|
![]() |
Forum > Ogólne > Pytania, problemy i opinie |
![]() |
![]() |
![]() |
| | Wersja do druku |
Angelika Mojeścik |
|
||||||
![]() Moderator ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 11/06/08 Postów:: 1231 |
Ostatnimi czasy starłam się z Protestanckim Kościołem. Rozmawialiśmy długo i nie było sporów do momentu tematu chrztu dzieci - uważają, że to jest narzucanie woli innym, że nie ma się ni jak do religijności bo wielu w ich kościele jest takich, którzy zostali ochrzczeni w Katolickim jako niemowlaki ale żyli przez całe życie bez Jezusa i dopiero u nich odnaleźli Boga. Co więcej gdy tłumaczyłam im obrzęd bierzmowania - nie dość że nie wierzyli, że takie cuś jest w Kościele Katolickim to nadal upierali się że ma się to ni jak do wyznania wiary (mimo, że nie mieli pojęcia o czym mówię).
===
"zbieg okoliczności to Boski sposób na pozostanie anonimowym" Einstein |
||||||
|
|||||||
Rafi F |
|
||||||
![]() Moderator ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 06/11/05 Postów:: 3072 |
Mała uwaga na wstępnie: proszę do jednego worka "protestanci" nie wrzucać wszystkich wyznań powstałych po reformacji - zbyt mocno się różnią.
===
czyn sprawiedliwy Jednego sprowadza na wszystkich ludzi usprawiedliwienie dające życie ...przez posłuszeństwo Jednego wszyscy staną się sprawiedliwymi |
||||||
|
|||||||
Angelika Mojeścik |
|
||||||
![]() Moderator ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 11/06/08 Postów:: 1231 |
kurcze ale dziś jesteś zaczepny ... a czy ja piszę że chcę się z kimś kłócić?
===
||||||
|
|||||||
Rafi F |
|
||||||
![]() Moderator ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 06/11/05 Postów:: 3072 |
Quote by: paraklet Zaczepny? Nie zauważyłem.kurcze ale dziś jesteś zaczepny ... a czy ja piszę że chcę się z kimś kłócić? Quote by: paraklet Argumenty zwolenników za chrztem dorosłych: jest biblijny. Argumenty zwolenników za chrztem dzieci: nie jest niebiblijny.
Quote by: paraklet
Łotr na krzyżu wg Jezusa został zbawiony a chrzczony nie był. Wątpię by brak chrztu ograniczał Boga. Z drugiej strony nie jestem Bogiem więc ci nie odpowiem. Wg ortodoksyjnej teologii gdy uwierzysz i ochrzcisz się będziesz zbawiony, jeżeli nie uwierzysz to nie (zauważ nie ma słowa o chrzcie) - a Bóg i tak znajdzie drogę do zbawienia dzieci bez względu jak mu rodzice to utrudnią. Dziś KRK żyje nadzieją, że Bóg znalazł drogę zbawienia dla dzieci nieochrzczonych i nie odmawia ich pochówku w ziemi święconej. Zaciemnienie: Paweł nie chrzcił masowo ludzi a ich nawracał (i szedł dalej pozostawiając bez chrztu). Widać to wg niego było ważniejsze.
===
czyn sprawiedliwy Jednego sprowadza na wszystkich ludzi usprawiedliwienie dające życie ...przez posłuszeństwo Jednego wszyscy staną się sprawiedliwymi |
||||||
|
|||||||
esteban-82 |
|
||||||
![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 06/15/08 Postów:: 111 |
Kochana Paraklet (tak się do ciebie zwracam gdyż nie dałaś mi prawa zwracania się do ciebie po imieniu na forum/ w komentarzach), protestanci mają sporo racji w swoich opiniach. Bierzmowanie to jeden z sakramentów, ale to chrzest jest najważniejszy.
===
"Czy nie starczy, że ogród jest piękny? Czy muszą w nim jeszcze mieszkać wróżki?" "Godzenie takiej sprzeczności, jak uprawianie nauki przez cały tydzień i c |
||||||
|
|||||||
Łukasz |
|
||||||
![]() Moderator ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 08/15/08 Postów:: 439 |
Wyboru dokonuja rodzice a nie Kosciol. I nikt nie ma prawa zabierać im tego wyboru. Chcą chrzcić to mają pełne prawo chrzcić.
===
Niech radują się rodziny, a ich miłość promienieje, jak chleba okruszyny nieśmy wiare i nadzieje...Nam pisane Krzyża bronic, teraz, dzisiaj, jutro, zawsze! |
||||||
|
|||||||
Angelika Mojeścik |
|
||||||
Kochany Estebanie
===
||||||
|
|||||||
Rafi F |
|
||||||
Quote by: paraklet
Nie musi być niespokrewniona, ba, nie musi być wierząca, może być nawet wierzaca w babanana. Z drugiej strony taki kościół protestancki jak KEA także praktykuje nagły chrzest. Ale ale, może wyłożysz nam stanowisko KRK? A ja np. reformowanego (chrzczą dzieci .. przeważnie) czy zielonoświątkowego.
===
||||||
|
|||||||
Marianna |
|
||||||
![]() ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 02/17/05 Postów:: 695 |
Jesli chodzi o Chrzest Sw. dzieci - do wieku II isnialy prawdopodobnie pojedyncze przypadki, od II w. mozna juz mowic o poczatkach pewnego zwyczaju ktory dopiero w Vw. staje sie powszechny. W wieku VII natomiast stawialo sie wymog chrzczenia dzieci w okresie do 30 dni po narodzinach.
===
Gdzie milosc wzajemna i dobro, tam znajdziesz Boga zywego |
||||||
|
|||||||
Reguly |
|
||||||
![]() ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 05/07/05 Postów:: 1964 |
uważają, że to jest narzucanie woli innym, że nie ma się ni jak do religijności Coz, poddanie danej osoby (w tym przypadku nieswiadomego danego zabiegu noworodka) pewnym czynnosciom, ktore ponoc (w opini osob przeprowadzajacych ten zabieg) maja miec niezmywalny wplyw na cale jego przyszle zycie, zasadniczo jest nazucenie swojej woli... Odnosnie religijnosci to nalezaloby sprecyzowac czy chodzi w tym momecie o religijnosc przeprowadzajacych dany zabieg czy o religijnosc osoby mu poddawanej... Przypomne jeszcze (dla ewentualnych zainteresowanych) ze podobne kwestie w tej materii byly juz omawiane przy okazji tych watkow ( tam tez szerzej przedstawilem swoja opinie): http://www.kosciol.pl/forum/viewtopic.php?showtopic=152623 http://www.kosciol.pl/forum/viewtopic.php?showtopic=170913 co więcej głównym kontrargumentem co do mojego stanowiska był opinia, że chrzest nie jest potrzebny do zbawienia... (jakby dziecko umarło przed chrztem) jak to dokładnie wygląda? Jesli sie niemyle to trafianie dusz nieochrzczonych noworodkow do tzw. niebytu zostalo ostatnio w KRK odwolane... Ale o tym z kolei calkiem sporo juz bylo tutaj: http://www.kosciol.pl/forum/viewtopic.php?showtopic=6996 http://www.kosciol.pl/forum/viewtopic.php?showtopic=152059
===
Świętowit Widzi Więcej Bo Ma Cztery Twarze |
||||||
|
|||||||
Dezerter |
|
||||||
![]() ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 05/17/06 Postów:: 1841 |
Zbawienie bez chrztu jest możliwe według KRK - patrz dzieci nienarodzone, religie Księgi, dobrzy ludzie szukający Boga
===
Obecnie pisze na forum zchrystusem.pl |
||||||
|
|||||||
Rafi F |
|
||||||
Quote by: Dezerter
Dokładniej nie wierzą w dziedziczność grzechu a jedynie w dziedziczność jego skutku. Dla zaciemnienia: od razu chrzczą, bierzmują i udzielają Komunii.
===
||||||
|
|||||||
Robert |
|
||||||
![]() ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 09/08/06 Postów:: 1089 |
Warto podkreslic, ze chrzest noworodka ma glebokie implikacje w pozniejszym zyciu. W zasadzie pewnie ponad 90% ludzi pozostaje juz w tej wierze i KKK bardzo sie z tego cieszy zapewne. To dziala jak kazdy inny program lojalnosciowy. Dostajesz karte do stacji BP i obiecana nagrode w przyszlosci, to zaczynasz zbierac te glupie punkty. Tyle, ze tu latwo z programu odejsc, ale zasada jest podobna. Jestem pewien, ze gdyby nie chrzcic noworodkow, to niewielu ludzi chrzcilo by sie w doroslym zyciu...
===
****************************** “I'm not a prophet or a stone aged man, just a mortal with potential of a superman. I'm living on.” ***************** |
||||||
|
|||||||
Marianna |
|
||||||
Myslalam, ze bylo juz to wyraznie powiedziane. Zmycie grzechu nie jest szkodliwe i do niczego nikogo nie obliguje. Wybacz Reguly, ale nie ma sensu w "kolko Macieju" to samo i raz jeszcze, a potem od nowa. Jesli zauwazysz sens tego co napisalam w poprzednim poscie, mam nadzieje, ze zrozumiesz w czym rzecz.
===
||||||
|
|||||||
Rafi F |
|
||||||
Quote by: suration Warto podkreslic, ze chrzest noworodka ma glebokie implikacje w pozniejszym zyciu. W zasadzie pewnie ponad 90% ludzi pozostaje juz w tej wierze i KKK bardzo sie z tego cieszy zapewne. To dziala jak kazdy inny program lojalnosciowy. Dostajesz karte do stacji BP i obiecana nagrode w przyszlosci, to zaczynasz zbierac te glupie punkty. Tyle, ze tu latwo z programu odejsc, ale zasada jest podobna. Jestem pewien, ze gdyby nie chrzcic noworodkow, to niewielu ludzi chrzcilo by sie w doroslym zyciu... Tu sie suration mylisz. W Polsce dzieci osób wierzących i ochrzczonych (w tej kolejności) w zborach prawie wszystkie w wieku dorosłym się chrzczą. Przy czym jakość wiary jest tu większa niz u przeciętnego nastolatka idącego owczym pędem do bierzmowania. Wymagana jest faktyczna osobista wiara. Również w rodzinach katolickich gdzie wiara jest czymś więcej niż tradycja i religia dorosłe juz dzieci sa w większości głęboko wierzące (nie mówię religijne). Idąc dalej: gdybyś był konsekwentny w swych poglądach i pewny swej postawy, to twoje dzieci zostały by tez agnostykami. Czy tak jest? (Dlaczego?) Pozdrawiam z nadzieja, że poczujesz się lepiej i spokojnie porozmawiamy.
===
||||||
|
|||||||
Reguly |
|
||||||
Quote by: Marianna Myslalam, ze bylo juz to wyraznie powiedziane. Zmycie grzechu nie jest szkodliwe i do niczego nikogo nie obliguje. Wybacz Reguly, ale nie ma sensu w "kolko Macieju" to samo i raz jeszcze, a potem od nowa. Nie jest szkodliwe i do niczego nikogo nie obliguje wg czyich założeń? Innym słowy dla ciebie (dla ktorej chrzest to zasadniczo nic złego) być może tak właśnie jest, co nie znaczy że wszyscy zaraz musza podzielać ten sam pogląd. Są osoby (osobiście znam przynajmniej jedną taką), która wręcz uznaje chrzest jako swego rodzaju „pieczęć” na swojej duszy, ograniczająca jej rzeczywiste możliwość astralne. I pomijając mój osobisty stosunek to takiego podejścia w czym to ich stanowisko jest gorsze/lepsze od twojego? Wracając natomiast do tematu – skoro natomiast faktycznie tak do niczego nie obliguje czy zobowiązuje, to jaki problem w tym by był on przeprowadzany w wieku w którym osoba mu poddawana jest tego świadoma (o czym faktycznie wiele już było powiedziane do czego sam zapodałem wyżej stosowne linki)?
===
||||||
|
|||||||
Rafi F |
|
||||||
Reguły, możesz mieć pretensje do swych rodziców tak, jak twoje dzieci będą mieli pretensje do ciebie za indoktrynację (cokolwiek nie będziesz im mówił; niedaleko pada jabłko od jabłoni).
===
||||||
|
|||||||
Marianna |
|
||||||
Raz jeszcze odesle Cie, Reguly, do moich poprzednich postow.
===
||||||
|
|||||||
Reguly |
|
||||||
Quote by: RafiF Reguły, możesz mieć pretensje do swych rodziców tak A ja niby o co? ![]() jak twoje dzieci będą mieli pretensje do ciebie za indoktrynację (cokolwiek nie będziesz im mówił; niedaleko pada jabłko od jabłoni). Nie masz pojecia ani o mnie, ani o moich dzieciach, ani o sposobie mojego ich wychowania... Po drugie - watpie by mieli pretensje o prube wyksztalcenia w nich zdolnosci krtycznego, samodzielnego myslenia i poszanowanie ich prawa do wolnosci do wyboru wiary. Po trzecie - skoro niedaleko pada jablko od jabloni to zapewne beda podobnie jak ja rodzimowiercami. Generalnie - po czwarte - mowa tu jest o chrzcie i o ewentualnej pretensji o poddanie temu obrzedowi. Moje dzieci moga wiec miec do mnie co najwyzej pretensje ze ich chrztowi nie poddalem... Wtedy jednak zawsze moga pojsc same do jakiegos Kosciola chrzescijanskiego i poprosic o chrzest - dosztrzegasz roznice w wolnosci swiadomego wyboru? Co do zazębiania się tematów: jestem ci wdzięczny za trud, ale nie tworzymy encyklopedii. Liczy się rozmowa tu i teraz. Poważnie zastanawiam się nad kasowaniem takich prób zarzynania dyskusji. Nie jest to chyba zakazane w regulaminie... Nie jest to tez chyba nic specjalnie zlego, ze zamiast powtarzac swoje stanowisko (ktore juz zostalo przedstawione w innym watku) lepiej podac do tego link (szczegolnie, ze opinie tu i teraz tez wyrazilem, a podanie linku jest jedynie jako uzupelnienie tego)... PS. A potem mamy teksty, ze kwestie moderacji prosze zalatwiac na priv... Sam najpierw zaczynasz, a potem... rasumujac natomiast - nie chce sie znow klucic o glupoty i szczegoly wiec w tym kierunku jak dla mnie EOT. Jesli zaczniesz kasowac linki przypominajace omawianie tych samych kwestii w innych watkach, to zawsze faktycznie moge przeniesc swoje stanowiska z innych tematow na zasdzie Ctrl+C Ctrl+V - jak dla mnie zaden problem... ------------------- Quote by: Marianna Piszesz o ograniczaniu mozliwosci astralnych, tzn. jakich? Nie wiem - mnie to nie dotyczy... Uwazam jednak, ze w kwestii wiary kazdy ma prawo do jej swiadomego wyboru (nawet jesli dla mnie osobiscie dane stanowisko wydaje sie absurdalne). Ja nie znam osobiscie nikogo komu chrzest przeszkadza. No wlasnie - a ja tak... Sam mowisz o jednej osobie, Mowie o jednej osobie jako przykladzie... a zasada jest taka, ze jednostka nie narzuca swej woli ogolowi. Uchym, ze co? Jaka wogole mowa o jakim kolwiek narzucaniu swej woli w kwestiach wiary??? ![]() Poza tym, predzej pochyle sie nad ulomnosciami fizycznymi lub psychicznymi czlowieka, niz ulomnoscia jego "mozliwosci astralnych". To twoje stanowisko... Nadal jednak pozostaje kwestia, ze tu mowa jest o obrzedzie przeprowadzanym przez osoby trzecie na nieswiadomym tego noworodku, ktory gdy te swiadomosc nabedzie, moze nie byc z tego specjalnie zadowolony (a wiec chocby z tego wzgledu bedzie go to jakos ograniczac, byc moze wywierac jakis wplyw na jego dalsze zycie).
===
||||||
|
|||||||
Marianna |
|
||||||
Widze Reguly, ze sie nie porozumiemy.
===
||||||
|
|||||||
Rafi F |
|
||||||
Quote by: reguly Quote by: RafiF Reguły, możesz mieć pretensje do swych rodziców tak A ja niby o co? ![]() O chrzest oczywiście (wspominałeś, że byłeś chrzczony) i o brak konsekwencji.. Quote by: reguly
jak twoje dzieci będą mieli pretensje do ciebie za indoktrynację (cokolwiek nie będziesz im mówił; niedaleko pada jabłko od jabłoni). Nie masz pojecia ani o mnie, ani o moich dzieciach, ani o sposobie mojego ich wychowania... Po drugie - watpie by mieli pretensje o prube wyksztalcenia w nich zdolnosci krtycznego, samodzielnego myslenia i poszanowanie ich prawa do wolnosci do wyboru wiary. Po trzecie - skoro niedaleko pada jablko od jabloni to zapewne beda podobnie jak ja rodzimowiercami. Generalnie - po czwarte - mowa tu jest o chrzcie i o ewentualnej pretensji o poddanie temu obrzedowi. Moje dzieci moga wiec miec do mnie co najwyzej pretensje ze ich chrztowi nie poddalem... Wtedy jednak zawsze moga pojsc same do jakiegos Kosciola chrzescijanskiego i poprosic o chrzest - dosztrzegasz roznice w wolnosci swiadomego wyboru? Jaka wolność? Wpoisz w nich niechęć do chrześcijaństwa i podsuniesz takie a nie inne argumenty (wg ciebie może nawet i obiektywne). Krótko mówiąc poddasz swoje dzieci indoktrynacji i mogą potem mieć pretensje, że trudno im się identyfikować z chrześcijaństwem. To jest taka sama wolność wyboru : wychowam ciebie na ateiste lub rodzimowiercę, a jak dorośniesz to wybierz co chcesz ![]()
===
||||||
|
|||||||
Reguly |
|
||||||
Quote by: Marianna Widze Reguly, ze sie nie porozumiemy. To co jest dobre dla jednych nie musi byc takie dla drugich... 2- podejmowanie dzialan dla dobra innych osob. Szczegolnie wowczas gdy to dobro w naszym rozumieniu jest zlem w rozumieniu tych innych osob? Wybacz, ale w przeszlosci wielokrotnie podejmowano juz dzilania wychodzace z podobnego zalozenia i zazwyczaj nie najlepiej sie to konczylo dla tych "innych osob"... Nawet Ci ktorzy sa 100% za chrztem doroslych, nie atakuja. No patrz a Paraklet nie mogla sie porozumiec (jak ona to okreslila) z Protestanckim Kościołem... Po za tym kto atakuje?... Obrona to nie atak... Jesli tak bardzo dbasz o niemowleta, ciekawa jestem czy rownie gorliwie bronisz zycia poczetego i wystepujesz przeciw eutanazji dzieci? (To przeciez logiczna konsekwencja). Wybacz ale swoje stanowsiko odnosnie aborcji czy etanazji wystarczajaco szeroko przedstawilem w poswieconych temu, wczesniejszych watkach - linku nie bede podawal bo niektorzy sobie nie zycza ale mozesz skorzystac z wbudowanej w forum wyszukiwarki. Dajmy dzieciom dorosnac, by sie wypowiedzialy czy wola karmienie piersia, czy z butelki, bo tu tez moze isc o kwestie zdrowotne. ![]() ![]() Owszem o ile jest wolna od sofizmatow... Prosilas bym siegnol do twojego wczensiejszego postu, wiec prosze... Quote by: Marianna Glowny nacisk kladzie sie na zmycie Grzechu Pierworodnego. (Jesli pomysli sie o takim slicznym malenstwie, czystym, niewinnym, to az trudno jest uwierzyc, ze ma juz pietno grzechu.) Skoro mamy mozliwosc zmycia tego grzechu, dlaczego wiec nie skorzystac juz odrazu. Bo ktos sobie moze tego nie zyczy (nie bedzie zyczyl po osiagnieciu stosownego poziomu samoswiadomosci)? Nie po to chyba w koncu ponoc wasz Bog dal czlowiekowi wolna wole, by nastepnie odbierac mu mozliwosc kozystania z niej (wykozystujac do tego stan nieswiadomosci danje osoby poddawanej zabiegowi)? Dodatkowo - skoro KK wycofal sie z zalozenia, ze nieochrzczone dzieci trafiaja do niebytu (moga osiagnac zbawienie) - to co daje stoi na przeszkodzie by ten chrzest byl przeprowadzany gdy ta osoba, bedzie w stanie swiadomie podjac decyzje o tym? Kto uwierzy i ochrzczony zostanie W takim razie wiekszosc chrztow w tym kraju powinna byc niewazna bo zostala pomylona kolejnosc tego... Rosnace wsrod chrzescijan dziecko ma szanse slyszec o Bogu, ochrzczone- brac (po I Kom. Sw.) udzial w Eucharystii. No patrz - to czemu nie chrzcic tuz przed I Kom.? Chrzest dziecka i pozniejsze jego bierzmowanie daje to samo co chrzest osoby doroslej, z ta roznica, ze przyspiesza jego uczestnictwo w Sw. Eucharystii (Sacramentum Sacramentorum). Mniejsza z tym, ze nie uwzglednia jego swiadomegu udzialu w poczatkowej fazie tego procesu... Zawsze to latwiej bowiem posatwic kogos przed faktem dokonanym niz przekonac watpiacego doroslego, mogacego zadawac trudne pytania... ----------------------- Quote by: Rafi+F Quote by: reguly Quote by: RafiF Reguły, możesz mieć pretensje do swych rodziców tak A ja niby o co? ![]() O chrzest oczywiście (wspominałeś, że byłeś chrzczony) i o brak konsekwencji.. Zapominasz, ze dla mnie chrzest nie jest zadnym niezmywalnym znamieniem, nabierajacym mocy nawet bez mojego swiadomego w nim udzialu. Generalnie dla mnie ten chrzest nie ma zadnego znaczenia czy wartosci, a tym bardziej (tej czy innej) mocy... Ja jestem RODZIMOWIERCA i moi Bogowie sa wystarczajaco silni (ze nie wspomne o Bogu Najwyzszym) by uchronic mnie przed ewentualnymi, potencjalnymi obcymi praktykami magicznymi, mogacymi mnie w jakikolwiek sposob ograniczac... Jestem RODZIMOWIERCA biracym udzial kilkakrotnie w ciagu roku w etnicznych, slowianskich obrzedach, majacych dodatkowo moc oczyszczajaca przed tego rodzaju zabiegami i innym urokami. Quote by: reguly Jaka wolność? Wpoisz w nich niechęć do chrześcijaństwa i podsuniesz takie a nie inne argumenty (wg ciebie może nawet i obiektywne). Krótko mówiąc poddasz swoje dzieci indoktrynacji i mogą potem mieć pretensje, że trudno im się identyfikować z chrześcijaństwem. To jest taka sama wolność wyboru : wychowam ciebie na ateiste lub rodzimowiercę, a jak dorośniesz to wybierz co chcesz JW - nie masz pojecia ani o mnie, ani o moich dzieciach, ani o sposobie mojego ich wychowania (wiec ewentualnie nie oceniaj wszystkich swoja miarka)... stawarzanie natomiast szerszego pola do poszukiwan wlasnej drogi zyciowej* nie jest zaraz narzucaniem czegokolwiek, podobnie jak zupelnie czym innym jest (jakiekolwiek) wychowanie dzieci w zgodzie ze swoimi pogladami, a czyms zupelnie innym poddawanie nieswiadomych tego noworodkow zabiegom, bdacym ponoc - w zalozeniu danej osoby - nieodwracalnymi w skutkach. * Nazucaniem jest predzej wpajanie dziecku, ze mozliwa jest tylko jedyna sluszan droga, a kazdy inny wybor jest bezwglednie zly. Nazucaniem jest wpajanie dziecku niecheci do wszystkich innych, niz reprezentowany przez siebie wybor systemu wyznaniowego...
===
||||||
|
|||||||
Rafi F |
|
||||||
Reguly
===
||||||
|
|||||||
Reguly |
|
||||||
Quote by: Rafi+F Reguly Przepraszam bardzo ale prosze merytorycznie a nie personalnie... Nie chcesz rozmawiac to nie rozmawiaj a nie prowokuj falszywie ujmujac cos innym. Nie widzisz, ze swoim dzieciom też wpajasz jakiś (jakikolwiek by nie był) system pojęć. Na tym m.in. polega wychowanie, tylko ze to wychowanie rowniez moze byc rozne - lepsze lub gorsze... Może ci się oczy otworzą jak dzieci dorosną. Morze jest bardzo glebokie i szerokie (zakladajac ze to rzeczywiscie mnie sie ma co otwierac)... Jak bedziesz mial wlasne dzieci i je odchowasz, to moze sie okazac, ze to tobie przyjdzie koniecznosc szerszego otworzenia oczu. Czas pokaze... A tak : skoro ciebie chrzest nie obchodzi (szczególnie, że go "odczyniłeś" ![]() Poniewaz inetersuje mnie wkestia merytoryczna tej dyskusji (przy okazji - w swietle tego co napisalem wyzej - nie ma zadnego istotnego powodu by cokolwiek odczyniac). A co - odbierasz mi prawo do udzialu w niej? Znów ślepy o kolorach che rozmawiać? Kolejna proba personalnego przytyku ze strony moderatora? Innych pewnie, za cos takiego od razu bys ciol... A moze jednak to ty nie dostrzegasz kolorow i wszystko jest albo czarne albo biale (jak chocby ponizsza kwestia postrzegania dobra lub zla)? Marianno Reguly ma zupełnie inny system pojęć. No ba - tak sie nie raaz zdaza ze rozni ludzie maja rozne systemy wartosci lub punkty ich odniesienia - to wlasnie staram sie zasygnalizowac, ze w zwiazku z tymi roznicami chrzest noworodka nie dla kazdego moze byc "do nieczego nie zobowiazujacym" zabiegiem - a tym samym naruszeniem ich prawa do samostanowienia (niezaleznie od pobudek jakimi sie kieruja). Np. jako rodzimowierca nie rozróżnia dobra od zła (pojęcie dobra i zła sa u niego względne i zmienne - jeżeli wręcz nie zamienne). Prosze darowac sobie wypowiedzi w moim imieniu czy analize mojej osoby jesli nie masz na jej temat wystarczajacej przeslanek. Wzglednosc pojec dobra i zla nie jest zaraz jednoznaczne z brakiem mozliwosci ich rozrozniania. Po prostu ciebie nie rozumie I najwyrazniej wzajemnei - dla tego wlasnie w tym watku rozmawiamy (przy okazji odpowiedz na twoje wczesniejsze pytanie) każdy twój post wykorzysta żeby manifestować swoją inność i rodzimowiercość (nie wiem po co mu to ale wtedy chyba czuje sie dobrze). ...co najwyzej by manifestowac ze ludzie moga byc rozni i miec rozne podejscie do danych kwestii. Gdyby wszyscy byli tacy sami i mysleli identycznie to sens istnienia forum i prowadzenia dyskusji bylby calkowicie zbedny. Przy okazji - zle jak zapodalem linki do wczesniejszych podobnych moich wypowiedzi w tym temacie, zle jak "rozmawiam tu i teraz" - to wez sie w koncu zdecyduj. Proponuje więc abyśmy zakończyli z nim "dyskusję" i nie karmili więcej. Prosze bardzo - nie karmcie mnie wiecej i zakonczcie dalsza dyskusje ze mna (szczegolnie skoro z merytorycznej argumentacji zaczyna przechodzic do personalnych przytykow).
===
||||||
|
|||||||
Marianna |
|
||||||
Tak, Rafi, masz racje.
===
||||||
|
|||||||
Maciek Janson |
|
||||||
![]() Moderator ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 06/02/05 Postów:: 1687 |
Hej Hej...
===
Dwie rzeczy są nieskonczenie wielkie. Glupota ludzka i Boze milosierdzie |
||||||
|
|||||||
Andrzej |
|
||||||
![]() ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 01/31/05 Postów:: 3977 |
tak jak zgadzam się z maxurdem co do drugiej części jego wypowiedzi (rodzice odpowiadają za dziecko i do nich nalezy decyzja jak je wychowają lub nie wychowają), tak pierwsza część, teologiczna jest dla mnie sposobem ujęcia tematu typowym dla ewangelikalnych (tzw. wolnych chrześcijan). Dla rownowagi: podejście Kosciołów bardziej historycznych jest diametralnie różne.
===
Kościół modlący się i nauczający Pisma może znaleźć w Biblii rozumienia, które wychodzą poza klasyczną, fundamentalistyczną interpretację |
||||||
|
|||||||
Rafi F |
|
||||||
Cierpliwość moja się skończyła.
===
||||||
|
|||||||
Rafi F |
|
||||||
Wszelkie uwagi co do moderacji proszę zgłaszać na mail moderatora lub admina. Posty na forum z takimi uwagami będą usuwane automatycznie
===
||||||
|
|||||||
piotr. |
|
||||||
![]() ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 12/24/05 Postów:: 1167 |
Ja tak na szybko słów kilka w temacie.
===
Sancta Maria, Mater Ecclesia, omnes sancti Angeli orate pro nobis. |
||||||
|