|
![]() |
Forum > Ekumenizm > Ekumenizm w Polsce |
![]() |
![]() |
![]() |
| | Wersja do druku |
Uczen_Jezusa |
|
||||||
![]() ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 04/12/06 Postów:: 13 |
Niedługo chrzescijanie z roznych denominacji bedą sie modlić o jedność chrzescijan |
||||||
|
|||||||
Uczen_Jezusa |
|
||||||
Protestanci ktorych mialem na mysli |
||||||
|
|||||||
Rafi F |
|
||||||
![]() Moderator ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 06/11/05 Postów:: 3072 |
Quote by Uczen_Jezusa: Koscioł katolicki przez wiekszosc protestantów jest uwazany za Nierządnicę z Apokalipsy rozdział 17 i z takim kosciołem nie mozna prowadzic ekumenizmu Z tą większością to baaardzo przesadziłeś. To raczej margines (choć są znane mi dwie denominacje na tym budujące). Równie dobrze możesz znaleść wśród katolików lub "prawdziwych" katolików (jak pewne niesławne bractwo) ocenę, że wszyscy niekatolicy to pomiot szatana Co więcej, owa jedność rozumiana jest oficjalnie przez KRK jako spojenie się z KRK, a przez KADS przez spojenie się z KADS Czy to obłuda? Każdy z nich ma intencje dobre. Dla mnie modlitwa o jedność dla mnie chrześcijan ma sens. Bo nie chodzi tu np. o jedność pod jednym biskupem ale o jedność w miłości do naszego Pana. W końcu właśnie w Wieczerzy (jakkolwiek ją rozumiemy: uobecnienie, znak, symbol) spotykamy się w jednym Kościele. Jedność będzie, gdy sobie to wszyscy utożsamimy i będziemy czuli się jednym pomimo drugorzędnych różnic doktrynalnych. Dla mnie znaczące było porozumienie w sprawie usprawiedliwienia pomiędzy katolikami i luteranami, a następnie przyłączenie się do tego metodystów. Pod tą deklaracją mogłoby się podpisać większość chrześcijan (albo wszyscy, zależy jak szeroko rozumiesz chrześcijaństwo), a stanowi o sprawie zasadniczej: o drodze do zbawienia. Wiem, dla wielu był to tylko gest - ja jednak należę do optymistów.
===
czyn sprawiedliwy Jednego sprowadza na wszystkich ludzi usprawiedliwienie dające życie ...przez posłuszeństwo Jednego wszyscy staną się sprawiedliwymi |
||||||
|
|||||||
Uczen_Jezusa |
|
||||||
Niestety ale chyba mam straszliwego pecha w zyciu |
||||||
|
|||||||
Reguly |
|
||||||
![]() ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 05/07/05 Postów:: 1964 |
W jakim zakresie, w kwestiach zalozen wiary poszczegolnych wyznan monoteiztycznych (szczegolnie tzw. objawionych), mozliwy jest kompromis?
===
Świętowit Widzi Więcej Bo Ma Cztery Twarze |
||||||
|
|||||||
Angelika Mojeścik |
|
||||||
![]() Moderator ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 11/06/08 Postów:: 1231 |
Dla mnie to tu nie ma żadnej obłudy czy dwuznaczności - bo jeśli nawet niektóre grupy protestanckie uważają KK za swojego przeciwnika to tym bardziej powinni się modlić za "nasze" nawrócenie - gdyż sam Jezus powiedział - módlcie się na wrogów waszych.
===
"zbieg okoliczności to Boski sposób na pozostanie anonimowym" Einstein |
||||||
|
|||||||
Ewa |
|
||||||
![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 04/21/06 Postów:: 1174 |
Modlitwa o jednosc Chrzescijan to jedna rzecz.
===
Pokoj z Wami! |
||||||
|
|||||||
Reguly |
|
||||||
Quote by corka:Naszym wspolnym gniazdem jest Izrael,kraj wiecznej wojny-wszystko to jest dziwne,tak malo ma wspolnego z tym o czym nauczal Pan Jezus. Moze troche odbiegne od glownego tematu (jesli za bardzo to prosze wzodrebnic go w inny watek)... Ale czy przede wszystkim dziwne nie jest, ze przy calej tej deklarowanej powszechnie dominacji (liczebnej wyznawcow) chrzescijanstwa, system ten nie dominuje w regionach, z ktorego sie pierwotnie wywodzi?
===
||||||
|
|||||||
Rafi F |
|
||||||
![]() Moderator ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 06/11/05 Postów:: 3072 |
Tak, bardzo odbiegłeś. Na tej samej pustyni, być może nawet na przestrzeni rażenia snajpera (to taki wkręt współczesny) powstały trzy wielkie religie judaizm, chrześcijaństwo i islam. Wieki dominował judaizm, potem chrześcijaństwo, teraz dominuje tam islam.
===
czyn sprawiedliwy Jednego sprowadza na wszystkich ludzi usprawiedliwienie dające życie ...przez posłuszeństwo Jednego wszyscy staną się sprawiedliwymi |
||||||
|
|||||||
Reguly |
|
||||||
Quote by Rafi F:Gdzie widzisz powód do zdziwienia ? ...w tym (caly czas), co napisalem wyzej? Quote by Rafi F:Założysz osobny wątek? ...poki co nie wiem czy jest az taka potrzeba (szczegolnie jesli ty, mimo wszystko, nie widzisz w tym najmniejszego powodu do zdziwienia). PS. Piszac wyzej o dominacji chrzescijanstwa na tamtych terenach, masz na mysli przejsciowa dominacje militarna w okresie krucjat, czy moze jakas inna?
===
||||||
|
|||||||
Zawartość wygenerowana w: 0,19 sekund
|
|
|
|