|
![]() |
Forum > Ekumenizm > Ekumenizm w Polsce |
![]() |
![]() |
![]() |
| | Wersja do druku |
Zbigniew Szalast |
|
||||||
![]() ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 01/15/09 Postów:: 322 |
Przeniesione z wątku W poszukiwaniu Prawdy Raj to stan umysłu, świadomość swoich nieograniczonych możliwość, braku grzechu i śmierci. Inaczej to widze - raj to stan idealnej harmonii calego stworzenia, ktora to harmonia zostala zaklocona przez grzech pierworodny. A nie mozna mowic o idealnej harmonii jezeli jakies elementy ciala sa chore - stad potrzeba leczenia/przekonywania/przekazywania - jak tam chcesz to nazwac. [/p][/QUOTE] Robaczku drogi !!! nie zgodzę się z tobą że RAJ to świadomość (śmierdzi mi Buddyzmem) Raj to (Kraina) miejsce w niebie a Eden był na ziemi i był różny od Raju bo to ludzie łączyli Eden z Rajem a Raj nigdy nie był tożsamy z Edenem.
===
I będę błogosławił błogosławiącym tobie, a przeklinających cię przeklinać będę; I będą w tobie błogosławione wszystkie plemiona ziemi 1Moj.12:3 |
||||||
|
|||||||
Dezerter |
|
||||||
![]() ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 05/17/06 Postów:: 1841 |
Quote by: ZibiShalom Raj to stan umysłu, świadomość swoich nieograniczonych możliwość, braku grzechu i śmierci. Inaczej to widze - raj to stan idealnej harmonii calego stworzenia, nie zgodzę się z tobą że RAJ to świadomość (śmierdzi mi Buddyzmem) Raj to (Kraina) miejsce w niebie a Eden był na ziemi i był różny od Raju bo to ludzie łączyli Eden z Rajem a Raj nigdy nie był tożsamy z Edenem.[/p][/QUOTE] Hm więc mamy trzy różne "słowa" definiujące miejsce gdzie święci idą po śmierci (Niebo) Pastora - stan umysłu Rybaczka - stan idealnej harmonii calego stworzenia Zibiego - to (Kraina) miejsce w niebie Zibi prezentuje klasyczny pogląd zgodny z katolicyzmem przed II watykańskim soborem. Po nim szala przechylała się na "stan". JPII jasno nazwał piekło stanem świadomości a nie miejscem - o niebie jasno się nie wypowiedział (ja nie znalazłem- jeśli ktoś coś wie to proszę). Teraz Benedykt znów nazwał piekło "miejscem" więc wraz z "Lefebrystami" zdaje się nieco "cofać" Zibiego spytam tylko (skoro taki dobry z ciebie "geograf niebieski" ![]() I pytanie pomocnicze - czy można się do tego raju-nieba dostać bez odpowiedniego stanu umysłu A Rybaczka spytam czy wyobraża sobie "stan idealnej harmonii calego stworzenia" bez uzyskania "harmonijnego" stanu umysłu poszczególnych jednostek? miłych i owocnych przemyśleń
===
Obecnie pisze na forum zchrystusem.pl |
||||||
|
|||||||
Łukasz |
|
||||||
![]() Moderator ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 08/15/08 Postów:: 439 |
Dezerterze, ludzie przywykli do nazywania nieba miejscem ponieważ na tyle pozwala ludzka percepcja i ułomne poznanie. Mi osobiście wydaje się że jest to przebywanie w Bogu (nieskończonym), w pełnej Komuni z Nim. Tak z ziemii możemy Niebo nazwać miejscem
===
Niech radują się rodziny, a ich miłość promienieje, jak chleba okruszyny nieśmy wiare i nadzieje...Nam pisane Krzyża bronic, teraz, dzisiaj, jutro, zawsze! |
||||||
|
|||||||
Angelika Mojeścik |
|
||||||
![]() Moderator ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 11/06/08 Postów:: 1231 |
Dez tylko święci? A dobrzy, zwykli już nie?
===
"zbieg okoliczności to Boski sposób na pozostanie anonimowym" Einstein |
||||||
|
|||||||
Daniel |
|
||||||
![]() ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 02/10/04 Postów:: 271 |
Dla mnie Raj, to określenie stanu połączenia człowieka z Bogiem. Aby dostąpić tego zaszczytu, to najpierw trzeba porzucić siebie wraz ze swoimi grzechami i bezgranicznie zaufać Bogu. W człowieku nie może być nawet odrobiny zła, bo ono nie może przejść do wieczności. Wszyscy tam mogą się znaleźć, ale nie wszyscy będą. O tym Bóg zadecyduje na Sądzie Ostatecznym. |
||||||
|
|||||||
Angelika Mojeścik |
|
||||||
![]() Moderator ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 11/06/08 Postów:: 1231 |
czyli można sobie zasłużyć na niebo samemu?
===
||||||
|
|||||||
Pastor |
|
||||||
![]() ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 12/05/07 Postów:: 501 |
Można by zaryzykować twierdzenie że niebo to miejsce,
===
Rzeczywistość należy do Chrystusa. (Kol 2,17) U Jego boku cały kosmos wyruszy w bój przeciw głupocie. (Mdr 5,17-20) |
||||||
|
|||||||
kazema |
|
||||||
![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 06/15/07 Postów:: 456 |
Zibiego spytam tylko (skoro taki dobry z ciebie "geograf niebieski" - prócz Raju jakie inne krainy są w niebie i gdzie (co) to niebo - planeta jakaś? ![]() ![]() Mi bliżej tych, co wierzą w piekło i niebo ale niekoniecznie utożsamiane z konkretnym miejscem. Miłego wieczoru!
===
'Od momentu, gdy zaczniesz podróż przez życie w jakimś obranym kierunku,nieustannie musisz korygować kurs' ('Plan lotu') |
||||||
|
|||||||
Rafi F |
|
||||||
![]() Moderator ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 06/11/05 Postów:: 3072 |
Quote by: pijany+pastor Można by zaryzykować twierdzenie że niebo to miejsce, Także jestem zwolennikiem tezy, że przyszły świat nie jest ograniczony czasem, przestrzenią czy materią, czego przykład dał nam Jezus przychodząc w ciele do apostołów mimo zamkniętych drzwi. Jeżeli więc nie ogranicza nas czas, przestrzeń ani materia, to faktycznie mówienie o miejscu jest bardzo mylące. Ja osobiście wolę określenie, że to dynamiczny zbiorowy stan w obecności Boga.
===
czyn sprawiedliwy Jednego sprowadza na wszystkich ludzi usprawiedliwienie dające życie ...przez posłuszeństwo Jednego wszyscy staną się sprawiedliwymi |
||||||
|
|||||||
Angelika Mojeścik |
|
||||||
mały oftop: czyli dusze z "nieba" mogą normalnie w ciele przyjść do nas (za pozwoleniem Boga)?
===
||||||
|
|||||||
Dezerter |
|
||||||
Quote by: Kruk Dezerterze, ludzie przywykli do nazywania nieba miejscem ponieważ na tyle pozwala ludzka percepcja i ułomne poznanie. Mi osobiście wydaje się że jest to przebywanie w Bogu (nieskończonym), w pełnej Komuni z Nim. Tak z ziemii możemy Niebo nazwać miejscem Jasne, że my tylko gdybamy sobie ciemny Kruku (nie choć więcej do tego solarium ![]() ![]() przebywanie w Bogu, w pełnej Komuni z Nim - a co to znaczy ? jakieś warunki do spełnienia bo Paraklet pyta a ja mam pewność, że święci a co z resztą? aby dostapić pełnej komunii? Moim zdaniem powinno zajść przebóstwienie o którym wiele pisałem, czyli upodobnienie naszego ducha do Ducha, który jest w nas. a więc wiara + uczynki = nadzieja granicząca z pewnością, że otrzymamy Łaskę Zbawienia Siostro Paraklet - ty zadajesz pytania nam jak byśmy byli Bogiem - ja się nie podejmuje odp - może Pastor, któremu bliżej do boskości ![]() czyli dusze z "nieba" mogą normalnie w ciele przyjść do nas (za pozwoleniem Boga)? - nie bo by musiało nastąpić zmartwychwstanie
===
||||||
|
|||||||
Angelika Mojeścik |
|
||||||
no właśnie kiedy jest to zmartwychwstanie? Przecież każdy z nas (teoretycznie) zmartwychwstanie. Czy to nie jest po śmierci? Czy sąd ostateczny będzie jeden i wielki czy jest po każdym umżyciu?
===
||||||
|
|||||||
Dezerter |
|
||||||
Quote by: paraklet no właśnie kiedy jest to zmartwychwstanie? Przecież każdy z nas (teoretycznie) zmartwychwstanie. Czy to nie jest po śmierci? Czy sąd ostateczny będzie jeden i wielki czy jest po każdym umżyciu? No proszę cię ... a może na trzeci dzień po śmierci? "Gdy przejdzie sądzić żywych i umarłych" w dniu ostatnim nastąpi zmartwychwstanie nas jako całości z ciałami na Sąd Ostateczny do wiecznego życia lub śmierci wiecznej.
===
||||||
|
|||||||
Angelika Mojeścik |
|
||||||
no to gdzie przebywa dusza do tego czasu?
===
||||||
|
|||||||
Pastor |
|
||||||
Quote by: paraklet Czyli jednak Świadkowie się wiele nie mylą?[/p] Wszystkie religie mylą się w jakimś tam stopniu, proponuje podejście bardziej eklektyczne Quote by: parakletno właśnie kiedy jest to zmartwychwstanie? Przecież każdy z nas (teoretycznie) zmartwychwstanie. Czy to nie jest po śmierci? Czy sąd ostateczny będzie jeden i wielki czy jest po każdym umżyciu? Paraklet dziecko drogie ![]() Co do sądu ostatecznego to przekonuje mnie teza że odbywa się on już tu i teraz na ziemi pod krzyżem każdej sekundy naszego życia Podrzuce z nudów kilka tekstów Może z nudów ktoś przeczyta ![]() eschatologia jest obecna w teraźniejszości ekonomia Boża okup Jezusa Chrystusa za nasze życie Quote by: Dezerter ja się z tobą (Pastorze) w tym przypadku nie zgadzam - nigdy stworzenie nie będzie stwórcą! Tak jak piszesz Dezerterze - tak sobie tylko gdybamy... ale wiesz, że ani ucho nie słyszało... ani serce pojąć nie może jak wielkie rzeczy Bóg dla nas przygotował ![]() pozdro
===
Rzeczywistość należy do Chrystusa. (Kol 2,17) U Jego boku cały kosmos wyruszy w bój przeciw głupocie. (Mdr 5,17-20) |
||||||
|
|||||||
Łukasz |
|
||||||
![]() Moderator ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 08/15/08 Postów:: 439 |
Tak jak piszesz Dezerterze - tak sobie tylko gdybamy... ale wiesz, że ani ucho nie słyszało... ani serce pojąć nie może jak wielkie rzeczy Bóg dla nas przygotował Wink pozdro Dokładnie, a na dodatek sam Jezus powiedział że tym którzy wypełniają jego wolę, Ojciec da siedzieć na Jego Tronie, nie pamietam dokładnie w którym miejscu to było ale szło chyba podobnie jak podałem wyżej ![]()
===
Niech radują się rodziny, a ich miłość promienieje, jak chleba okruszyny nieśmy wiare i nadzieje...Nam pisane Krzyża bronic, teraz, dzisiaj, jutro, zawsze! |
||||||
|
|||||||
Pastor |
|
||||||
Quote by: paraklet mały oftop: czyli dusze z "nieba" mogą normalnie w ciele przyjść do nas (za pozwoleniem Boga)? I raz jeszcze - żadne dusze z nikąd nie przychodzą - there is no up there! To że są w niebie obrazuje jak wielki dystans dzieli je od nas duchowo, jak wysoki jest ich stopień zrozumienia Dusze "w niebie" to dusze świętych - są wśród nas i przy nas jak aniołowie Specjalnie dla Paraklet dorzuce jeszcze jeden tekst o wieczności może co nieco wyjaśni choć ja próbuje pogodzić różne nurty i ciekawe teorie z którymi się spotkałem i nie zgadzam się z niektórymi tezami lansowanymi przez profesora uważam że czyściec to stan duszy która nie może do końca pogodzić się z opuszczeniem tego świata i musi najpierw zrozumieć że --- porzucić wszystko to wszystko odzyskać--- ten stan braku zrozumienia spowodowany jest grzechami a raczej tym czym one skutkują czyli przywiązaniem do świata, zamazaniem prawdy, dusze muszą przejrzeć, zrzucić łuski z oczu, oczyścić się, zrozumieć czym jest życie z utratą którego tak ciężko się pogodzić bo każdy umiera w samotności, po śmierci pozostaje tylko przywiązanie do świata, do ludzi, do siebie i to należy odrzucić wybrać Boga i tylko jego, musimy nawet siebie odrzucić potem okaże się że w Bogu znajdziemy wszystko co porzuciliśmy i z utratą czego tak ciężko było się pogodzić siebie, bliskich, świat i wszystko ale jakby inne przemienione, przebóstwione to oczyszczenie odbywa się na duchowym poziomie na poziomie umysłu
===
||||||
|
|||||||
Dezerter |
|
||||||
Quote by: pijany+pastor Paraklet dziecko drogie ![]() Co do sądu ostatecznego to przekonuje mnie teza że odbywa się on już tu i teraz na ziemi pod krzyżem każdej sekundy naszego życia KRK widzi to tak umieramy fizycznie - dusza/duch staje przed Panem przelatuje mu film z życia i dokonuje się sąd indywidualny - jedni do nieba/czyśćca/piekła a dalej sprawa się komplikuje bo nie wiemy o czym mówimy i czy jest czas więc wiemy na pewno, że : "Gdy przejdzie sądzić żywych i umarłych" w dniu ostatnim ("koniec świata") nastąpi zmartwychwstanie nas jako całości (dusza/duch połączy się z ciałem = zmartwychwstanie) z ciałami na Sąd Ostateczny Powszechny (dla całej ludzkości od Adama do ostatniego żyjącego) do wiecznego życia (na Nowej Ziemi) lub śmierci wiecznej. poczytaj http://www.teologia.pl/m_k/00-s.htm#2 Ale to czy po śmierci "idziemy" gdziekolwiek indziej niż do grobu to według Biblii wcale nie takie pewne. równie dobrze możemy "zasnąć" i (ponieważ nie ma czasu) natychmiast (np po 3000 lat ![]() koniec OFFTOPU - jest tyle wątków o duszy!! Pastorze - ale namieszałeś w tym kotle, a na dodawałeś tam takich odlotowych składników, że aż mi w głowie się kręci - totalny synkretyzm religijny ci wyszedł na duchowym poziomie na poziomie umysłu dla ciebie to tożsame poziomy?, bo ja jednak bym był skłonny ducha umieścić głębiej/wyżej niż umysł, ale przyznam, że czasami to trudno sobie wyobrazić coś bardziej subtelnego i boskiego jak intelekt Kruku Mnie fascynuje wizja pełnego zjednoczenia z Bogiem bez utraty świadomości, ale raczej wątpie czy będziemy mogli wiedzieć to co On wie, czyli raczej stwórcami nie będziemy. fascynacje mamy wspólne i też podzielam twoje wątpliwości - stworzenie to nie Stwórca - możemy dostać jakieś nowe uprawnienia ...np moda czy redaktora ale Admin jest only ONE ![]()
===
||||||
|
|||||||
Pastor |
|
||||||
Quote by: Dezerter na duchowym poziomie na poziomie umysłu dla ciebie to tożsame poziomy?, bo ja jednak bym był skłonny ducha umieścić głębiej/wyżej niż umysł, ale przyznam, że czasami to trudno sobie wyobrazić coś bardziej subtelnego i boskiego jak intelekt Uważam że człowiek to istota cielesno/duchowa Ciało=zmysły+emocje Dusza=rozum+wola Po śmierci dusza oddziela się od ciała czyli pozostaje pierwiastek duchowy Po śmierci dusza traci możliwość wyboru między dobrem a złem czyli zanika niejako wolna wola co pozostaje? rozum Wydaje mi się, że po śmierci jedyna ułomność to brak zrozumienia
===
||||||
|
|||||||
Łukasz |
|
||||||
Panowie, prosze, temat brzmi (Niebo, Raj (miejsce czy świadomość). O duszy i ciele można założyć osbny wątek lub podyskutować np. tutaj
===
||||||
|
|||||||
Pastor |
|
||||||
Quote by: Kruk Panowie, prosze, temat brzmi (Niebo, Raj (miejsce czy świadomość). O duszy i ciele można założyć osbny wątek lub podyskutować np. tutaj Aj tam ktoś znowu próbuje dać do zrozumienia innym że to on tu rządzi ![]() według mnie to żaden offtop wyjaśniamy pewne niezrozumiałe kwestie nieodbiegając przecież od tematu Kruku czy mamy sie bać???
===
||||||
|
|||||||
Angelika Mojeścik |
|
||||||
nie galopuj bo się nie umiesz zatrzymać
===
||||||
|
|||||||
Dezerter |
|
||||||
Pastorze odpowiedziałem ci wątku o Duszy http://www.kosciol.pl/forum/viewtopic.php?showtopic=153210&lastpost=true#174487
===
||||||
|
|||||||
Zbigniew Szalast |
|
||||||
Quote by: Dezerter Quote by: ZibiShalom Raj to stan umysłu, świadomość swoich nieograniczonych możliwość, braku grzechu i śmierci. Inaczej to widze - raj to stan idealnej harmonii calego stworzenia, nie zgodzę się z tobą że RAJ to świadomość (śmierdzi mi Buddyzmem) Raj to (Kraina) miejsce w niebie a Eden był na ziemi i był różny od Raju bo to ludzie łączyli Eden z Rajem a Raj nigdy nie był tożsamy z Edenem. Hm więc mamy trzy różne "słowa" definiujące miejsce gdzie święci idą po śmierci (Niebo) Pastora - stan umysłu Rybaczka - stan idealnej harmonii calego stworzenia Zibiego - to (Kraina) miejsce w niebie Zibi prezentuje klasyczny pogląd zgodny z katolicyzmem przed II watykańskim soborem. Po nim szala przechylała się na "stan". JPII jasno nazwał piekło stanem świadomości a nie miejscem - o niebie jasno się nie wypowiedział (ja nie znalazłem- jeśli ktoś coś wie to proszę). Teraz Benedykt znów nazwał piekło "miejscem" więc wraz z "Lefebrystami" zdaje się nieco "cofać" Zibiego spytam tylko (skoro taki dobry z ciebie "geograf niebieski" ![]() I pytanie pomocnicze - czy można się do tego raju-nieba dostać bez odpowiedniego stanu umysłu [/p][/QUOTE] ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Nie jestem specjalistą JA POPROSTU CZYTAM PISMO ŚWIĘTE !!! Primo ! Raj Jest w Nieniosach jak mówi Pismo Święte w księdze Objawienia !!! Poczytaj sobie ! z hebrajskiego Maszamaim znaczy Niebiosa Ap. Paweł (Saul nie Szaweł) napisał że zna człowieka (mógł być to Ap. Jan) który został zabrany w widzeniu aż do trzeciego nieba. pp w Tesaloniczan jest to opisane ! Secundo ! Dostać się tam można tylko w jeden sposób ! Ew. Jana 3;16 Musicie być NOWONARODZENI (słowa Pana Jezusa do jednego z tych co obok Jezusa wisieli na krzyżu : DZIŚ ZE MNĄ BĘDZIESZ W RAJU) ON SOBIE NIE ZASŁUŻYŁ!!! ON UWIERZYŁ W JEZUSA !!!
===
I będę błogosławił błogosławiącym tobie, a przeklinających cię przeklinać będę; I będą w tobie błogosławione wszystkie plemiona ziemi 1Moj.12:3 |
||||||
|
|||||||
Pastor |
|
||||||
Quote by: ZibiShalom Nie jestem specjalistą JA POPROSTU CZYTAM PISMO ŚWIĘTE !!! Primo ! Raj Jest w Nieniosach jak mówi Pismo Święte w księdze Objawienia !!! Poczytaj sobie ! z hebrajskiego Maszamaim znaczy Niebiosa Ap. Paweł (Saul nie Szaweł) napisał że zna człowieka (mógł być to Ap. Jan) który został zabrany w widzeniu aż do trzeciego nieba. pp w Tesaloniczan jest to opisane ! Secundo ! Dostać się tam można tylko w jeden sposób ! Ew. Jana 3;16 Musicie być NOWONARODZENI (słowa Pana Jezusa do jednego z tych co obok Jezusa wisieli na krzyżu : DZIŚ ZE MNĄ BĘDZIESZ W RAJU) ON SOBIE NIE ZASŁUŻYŁ!!! ON UWIERZYŁ W JEZUSA !!![/p] Kto wie może z czasem dojdziemy do jakichś sensownych wnoisków...ale nie przesądzajmy Upierasz się zatem za krainą gdzie wszystko jest naj Primo! Okreś jej ewentualne położenie, wymiar w jakim się znajduje(raczej nie nasz wszechświat 4-wymiarowy), czy może jednak nasz wszechświat - Raj jest gdzieś wysoko wysoko tam gdzie Jezus uniósł się na oczach swoich uczniów. No ale po opuszczeniu atmosfery ziemskiej trudno powiedzieć gdzie dół a gdzie góra nie mając punktu odniesienia. Jeśli jest to kraina to mieszka tam Bóg - jeśli tak to w którym Niebie? trzecim, tam gdzie był Paweł, czy może w siódmym? a może we wszystkich? a może Bóg jest duchem przenika wszystko i nie potrzebuje mieszkania. A jeśli potrzebuje gdzie mieszkał zanim stworzył Niebo i Ziemię? A może Bóg mieszka w nas? Secudno! Paweł został zabrany w widzeniu - czyli uważasz że miał wizje miejsca? Czy raczej wpadł w zachwyt i to co odczuł przekazał?
===
||||||
|
|||||||
Reguly |
|
||||||
![]() ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 05/07/05 Postów:: 1964 |
Jesli Raj, Niebo, Wyborazenie Zaswiatow, mialoby miec wylacznie wymiar stanu umyslu, swiadomosci, to czy jego wywolanie nie mogloby byc mozliwe rowniez sztucznie (np. srodkami psychotropowymi)? Ile wowczas byloby to tak naprawde warte? A moze jednak jedno wcale nie musi wykluczac drugiego (znow wieloplaszczyznowe postrzeganie pewnych zagadnien)? W koncu wsrod wielu kultur naturalne srodki tego rodzaju sluzyly by tam wlasnie zajrzec, do kontaktów z duchami... Moze jest to wlasnie miejsce do ktorego dostac mozna sie wylacznie osiagajac pewien stan umyslu, swiadomosci (a osiagajac stan zblizony mozna sie o te zaswiaty otrzec, do nich zajrzec)?
===
Świętowit Widzi Więcej Bo Ma Cztery Twarze |
||||||
|
|||||||
Pastor |
|
||||||
Quote by: reguly Jesli Raj, Niebo, Wyborazenie Zaswiatow, mialoby miec wylacznie wymiar stanu umyslu, swiadomosci, to czy jego wywolanie nie mogloby byc mozliwe rowniez sztucznie (np. srodkami psychotropowymi)? Ile wowczas byloby to tak naprawde warte? A moze jednak jedno wcale nie musi wykluczac drugiego (znow wieloplaszczyznowe postrzeganie pewnych zagadnien)? W koncu wsrod wielu kultur naturalne srodki tego rodzaju sluzyly by tam wlasnie zajrzec, do kontaktów z duchami... Moze jest to wlasnie miejsce do ktorego dostac mozna sie wylacznie osiagajac pewien stan umyslu, swiadomosci (a osiagajac stan zblizony mozna sie o te zaswiaty otrzec, do nich zajrzec)? Profesor Stanislav Grof twierdzi że zażywanie psychodelików jest w 90% spowodowane brakiem przeżyć mistycznych. Jest to swoista droga na skróty. Pytanie czy mając możliwość osiągania stanów mistycznych w łatwy sposób grzechem jest z tej możliwości korzystać? Niemniej jednak stany ekstatycznego uniesienia, doznania psychotyczne, transcendentalne, doświadczenia zarodkowe, metafizyczne i mistyczne, utrata ego i roztopienie się w pustce, wszystko to odbywa się ciągle w ciele które tylko przez użycie psychodelików przestaje być aż tak wielką barierą. Jest to prawdopodobnie przedsmakiem tego co nas czeka po śmierci. Ale jak wiadomo kwas może nas zabrać zarówno do nieba jak i do piekła. A doświadczenie piekła nie jest wcale przyjemne ![]()
===
||||||
|
|||||||
Dezerter |
|
||||||
Quote by: reguly bardzo rozsądne i logiczne Jesli Raj, Niebo, Wyborazenie Zaswiatow, mialoby miec wylacznie wymiar stanu umyslu, swiadomosci, to czy jego wywolanie nie mogloby byc mozliwe rowniez sztucznie (np. srodkami psychotropowymi)? Ile wowczas byloby to tak naprawde warte? A moze jednak jedno wcale nie musi wykluczac drugiego (znow wieloplaszczyznowe postrzeganie pewnych zagadnien)? W koncu wsrod wielu kultur naturalne srodki tego rodzaju sluzyly by tam wlasnie zajrzec, do kontaktów z duchami... Moze jest to wlasnie miejsce do ktorego dostac mozna sie wylacznie osiagajac pewien stan umyslu, swiadomosci (a osiagajac stan zblizony mozna sie o te zaswiaty otrzec, do nich zajrzec)? ![]() Moze jest to wlasnie miejsce do ktorego dostac mozna sie wylacznie osiagajac pewien stan umyslu - to może być moje zdanie! Reguly połączył koncepcję Zibiego z Pastora (Rybaczka nikt nie popiera?) Zibi - Pastor ci odpowiedział za mnie ![]()
===
||||||
|
|||||||
Pastor |
|
||||||
Quote by: Dezerter Moze jest to wlasnie miejsce do ktorego dostac mozna sie wylacznie osiagajac pewien stan umyslu - to może być moje zdanie! Powiedzmy że osiągamy ten stan umysłu który umożliwia dostanie się do tego miejsca Czyli wspomniany stan umysłu nie może być absolutną szczęśliwością bo jest uzależniony od dostania się do nieba w którym to dopiero będzie pełnia szczęścia Jedyne rozwiązanie to przyjęcie Nieba jako miejsca o nieograniczonej przestrzeni nieograniczonych możliwości i obecności w nim w stanie niezmąconego niczym wiecznego szczęścia Pytanie w jakiej relacji pozostaje stan umysłu i ta właśnie przestrzeń(kraina)? Ja oczekuje nowego nieba i nowej ziemi czyli przebóstwionej obecności w rzeczywistości z której pochodzę Uważam jednak że niebo jako miejsce/przestrzeń/kraina jest daleko wtórne w stosunku do stanu przebóstwionej osoby czyli umysłu władającego materią
===
||||||
|
|||||||
Zbigniew Szalast |
|
||||||
Quote by: pijany+pastor Quote by: ZibiShalom Nie jestem specjalistą JA POPROSTU CZYTAM PISMO ŚWIĘTE !!! Primo ! Raj Jest w Nieniosach jak mówi Pismo Święte w księdze Objawienia !!! Poczytaj sobie ! z hebrajskiego Maszamaim znaczy Niebiosa Ap. Paweł (Saul nie Szaweł) napisał że zna człowieka (mógł być to Ap. Jan) który został zabrany w widzeniu aż do trzeciego nieba. pp w Tesaloniczan jest to opisane ! Secundo ! Dostać się tam można tylko w jeden sposób ! Ew. Jana 3;16 Musicie być NOWONARODZENI (słowa Pana Jezusa do jednego z tych co obok Jezusa wisieli na krzyżu : DZIŚ ZE MNĄ BĘDZIESZ W RAJU) ON SOBIE NIE ZASŁUŻYŁ!!! ON UWIERZYŁ W JEZUSA !!! Kto wie może z czasem dojdziemy do jakichś sensownych wnoisków...ale nie przesądzajmy Upierasz się zatem za krainą gdzie wszystko jest naj Primo! Okreś jej ewentualne położenie, wymiar w jakim się znajduje(raczej nie nasz wszechświat 4-wymiarowy), czy może jednak nasz wszechświat - Raj jest gdzieś wysoko wysoko tam gdzie Jezus uniósł się na oczach swoich uczniów. No ale po opuszczeniu atmosfery ziemskiej trudno powiedzieć gdzie dół a gdzie góra nie mając punktu odniesienia. Jeśli jest to kraina to mieszka tam Bóg - jeśli tak to w którym Niebie? trzecim, tam gdzie był Paweł, czy może w siódmym? a może we wszystkich? a może Bóg jest duchem przenika wszystko i nie potrzebuje mieszkania. A jeśli potrzebuje gdzie mieszkał zanim stworzył Niebo i Ziemię? A może Bóg mieszka w nas? Secudno! Paweł został zabrany w widzeniu - czyli uważasz że miał wizje miejsca? Czy raczej wpadł w zachwyt i to co odczuł przekazał?[/p][/QUOTE] Wspomniałe już o niebiosach Raj jest w Trzecim Niebie ! Pierwsze niebo to to które widzimy, Drugie Niebo(Niewidzialne) to królestwo Szatana, Trzecie niebo(Niewidzialne) to miejsce gdzie znajduje się Tron Boga ! ![]()
===
||||||
|
|||||||
Zawartość wygenerowana w: 0,29 sekund
|
|
|
|