wierzyć w Apokalipsę i czcić Boga jako miłość? gr. ἀποκάλυψις (apokalypsis) - "objawienie". No więc mozna wierzyć w Apokalipsę i czcić Boga jako Miłość. Gdzie tu widzisz Gocku sprzeczność?
===
Kościół modlący się i nauczający Pisma może znaleźć w Biblii rozumienia, które wychodzą poza klasyczną, fundamentalistyczną interpretację |
||||||
|
|||||||
Ewa |
|
||||||
Gocek
===
Pokoj z Wami! |
||||||
|
|||||||
Gocek |
|
||||||
REGULY Tu bym polemizowal... Masz na to jakies dowody? Spotkałeś może jakiegoś Neandertalczyka, który umarł tysiące lat temu? Wydaje mi się, że dla niego ten świat się skończył wraz z jego śmiercią - dlaczego z nami miałoby być inaczej? Znow popatasz w te swoje generalizowanie... Ale ktory Bog? To już zakrawa o czepialstwo - no przecież nie Świętowid Skoro niektorzy czcza i wierza to znaczy, ze mozna... Inna sprawa, ze nie wszyscy wierzacy wierza w tego samego boga (tym bardziej wylacznie 'jako milosc'), czy nawet w nastanie jakiejs tam apokalipsy. Pytam się jak można właśnie dlatego, że to się dzieje a nie, że jest to niemożliwe. Pytam się jak do tego doszło, że takie coś jest właśnie możliwe. Wyraziłem się też jasno o Bogu czczonym jako miłość i do tej grupy wierzących się odnoszę - a Ty mi piszesz, że można wierzyć w innych Bogów. OK ale to nie na temat drogi REGULY. Trudno powiedzieć jak będzie przebiegało zakończenie 1000 letniego Królestwa pokoju.Nie oznacza to końca świata,ale koniec istnienia fizycznej Ziemi i świata fizycznego. Czuję postmillenaryzm chrześcijański. Zatem do końca świata jeszcze daleko Umiera tylko ciało fizyczne,ale nie nasz nieśmiertelny duch-dusza,który została stworzony na podobieństwo Boże. Bóg nikogo nie karze.Na każdego działa prawo przyczyny i skutku.Ci ludzie,którzy go nie znają lub w nie nie wierzą,obwiniają o wszystkie nieszczęścia Boga lub szatana. Ale jakby nie patrzeć to Bóg jest pierwszą przyczyną. Miłość jest tylko częścią Boga.Cały Bóg jest Miłością i Mądrością. Apokalipsę to nie Bóg nam zgotował tylko my sami jako zbuntowane duchy-dusze.To z miłości dla nas Bóg zesłał Syna swego Chrystusa dla ratowania nas przed samozagładą. Sami się też pewnie stworzyliśmy MEDIEVAL MAN gr. ἀποκάλυψις (apokalypsis) - "objawienie". No więc mozna wierzyć w Apokalipsę i czcić Boga jako Miłość. Gdzie tu widzisz Gocku sprzeczność? APOKALIPSA Za: Słownik Języka Polskiego PWN 1.koniec świata przepowiedziany w Biblii; też: wydarzenia, które niosą chaos i zniszczenie» 3.«katastroficzna wizja lub przepowiednia» 4.«utwór lub obraz, którego tematem jest prorocza, groźna wizja przyszłości. CORKA moze i z Filozofii nie jest ze mnie AS,ale pozwol sobie powiedziec-ze wlasnie myslenie abstrakcyjne wyroznia nas od swiata zwierzecego poza swiadomoscia,etycznym spojrzeniem,mowa. No przecież nie jesteśmy psem ani ptakiem - nie o to chodzi. Jakosc? , oczywiscie na przestrzeni ewolucji czlowiek utracil zekomo wiele instynktownych mozliwosci-talentow, mam na mysli np-plywanie. U zwierzat to jest troche inaczej, one rodza sie z instynktami, wyposazone sa w dobry sluch i wech-(i nie tylko).Na pewno znacie ten slynne experymentz dzwoneczkiem na dzwiek ktorego psu leci slina-bo on wie(nie-kognitiv-poprzez myslenie)-ze bedzie jedzonko!. Mr. Green . Człowiek działa podobnie - na myśl o jedzeniu aż ślinka cieknie. A żując gumę wydziela się kwas w żołądku - stąd częste żucie może powodować nadkwaśność. No slodkie jest takie kochane zwierzatko-ale do abstakcyjnosci sie jeszcze zbyt malo rozwinelo. A co do zwierzat i Stworcy-ja mysle, ze one instynktownie czuja Stworce-nie tak jak my ludzie ze musimy sie tego uczyc I o to chodzi - człowiek to takie zwierzątko, które rozwinęło swoją abstrakcyjność i rozum. Tym bardziej jako "prymat" powinno wziąć w opiekę naszych braci mniejszych i szanować ich istotę, tylko dlatego, że istnieją i żyją.
===
||||||
|
|||||||
Reguly |
|
||||||
Quote by corka:moze i Corka, Gocek... Prosze... Nie odbiegajmy od zasadniczego tematu (z kwestiami dotyczacych zwierzat zapraszam tu)... Quote by Gocek:Spotkałeś może [...] Jak wspomnialem wyzej, to zgadnienie pozwolilem sobie przeniesc do innego watku i tam tez odpowiem na twoje dalsze pytania... co do reszty Znow popatasz w te swoje generalizowanie... Ale ktory Bog? To już zakrawa o czepialstwo - no przecież nie Świętowid No, ja mysle... Pytam się jak można właśnie dlatego, że to się dzieje a nie, że jest to niemożliwe. Pytam się jak do tego doszło, że takie coś jest właśnie możliwe. Coz, logika katolicka tez czesto mnie zaskakuje... Wyraziłem się też jasno o Bogu czczonym jako miłość i do tej grupy wierzących się odnoszę Pozostaje mi powtorzyc to co napisalem w tym watku (pon 05 lis 2007 19:30:18), choc to nie koniecznie dotyczyc moze boga w sposob zdefiniowany/rozumiany przez chrzescjanstwo: bo ON nie musi Być ani Wszechmogący ani Dobry, ale prawie Wszechmogący wystarczy (żeby uniknąć nielogiczności...) i że nam Dał ponad 50% szczęścia (za co powinno się dziękować, bo jako Osoba z Wolną Mozna jeszcze prosciej... Co rozumiesz mowiac 'Bog' oraz 'dobry' i 'wszechmocny'? Jesli bog jest bytem doskonalym, absolutem (samym w sobie zawierajacym wszelkie racje swego istnienia), wiecznym, nieskonczony i nieograniczonym, to jak ten doskonaly byt chcesz opisac swoimi niedoskonalymi i skonczonymi ludzkimi kryteriami pojmowania 'dobra' i 'wszechmocy'? Czy na twoja 'logike' - ta istota (zdecydowanie) wyzsza, nie posluguje sie rownie (zdecydowanie) wyzej stojacymi kryteriami? Czy nie uwazasz, ze nasz ludzki poziom postrzegania, nawet nie nadaje sie do porownania z Jego (zobacz tez tutaj)?... Powodzenia... koniec cytatu. - a Ty mi piszesz, że można wierzyć w innych Bogów. OK ale to nie na temat drogi REGULY. OK... EOT... PS. Cytujac w powyzszym poscie nie rozdzieliles wypowiedzi dwuch osob i wyglada jakbys nadal odpowiadal mi... podkresle wiec tylko, ze nie ja pisalem o '1000 letnim Królestwie pokoju'.
===
||||||
|
|||||||
Andrzej |
|
||||||
![]() ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 01/31/05 Postów:: 3977 |
Quote by Gocek: MEDIEVAL MAN gr. ἀποκάλυψις (apokalypsis) - "objawienie". No więc mozna wierzyć w Apokalipsę i czcić Boga jako Miłość. Gdzie tu widzisz Gocku sprzeczność? APOKALIPSA Za: Słownik Języka Polskiego PWN 1.koniec świata przepowiedziany w Biblii; też: wydarzenia, które niosą chaos i zniszczenie» 3.«katastroficzna wizja lub przepowiednia» 4.«utwór lub obraz, którego tematem jest prorocza, groźna wizja przyszłości. Wiem, że na kazde słowo można znaleźć jaką się chce definicję. Jednak kiedy rozmawiamy o Apokalipsie w sensie chrześcijańskim to proponuję ograniczyc się do tego, czym w zamierzeniu była księga Apokalipsy. Na pewno nie katastroficzną wizją, czy groźną wizja przyszłości, albo wydarzeniami niosącymi chaos i zniszczenie.
===
Kościół modlący się i nauczający Pisma może znaleźć w Biblii rozumienia, które wychodzą poza klasyczną, fundamentalistyczną interpretację |
||||||
|
|||||||
Zawartość wygenerowana w: 0,73 sekund
|
|
|
|