|
![]() |
Forum > Ogólne > Pytania, problemy i opinie |
![]() |
![]() |
![]() |
| | Wersja do druku |
michal0000 |
|
||||||
![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 12/29/08 Postów:: 9 |
Spowiadałem się ostatnio z grzechów cudzych. Mówiąc o tych, na które zezwoliłem, nie reagowałem podałem konkretne przykłady (czyjaś kradzież itp). Jednak mówiąc o tych, do których namawiałem (również do paru grzechów ciężkich) nie podałem konkretnych przykładów i okoliczności (tj. powiedziałem tylko, że namawiałem do grzechów). Zrobiłem to, bo jakoś podczas rachunku sumienia, nie wiedzieć czemu, uznałem to za mało istotne, po prostu to zleceważyłem... Nie chciałem w sumie niczego zataić, ale przez to zlekceważenie, zaniedbanie i lekkomyslność mam wątpliwości czy ta spowiedź jest ważna? Okoliczności były chyba w tym wypadku dosyć istotne :/ |
||||||
|
|||||||
Angelika Mojeścik |
|
||||||
![]() Moderator ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 11/06/08 Postów:: 1231 |
nie spowiadałeś się z cudzych grzechów tylko ze swojego niedbalstwa gdyż pozwoliłeś na ich zaistnienie - to Twój grzech nie czyjś
===
"zbieg okoliczności to Boski sposób na pozostanie anonimowym" Einstein |
||||||
|
|||||||
Dezerter |
|
||||||
![]() ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 05/17/06 Postów:: 1841 |
Quote by: michal0000 Spowiadałem się ostatnio z grzechów cudzych. Mówiąc o tych, na które zezwoliłem, nie reagowałem podałem konkretne przykłady (czyjaś kradzież itp). Jednak mówiąc o tych, do których namawiałem (również do paru grzechów ciężkich) nie podałem konkretnych przykładów i okoliczności (tj. powiedziałem tylko, że namawiałem do grzechów). Zrobiłem to, bo jakoś podczas rachunku sumienia, nie wiedzieć czemu, uznałem to za mało istotne, po prostu to zleceważyłem... Nie chciałem w sumie niczego zataić, ale przez to zlekceważenie, zaniedbanie i lekkomyslność mam wątpliwości czy ta spowiedź jest ważna? Okoliczności były chyba w tym wypadku dosyć istotne :/ Ciężki, lekki - któż to wie - ON na pewno i pamiętaj, że to przed Nim się spowiadałaś, więc (moim zdaniem) spowiedź jest ważna (ON okoliczności znał doskonale, a skoro ksiądz nie spytał to uznał, że nie tak ważne były). Nie zataiłeś okoliczności celowo - byłeś gotów je wyznać więc - czuj się rozgrzeszony ![]() a tak na marginesie, to ja bym pomyślał o zmianie towarzystwa na twoim miejscu - zanim nie jest za późno ![]()
===
Obecnie pisze na forum zchrystusem.pl |
||||||
|
|||||||
kazema |
|
||||||
![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 06/15/07 Postów:: 456 |
Michał,
===
'Od momentu, gdy zaczniesz podróż przez życie w jakimś obranym kierunku,nieustannie musisz korygować kurs' ('Plan lotu') |
||||||
|
|||||||
michal0000 |
|
||||||
Dziękuję za odpowiedzi. |
||||||
|
|||||||
michal0000 |
|
||||||
Nie zataiłeś okoliczności celowo - byłeś gotów je wyznać więc - czuj się rozgrzeszony ![]() No właśnie co do tego nie jestem przekonany - nie wstydziłem się tego napewno. Po prostu to zlekceważyłem, zaniedbałem - mimo wszystko świadomie. |
||||||
|
|||||||
Rafi F |
|
||||||
![]() Moderator ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 06/11/05 Postów:: 3072 |
Quote by: michal0000 Nie zataiłeś okoliczności celowo - byłeś gotów je wyznać więc - czuj się rozgrzeszony ![]() No właśnie co do tego nie jestem przekonany - nie wstydziłem się tego napewno. Po prostu to zlekceważyłem, zaniedbałem - mimo wszystko świadomie. i o to chodzi. Nie ma jak szczerość przed samym sobą (bo Boga i tak nie oszukasz). Taką miałeś wiedze, takie rozeznanie. Zamiast kroic włos na czworo ciesz się, że się rozwijasz. Z drugiej strony obowiązkiem spowiednika jest rozpoznanie sprawy na tyle, aby mógł tobie pomóc, czy też rozpoznać jakiś większy problem. Całość oczywiście możesz (może nawet i powinieneś) przedyskutowac ze spowiednikiem - ale nie przed/ w czasie mszy, czy też innej okazji generującej kolejki. To nawet nie musi być spowiedź - przecież ZAWSZE mozesz umówic się na rozmowę z księdzem - w końcu to jego główne powołanie. A co do podziału na grzechy lekkie i ciezkie - też uważam go za niepotrzebny. Najczęściej słuzy nam do usprawiedliwiania sie z grzechów przed nami samymi (ot, to przecież lekki grzech, co mi tam... ![]()
===
czyn sprawiedliwy Jednego sprowadza na wszystkich ludzi usprawiedliwienie dające życie ...przez posłuszeństwo Jednego wszyscy staną się sprawiedliwymi |
||||||
|
|||||||
Angelika Mojeścik |
|
||||||
![]() Moderator ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 11/06/08 Postów:: 1231 |
nie zgodzę się z Wami!!!!
===
||||||
|
|||||||
Rafi F |
|
||||||
![]() Moderator ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 06/11/05 Postów:: 3072 |
Quote by: paraklet nie zgodzę się z Wami!!!! Jest to kwestia sumienia. A z grzechów kazdy nas oddala od Boga. Pytanie do paraklet: świadomie ukradłem długopis na poczcie (taki ładny ![]() Następne pytanie ksiądz bardzo pospieszył się z mszą i zanim minie godzina od posiłku już będzie po błogosławieństwie. Ostatnia szansa 57 minut po posiłku : czy przyjęcie Wieczerzy jest grzechem (lekkim?, ciężkim?), a może świętokradztwem? Takie pytanie: mam 16 lat, jechałem z dziewczynami w autobusie do szkoły, podnieciłem się tak, ze az miałem wytrysk (wiosna, ciepło, dekolty, ciasnota), mogę iść do Komunii ? No to teraz baw się paraklet, co jest lekkim, a co cięzkim grzechem i dlaczego! Ślepa uliczka!!! Zgrubny podział na lekkie i ciężkie mają nam pomóc wykształcić sumienie a nie uczyć wertowania indeksu grzechów !! Nie ma grzechów, które odpuścić może tylko biskup - to nieporozumienie. Biskup może zdjąć np. ekskomunikę i jest to sprawa dyscyplinarna, nie teologiczna (to, że księdza czasem odmawiają takżę jest sprawą dyscyplinarną, aby potem spowiadający się nie uznał, ze może przystąpić do Wieczerzy).
===
czyn sprawiedliwy Jednego sprowadza na wszystkich ludzi usprawiedliwienie dające życie ...przez posłuszeństwo Jednego wszyscy staną się sprawiedliwymi |
||||||
|
|||||||
Angelika Mojeścik |
|
||||||
Ale żeś dał przykłady - znajdź różnicę między żółtym i cytrynowym...
===
||||||
|
|||||||
Rafi F |
|
||||||
Quote by: paraklet[pA jak to jest z grzechem aborcji - zwykły ksiądz Ci go nie odpuści....[/p] Sprawa dyscyplinarna - kobieta jest ekskomunikowana. Zwykłemu księdzu ekskomuniki zdjąć nie wolno. Ale jak ma pozwolenie: np. dominikanie np. mogą zdjąć taka ekskomunikę. A że ekskomunika łączona z odpuszczeniem grzechów: ekskomunika wyklucza korzystanie z sakramentów (w tym i z sakramentu pokuty) Krótko : zdjęcie ekskomuniki przez daną osoba jest sprawą dyscyplinarną. Nie udzielenie sakramentu osobie ekskomunikowanej także jest sprawa dyscyplinarną.
===
||||||
|
|||||||
Angelika Mojeścik |
|
||||||
chcesz mi powiedzieć, że każdy kto dopuścił się aborcji jest to równe z ekskomuniką?
===
||||||
|
|||||||
Andrzej |
|
||||||
![]() ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 01/31/05 Postów:: 3977 |
Już od pierwszych wieków dyscyplina kanoniczna Kościoła nakładała sankcje karne na tych, którzy splamili się grzechem przerywania ciąży i taka praktyka, przewidująca lżejsze lub cięższe kary, znalazła potwierdzenie w różnych okresach historii. Kodeks Prawa Kanonicznego z 1917 roku za przerwanie ciąży groził karą ekskomuniki. Także odnowione prawodawstwo kanoniczne idzie po tej samej linii, gdy stwierdza: „Kto powoduje przerwanie ciąży, po zaistnieniu skutku, podlega ekskomunice wiążącej mocą samego prawa”, to znaczy przez sam fakt popełnienia przestępstwa. Ekskomunika obejmuje wszystkich, którzy dopuszczają się tego przestępstwa, wiedząc, jaką jest obłożone karą, a więc także tych współsprawców, bez których udziału to przestępstwo nie zostałoby popełnione. Za pomocą takiej surowej kary Kościół wskazuje na to przestępstwo jako na jedno z najcięższych i najbardziej niebezpiecznych, zachęcając sprawcę do gorliwego poszukiwania drogi nawrócenia. W Kościele bowiem kara ekskomuniki wymierzana jest po to, aby w pełni uświadomić winnemu powagę popełnionego grzechu, a z kolei by doprowadzić go do koniecznego nawrócenia i pokuty. czytaj na tym portalu
===
Kościół modlący się i nauczający Pisma może znaleźć w Biblii rozumienia, które wychodzą poza klasyczną, fundamentalistyczną interpretację |
||||||
|
|||||||
Rafi F |
|
||||||
Quote by: paraklet chcesz mi powiedzieć, że każdy kto dopuścił się aborcji jest to równe z ekskomuniką? Tak jak MM pisze, "automatyczna".
===
||||||
|
|||||||
Dezerter |
|
||||||
![]() ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 05/17/06 Postów:: 1841 |
Quote by: Rafi+F Quote by: paraklet chcesz mi powiedzieć, że każdy kto dopuścił się aborcji jest to równe z ekskomuniką? Tak jak MM pisze, "automatyczna". Ja jak i paraklet nie wiedziałem ![]() wnioskuję, że większość katolików w Polsce nie wie! trzeba by to jakoś rozpropagować - osobny wątek jakiś ![]()
===
Obecnie pisze na forum zchrystusem.pl |
||||||
|
|||||||
Rafi F |
|
||||||
Najnowszy przykład takiej ekskomuniki za aborcje bliźniąt u 9-letniej brazylijki
===
||||||
|
|||||||
Angelika Mojeścik |
|
||||||
no tego to już nie rozumiem ... czy ta ciąża była w ogóle w stanie przetrwać? bliźniacza ciąża jest ciężka dla dorosłej osoby a co dopiero dla dziecka... tak jak jestem potwornie przeciwna aborcji tak tu się zgubiłam...
===
||||||
|
|||||||
Reguly |
|
||||||
![]() ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 05/07/05 Postów:: 1964 |
Quote by: Rafi+F Takie pytanie: mam 16 lat, jechałem z dziewczynami w autobusie do szkoły, podnieciłem się tak, ze az miałem wytrysk (wiosna, ciepło, dekolty, ciasnota), mogę iść do Komunii ? Uchym... To faktycznie musiala byc niezla ciasnota... A co jak podobna bedzie w drodze do konfesjonalu albo co gorsza z??? Toz to bedzie niekonczaca sie spowiedz...
===
Świętowit Widzi Więcej Bo Ma Cztery Twarze |
||||||
|
|||||||
Zawartość wygenerowana w: 0,30 sekund
|
|
|
|