|
![]() |
Forum > Ekumenizm > Ekumenizm w Polsce |
![]() |
![]() |
![]() |
| | Wersja do druku |
Robert |
|
||||||
![]() ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 04/29/08 Postów:: 23 |
===
Aby wszyscy stanowili jedno,jak TY, OjczE, we MniE, a JA w TobiE, aby i oni stanowili w NaS jedno, by swiat uwierzył, że TY MniE posłałeś!!! |
||||||
|
|||||||
Robert |
|
||||||
Witaj Evivo ,
===
Aby wszyscy stanowili jedno,jak TY, OjczE, we MniE, a JA w TobiE, aby i oni stanowili w NaS jedno, by swiat uwierzył, że TY MniE posłałeś!!! |
||||||
|
|||||||
Robert |
|
||||||
No dobra, widać, że już słodko śpicie. Hmm... chyba to dobry pomysł.Więc dobranoc... a raczej dzień dobry. I ja też się uuuaa położę eeyy
===
||||||
|
|||||||
Andrzej |
|
||||||
![]() ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 01/31/05 Postów:: 3977 |
Quote by Brat JezusA: Napisałeś też: "Po cóż więc Jezus mówił: Kto uwierzy i przyjmie chrzest, będzie zbawiony" (Mk 16, 15-16)." W związku z tym mam taką oto refleksję: No właśnie,po pierwsze "Kto uwierzy...", dopiero przyjmie chrzest. Szukam, szukam, szukam w ewangelii słowa: "dopiero"... I nie znajduję. Widzę tylko czystą koniunkcję: Kto uwierzy i przyjmie chrzest, bedzie zbawiony co dalej? a kto nie uwierzy, będzie potępiony Nigdzie nie napisano, ze najpierw trzeba uwierzyć, potem się ochrzcić. Napisano, natomiast, że trzeba uwierzyc i ochrzcić się. Koniunkcja. I to i tamto. Oznacza to, że ani wiara bez chrztu nie sprawi, iz będę zbawiony, ani chrzest bez wiary. Quote by Brat JezusA: A czy do aktu wiary są potrzebne świadomość,wola i sumienie.Jeśli nie są potrzebne, to w takim razie nie trzeba być osobą. Może ktoś inny może wierzyć za kogoś. A może "kogoś" bedzie grzeszył, będzie miał gdzieś BogA i Kościół, ale "ktoś inny" bedzie za niego wierzył i wtedy ten "kogoś" bedzie chrześcijaninem i bedzie zbawiony. Chyba ten "ktoś inny" musi być wiekszy niż sam PaN BóG, bo nawet ON nie może nas zbawić bez naszej woli (nie podejmuję wyjątków takich jak np.: aborja, wrodzone upośledzenie). Może nas stworzyć, ale najważniejszej decyzji na wieki nikt za nas nie podejmie Słusznie. na szczęście ochrzcozne dziecko nie zostało przecież ochrzcozne przez NIKOGO, albo W PRÓŻNI. Zostalo ochrzczone na mocy decyzji rodziców i chrzestnych, w Kościele. Ci rodzice i chrzestni zobowiązują się (warto poczytać obrzedy Chrztu świetego) do zaszczepiania wiary w dziecku przez wychowanie. Jesli to zrobią, dziecko bedzie mialo i chrzest i wiarę - będzie zbawione. Jesli nie uczynią, a dziecko samo wiary nie odnajdzie, w myśl drugiej części cytatu - "kto nie uwierzy bedzie potepiony" nic nie skorzysta z chrztu, któy otrzymało. Czy źle myslę? Quote by Brat JezusA: Także do powyższej refleksji chcę coś dołączyć: W "Być chrześcijaninem dziś" pod red. x.M.Ruseckiego na str. 438 i 441 jest napisane: (...) mądrze jest napisane Kościół jest Ciałem Chrystusa, w którym jedne członki dbają o drugie. Rodzice więc stają sie gwarantami wiary swoich dzieci i w poczuciu odpowiedzialności włączają je w Kościół poprzez chrzest nie zapominając o tym, że to dopiero początek "rodzenia" nowego chrześcijanina. taka jest idea
===
Kościół modlący się i nauczający Pisma może znaleźć w Biblii rozumienia, które wychodzą poza klasyczną, fundamentalistyczną interpretację |
||||||
|
|||||||
Robert |
|
||||||
Witaj Medievalu ,
===
||||||
|
|||||||
Dezerter |
|
||||||
![]() ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 05/17/06 Postów:: 1841 |
w prwwym dolnym rogu jest opcja cytuj (nad "odpowiedz")- wówczas cytujesz calutki post Chwała OjcU i SynowI i DuchowiświętemU.Amen to u góry jest przycisk Quote klikasz go , kopiujesz tekst do zacytowania i wklejasz za tu...i klikasz ponownie Quote u góry - powinno wskoczyć czyli powinno wyglądać tak cytat a tak w ogóle to witaj Bracie Jezusa wśród braci i sióstr
===
Obecnie pisze na forum zchrystusem.pl |
||||||
|
|||||||
Robert |
|
||||||
Quote by Dezerter: w prwwym dolnym rogu jest opcja cytuj (nad "odpowiedz")- wówczas cytujesz calutki post a jesli tak ja ja teraz juz odpowiadasz i chcesz wybiórczo zacytowac np No ciekawe jak mi wyszło
===
||||||
|
|||||||
Robert |
|
||||||
Quote by Dezerter: w prwwym dolnym rogu jest opcja cytuj (nad "odpowiedz")- wówczas cytujesz calutki post a jesli tak ja ja teraz juz odpowiadasz i chcesz wybiórczo zacytowac np Chwała OjcU i SynowI i DuchowiświętemU.Amen to u góry jest przycisk Quote klikasz go , kopiujesz tekst do zacytowania i wklejasz za tu...i klikasz ponownie Quote u góry - powinno wskoczyć czyli powinno wyglądać tak cytat a tak w ogóle to witaj Bracie Jezusa wśród braci i sióstr Wybórczo mi nie wyszło. Zobaczmy jak pójdzie z całością
===
||||||
|
|||||||
Robert |
|
||||||
Quote by Dezerter: w prwwym dolnym rogu jest opcja cytuj (nad "odpowiedz")- wówczas cytujesz calutki post
a jesli tak ja ja teraz juz odpowiadasz i chcesz wybiórczo zacytowac np Chwała OjcU i SynowI i DuchowiświętemU.Amen to u góry jest przycisk Quote klikasz go , kopiujesz tekst do zacytowania i wklejasz za tu...i klikasz ponownie Quote u góry - powinno wskoczyć Jeszcze raz wybiórczo
===
||||||
|
|||||||
Robert |
|
||||||
Quote by Dezerter: w prwwym dolnym rogu jest opcja cytuj (nad "odpowiedz")- wówczas cytujesz calutki post
a jesli tak ja ja teraz juz odpowiadasz i chcesz wybiórczo zacytowac np Chwała OjcU i SynowI i DuchowiświętemU.Amen A zobaczmy teraz...
===
||||||
|
|||||||
Robert |
|
||||||
[QUOTE w prwwym dolnym rogu jest opcja cytuj (nad "odpowiedz")- wówczas cytujesz calutki post
===
||||||
|
|||||||
Robert |
|
||||||
w prwwym dolnym rogu jest opcja cytuj (nad "odpowiedz")- wówczas cytujesz calutki post a jesli tak ja ja teraz juz odpowiadasz i chcesz wybiórczo zacytowac np Uff może teraz
===
||||||
|
|||||||
Robert |
|
||||||
Quote by Dezerter w prwwym dolnym rogu jest opcja cytuj (nad "odpowiedz")- wówczas cytujesz calutki post
a jesli tak ja ja teraz juz odpowiadasz i chcesz wybiórczo zacytowac np [QUOTE:to u góry jest przycisk Quote klikasz go , kopiujesz tekst do zacytowania i wklejasz za
===
||||||
|
|||||||
Robert |
|
||||||
Chyba załapałem w prwwym dolnym rogu jest opcja cytuj (nad "odpowiedz")- wówczas cytujesz calutki post No ciekaw jestem czyli powinno wyglądać tak Oby
===
||||||
|
|||||||
Robert |
|
||||||
Quote by Dezerter: w prwwym dolnym rogu jest opcja cytuj (nad "odpowiedz")- wówczas cytujesz calutki post a jesli tak ja ja teraz juz odpowiadasz i chcesz wybiórczo zacytowac np Chwała OjcU i SynowI i DuchowiświętemU.Amen to u góry jest przycisk Quote klikasz go , kopiujesz tekst do zacytowania i wklejasz za tu...i klikasz ponownie Quote u góry - powinno wskoczyć czyli powinno wyglądać tak cytat a tak w ogóle to witaj Bracie Jezusa wśród braci i sióstr w prwwym dolnym rogu jest opcja cytuj (nad "odpowiedz")- wówczas cytujesz calutki post Tak zrobiłem a jesli tak ja ja teraz juz odpowiadasz i chcesz wybiórczo zacytowac np Z tym było już gorzejChwała OjcU i SynowI i DuchowiświętemU.Amen to u góry jest przycisk Quote klikasz go , kopiujesz tekst do zacytowania i wklejasz za a tak w ogóle to witaj Bracie Jezusa wśród braci i sióstr Ty też witaj Dezerterze . Jesteś, pierwszą osobą, która udzieliła mi pomocy Dlatego wielce Ci dziękuję i błogosławię Rad jestem, że ludzie którzy się nie znają (a nawet się nie widzieli i nie słyszeli) mogą o sobie mówić bracie i siostro Chwała PanU
===
||||||
|
|||||||
Dezerter |
|
||||||
Post do usunięcia
===
||||||
|
|||||||
Robert |
|
||||||
Witam,
===
||||||
|
|||||||
Piotr |
|
||||||
![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 01/21/08 Postów:: 529 |
Quote by Brat JezusA: {ciach temat} Ja bym sugerował usunięcie całego offtopa od postu evivy z dnia "czw 24 kwi 2008 12:04:19 CEST" o grzeszności chrztu niemowląt!!
===
Mt6:7-8 [..]Oni myślą, że przez wzgląd na swe wielomówstwo będą wysłuchani. Nie bądźcie podobni do nich! |
||||||
|
|||||||
Dezerter |
|
||||||
zanim nas usuną w niebyt ... Quote by Brat JezusA: A kto to taki Moderator i ... co to jest Bana prawie sie popłakałem "i odpuść nam nasze winy jako i my odpuszczamy naszym winowajcom" - to tak motywacyjnie ...no umiesz się zachować to może sie wybronisz przed wywaleniem z forum (Bana)
===
||||||
|
|||||||
LuTom |
|
||||||
![]() ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 04/22/06 Postów:: 235 |
Quote by eviva: Taka jest prawda,którą potwierdza NT i matejanka. No to całe szczęście że matejanka też potwierdza, bo zaczynałem wątpić w NT Niecnym procederem jest łamanie wolnej woli ludzi przez KRK i oszukiwanie ich głoszonymi kłamstwami na temat chrztu. Byłem niedawno na chrzcie w kościele protestanckim. Chrzczony był niemowlak. Moze był jakiś wyjątkowy i sam chciał? |
||||||
|
|||||||
Piotr |
|
||||||
Quote by medieval_man: Żeby było jasne: Krk uważa, że Jego Glową jest sam Chrystus obecny w każdym ochrzczonym (nie w byle kim) W Krk uważa się, że jedynym Pośrednikiem naszego zbawienia jest Jezus Chrystus. W ten sposób jako Bóg-Człowiek jest On Posrednikiem między ludzkością a Bogiem. Czym innym jest natomiast pośrednictwo modlitewne. Tutaj mój Kosciół (Krk) jak i każdy inny uważa, że może istnieć pośrednictwo (wstawiennictwo) w modlitwie. Po cóz św. Paweł zwracałby się do Rzymian mówiąc: Proszę więc was, bracia, przez Pana naszego Jezusa Chrystusa i przez miłość Ducha, abyście udzielili mi wsparcia modłami waszymi za mnie do Boga, Ten sam tekst w jedynym, ktore znasz tłumaczeniu Biblii, warszawskim: Proszę was tedy, bracia, przez Pana naszego, Jezusa Chrystusa, i przez miłość Ducha, abyście wespół ze mną walczyli w modlitwach, zanoszonych za mnie do Boga Święty Paweł nie uznawał Jezusa za jedynego Pośrednika? Więc nie mieszaj ludziom w głowach, evivo. A ty mieszasz.... ...pokazujesz cytaty, a nie zauważasz, że sam sobie w oczy dmiesz.... W całym nowym testamencie, w dziejach apostolskich pojawiają się pośrednicy(?), pomocnicy w modlitwach.... ale zawsze są to żywi.... ...a nie zmarli wczoraj, przedwczoraj, dwanaście, czy dwieście lat temu.... natomiast wszyscy modlili się do Boga.... ...nikt nie modlił się do kolegi, o to by ten modlił się za mnie! ...po co, skoro to można zrobić osobiście!? Quote by medieval_man: Nie wypowiadaj się na temat i w imieniu ex ksiedza Wecławskiego, bo po pierwsze - on nie upoważnił Cie do tego po drugie - nie znasz powodów jego odejścia po trzecie - co wolno wojewodzie to nie tobie, s.... ....taki inteligentny i mądry..... a taki niekulturalny... a fe.... ...a Chrystus tak nauczał.... Wszyscy są równi przed obliczem Pana! W czymże ks. Węcławski jest lepszy od niej...? ...w czymże też Ty!?
===
Mt6:7-8 [..]Oni myślą, że przez wzgląd na swe wielomówstwo będą wysłuchani. Nie bądźcie podobni do nich! |
||||||
|
|||||||
Andrzej |
|
||||||
Quote by skałosz: Quote by medieval_man: Żeby było jasne: Krk uważa, że Jego Glową jest sam Chrystus obecny w każdym ochrzczonym (nie w byle kim) W Krk uważa się, że jedynym Pośrednikiem naszego zbawienia jest Jezus Chrystus. W ten sposób jako Bóg-Człowiek jest On Posrednikiem między ludzkością a Bogiem. Czym innym jest natomiast pośrednictwo modlitewne. Tutaj mój Kosciół (Krk) jak i każdy inny uważa, że może istnieć pośrednictwo (wstawiennictwo) w modlitwie. Po cóz św. Paweł zwracałby się do Rzymian mówiąc: Proszę więc was, bracia, przez Pana naszego Jezusa Chrystusa i przez miłość Ducha, abyście udzielili mi wsparcia modłami waszymi za mnie do Boga, Ten sam tekst w jedynym, ktore znasz tłumaczeniu Biblii, warszawskim: Proszę was tedy, bracia, przez Pana naszego, Jezusa Chrystusa, i przez miłość Ducha, abyście wespół ze mną walczyli w modlitwach, zanoszonych za mnie do Boga Święty Paweł nie uznawał Jezusa za jedynego Pośrednika? Więc nie mieszaj ludziom w głowach, evivo. A ty mieszasz.... ...pokazujesz cytaty, a nie zauważasz, że sam sobie w oczy dmiesz.... W całym nowym testamencie, w dziejach apostolskich pojawiają się pośrednicy(?), pomocnicy w modlitwach.... ale zawsze są to żywi.... ...a nie zmarli wczoraj, przedwczoraj, dwanaście, czy dwieście lat temu.... natomiast wszyscy modlili się do Boga.... ...nikt nie modlił się do kolegi, o to by ten modlił się za mnie! ...po co, skoro to można zrobić osobiście!? Chyba nadal się nie rozumiemy. Przeszkadza Ci słowo "modlił się do kolegi"? Zamień je na "zwracał sie do kolegi z prośbą o modlitwę" jak Paweł do Rzymian. A że wierzę, że ci którzy odeszli w Panu - żyją? Sa dziś moimi kolegami. Żadnymi zmarłymi, ale tymi, ktorzy zyją w Panu. Quote by skałosz: Quote by medieval_man: Nie wypowiadaj się na temat i w imieniu ex ksiedza Wecławskiego, bo po pierwsze - on nie upoważnił Cie do tego po drugie - nie znasz powodów jego odejścia po trzecie - co wolno wojewodzie to nie tobie, s.... ....taki inteligentny i mądry..... a taki niekulturalny... a fe.... ...a Chrystus tak nauczał.... Wszyscy są równi przed obliczem Pana! W czymże ks. Węcławski jest lepszy od niej...? ...w czymże też Ty!? Zastanów się. Naprawę uważasz, że w kontekście tej dyskusji jakaś heretyczka, ezoteryczka, eviva ma prawo powoływać się na przykład. ks. Węcławskiego, skoro nie zna powodów jego odejścia? Jest to po prostu niesmaczne. A co do braku kultury, to ubolewam nad tym, ale jestem takiego samego zdania na temat kultury jak bohater jednego s polskich seriali, że "jak sie widzi taką sztukę to trudno zachować kulturę". Czy uważasz, że Jezus przejawiał sporo kultury kiedy zwracał się do faryzeuszów: plemię zmijowe, groby pobielane Lub św. Paweł mówiąc do arcykapłana: A Paweł utkwiwszy wzrok w Radzie Najwyższej, rzekł: Mężowie bracia, ja aż do dnia dzisiejszego żyłem przed Bogiem z całkowicie czystym sumieniem. 2. Lecz arcykapłan Ananiasz rozkazał tym, którzy przy nim stali, uderzyć go w twarz. 3. Wtedy rzekł Paweł do niego: Uderzy cię Bóg, ściano pobielana; zasiadłeś tu, aby mnie sądzić według zakonu, a każesz mnie bić wbrew zakonowi?
===
Kościół modlący się i nauczający Pisma może znaleźć w Biblii rozumienia, które wychodzą poza klasyczną, fundamentalistyczną interpretację |
||||||
|
|||||||
Piotr |
|
||||||
Mimo wszystko uważam, że "jakaś heretyczka, ezoteryczka, eviva" jest bliżej x. Węcławskiego niż ty św. Pawła, czy też Jezusa.
===
||||||
|
|||||||
Andrzej |
|
||||||
Quote by skałosz: Mimo wszystko uważam, że "jakaś heretyczka, ezoteryczka, eviva" jest bliżej x. Węcławskiego niż ty św. Pawła, czy też Jezusa. co nie zmienia niczego i nie wprowadza niczego nowego do wątku
===
||||||
|
|||||||
matejanka |
|
||||||
![]() ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 03/05/06 Postów:: 2775 |
"A kapusta rzecze smutnie, moi drodzy po co kłótnie, po co nasze swary głupie, wnet i tak zginiemy w zupie"
===
Nikt na ziemi nie zna całej Boskiej Prawdy, a człowiek powinien znać z Niej tyle, ile potrafi przyjąć i zrozumieć, aby w chwili doświadczenia nie zwątpił |
||||||
|
|||||||
Zawartość wygenerowana w: 0,31 sekund
|
|
|
|