|
![]() |
Forum > Ogólne > Pytania, problemy i opinie |
![]() |
![]() |
![]() |
| | Wersja do druku |
Stanisław Głąbiński |
|
||||||
![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 03/29/08 Postów:: 28 |
Czy ktoś z uczestników forum zna teksty mogące wyjaśnić następującą wątpliwość?
===
Stach Głąbiński |
||||||
|
|||||||
Angelika Mojeścik |
|
||||||
![]() Moderator ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 11/06/08 Postów:: 1231 |
ha! też o to kiedyś pytałam - i wytłumaczono mi to natchnieniem Ducha Świętego
===
"zbieg okoliczności to Boski sposób na pozostanie anonimowym" Einstein |
||||||
|
|||||||
Bartosz |
|
||||||
![]() ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 07/14/07 Postów:: 699 |
Mnie ten temat również zaciekawił. Nawet prowadziłem dyskusję na ten temat na historycy.org.
===
'tylko gnostyk jest naprawdę pobożny', 'prawdziwym chrześcijaninem jest gnostyk' Klemens Aleksandryjski, Stromateis |
||||||
|
|||||||
Dezerter |
|
||||||
![]() ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 05/17/06 Postów:: 1841 |
Skąd Ewangeliści wiedzieli skoro nie widzieli? Tischendorf i Skeat wierzyli, że obok Kodeksu Synajskiego jest on jednym z pięćdziesięciu egzemplarzy Biblii przygotowanych przez Euzebiusza dla Konstantyna Wielkiego w roku 332. Zdaniem Skeata kodeks został odrzucony przez cesarza, ponieważ nie zawierał kanonów Euzebiusza, zawierał wiele not korektorskich (uczynionych jeszcze w skryptorium), a ponadto brakowało w nim ksiąg Machabejskich....... Informacje te są o tyle ważne, ponieważ istnieją nieuzasadnione głosy, że Cesarz Konstantyn nie miał żadnego wpływu na proces kształtowania się kanonu Nowego Testamentu, a szczególnie formy w jakiej został on zaakceptowany przez późniejszy sobór trydencki..... Spytaj go o źródła -bo ja pierwsze słyszę jakie są źródła historyczne na temat istnienia "korektorów"? - nie znalazłem! Brak dowodów na dopisek "Trynitarny" zarówno w ewangelii jak i w Didache! facet ma jakąś manię fałszowania - ale dowodów brak Dalej pisze o fałszowaniu tekstów o czym mówią w listach Hieronim i Augustyn - dowody niech poda - cytaty źródła a nie pustosłowie Pisze, że zachowała się Biblia z IV wieku (żekomo już poprawiona) a tymczasem ja znalazłem coś takiego : "Najstarsze fragemnty NT to papirus Rylandsa (II w.)grupa papirusów Beattyego (II/III w.) oraz zbiór Bodmera(II w.)Łącznie świat nauki posiada 90 fragmentów. Kościół na przestrzeni wieków korzystal z zasobów pism Ojców Kościola których kopie wiernie odzwierciedlają teksty z II wieku." jak ci odpowie to daj znać A że bzdury opowiada o tym jak kształtował się kanon to jasno wynika z naszego wątku Jak powstała Biblia http://www.kosciol.pl/forum/viewtopic.php?showtopic=951&mode=&show=30&page=3 zapodaj mu link niech nie żyje w nieświadomości
===
Obecnie pisze na forum zchrystusem.pl |
||||||
|
|||||||
eviva |
|
||||||
![]() ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 09/08/06 Postów:: 1139 |
Quote by: stachgla Czy ktoś z uczestników forum zna teksty mogące wyjaśnić następującą wątpliwość? Jest bardzo możliwe,że korzystano z tzw.Żródła Q,takie zdanie pojawia się na wielu stonach internetowych.
===
W każdym człowieku jest DUCH BOŻY-OJCIEC i DUCH CHRYSTUSOWY-SYN.Kto ma SYNA,ma żywot wieczny. |
||||||
|
|||||||
Rafi F |
|
||||||
![]() Moderator ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 06/11/05 Postów:: 3072 |
Tyle, ze za źródło Q rozumie sie spis mów, spis wypowiedzi. Sprawa powstania NT jest znacznie bardzie skomplikowana, a im wiecej wiemy tym więcej nowych niewiadomych.
===
czyn sprawiedliwy Jednego sprowadza na wszystkich ludzi usprawiedliwienie dające życie ...przez posłuszeństwo Jednego wszyscy staną się sprawiedliwymi |
||||||
|
|||||||
Reguly |
|
||||||
![]() ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 05/07/05 Postów:: 1964 |
Quote by: paraklet Reguły gdzie jest ten wątek gdzie się o to pytałam? Pamiętasz może?? Genmeralnie o powstaniu Biblii obszernie traktuje ten watek, ale nie wiem czy o to ci wlasnie chodzilo...
===
Świętowit Widzi Więcej Bo Ma Cztery Twarze |
||||||
|
|||||||
Zawartość wygenerowana w: 0,13 sekund
|
|
|
|