|
![]() |
Forum > Ogólne > Pytania, problemy i opinie |
![]() |
![]() |
![]() |
| | Wersja do druku |
Angelika Mojeścik |
|
||||||
![]() Moderator ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 11/06/08 Postów:: 1231 |
postanowiłam umieścić na forum post młodej dziewczyny - bo wydaje mi się, że każdy z nas może mieć coś ciekawego do powiedzenia na ten temat.
===
"zbieg okoliczności to Boski sposób na pozostanie anonimowym" Einstein |
||||||
|
|||||||
Zbigniew Szalast |
|
||||||
![]() ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 01/15/09 Postów:: 322 |
Droga Paraklet i Agnieszko !
===
I będę błogosławił błogosławiącym tobie, a przeklinających cię przeklinać będę; I będą w tobie błogosławione wszystkie plemiona ziemi 1Moj.12:3 |
||||||
|
|||||||
Angelika Mojeścik |
|
||||||
![]() Moderator ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 11/06/08 Postów:: 1231 |
a jak to jest z tym złem totalnie realnym - kiedy szatan jest odczuwalny.
===
||||||
|
|||||||
Dezerter |
|
||||||
![]() ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 05/17/06 Postów:: 1841 |
Zastanawiałam się czego można bać się w ciemnościach nocy. [/p] Ciemności boimy się, gdyż jest to pozostałość z czasów "jaskiniowych" gdzie przez wieki w ciemności czyhały na ludzi dzikie stworzenia/drapieżniki. Jest to atawizm występujący powszechnie u ludzi. Zła realnego, materialnego czy naszej wyobraźni, zarówno świadomości jak i podświadomości ? Czy może istnieje wokół nas zło materialne, wręcz uchwytne,wyczuwalne? Czy może pojawiać się w realnym świecie, jako przerażająca postać w nocy czy czarny pies? upadły anioł pochodzi ze świata duchowego więc nie może przybierać postaci materialnej - tak uważam i nie znam wiarygodnych relacji o takich przypadkach. Może na nas jednak oddziaływać poprzez: innych ludzi, nas samych (samookaleczenia, samobójstwa ), inne zwierzęta (skoro może opętać człowieka to niby czemu nie zwierzę?) Powinniśmy w jakiś konkretny sposób wystrzegać się zła, poza codzienną rozmową z Bogiem i staraniem przestrzegania praw Boskich? Agnieszka,16 lat Od zła/Złego trzeba trzymać się z dala i jak najmniej nim zajmować - to taka rada ogólna a inne tu: http://www.kosciol.pl/forum/viewtopic.php?showtopic=168915 http://www.kosciol.pl/forum/viewtopic.php?showtopic=167514
===
Obecnie pisze na forum zchrystusem.pl |
||||||
|
|||||||
GraveTone |
|
||||||
![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 08/22/09 Postów:: 10 |
Wiesz co, od lat istniała tzw. pętla umysłowa. Im człowiek bardziej wchodzi w religię, tym łatwiej mu wpaść w fanatyzm. Bóg nauczał, że nie chce fanatyzmu, ale wiary w Niego i użycia własnej głowy! Ciemnośc nie jest zła, tylko my tak ją postrzegamy, ponieważ rodzice/starsze osoby nam wpajały, że w ciemności czają się potwory. Czarny kolor - kolor szatana, a jasne kolory są kolorem dobra. Kolor nie świadczy o tym, że coś jest złe. Pamiętajmy o wilku w przebraniu owcy, wilk zawsze będzie próbowało dostać się do owcy pod przebraniem, a ciemność i potwory nawet z punktu strategicznego jest idiotyzmem. Jeżeli szatan już ma nas sprowadzić na swoją stronę to tylko przebywając wśród nas. Jako "zaufany" człowiek, który zawsze pomoże(Człowiek w sensie metaforycznym). Ciemność zawsze była wśród nas od początku naszych narodzin. W łonie naszych matek byliśmy w kompletnej ciemności, śpimy w ciemności. Ja na Twoim miejscu bardziej bym się bała ludzi za dnia, niż nocy. W nocy Ty i napastnik macie wyrównane szanse, ponieważ wtedy liczy się tylko spryt i ucieczka. W nocy możesz się ukryć, a za dnia, jeżeli ktoś chce Cię skrzywdzić i nie jesteś silniejsza od tej osoby to przegrasz. Chyba, że biegasz jak olimpijczyk. Tak więc, nie masz się co obawiać ciemności, bo ona istnieje tak samo długo co Bóg. I pamiętaj, że patrząc na coś w kontekście wiary używaj rozumu. Bóg dał nam mózg, byśmy go używali, byśmy rozróżniali zło od dobra, a nie dlatego, że z mózgiem wyglądamy estetycznie |
||||||
|
|||||||
Dezerter |
|
||||||
Witaj na Kościół.pl
===
||||||
|
|||||||
Zbigniew Szalast |
|
||||||
Choć próbowałem znaleść odpowiedź kim lub czym są demony to znalazłem dwie opcje jedna to tzw. Teoria Przerwy a druga to to że demony są to upadłe anioły ( w ich najniższej chierarchi) bo te z wyższej są przez Boga trzymane w pętach. Zło jest czasem namacalne dające się odczuć ale tylko z dwóch powodów jeden gdy jest konfrontacja królestwa szatana z królestwem Jezusa a drógi gdy jakaś osoba wpierniczy się w bagno okultyzmu i taka osoba będzie miała wizje na jawie, sny będzie nieraz walczyła fizycznie z tym czymś ale jak w wielu przypadkach jak Grave, ja czy inni wypowiadając imię Króla Królów Jezusa nagle zostajemy uwolnieni od mocy złego bo Królestwo Boże jest mocniejsze od diabelskiego.
===
I będę błogosławił błogosławiącym tobie, a przeklinających cię przeklinać będę; I będą w tobie błogosławione wszystkie plemiona ziemi 1Moj.12:3 |
||||||
|
|||||||
Angelika Mojeścik |
|
||||||
a ja mam jeszcze takie jedno pytanie dotyczace tego zła
===
||||||
|
|||||||
xxx |
|
||||||
![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 02/06/07 Postów:: 624 |
Quote by: paraklet a ja mam jeszcze takie jedno pytanie dotyczace tego zła Tak. W ogole Twoim zdaniem sa BYTY ktore są nierealne, bardziej realne i w pełni realne?
===
Czy jestem pyszny? Pysznię się paradą pychy, którą urządza we mnie geniusz. |
||||||
|
|||||||
Zbigniew Szalast |
|
||||||
Quote by: paraklet a ja mam jeszcze takie jedno pytanie dotyczace tego zła Ja wierę w aż tak realne zło jak piszesz wystarczy przeczytać książki w tym temacie np. "Egzorcyzm" dr. Samrela
===
||||||
|
|||||||
Angelika Mojeścik |
|
||||||
Quote by: Pius Quote by: paraklet a ja mam jeszcze takie jedno pytanie dotyczace tego zła Tak. W ogole Twoim zdaniem sa BYTY ktore są nierealne, bardziej realne i w pełni realne? nie ale uważam tak jak jest napisane w PŚ - są byty niewidzialne które są odcięte z relacjami z nami (np. dusze zmarłych o których Jezus mówi, że nie wyjdą i nie będą nas nękać itp) są byty które mają możliwość relacji z nami ale korzystają w delikatny sposób, no i te wredne ![]()
===
||||||
|
|||||||
xxx |
|
||||||
. (15) Zły duch odpowiedział im: Znam Jezusa i wiem o Pawle, a wy coście za jedni? (16) I rzucił się na nich człowiek, w którym był zły duch, powalił wszystkich i pobił tak, że nadzy i poranieni uciekli z owego domu.
===
||||||
|
|||||||
Dezerter |
|
||||||
Piusie, ale to fizyczny człowiek ich poranił
===
||||||
|
|||||||
xxx |
|
||||||
Quote by: Dezerter Piusie, ale to fizyczny człowiek ich poranił (41) Na to Jezus rzekł: O plemię niewierne i przewrotne! Jak długoi jeszcze będę u was i będę was znosił? Przyprowadź tu swego syna. (42) Gdy on jeszcze się zbliżał, zły duch porwał go i zaczął targać. Jezus rozkazał surowo duchowi nieczystemu, uzdrowił chłopca i oddał go jego ojcu. (Ew. Łukasza 9:41-42, Biblia Tysiąclecia) Zle duchy moga dzialac same na osoby, na osoby ktore tez nie sa opętane ,analogicznie do dobrych duchow aniołów.
===
||||||
|
|||||||
Zawartość wygenerowana w: 0,34 sekund
|
|
|
|