|
![]() |
Forum > Kościoły a... > Kwestie moralne |
![]() |
![]() |
![]() |
| | Wersja do druku |
Bartosz |
|
||||||
![]() ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 07/14/07 Postów:: 699 |
Kobieto to ma sie nijak do tego co piszesz. Bo dla ciebie bycie człowiekiem jest sie już od pierwszej fazy "biologii życia ludzkiego". I odnośne o ciebie i ludzi którzy podzielają twe poglądy to zgoda.
===
'tylko gnostyk jest naprawdę pobożny', 'prawdziwym chrześcijaninem jest gnostyk' Klemens Aleksandryjski, Stromateis |
||||||
|
|||||||
Robert |
|
||||||
![]() ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 09/08/06 Postów:: 1089 |
Quote by Rafi F: Założyłeś, że to rydzykowcy, a ksiądz to był sam Rydzyk. Jak się okazuje to była bzdura. Nie zalozylem, ze to byl Rydzyk. Gdzie nie ma pieniedzy, on sie nie pojawia.
===
****************************** “I'm not a prophet or a stone aged man, just a mortal with potential of a superman. I'm living on.” ***************** |
||||||
|
|||||||
kobieta |
|
||||||
![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 01/12/06 Postów:: 891 |
cyt "Ale jest też wielu ludzi którzy uważają, że pierwsze fazy "biologii ludzkiego życia" nie oznaczają bycia człowiekiem" |
||||||
|
|||||||
kobieta |
|
||||||
Suration, proszę, abyś powstrzymał się od oszczerstw - jesteś na forum chrześcijańskim! |
||||||
|
|||||||
Bartosz |
|
||||||
I co z tego ? - na razie prawo nie bierze pod uwagę indywidualnych opinii, bo dochodziłoby do paradoksów:
===
'tylko gnostyk jest naprawdę pobożny', 'prawdziwym chrześcijaninem jest gnostyk' Klemens Aleksandryjski, Stromateis |
||||||
|
|||||||
MacTavish |
|
||||||
![]() ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 09/27/05 Postów:: 285 |
Blyy - oczywiście że dziewczyna otrzyma pomoc. W Polsce jest ponad 100 ośrodków zajmujących się pomocą dla kobiet w podobnej sytuacji (domy samotnej matki, ośrodki adopcyjno-opiekuńcze itd.). Nie musi wcale wychowywać tego dziecka - może je oddać do adopcji natychmiast po urodzeniu. A tego rodzaju przypadki, z uregulowaną sytuacją prawną są brane przez rodziny adopcyjne "na pniu". Poza tym jestem świadkiem jak ludzie się pytają gdzie można wpłacić pieniądze na pomoc dla niej . I jeszcze, jeżeli to dziecko się urodzi to przecież wszystkie siły "pro-wyborcze" nie odpuszczą i będą śledzić do upadłego.
===
papista |
||||||
|
|||||||
kazema |
|
||||||
![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 06/15/07 Postów:: 456 |
Sledząc to forum, wyciągnęłam następujące wnioski:
===
'Od momentu, gdy zaczniesz podróż przez życie w jakimś obranym kierunku,nieustannie musisz korygować kurs' ('Plan lotu') |
||||||
|
|||||||
kobieta |
|
||||||
Nigdy w życiu nie mówiłam, ze jestem tolerancyjna. Wręcz przeciwnie, nie znoszę łajdactwa, kłamstwa, chamstwa i głupoty a także wszelkiego rodzaju dewiacji. |
||||||
|
|||||||
Robert |
|
||||||
Quote by kobieta: Nigdy w życiu nie mówiłam, ze jestem tolerancyjna. Wręcz przeciwnie, nie znoszę łajdactwa, kłamstwa, chamstwa i głupoty a także wszelkiego rodzaju dewiacji. No a klamalas na temat budowy wspolczesnych okretow. Trudno bedzie cos glupszego powiedziec... Zarzucasz mi oszczerstwo, a pan Rydzyk jest niedoscignionym mistrzem w poslugiwaniu sie nim. Troche Off-Topicowo: jedna z wiernych sluchaczek Slonca Torunia: here
===
****************************** “I'm not a prophet or a stone aged man, just a mortal with potential of a superman. I'm living on.” ***************** |
||||||
|
|||||||
kobieta |
|
||||||
Hej, jest różnica między kłamstwem a mówieniem głupot!! |
||||||
|
|||||||
Bartosz |
|
||||||
Quote by MacTavish: co zrobią dla niej ci wszyscy którzy nawołują do aborcji, jeżeli już do niej dojdzie ? - pytasz mnie, polityków czy media? Tylko małe sprostowanie, ja nie nawołuje by usunęła, tylko by nikt trzeci, ani ksiądz, ani matka, ani media nie ingerowały w tą decyzję. Ale jeśli już pytasz o pomoc przeciętnych ludzików takich jak ja. To odnośne domów samotnej matki itp. to zgoda, tutaj jakieś wsparcie będzie miała. Sam kościół i księżą coś zrobią to zrobią. Ale pomóc mogę tak samo jak Ty. Jak jest jakaś akcja zbierania darów, to pomaga każdy bez względu na wyznanie, jak to miało nie raz podczas klęsk. Piękny gest jedności narodowej. Bo inaczej niż wspierać charytatywnie zwykły człek raczej nie jest wstanie. Quote by MacTavish:Jeżeli okaże się że ma to konsekwencje w rodzaju syndromu poaborcyjnego, bezpłodności czy inne ? Nic, przecież według nich te rzeczy nie istnieją. Ich rola się skończy - "Murzyn zrobił swoje". - Owszem, aborcja to jest ryzyko i trzeba ją uświadomić przed podjęciem decyzji. I to by była jej decyzja co z tym zrobi. Jak by cierpiała na jakąś depresje z tego powodu to chyba tylko psycholog jest wstanie pomóc, zresztą już teraz jest jej potrzebny. Tak sie mówi o złych skutkach aborcji, których ja nie neguje, bo tylko prawdziwy ignorant ich nie uznaje, albo jest kompletnym idiotą. Więc chodzi ci pewnie o polityków? Ale pozwól, że ja teraz też odwróce nieco kwestie. Mówi sie jaka to aborcja będzie miała na nią zły wpływ, ale sie mówi nie mówi sie o złych skutkach rodzenia dzieci przez bardzo młodą dziewczynę. Dziewczynę w tak młodym wieku gdzie ciało sie jeszcze rozwija, zwykle rośnie, w jej ciele powstanie nowy człowiek. Dziewczynę trzeba uświadomić o "wadach" aborcji, ale nie zawsze sie wspomina o "wadach" urodzenia. Młoda dziewczyna rodząc, jest duże prawdopobieństwo, że będzie miała problemy z kręgosłupem, bo dla jej bardzo młodego wciąż rozwijajacego sie ciała jest to duże obciążenie. Nawet jak nie będzie cierpiała od razu, to może później. I co wtedy? Rola kościoła sie kończy - Murzyn zrobił swoje. Jeśli to pytałeś polityków i media które o tym mówią, ja nie stety za nich nie jestem wstanie odpowiedzieć, chyba nikt nie jest. Quote by MacTavish: właśnie przeczytałem w "Rzepie" że ktoś zgłosił się do organizacji pro-life oferując 50 tyś dla rodziny dziewczny. - Tej osobie należeć sie będą ogromne podziękowania, że zechciała pomóc. Ludzie w Polsce są raczej skorzy do pomocy w wyjątkowo wielkich tragediach, gdzie zginęło tysiące ludzi. W obliczu tragedii gdzie została dotknięta przez jedną osobe, ludzi skorych do pomocy jest mało. I to że ktoś wpłacił na konto pieniądze, to raczej cenie osobę która je wpłaciła, niż że zmienie zdanie o tej organizacji, bo nie zmienie. Pozdrawiam MacTavish'u. Droga Kazemo odpowiadam na twą wypowiedź Quote by kazema: Chce mieć dziecko - sztucznie się zapładnia - chce mieć dziecko, to je robi Dla przypomnienia, z in-vitro korzystają małżeństwa które nie mogą mieć dzieci, a nie ludzie zdrowi ( chociaż różne parapety sie spotyka na świecie ). Więc odnośne "życia przyszłości" - henodistami takie małżeństwa nie są, bo cierpią nie mogąc mieć dzieci. Cierpią też wyrzeczając sie różnych rzeczy materialnych i innych dla posiadania swego dziecka. - egoistami też nie, bo chcą całe swe życie poświęcić dziecku. - kochają swe dzieci bardziej niż wiele rodzin katolickich - szanują je podobnie jak kochają, bardziej niż wiele rodzin katolickich. - są odpowiedzialni, muszą być dla swego dziecka. Znając takie małżeństwa, lub przynajmniej zainteresować sie nimi i gdzieś sie dowiedzieć to, to co Quote by kazema: Nie chce mieć dziecko - dokonuje aborcji. - nie chce mieć dziecka to albo nie współżyje, albo stosuje antykoncepcje. Bo według moich poglądów aborcja powinna być dostępna w wyjątkowych okolicznościach, jakie to zapewne wiesz ( chore dziecko, zagrożenie dla zdrowia i życia matki, gwałt ). A nie w przypadku dorosłych ludzi którzy wiedzieli na co sie piszą uprawiajac sex ze sobą, tacy powinni być odpowiedzialni i ich aborcja nie powinna dotyczyć ( chyba że jest w tym jeden z przypadków jakich jest dopuszczone). Więc powtórze, nie zaostrzać, nie złagadzać aborcji. Zrobie tą samą rozprawkę o aborcji jak z in-vitro. Tylko że 1) według moich poglądów, nie zabraniać całkowicie, nie zezwalać bardziej. Takich jak ja tez wielu jest. 2) całkowicie pro-aborcyjny. - hedonizm 1) Tutaj ludzie tacy są tacy sami jak ja i ty. Tutaj raczej sprawa psychiki bardziej, bo nie wszyscy są wstanie wytrzymać 2) Tutaj różnie bywa, Ci bardziej imprezowi jak najbardziej są hedonistami gdy podczas imprez uprawiają sobie radośnie sex. Inni? Wiele jest współczynników na to, ale większość z pewnością jest hedonistami. - egoiści 1) Tutaj ludzie tacy są tacy sami jak ja i ty. Nazwanie kobiety która usunęła bo mogła umrzeć przez tą ciaże egoistką, jest niesprawiedliwe. To kwestie psychiczne i nic więcej. 2)Tutaj to już różnie. Imprezowicza i ci co bardziej cenią sobie życie w pojedynke to z pewnością. Ci co mówią, że "planowane", to mimo wszystko poświęcają sie mu. - kochać 1) Tacy kochają tak samo mocno jak ja bym kochał i ty. 2) Tutaj różnie bywa, ale dla tych co uważają, że będą mieli dziecko tylko wtedy gdy bedą chcieli, znaczy planowali to z pewnością będą je kochać bardzo mocno. -szanować 1) podobnie jak kochać. 2) podobnie jak kochać. -odpowiedzialność 1) są odpowiedzialni podobnie jak ja i ty. Podobnie jak z egoizmem, nie masz prawa nazwać kobiety która usunęła dziecko bo obawiała sie że straci swoje kobietą nieodpowiedzialną. 2) podobnie jak z odpowiedzialnością. Wiec to czego tak sie obawiasz, nie masz podstaw by tak myśleć. Używałas słów "moja wizja przyszłości" dobrze, że tych słów użyłaś, bo gdybyś ogólnie tak napisała to byłoby to nieobiektywne. Quote by kazema ![]() - masz rację, jak dobrze że Ty ani ja tacy nie jesteśmy. Quote by kazema:jedynym ratunkiem na to wszytko jest ludzkie sumienie. Ale u niektórych sumienie ewidentnie umiera. - Moje sumienie wcale nie umiera. Mam sumienie, podobnie jak Ty droga Kazemo. Pozdrawiam Kazemo --------------------------------------- Kobieto Quote by kobieta:Nigdy w życiu nie mówiłam, ze jestem tolerancyjna. Najpierw poducz sie co to znaczy tolerancja. Bo dla ciebie tolerancja to jest to samo co róbta co chceta. A to są dwa całkowicie inne pojęcia. Nie jestem zwolennikiem róbta co chceta, ale jestem tolerancyjny w przeciwieństwie do ciebie. Quote by kobieta:Wręcz przeciwnie, nie znoszę łajdactwa, kłamstwa, chamstwa i głupoty a także wszelkiego rodzaju dewiacji. A ja nie znosze gdy z twoich ust płynie jad, obłuda, krętactwo, kłamstwo, nienawiść, terroryzm i arka Noego. Jesteśmy kwita. Ktoś kiedyś przyrównał nietolerancyjnego katolika mianem taliba. I jest to może porównanie jak najbardziej agresywne, ale niestety trafne. I jak możesz odpowiadaj na argumenty jakie pisze argumentami, a nie tylko tekstami typu kłamca.
===
||||||
|
|||||||
kobieta |
|
||||||
Blyy, toz ja do Ciebie nic nie mówię Nie wiem czemu się na mnie pieklisz!!!??? Wcale nie nazwałam Cię kłamcą, ani nikogo z Was!!! Nie wiem dlaczego wziąłeś to do siebie. |
||||||
|
|||||||
Bartosz |
|
||||||
W takim razie cię BARDZO PRZEPRASZAM. Źle odebrałem to co napisałaś.
===
||||||
|
|||||||
MacTavish |
|
||||||
Blyy - nie pisałem tego myśląc o tobie. Chodziło mi właśnie o główne zaangażowane organizacje: Federę, GW+przybocznych, a także o polityków. O tych ostatnich nie ma nawet co wspominać, bo każdy chyba rozumie że temat jest traktowany przez nich czysto instrumentalnie. Natomiast Federa & GW ? Przecież oni tylko chcą żeby mogła dokonać wyboru. A jak już dokona, to nie ich sprawa. Syndrom poaborcyjny ? Przecież to nie istnieje (zobacz na stronę Federy, kobiety które dokonały aborcji są szczęśliwsze, radzą sobie lepiej w życiu itd.).
===
papista |
||||||
|
|||||||
kobieta |
|
||||||
|
||||||
|
|||||||
Rafi F |
|
||||||
![]() Moderator ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 06/11/05 Postów:: 3072 |
Quote by suration: Quote by kobieta: Nigdy w życiu nie mówiłam, ze jestem tolerancyjna. Wręcz przeciwnie, nie znoszę łajdactwa, kłamstwa, chamstwa i głupoty a także wszelkiego rodzaju dewiacji. No a klamalas na temat budowy wspolczesnych okretow. Trudno bedzie cos glupszego powiedziec... Zarzucasz mi oszczerstwo, a pan Rydzyk jest niedoscignionym mistrzem w poslugiwaniu sie nim. Troche Off-Topicowo: jedna z wiernych sluchaczek Slonca Torunia: here To juz chyba oznaki jakies fobii, wszędzie widzisz Rydzyka. Kobieta o nim wspominała ?
===
czyn sprawiedliwy Jednego sprowadza na wszystkich ludzi usprawiedliwienie dające życie ...przez posłuszeństwo Jednego wszyscy staną się sprawiedliwymi |
||||||
|
|||||||
Robert |
|
||||||
Quote by Rafi F: To juz chyba oznaki jakies fobii, wszędzie widzisz Rydzyka. Kobieta o nim wspominała ? Ty masz oznaki sklerozy Rafi. Przeciez to ty probowales mi wmowic, ze powiedzialem, ze to Rydzyk byl tym ksiedzem. Mniej masla Rafi, wiecej owocow... Cytat za Rafi F: Założyłeś, że to rydzykowcy, a ksiądz to był sam Rydzyk. Jak się okazuje to była bzdura. A tak na marginesie nie fobii, bo sie faceta nie obawiam. Chciales chyba uzyc slowa "obsesja" ale ci wylecialo z pamieci... Ale obsesji na jego punkcie tez nie mam.
===
||||||
|
|||||||
Rafi F |
|
||||||
![]() Moderator ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 06/11/05 Postów:: 3072 |
Quote by suration: Quote by Rafi F: To juz chyba oznaki jakies fobii, wszędzie widzisz Rydzyka. Kobieta o nim wspominała ? Ty masz oznaki sklerozy Rafi. Przeciez to ty probowales mi wmowic, ze powiedzialem, ze to Rydzyk byl tym ksiedzem. Mniej masla Rafi, wiecej owocow... Cytat za Rafi F: Założyłeś, że to rydzykowcy, a ksiądz to był sam Rydzyk. Jak się okazuje to była bzdura. A tak na marginesie nie fobii, bo sie faceta nie obawiam. Chciales chyba uzyc slowa "obsesja" ale ci wylecialo z pamieci... Ale obsesji na jego punkcie tez nie mam. Na początku Quote by suration: "Oczywiscie pojawil sie ksiadz i maly pododdzial wyznawcow Rydzyka" następnie jak Filip z konopi Quote by suration:jakbym Radio MaRyja sluchal... dalej argumenty z tej samej szuflady Quote by suration:chodzi o to, ze bardzo szybko kilka osob usprawiedliwilo zachowanie ksiedza i szwadronu RM i w tym samym tonie przy innej okazji Quote by suration:Nie chce po prostu czytac tego portalu. Tak samo nie chce sluchac Slonca Torunia w radiu,a Naszego Dziennika do ust bym nie wzial. Potem znów przeszedłeś do głównej tezy Quote by suration:Wybacz, ale jak widze te krzyczace glownie stare kobiety od pana Rydzyka i rydzykopodobnych, ktore pewnie nie potrafia wymienic panstw z ktorymi Polska graniczy, to rece opadaja. i na koniec znów wzorem Filipa Quote by suration: Zarzucasz mi oszczerstwo, a pan Rydzyk jest niedoscignionym mistrzem w poslugiwaniu sie nim. Nie chce mi się robic obliczeń, ale szacuję, że Rydzyk, RM i podobne/pochodne zajęłyby czołowe miejsce w uzytych w wypowiedziach wyrazach. Przy okazji : okreslenia "szwadron" i "MaRyja" wystawiają swiadectwo raczej tobie. Dodam, że uwazam RM za jedno z największych współczesnych nieszczęść KRK w Polsce, a te kilka procent zwolenników RM za strasznie zwiedzonych i zatrutych, delikatnie mówiac, złymi emocjami (trudno będzie ci mnie zaszufladkować, ale to nie moje zmartwienie). I tyle na ten temat.
===
czyn sprawiedliwy Jednego sprowadza na wszystkich ludzi usprawiedliwienie dające życie ...przez posłuszeństwo Jednego wszyscy staną się sprawiedliwymi |
||||||
|
|||||||
kobieta |
|
||||||
Apel w sprawie 14-letniej matki |
||||||
|
|||||||
kobieta |
|
||||||
|
||||||
|
|||||||
kobieta |
|
||||||
Zapis z Konferencji prasowej x Podstawki |
||||||
|
|||||||
MacTavish |
|
||||||
Prowda, tyz-prowda, g....-prowda, GW-prowda ?
===
papista |
||||||
|
|||||||
Robert |
|
||||||
Quote by Tanczacy_Kruk: 10 Prawd Wiary według Surationa Nie masz prawa mowic, ze to moje prawdy wiary. To byly teksty, ktore najbardziej mnie rozsmieszyly. Chcesz sie popastwic nad moimi prawdami wiary, to prosze: 1. Jezus mial biologicznego ojca i matke. 2. Cialo Maryji nie zostalo wziete do nieba. 3. Mojzesz nie dostal od Boga kamiennych tablic, tylko najprawdopodobniej sam je sobie wystrugal. 4. Niemowlaka Jezusa nie odwiedzilo trzech kroli, ewentualnie medrcy. 5. Jezus nie zamienil wody w wino. 6. Noe nie zabral na poklad wszystkich zwierzat. 7. Czyscca nie ma. 8. Szatan nie istnieje (choc niektorzy twierdza, ze Rydzyk cos w sobie z niego ma). 9. W Aniola Stroza nalezy przestac wierzyc najdalej w wieku 6 lat. 10. Zbawienie moze osiagnac kazdy, nie tylko potulna i niepodwazajaca niczego owieczka nalezaca do KRK. Ty oczywiscie wysmiejesz to co napisalem, ale mam nadzieje, ze jest kilka osob, ktore mysla tak jak ja.
===
||||||
|
|||||||
potwor |
|
||||||
![]() ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 08/09/07 Postów:: 416 |
mi sie podoba Twój sposób myślenia. z wyjątkiem ostatniego i Quote by suration: 6. Noe nie zabral na poklad wszystkich zwierzat. do tego bym dodał ze "potopu nie było"
===
Dzięki Bogu jestem ateistą... |
||||||
|
|||||||
Łukasz |
|
||||||
![]() ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 07/13/07 Postów:: 309 |
Suration Ty oczywiscie wysmiejesz to co napisalem, ale mam nadzieje, ze jest kilka osob, ktore mysla tak jak ja. Nie mam zamiaru nic wyśmiewać a tym bardziej komentować tych 10-ciu punktów bo zrobiła by się 10-cio rozdziałowa książka. Jesteś Surationie zbyta pewny siebie jeżeli chodzi o sądy!
===
"Jestem Twym najlichszym sługą, nędznym robakiem, daleko nędzniejszym i godnym pogardy, niż to pojmuję i umiem wyrazic" |
||||||
|
|||||||
Robert |
|
||||||
Quote by mathias777: mi sie podoba Twój sposób myślenia. z wyjątkiem ostatniego i Quote by suration: 6. Noe nie zabral na poklad wszystkich zwierzat. do tego bym dodał ze "potopu nie było" Jest dla mnie oczywiste, ze opis potopu w Biblii jest nieprawdziwy. Takie cos po prostu sie nie moglo wydarzyc.
===
||||||
|
|||||||
Robert |
|
||||||
Quote by Tanczacy_Kruk: Jesteś Surationie zbyt pewny siebie jeżeli chodzi o sądy! Ty wydajesz sie rowniez pewny siebie i nieprzekonywalny.
===
||||||
|
|||||||
Łukasz |
|
||||||
![]() ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 07/13/07 Postów:: 309 |
Ja jestem Katolikiem i jestem z tego dumny! Nic mnie nie przekona do zmiany Tej drogi
===
"Jestem Twym najlichszym sługą, nędznym robakiem, daleko nędzniejszym i godnym pogardy, niż to pojmuję i umiem wyrazic" |
||||||
|
|||||||
kazema |
|
||||||
![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 06/15/07 Postów:: 456 |
a jestem Katolikiem i jestem z tego dumny! Nic mnie nie przekona do zmiany Tej drogi Cieszy mnie taka postawa. Super. Gratuluję odwagi!
===
'Od momentu, gdy zaczniesz podróż przez życie w jakimś obranym kierunku,nieustannie musisz korygować kurs' ('Plan lotu') |
||||||
|
|||||||
Robert |
|
||||||
Quote by Tanczacy_Kruk: Ja jestem Katolikiem i jestem z tego dumny! Nic mnie nie przekona do zmiany Tej drogi "katolikiem" pisze sie z malej litery...
===
||||||
|
|||||||
Zawartość wygenerowana w: 0,30 sekund
|
|
|
|