|
![]() |
Forum > Ogólne > Pytania, problemy i opinie |
![]() |
![]() |
![]() |
| | Wersja do druku |
magdag |
|
||||||
![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 01/30/08 Postów:: 3 |
===
XY |
||||||
|
|||||||
kazema |
|
||||||
![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 06/15/07 Postów:: 456 |
Czlowiek to chyba z natury lubi sobie komplikowac zycie. Az glowa boli
===
'Od momentu, gdy zaczniesz podróż przez życie w jakimś obranym kierunku,nieustannie musisz korygować kurs' ('Plan lotu') |
||||||
|
|||||||
Łukasz |
|
||||||
![]() ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 07/13/07 Postów:: 309 |
Jeżeli dwoje ludzi jest ze sobą i zamierzają w przyszłości wziąć ślub to nie powinno być żadnego ale... jest to takim samym grzechem jak stosunki przedmałżeńskie z partnerką/rem? Jest to grzech bo jest stosunek seksualny poza związkiem małżeńskim plus drugi grzech oszukiwanie partnera. Tak! Kłamstwo i nieczystość! Demony niszczące świat! Niech Bóg Cie błogosławi i strzeże!
===
"Jestem Twym najlichszym sługą, nędznym robakiem, daleko nędzniejszym i godnym pogardy, niż to pojmuję i umiem wyrazic" |
||||||
|
|||||||
Maciek Janson |
|
||||||
![]() Moderator ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 06/02/05 Postów:: 1687 |
Kazdy sex poza malzenstwem to grzech
===
Dwie rzeczy są nieskonczenie wielkie. Glupota ludzka i Boze milosierdzie |
||||||
|
|||||||
Reguly |
|
||||||
![]() ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 05/07/05 Postów:: 1964 |
Quote by maxurd: Kazdy sex poza malzenstwem to grzech Przynajmniej wg. niektorych systemow wyznaniowych... PS. Tez sie nie moglem powstrzymac... A w zwiazku z tematem - jesli oszukujesz stalego partnera juz teraz (bo domyslam sie, ze o tym nie wie), to na jakiej podstawie chcesz budowac przyszly zwiazek formalny? Na klamstwie?...
===
Świętowit Widzi Więcej Bo Ma Cztery Twarze |
||||||
|
|||||||
magdag |
|
||||||
===
XY |
||||||
|
|||||||
Maciek Janson |
|
||||||
![]() Moderator ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 06/02/05 Postów:: 1687 |
Roznica jest z Twojej perspektywy i to dosc powazna.
===
Dwie rzeczy są nieskonczenie wielkie. Glupota ludzka i Boze milosierdzie |
||||||
|
|||||||
Piotr |
|
||||||
![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 01/21/08 Postów:: 529 |
Quote by magdag: To nie ja oszukuje to on mnie oszukał a teraz wszystko się wydało i gdzieś w jednej z jego wypowiedzi po tym wszystkim pojawiło się takie zdanie że czy to robił ze mną czy z kimś innym to ten sam grzech bo ani ze mną ani z tamtą nie ma ślubu, więc chciałam się dowiedzieć co inni sadzą na ten temat, bo jak dla mnie to była kompletna bzdura. ...to już nie jest kwestia grzechu, tylko zaufania między ludźmi, odpowiedzialności między nimi... Patrząc na to z punktu widzenia kościoła katolickiego... zgrzeszyliście całą trójką tak samo, dodatkowo on zgrzeszył perfidnie Cie oszukujac, zatajając itp. Trochę odsuwając się od kościoła jako instytucji i jego "przepisów" - Jeśli byliście razem i zdecydowaliście sie być razem na długie lata z prawdziwą miłością i oddaniem - to trochę łagodzi ocenę Ciebie... Bóg sam widzi co jet między Wami, co jest w Tobie - jeśli widział w Tobie szczerość uczuć i miłość, nie będzie Ciebie za to karał tylko po to by ucieszyć biskupa... z drugą stroną już jest gorzej bo w takim kontekście po prostu cudzołożył, a Ciebie oszukiwał... Jeżeli dla niego tym samym jest to co robił z Tobą i z tamtą dziewczyną, to może tak naprawdę nie chce się z Tobą, żenić a tylko powiedział tak by do czegoś Cię zmobilizować...?
===
Mt6:7-8 [..]Oni myślą, że przez wzgląd na swe wielomówstwo będą wysłuchani. Nie bądźcie podobni do nich! |
||||||
|
|||||||
Reguly |
|
||||||
Quote by magdag: To nie ja oszukuje to on mnie oszukał Tym bardziej przykre, choc przedstawiona kwestia nadal pozostaje: czy chcecie budowac zwiazek na tego typu relacjach - gdy jeden partner tak sie zachowuje w stosunku do drugiego? a teraz wszystko się wydało i gdzieś w jednej z jego wypowiedzi po tym wszystkim pojawiło się takie zdanie że czy to robił ze mną czy z kimś innym to ten sam grzech bo ani ze mną ani z tamtą nie ma ślubu Czyli z jego stanowiska wynika, ze obie z was traktuje dokladnie tak samo ... Gdyby rozpatrywac omawiane zagadnienie wspolzycia przedslubnego wylacznie z prespektywy wyznaniowej np. KRK, byc moze tak rzeczywiscie wlasnie jest... Do tego - jak mi sie zdaje - dochodzi chyba jednak dodatkowy aspekt zdrady dotychczasowego stalego partnera (pomijam w tym momecie brak szczerosci, zatajenie, a byc moze nawet klamstwo) i czym ona jest dla kazdego z was (a nie tylko dla KRK)... I tu znow powraca wyzej poruszona kwestia - moze nie tyle czy i na ile jest to grzech, ale raczej czy w tej sytuacji jestes sklonna budowac swoj przyszly zwiazek na takiej podstawie. A na to ostatnie nikt nie podejmie decyzji za ciebie, bo to ty znasz najlepeij swojego partnera i najlepiej jestes w stanie okreslic czy wart jest tego by mu wybaczyc i czy podobnej zdrady nie dopusci sie wiecej w przyszlosci... więc chciałam się dowiedzieć co inni sadzą na ten temat, bo jak dla mnie to była kompletna bzdura. Jesli chcesz znac moje osobiste stanowisko w tej materii - biorac pod uwage przedstawiona przez ciebie wyzej sytuacje - to bym sie powaznie zastanawil nad zwiazaniem sie na stale z taka osoba (choc jak napisalem wyzej - nikt tu nie podejmie decyzji za ciebie)... Twoj partener, uzywajac takigo sformulowania (szczegolnie jak to, ktore przedstawilas nam ostatnio wyzej), wyraznie dal do zrozumienia, ze obie z Was taktuje dokladnie w ten sam przedmiotowy sposob - bo skoro dla niego seks ze stalym partnerem stanowi dokladnie taki sam grzech, co (jak to okreslilas) 'przygodny sex' z inna, nic nie znaczaca osoba, to wybacz... ale dalszy zwiazek z nim, warto podtrzymac jedynie dla 'przygodnego seksu'. Jesli natomiast jestes tak zakochana, ze swiata po za nim nie widzisz (bo jak mowia - milosc potrafi byc slepa), to przynajmniej proponowalbym odczekac jakis dluzszy czas przed zawarciem formalnego zwiazku, by sprawdzic (bo pewnosci co do tego jeszcze dlugo mozesz nie miec - latwo starcic zaufanie, trudniej je odzyskac...) czy sytuacja faktycznie byla przypadkiem jednostowym.
===
||||||
|
|||||||
magdag |
|
||||||
===
XY |
||||||
|
|||||||
Piotr |
|
||||||
![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 01/21/08 Postów:: 529 |
Jak to bez znaczenia? ...i on się uważa za głęboko wierzącego? (i pewnie jeszcze w którymś z Kościołów chrześcijańskich ?)
===
Mt6:7-8 [..]Oni myślą, że przez wzgląd na swe wielomówstwo będą wysłuchani. Nie bądźcie podobni do nich! |
||||||
|
|||||||
WcWojen |
|
||||||
![]() ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 11/30/06 Postów:: 146 |
Skoro to było takie "bez znaczenia" to w nagłym przypływie pamięci, przyznaj mu się do podobnych przypadków "przygodnego sexu" z twojej strony... najlepiej z jego najlepszym kumplem - dla uwiarygodnienia warto się zawczasu dogadać z owym kumplem (np. że niby tak dla żartu) w celu ewentualnego potwierdzenia. |
||||||
|
|||||||
Łukasz |
|
||||||
Quote by WcWojen: Skoro to było takie "bez znaczenia" to w nagłym przypływie pamięci, przyznaj mu się do podobnych przypadków "przygodnego sexu" z twojej strony... najlepiej z jego najlepszym kumplem - dla uwiarygodnienia warto się zawczasu dogadać z owym kumplem (np. że niby tak dla żartu) w celu ewentualnego potwierdzenia. Taaa Bravo! Ma kłamstwem odpowiadać na kłamstwo, oszustwem na oszustwo. Już widze jakie z tego wyrosły by owoce...
===
"Jestem Twym najlichszym sługą, nędznym robakiem, daleko nędzniejszym i godnym pogardy, niż to pojmuję i umiem wyrazic" |
||||||
|
|||||||
Reguly |
|
||||||
Ktos tu chyba nie rozpoznal sarkazmu (mimo ematikonow)...
===
||||||
|
|||||||
Łukasz |
|
||||||
Quote by reguly: Ktos tu chyba nie rozpoznal sarkazmu (mimo ematikonow)... Być może i nie rozpoznałem, jednak w tym przypadku sarkazm jest trochę nie tegos...
===
||||||
|
|||||||
Zawartość wygenerowana w: 0,20 sekund
|
|
|
|