|
![]() |
Forum > Ogólne > Pytania, problemy i opinie |
![]() |
![]() |
![]() |
| | Wersja do druku |
Rafi F |
|
||||||
![]() Moderator ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 06/11/05 Postów:: 3072 |
TEMAT POD SPECJALNYM NADZOREM
===
czyn sprawiedliwy Jednego sprowadza na wszystkich ludzi usprawiedliwienie dające życie ...przez posłuszeństwo Jednego wszyscy staną się sprawiedliwymi |
||||||
|
|||||||
Reguly |
|
||||||
![]() ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 05/07/05 Postów:: 1964 |
I...?
===
Świętowit Widzi Więcej Bo Ma Cztery Twarze |
||||||
|
|||||||
Angelika Mojeścik |
|
||||||
![]() Moderator ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 11/06/08 Postów:: 1231 |
Oj Reguly reguly
===
"zbieg okoliczności to Boski sposób na pozostanie anonimowym" Einstein |
||||||
|
|||||||
Rafi F |
|
||||||
![]() Moderator ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 06/11/05 Postów:: 3072 |
No to paraklet niezłą minę podłożyłaś
===
czyn sprawiedliwy Jednego sprowadza na wszystkich ludzi usprawiedliwienie dające życie ...przez posłuszeństwo Jednego wszyscy staną się sprawiedliwymi |
||||||
|
|||||||
Angelika Mojeścik |
|
||||||
![]() Moderator ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 11/06/08 Postów:: 1231 |
Przyjmujemy oczywiście, że Maryja była bez grzechu pierworodnego - czyli nie miała skłonności do grzechu, jednym słowem była bezgrzeszna. Nie mogła przez to umrzeć dlatego została wzięta do nieba (wniebowzięcie).
===
||||||
|
|||||||
Pastor |
|
||||||
![]() ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 12/05/07 Postów:: 501 |
Quote by paraklet: Przyjmujemy oczywiście, że Maryja była bez grzechu pierworodnego - czyli nie miała skłonności do grzechu, jednym słowem była bezgrzeszna. Nie mogła przez to umrzeć dlatego została wzięta do nieba (wniebowzięcie). Co to to nie
===
Rzeczywistość należy do Chrystusa. (Kol 2,17) U Jego boku cały kosmos wyruszy w bój przeciw głupocie. (Mdr 5,17-20) |
||||||
|
|||||||
Angelika Mojeścik |
|
||||||
Właśnie jeszcze do jednej rzeczy chciałabym sie przy okazji odnieść.
===
||||||
|
|||||||
Dezerter |
|
||||||
![]() ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 05/17/06 Postów:: 1841 |
Quote by Rafi F: No to paraklet niezłą minę podłożyłaś ...a jak ktoś by popatrzył , to...takie niewiniątko z niej Rafi pisze: "Jezus w ten sposób od nowa zdefiniował rodzinę: rodziną są dla niego ci, którzy pełnią Wolę Bożą, a nie spokrewnieni wg krwi. Ma to wiele konsekwencji" Zrobił to nie tylko ten jeden raz również wybierając uczniów, kazał im zostawić wszystko więc i rodziców - a można się domyślać, że niektórzy z nich byli żonatymi... Tak, po tej wypowiedzi Jezusa - wyznawcy stali się rodziną stąd "bracie" i "siostro", "Ojcowie Kościoła" i współcześnie "ojcze" do niektórych duchownych, "Matka Kościół" itp ale to przy okazji Cóż niewiele mogę dodać do interpretacji Rafiego - zgadzam się z nią, też uważam, że Jezus nie był rozumiany przez rodzinę najbliższą, wierzących i praktykujących Żydów i raczej nie prędko to się zmieniło, bo gdy w jakiś czas później odwiedził rodzinne miasto, to ...posłuchajcie sami: Jezus w Nazarecie15 53 Gdy Jezus dokończył tych przypowieści, oddalił się stamtąd. 54 Przyszedłszy do swego miasta rodzinnego, nauczał ich w synagodze, tak że byli zdumieni i pytali: «Skąd u Niego ta mądrość i cuda? 55 Czyż nie jest On synem cieśli? Czy Jego Matce nie jest na imię Mariam16, a Jego braciom17 Jakub, Józef, Szymon i Juda? 56 Także Jego siostry czy nie żyją wszystkie u nas? Skądże więc ma to wszystko?» 57 I powątpiewali o Nim. A Jezus rzekł do nich: «Tylko w swojej ojczyźnie i w swoim domu może być prorok lekceważony». 58 I niewiele zdziałał tam cudów, z powodu ich niedowiarstwa. mocna końcówka - przyznacie To o czym ja pisałem i Rafi - wcale nie znaczy siostro Paraklet, że Maryja nie pełniła woli Bożej. Być może takie zachowanie rodziny było wolą bożą, "by się wypełniło", lub by Jezus mógł sformułować nowe rozumienie Rodziny. Tylko dzięki temu pierwszi chrześcijanie przetrwali i tak pięknie wzrastali budząc podziw "jak ci chrześcijanie się kochaja" Być może po tym (jakże bolesnym dla jej matczynego serca) spotkaniu i po wizycie w Nazarecie Jezusa - zaczęła nie tylko pełnić wolę Ojca , ale i ...Syna Ps Aby w namiocie było ciepło i przytulnie proszę o nie mnożenie zbyt wielu pytań tylko cierpliwe poczekanie aż jakiś temat wybrzmi i wówczas... myślę, że max 3 omawiane cytaty/pytania na raz pozdrawiam
===
Obecnie pisze na forum zchrystusem.pl |
||||||
|
|||||||
Angelika Mojeścik |
|
||||||
Patrząc na to przez pryzmat całego Nauczania Jezusa przez Was mi przybliżonego - zaczynam nie tyle rozumieć, co przyswajać Jego słowa. Natomiast patrząc na to samo przez pryzmat mojego ludzkiego życia - nie za bardzo umiem to pojąć.
===
||||||
|
|||||||
Matija |
|
||||||
![]() ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 08/13/05 Postów:: 857 |
W toku powyższych myśli, zauważyłem parę miejsc, z którymi się nie zgadzam.
===
Albo Jezus, albo śmierć... Jezus! :D |
||||||
|
|||||||
Rafi F |
|
||||||
Quote by paraklet: Właśnie jeszcze do jednej rzeczy chciałabym sie przy okazji odnieść. VI przykazanie Pwt 5,16, a słowa Jezusa np. takie jak ten powyżej lub ten: Mt 19,29 Jezus często mówi o zostawianiu rodziny w imię prawdy - czy jest to powiedziane metaforycznie czy faktycznie tego od nas często wymaga. Osobiście nie wiem jak bym zareagowała, gdyby moja mama potrzebowała opieki a Jezus by przyszedł i powiedział - umarłym zostaw umarłych. Myślę, że odpowiedź znajdziesz ciut wyżej Pwt 5,7 Pogrzeb trwał rok (po roku przenoszono resztki do ostatecznego miejsca pochówku). Grzebanie umarłych to była zwykła wymówka - odczytaj więc to tak "wymówki to zostaw umarłym - grzechu". Faktycznie trudno postawić Boga na pierwszym miejscu, ale gdy to się już zrobi wszystko jest coraz prostsze.
===
||||||
|
|||||||
Angelika Mojeścik |
|
||||||
Quote by Matija: W toku powyższych myśli, zauważyłem parę miejsc, z którymi się nie zgadzam. Maryja nie mogła umrzeć, tylko została wniebowzięta. Jeśli Jezus, Bóg, został zabity, poniósł śmierć, to dlaczego zakłada się że Maryja nie zmarła? Wniebowzięcie nie wyklucza śmierci naturalnej. To ja może wytłumaczę - po pierwsze brak grzechu pierworodnego oznacza brak śmierci Śmierć była skutkiem posiadania grzechu pierworodnego. P{o drugie Jezus nie umarł - tak patologicznie wytłumaczę, na 3 dni kiedy go nie było z nami i ludzie myśleli, że umarł - on zstąpił do "piekieł" (czyli zaświatów), żeby zabrać stamtąd wszystkich, którzy się tam znajdować nie powinni - Mojżesz, Hiob, Noe. Wcześniej wszystkie dusze bez względu jakie by nie były po śmierci "szły w jedno miejsce". Dopiero zmartwychwstanie Jezusa otworzyło drogę duszom ludzi, którzy zasłużyli - na przebywanie twarzą twarz z Bogiem po śmierci - czyli tak zwane niebo. Wcześniej nie mieli takiej możliwości. Oki na resztę odpowiedzą ci inni - ja muszę jechać do lekarza z moim skarbem. Całusy :*
===
||||||
|
|||||||
Rafi F |
|
||||||
Ja również znalazłem w twojej wypowiedzi parę nadinterpretacji. Maryja znała mentalność u kulturę w której żyła doskaonale, była normalną Żydówką, słysząc o Nowej Nauce Jej Syna, pewnie też doszły Ją jakieś ploty, że sa ludzie którzy nastawają na życie Jej Syna...czy mogła zostać obojętna? Jeszcze nikt na Jezusa nie nastawał, Jezus dopiero zaczął nauczanie.Pomyślcie ile bólu też musiał Jej przynieść to rozdarcie między opiekuńczą miłością matki, która zrobi wszystko aby chronić swoje dziecko, a posłuszeństwem Bogu. Pewnie wiedziała wcześniej o tym, ze Jej Syn zostanei zabity. I czy to w posluszenstwie bez problemów zaakceptowała?
===
||||||
|
|||||||
Rafi F |
|
||||||
Quote by paraklet: Bardzo hardcorowo potraktowałaś dogmaty maryjne - nie ma tam takich interpretacji. Np. przy założeniu, żeTo ja może wytłumaczę - po pierwsze brak grzechu pierworodnego oznacza brak śmierci Śmierć była skutkiem posiadania grzechu pierworodnego. P{o drugie Jezus nie umarł - tak patologicznie wytłumaczę, na 3 dni kiedy go nie było z nami i ludzie myśleli, że umarł - on zstąpił do "piekieł" (czyli zaświatów), żeby zabrać stamtąd wszystkich, którzy się tam znajdować nie powinni - Mojżesz, Hiob, Noe. Wcześniej wszystkie dusze bez względu jakie by nie były po śmierci "szły w jedno miejsce". Dopiero zmartwychwstanie Jezusa otworzyło drogę duszom ludzi, którzy zasłużyli - na przebywanie twarzą twarz z Bogiem po śmierci - czyli tak zwane niebo. Wcześniej nie mieli takiej możliwości. Oki na resztę odpowiedzą ci inni - ja muszę jechać do lekarza z moim skarbem. Całusy :* Przyjmujemy oczywiście, że Maryja była bez grzechu pierworodnego - czyli nie miała skłonności do grzechu, jednym słowem była bezgrzeszna. Nie mogła przez to umrzeć dlatego została wzięta do nieba (wniebowzięcie). Adam i Ewa nigdy by nie mogli zgrzeszyć - byli bez grzechu pierworodnego.Co do Jezusa: prawdziwie umarł jako człowiek i zmartwychwstał jako człowiek. Takie jest ortodoksyjne nauczanie. Jeżeli chcesz pociągnąć oba tematy, to może poza namiotem - bardzo się rozbudują.
===
||||||
|
|||||||
Arek_Sz |
|
||||||
![]() ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 08/14/08 Postów:: 460 |
Paraklet - też się nie do końca zgodzę. Przyjmując to co piszesz odrzucam Skład Apostolski mówiący: "(...) Ukrzyzowan, umarł i pogrzebion"
===
Sercem można tak samo kochać jak i nienawidzić... ФΩΣ - ΖΩΗ OAZOWICZ |
||||||
|
|||||||
Angelika Mojeścik |
|
||||||
1. Rafi - jeśli chodzi o dogmaty Maryjne to tego uczono mnie na UKSW
===
||||||
|
|||||||
Pastor |
|
||||||
![]() ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 12/05/07 Postów:: 501 |
Quote by paraklet: To ja może wytłumaczę - po pierwsze brak grzechu pierworodnego oznacza brak śmierci Śmierć była skutkiem posiadania grzechu pierworodnego. P{o drugie Jezus nie umarł - tak patologicznie wytłumaczę, na 3 dni kiedy go nie było z nami i ludzie myśleli, że umarł - on zstąpił do "piekieł" (czyli zaświatów), żeby zabrać stamtąd wszystkich, którzy się tam znajdować nie powinni - Mojżesz, Hiob, Noe. Wcześniej wszystkie dusze bez względu jakie by nie były po śmierci "szły w jedno miejsce". Dopiero zmartwychwstanie Jezusa otworzyło drogę duszom ludzi, którzy zasłużyli - na przebywanie twarzą twarz z Bogiem po śmierci - czyli tak zwane niebo. Wcześniej nie mieli takiej możliwości. Czyli Maryja była nieśmiertelna? Fajnie. Jakie miała jeszcze supermoce? Henoch jakoś poszybował do Nieba. Eliasz też gdzieś przepadł bez wieści. Jakoś nie sprawdza się reguła grzech=śmierć raczej Bóg=życie
===
Rzeczywistość należy do Chrystusa. (Kol 2,17) U Jego boku cały kosmos wyruszy w bój przeciw głupocie. (Mdr 5,17-20) |
||||||
|
|||||||
Arek_Sz |
|
||||||
Śmierć to brak możliwości dostępu do drzewa życia, o którym pisze Księga Rodzaju, a brak dostępu był skutkiem grzechu.
===
||||||
|
|||||||
Angelika Mojeścik |
|
||||||
Nie musicie się z tym zgadzać dla mnie to dogmat, bo tak mnie uczono (przynajmniej tak z tych wykładów zrozumiałam ).
===
||||||
|
|||||||
Rafi F |
|
||||||
Quote by paraklet: Nie musicie się z tym zgadzać dla mnie to dogmat, bo tak mnie uczono (przynajmniej tak z tych wykładów zrozumiałam ). Bardzo ryzykowne podejście. Adam i Ewa dostali ostrzeżenie od Boga, a mimo to zawiedli (każde z osobna), Adam nawet dwukrotnie (próbował zwalić wszystko na Ewę). Co ochroniło Marię? Zastanawiające jest, że długo panowało przekonanie iż "nosicielami" grzechu pierworodnego są kobiety. Nie podejmuję jednak dyskusji - zbytnio się różnimy, dyskusja byłaby bezcelowa. Quote by paraklet: To raczej wątek filozoficzny i/lub miłosny To ja mam takie pytanie. Każdy pewnie zna hymn o Miłości. Jeśli nie to podaje tu link 1Kor 13 A ja mam takie pytanie - czy jeśli jakieś uczucie nie spełnia wszystkich tych warunków to znaczy, że nie jest to prawdziwa miłość? Czy jest możliwa taka miłość człowieka do człowieka? Człowiek jest pełen wad - to znaczy, że nie jest wstanie kochać Bożą, czystą miłością? A na poważnie : gdybyśmy byli doskonali, to na co byłaby potrzebna Ofiara? Jedno jest pewne: związek potrzebuje ciągłej pielęgnacji choćby ze względu na nasza niedoskonałość.
===
||||||
|
|||||||
Andrzej |
|
||||||
![]() ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 01/31/05 Postów:: 3977 |
Quote by Rafi F: Bardzo ryzykowne podejście. Adam i Ewa dostali ostrzeżenie od Boga, a mimo to zawiedli (każde z osobna), Adam nawet dwukrotnie (próbował zwalić wszystko na Ewę). Co ochroniło Marię? Maryja, mój drogi Rafi F nie tyle została uchroniona od grzechu pierworodnego jakimś firewallem, ale została po prostu w najpełniejszy sposób jeszcze przed swym poczęciem, jako pierwsza z całego stworzenia, mocą szczególnego związku ze swoim Synem, odkupiona, włączona w śmierć i zmartwychwstanie Chrystusa. Skutkiem tego odkupienia i tego włączenia było -uchronienie przed grzechem pierworodnym i przed skłonnościami do grzechu - oraz życie pełnią łaski Odkupionego, taka pełnią, jaką my, pozostali osiągniemy dpiero w niebie. Stąd nie potrzebowała już przejścia przez śmierć do życia, bo życie było w niej już w pełni. Prawda, że extrackie?
===
Kościół modlący się i nauczający Pisma może znaleźć w Biblii rozumienia, które wychodzą poza klasyczną, fundamentalistyczną interpretację |
||||||
|
|||||||
Angelika Mojeścik |
|
||||||
Ja też chce ja też!!!!
===
||||||
|
|||||||
Arek_Sz |
|
||||||
Paraklet - co do Hymnu z listu do Koryntian. Myślę, że Paweł pokazuje nam tutaj wzór idealnej miłości. Może nawet próbuje w jakiś sposób naszkicować człowiekowi Miłość Bożą. Niestety człowiek jest ułomny i zapewne nigdy w ten sposób kochał nie będzie, ale Paweł daje nam tak jakby wzór.
===
||||||
|
|||||||
Rafi F |
|
||||||
Quote by medieval_man:... Prawda, że extrackie? Wręcz odlotowe. Zero podstaw w Biblii (wręcz "wszyscy zgrzeszyli"), zero w kościele starożytnym.. Pozostanę przy protokole rozbieżności. Mam nadzieję, ze nie masz mi tego za złe. p.s. firewall'em spowodowałeś u mnie nagłą reakcję, ledwo udało mi się kubek odłożyć
===
||||||
|
|||||||
Angelika Mojeścik |
|
||||||
Jak to żadnych podstaw w Biblii??
===
||||||
|
|||||||
Rafi F |
|
||||||
Quote by paraklet: Jak to żadnych podstaw w Biblii?? Ano nie ma, nawet tego w dogmatach się nie kryje. Quote by paraklet: Jeżeli Bóg by Ciebie wybrał...To inicjatywa boża, nie ludzkaTo uważasz, że pierwsza z brzegu może zostać od tak Bogurodzicą?? No to ja staje w kolejce Uf, nie zdzierżyłem Bez kontynuacji - mam złe doświadczenia z tego typu dyskusji i pewnie opanowałaby dużą część wątku.
===
||||||
|
|||||||
Angelika Mojeścik |
|
||||||
Rozumiem rozumiem
===
||||||
|
|||||||
Łukasz |
|
||||||
![]() Moderator ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 08/15/08 Postów:: 439 |
Quote by paraklet: Rozumiem rozumiem Ale przejdźmy do kolejnego fragmentu Mt15,21-28 Moje pytania go dotyczące są bodajże dwa posty dalej Ale powtórzę dla ułatwienia [QUOTE paraklecik] Moje pytanie brzmi - czy Jezus nie był świadomy tego, że Jego wyznawcy nie będą się ograniczać tylko do Żydów?? Czyli tym samym nie był świadomy planów Bożych? Co więcej czy to znaczy, że gdyby nie św. Paweł to tak by zostało??? [/QUOTE] Oto opowiastka nieświadomego Jezusa: Przypowieść o przewrotnych rolnikach13 33 Posłuchajcie innej przypowieści! Był pewien gospodarz, który założył winnicę. Otoczył ją murem, wykopał w niej tłocznię, zbudował wieżę14, w końcu oddał ją w dzierżawę rolnikom i wyjechał. 34 Gdy nadszedł czas zbiorów, posłał swoje sługi do rolników, by odebrali plon jemu należny. 35 Ale rolnicy chwycili jego sługi i jednego obili, drugiego zabili, trzeciego zaś ukamienowali. 36 Wtedy posłał inne sługi, więcej niż za pierwszym razem, lecz i z nimi tak samo postąpili. 37 W końcu posłał do nich swego syna, tak sobie myśląc: Uszanują mojego syna. 38 Lecz rolnicy zobaczywszy syna mówili do siebie: "To jest dziedzic; chodźcie zabijmy go, a posiądziemy jego dziedzictwo". 39 Chwyciwszy go, wyrzucili z winnicy i zabili. 40 Kiedy więc właściciel winnicy przyjdzie, co uczyni z owymi rolnikami?» 41 Rzekli Mu: «Nędzników marnie wytraci, a winnicę odda w dzierżawę innym rolnikom, takim, którzy mu będą oddawali plon we właściwej porze». 42 Jezus im rzekł: «Czy nigdy nie czytaliście w Piśmie: Właśnie ten kamień, który odrzucili budujący, stał się głowicą węgła. Pan to sprawił, i jest cudem w naszych oczach15. 43 Dlatego powiadam wam: Królestwo Boże będzie wam zabrane, a dane narodowi, który wyda jego owoce. 44 Kto upadnie na ten kamień, rozbije się, a na kogo on spadnie, zmiażdży go». 45 Arcykapłani i faryzeusze, słuchając Jego przypowieści, poznali, że o nich mówi. 46 Toteż starali się Go pochwycić, lecz bali się tłumów, ponieważ miały Go za proroka.
===
Niech radują się rodziny, a ich miłość promienieje, jak chleba okruszyny nieśmy wiare i nadzieje...Nam pisane Krzyża bronic, teraz, dzisiaj, jutro, zawsze! |
||||||
|
|||||||
Rafi F |
|
||||||
Jezus doskonale wiedział jakie będą skutki. Ale nośnikiem chrześcijaństwa musi być naród wybrany. Bóg Żydom przekazał prawdy, Żydom obietnice, Żydom proroctwa, Żydzi mieli monoteizm roznieść po Świecie. Jezu mógł narodzić się i umrzeć tylko pośród Żydów i tylko jako Żyd.
===
||||||
|
|||||||
Arek_Sz |
|
||||||
Mi się wydaje, że Jezus chciał po prostu, by kobieta pokazała swoją wiarę. Z pewnością nie była sam na sam z nim. Wokół było pełno słuchaczy. Żydzi uznawali się za naród jedyny i byli nacjonalistami, jeśli by nie rzec - rasistami. Jezus chciał pokazać, że każdy - wyznając swoja wiarę może przyjść do niego i czerpać łaski...
===
||||||
|
|||||||
Zawartość wygenerowana w: 1,16 sekund
|
|
|
|