|
![]() |
Forum > Ogólne > Pytania, problemy i opinie |
![]() |
![]() |
![]() |
| | Wersja do druku |
Rafi F |
|
||||||
![]() Moderator ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 06/11/05 Postów:: 3072 |
"Witam, moja Żona jest bardzo religijna. Przed Ślubem podczas różnych rozmów powiedziała, że chciała byśmy po ślubie byli „białym małżeństwem”. Nie wiedziałem co to znaczy, wytłumaczyła mi, że małżeństwo bez współżycia. Na moje pytanie, „a jak chce mieć dzieci?”, stwierdziła, że zrobi wyjątek. Powiedziałem, że się nie zgadzam i średnio statystycznie to 2 razy w tygodniu będziemy się kochać tuż po ślubie. Po Ślubie okazało się, że do pierwszego współżycia doszło dopiero po 2 miesiącach (po różnych moich prośbach, rozmowach i groźbach – nawet groziłem unieważnieniem małżeństwa). Obecnie jesteśmy ze sobą ponad rok i kochaliśmy się średnio 1 raz na miesiąc i jest to zawsze po moich różnych sprzeczkach o brak fizyczności w naszym związku. Próbowałem z nią rozmawiać na ten temat, nawet zaproponowałem wizytę u lekarza psychologa- seksuologa (stwierdziła, że nigdzie nie idzie, ona jest zdrowa i po prostu nie odczuwa takiej potrzeby współżycia). Stąd moje pytanie jakie mam szanse na stwierdzenie nieważności małżeństwa? Czuję się oszukany. Chciałbym nadmienić, że Kocham Żonę, pociąga mnie ale ja nie potrafię tak już żyć wiedząc, że w nocy będziemy spać obok siebie ale TYLKO przytuleni, bo na nic więcej ona nie odczuwa potrzeby."
===
czyn sprawiedliwy Jednego sprowadza na wszystkich ludzi usprawiedliwienie dające życie ...przez posłuszeństwo Jednego wszyscy staną się sprawiedliwymi |
||||||
|
|||||||
xxx |
|
||||||
![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 02/06/07 Postów:: 624 |
Jak mu juz przed slubem zapowidała take cos to trzeba bylo dogadac sprawe definitywnie. To jest raczej tetat dla speców od stwierdzania nieważność małżeństw. Mnie ciekawi cos innego, kiedys widziałem cały odcinek "rozmów w toku" na ten wlasnie temat i sie zastanawailem jak ci ludzie musza sie slabo znac, ze pozniej sie dzieja takie akcje.
===
Czy jestem pyszny? Pysznię się paradą pychy, którą urządza we mnie geniusz. |
||||||
|
|||||||
Dezerter |
|
||||||
![]() ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 05/17/06 Postów:: 1841 |
stare przysłowie pszczół mówi I co do tego ma religijność? właśnie temperament seksualny jest uzależniony od wielu wrodzonych i nabytych rzeczy , ale żeby od stopnia religijności ![]() Na swoim przykładzie Przeszedłem wiele etapów mojej religijności byłem letni, zimny i gorący - na moje współżycie seksualne wpływu to nijakiego nie miało (z perspektywy czasu nie dostrzegam) niemniej współczuje temu młodożeńcowi
===
Obecnie pisze na forum zchrystusem.pl |
||||||
|
|||||||
Andrzej |
|
||||||
![]() ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 01/31/05 Postów:: 3977 |
myślę, że pytanie o religijność nie jest powiązane, czy nie sugeruje sprawy temperamentu.
===
Kościół modlący się i nauczający Pisma może znaleźć w Biblii rozumienia, które wychodzą poza klasyczną, fundamentalistyczną interpretację |
||||||
|
|||||||
Angelika Mojeścik |
|
||||||
![]() Moderator ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 11/06/08 Postów:: 1231 |
===
"zbieg okoliczności to Boski sposób na pozostanie anonimowym" Einstein |
||||||
|
|||||||
Łukasz |
|
||||||
![]() Moderator ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 08/15/08 Postów:: 439 |
Quote by: paraklet
Aż miło czytać ![]()
===
Niech radują się rodziny, a ich miłość promienieje, jak chleba okruszyny nieśmy wiare i nadzieje...Nam pisane Krzyża bronic, teraz, dzisiaj, jutro, zawsze! |
||||||
|
|||||||
Angelika Mojeścik |
|
||||||
![]() Moderator ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 11/06/08 Postów:: 1231 |
Kurk czy mnie coś ominęło czy zostałeś moim starszym troskliwym acz wrednym bratem?
===
||||||
|
|||||||
Dezerter |
|
||||||
Kruk : Aż miło czytać Smile Quote by: paraklet acz wrednym bratem? ...i zrozum Kruku tu kobiety... ![]() a to ja też się narażę jeszcze bardziej Zresztą mężczyzna musi się zdecydować czy sex czy miłość do żony przeważy w jego nastawieniu dla mężczyzny - chrześcijanina nie ma sexu bez miłości nie ma więc przedstawionej przez Ciebie alternatywy : "sex czy miłość do żony" sex jest tylko jednym ze sposobów okazywania miłości - jest integralną częścią miłości małżeńskiej (dopuszczam jednak oczywiście sytuacje wyjątkowe lub czasowe w małżeństwie bez sexu - lub za obopólna zgodą całkowicie bez) Medievala poglądy bardzo mi się podobają pozdrawiam wszystkich dbających o zbawienie swego współmałżonka szalom
===
||||||
|
|||||||
Angelika Mojeścik |
|
||||||
===
||||||
|
|||||||
Rafi F |
|
||||||
![]() Moderator ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 06/11/05 Postów:: 3072 |
"Mąż niech oddaje powinność żonie, podobnie też żona mężowi. żona nie rozporządza własnym ciałem, lecz jej mąż; podobnie też i mąż nie rozporządza własnym ciałem, ale żona. Nie unikajcie jedno drugiego"
===
czyn sprawiedliwy Jednego sprowadza na wszystkich ludzi usprawiedliwienie dające życie ...przez posłuszeństwo Jednego wszyscy staną się sprawiedliwymi |
||||||
|
|||||||
Angelika Mojeścik |
|
||||||
Quote by: Rafi+F
BZDUUUUUURA Od kiedy sex jest nieodłączną częścią małżeństwa??? No Rafi - zlituj się! Nie rozumiecie kobiet i tyle, a oprócz tego wymagacie byśmy my (do tego z wyrzutami sumienia gdy nam się nie chce) wam były zawsze i wszędzie posłuszne - i jeszcze podpinacie to pod grzech i wymogi Pisma Świętego... No szowinizm pełną parą
===
||||||
|
|||||||
Andrzej |
|
||||||
Quote by: paraklet Stworzył więc Bóg człowieka na swój obraz, na obraz Boży go stworzył: stworzył mężczyznę i niewiastę. Po czym Bóg im błogosławił, mówiąc do nich: "Bądźcie płodni i rozmnażajcie się, abyście zaludnili ziemię i uczynili ją sobie poddaną Pewnie dla Ciebie z tego wynika, że Bóg stworzył człowieka mężczyzną i kobietą, żeby lepiej na zdjęciu wyglądali.... Quote by: paraklet nigdzie w powyższchh odpowiedziach (poza cytatem z Pisma) nie ma niczego o konieczności posłuszeństwa. Kiedy mężczyźni na tym forum poruszają temat seksu to zaczynasz na nich wsiadać. No szowinizm pełną parą ![]()
===
Kościół modlący się i nauczający Pisma może znaleźć w Biblii rozumienia, które wychodzą poza klasyczną, fundamentalistyczną interpretację |
||||||
|
|||||||
Rafi F |
|
||||||
Quote by: paraklet Quote by: Rafi+F
BZDUUUUUURA Od kiedy sex jest nieodłączną częścią małżeństwa??? No Rafi - zlituj się! Nie rozumiecie kobiet i tyle, a oprócz tego wymagacie byśmy my (do tego z wyrzutami sumienia gdy nam się nie chce) wam były zawsze i wszędzie posłuszne - i jeszcze podpinacie to pod grzech i wymogi Pisma Świętego... No szowinizm pełną parą Dopisujesz ciąg dalszy do tego zdania a później mnie za treść całości obwiniasz! Owszem, sex jest nieodłączna częścią małżeństwa. Nie należy tego rozumieć tak, ze maż może iść do żony i żądać seksu - góralko, tu na nizinach szanujemy wole partnerki oraz obowiązkowo stosujemy grę wstępną. Co niektórzy nawet wg zasady, ze jeżeli lepsza połowa ma choć odrobinę ochoty na sex (dosłownie: jeżeli choć najmniejsza jej cząstka ma ochotę na sex), to powoli i cierpliwie w odpowiedniej atmosferze należy wpierw w niej rozbudzić szalejącą tygrysicę. Sex przynależy tylko małżeństwu i należy go używać z poszanowaniem współmałżonka, a w zasadzie dla jego dobra (w końcu to ja do niej nalezę w takim samym stopniu jak ona do mnie). Sama więc przestań z tym góralskim pojmowaniem seksu. Dobrze żeś poznała tych z nizin, to może i scywilizujesz się ![]() P.s. Mniej więcej od 40-tki przewaga potrzeb jest po stronie żeńskiej ![]()
===
||||||
|
|||||||
Dezerter |
|
||||||
Quote by: paraklet
![]() "dla mężczyzny - chrześcijanina nie ma sexu bez miłości nie ma więc przedstawionej przez Ciebie alternatywy : "sex czy miłość do żony" sex jest tylko jednym ze sposobów okazywania miłości - jest integralną częścią miłości małżeńskiej (dopuszczam jednak oczywiście sytuacje wyjątkowe lub czasowe w małżeństwie bez sexu - lub za obopólna zgodą całkowicie bez) a sex bez miłości jest!, ale nie powinno go być u chrześcijan Rafi z tego co pamiętam to temperamenty seksualne K i M wyrównują się ok 35 lat więc widzisz Parakleto, że stwórca jest Sprawiedliwy ![]() pozdrawiam...ozięble ![]()
===
||||||
|
|||||||
JMG |
|
||||||
![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 08/06/08 Postów:: 157 |
Proponuje wyjscie Salomonowe. Maz zapoznaje kochanke, z ktora zaspokaja wylacznie swoje naturalne potrzeby seksualne, aseksualna zona nie powinna miec nic przeciwko, bo przeciez seks nie odgrywa dla niej zadnej roli. Biale Malezenstwo moze rozkwitac. |
||||||
|
|||||||
Andrzej |
|
||||||
pomyliłeś fora.
===
||||||
|
|||||||
xxx |
|
||||||
![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 02/06/07 Postów:: 624 |
Quote by: medieval_man Co sie mu dziwisz... udowodnij ze z pustego (łba) nawet salom nie naleje pomyliłeś fora. JMG ![]()
===
Czy jestem pyszny? Pysznię się paradą pychy, którą urządza we mnie geniusz. |
||||||
|
|||||||
Angelika Mojeścik |
|
||||||
nadal jedynie co rozumiem z waszych wypowiedzi - to to, że jeśli żona by wam powiedziała - koniec z seksem (bo np. nie mam już ochoty) to byście ją uznali za nienormalną i kapcie zjedli tylko po to by zmieniła zdanie...
===
||||||
|
|||||||
Rafi F |
|
||||||
Quote by: paraklet nadal jedynie co rozumiem z waszych wypowiedzi - to to, że jeśli żona by wam powiedziała - koniec z seksem (bo np. nie mam już ochoty) to byście ją uznali za nienormalną i kapcie zjedli tylko po to by zmieniła zdanie... To ty jakieś przewrotne tezy głosisz. Uważasz, że tylko facetom "to" w głowie? Uważasz, że tylko faceci rozpoczynają taniec godowy? Uważasz, że tylko kobieta ma prawo do "nie"? Uważasz, że kobieta daje a facet tylko pasożytuje? Masz facetów za takich prymitywów jak opisujesz? Jeżeli na jedno z tych pytań odpowiesz "tak" to żyjesz w świecie wirtualnym. W dodatku mam wrażenie że traktujesz sex przedmiotowo, egoistycznie, sprowadzasz go do zaspokojenia włąsnego lub czyjegoś głodu - w ten sposób bardzo się zubażasz. Sex to coś znacznie więcej niż kopulacja i okrzyk końcowy, to bardzo intymny związek dwojga osób oddających się sobie nawzajem, związek w którym nie myślisz "ja", a nieoczekiwanie myślisz "on"/"ona", "my" - i tak powinno być w małżeństwie dwojga kochających się ludzi bez względu na to, czy przyjmą model patriarchalny, matriarchalny czy partnerski (w zasadzie z żadnym z nich w czystej postaci się nie spotkałem). Możesz krzyczeć ile chcesz ale sex jest nieodłączną częścią małżeństwa, bo tylko w małżeństwie można o nim mówić. Jest nieodłączną częścią, bo pomaga pogłębiać wzajemne relacje, jest nieodłączną częścią bo pozwala dawać w miłości bez przymusu i brać w miłości z wdzięcznością i bez skrępowania. Dodatkiem może być pizza lub pudelek. Nie mówię, że nie ma małżeństwa bez seksu ale nie jest to stan normalny bez względu na staż. Taki stan oznacza najczęściej oddalenie, rozpad więzi (nie mówię tu względach/problemach zdrowotnych). "Nie unikajcie jedno drugiego" Zamiast krzyczeć i wymachiwać sloganami przedstaw swoje stanowisko pełnymi zdaniami z uzasadnieniem, Wysil się troszkę. bo jak na razie wygląda to na dziewczynkę wymachującymi w emocjach rękami. Np. "Wg mnie seks nie jest nieodłączną częścią małżeństwa ponieważ ... oraz w przypadku ... a seks rozumiem w małżeństwie jako ....z powodu"
===
||||||
|
|||||||
Angelika Mojeścik |
|
||||||
Odpowiadając tylko i wyłącznie na Twoje ostatnie pytanie poznałam ostatnio niesamowite małżeństwo
===
||||||
|
|||||||
Matija |
|
||||||
![]() ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 08/13/05 Postów:: 857 |
Dawnom tu nie był...ostatnio skaczę z kwiatka na kwiatek po różniastych forach. ale ciekawy temat się wywiązał.
===
Albo Jezus, albo śmierć... Jezus! :D |
||||||
|
|||||||
Dezerter |
|
||||||
Brawo Matija - bardzo głębokie to było i mądre (Paraklet - jeśli uważasz inaczej - przeczytaj proszę jeszcze raz i postaraj się zrozumieć co Matija chciał przekazać) Dlatego będę bronić stanowiska - że sex może w małżeństwie wiele wnieść pozytywnego, ale gdy go nie ma - to małżeństwo nie staje sie uboższe.... ...no nie wiem, filozofii nie kończyłem, ale czy to zdanie jest prawdziwe... już z czysto fizjologicznego/lekarskiego punktu widzenia pieszczoty i orgazm mają bardzo pozytywny wpływ na organizm i psychikę małżonków, więc..., a gdzie tu wartości budujące jak, poczucie własnej wartości i atrakcyjności gdybym ja przez ... tydzień? nie okazał swej małżonce, że ją pragnę, że mi się podoba jako kobieta, że jest atrakcyjna i pociągająca - to jej poziom samooceny i samopoczucia z pewnością by się pogorszył - ja wiem, że nie wszystkie tak mają, ale uwierz angielko, że takie też są... pozdrawiam...gorąco ![]()
===
||||||
|
|||||||
Rafi F |
|
||||||
Dzięki Matija. Może to trochę uproszczony obraz ale dzięki temu bardzo klarowny.
===
||||||
|
|||||||
esteban-82 |
|
||||||
![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 06/15/08 Postów:: 111 |
Jest to sytuacja dość skomplikowana- żona poinformowała cię o swoim zamiarze, Ty odpowiedziałeś że się nie zgadzasz- i co dalej, jaki wzajemny konsensus??? Pozostawiliście sprawę bez rozwiązania i co za tym idzie zbieracie/ zbierasz tego owoce. Zastanawia mnie jedno- jak było przed małżeństwem? Czy sex był problemem? A może kupiłeś kota w worku
===
"Czy nie starczy, że ogród jest piękny? Czy muszą w nim jeszcze mieszkać wróżki?" "Godzenie takiej sprzeczności, jak uprawianie nauki przez cały tydzień i c |
||||||
|
|||||||
Zawartość wygenerowana w: 0,78 sekund
|
|
|
|