|
![]() |
Forum > Ekumenizm > Ekumenizm w Polsce |
![]() |
![]() |
![]() |
| | Wersja do druku |
Dezerter |
|
||||||
![]() ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 05/17/06 Postów:: 1841 |
Rafi mnie zainspirował następującym tekstem Nikt też wówczas nie słyszał o sukcesji apostolskiej - do wynalazek Ireneusza później "ulepszany" (taki sam wynalazek jak poczet "papieży"). Ale cóż, prawda sobie, propaganda sobie. Sam Ireneusz walczył z gnostyzmem opartym o tajemną wiedzę i przekazywaniem tajemnej mocy/wiedzy. Jak żywo dzisiejsza sukcesja apostolska z osobistym nakładaniem rąk i przekazywaniem tajemnej mocy przypomina gnozę z którą Ireneusz walczył.. Przyznam, że mnie zszokowałeś nieco brachu, bo Sukcesja Apostolska (dalej... sukcesja) to dla mnie jedna z podstawowych spraw - poźniej opisze jak ją rozumiałem dotychczas (nigdy nie zgłębiając tematu - więc czas nadszedł) Jezus przekazał Ducha Świętego najpierw 12 - gdy ich wysłał po dwuch, by uzdrawiali i wypędzali złe duchy, a później powtórnie już większej rzeszy "apostołów" podczas Pięćdziesiątnicy. Od tamtej pory, wielu mogło chrzcić, ale (poprawcie mnie jeśli się mylę) tylko apostołowie i nieliczni wybrani (Paweł) nakładali dodatkowo ręce dopełniając "obrzędu" stania się chrześcijaninem. Nakładanie rąk wiąże się z przekazywaniem Ducha Św, apostołowie zostawili następców, którzy kierowali Kościołem , przewodnicząc uczcie miłości czyli pamiątce ostatniej wieczerzy, które zaczęto nazywać eucharystią. Stąd narodził się stan duchowny - prezbiter/biskup i pomocnik diakon, jak również "prorokujący", egzorcysta, lektor... Ja rozumiem sukcesję, jako nieprzerwane przekazywanie Duch Św od Pięćdziesiątnicy - apostołowie, biskupi do... mnie bo byłem u bierzmowania (wybaczcie chaos i uproszczenia, ale się spieszyłem - poprawię) czy mógłbym prosić o wspólne pogłębienie tematu, bo chyba warto (Marku wal śmiało ![]()
===
Obecnie pisze na forum zchrystusem.pl |
||||||
|
|||||||
Andrzej |
|
||||||
![]() ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 01/31/05 Postów:: 3977 |
===
Kościół modlący się i nauczający Pisma może znaleźć w Biblii rozumienia, które wychodzą poza klasyczną, fundamentalistyczną interpretację |
||||||
|
|||||||
Rafi F |
|
||||||
![]() Moderator ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 06/11/05 Postów:: 3072 |
Widzę MM, że walczysz starą bronią: posługując się współczesnymi pojęciami wyśmiewasz inaczej myślących. Śmiech jest ostatnim argumentem. Tak przy okazji: czy w KRK ksiądz mógł/może święcić biskupa (dobrze poszukaj zanim odpowiesz i przemyśl wynik poszukiwań)?
===
czyn sprawiedliwy Jednego sprowadza na wszystkich ludzi usprawiedliwienie dające życie ...przez posłuszeństwo Jednego wszyscy staną się sprawiedliwymi |
||||||
|
|||||||
robaczek2 |
|
||||||
![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 11/23/06 Postów:: 273 |
Quote by: Dezerter Rafi mnie zainspirował następującym tekstem Nikt też wówczas nie słyszał o sukcesji apostolskiej - do wynalazek Ireneusza później "ulepszany" (taki sam wynalazek jak poczet "papieży"). Ale cóż, prawda sobie, propaganda sobie. Sam Ireneusz walczył z gnostyzmem opartym o tajemną wiedzę i przekazywaniem tajemnej mocy/wiedzy. Jak żywo dzisiejsza sukcesja apostolska z osobistym nakładaniem rąk i przekazywaniem tajemnej mocy przypomina gnozę z którą Ireneusz walczył.. Przyznam, że mnie zszokowałeś nieco brachu, bo Sukcesja Apostolska (dalej... sukcesja) to dla mnie jedna z podstawowych spraw - poźniej opisze jak ją rozumiałem dotychczas (nigdy nie zgłębiając tematu - więc czas nadszedł) Ojej. Ja sie bardzo ciesze. Przeciez podwazanie sukcesji legitymizuje moj tytul. biskup robaczek2 I kazdego innego wynalazcy. Sai Baba na proroka Europy - bo dlaczego nie? No dlaczego? "poznałem jak Duch działa poza KRK" - Sai Baba tez poznal - przynajmniej tak mowi. Widocznie kazdemu wolno mowic. |
||||||
|
|||||||
Rafi F |
|
||||||
![]() Moderator ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 06/11/05 Postów:: 3072 |
Rzymianie odmawiają sukcesji anglikanom i luteranom (choć ciąg nakładania rak jest zachowany) z powodu innego rozumienia Eucharystii, kapłaństwa czy samej sukcesji. Jak więc może być mowa o ciągłej sukcesji w pierwszym wieku skoro samo pojecie sukcesji powstało dopiero za Wiktora, kapłaństwo było rozumiane inaczej, Eucharystia także?
===
czyn sprawiedliwy Jednego sprowadza na wszystkich ludzi usprawiedliwienie dające życie ...przez posłuszeństwo Jednego wszyscy staną się sprawiedliwymi |
||||||
|
|||||||
Andrzej |
|
||||||
Alez Rafi, po pierwsze takie zagadnienia jak osoba wyznaczona do udzielania sakry biskupiej interesują mnie najmniej, gdyż nie jest to przekazywanie jakiejś mocy, ktorą się posiada, ale wykazujące ciągłość chronologiczną nastepowanie biskupów od czasu apostołów do dzisiejszych. Co w dalszym ciągu nie upoważnia członka jakiekolwiek nowego Koscioła czy wspólnoty wyznaniowej do nalozenia rąk na swego sąsiada i deklarowania, że ten przez to stał się biskupem.
===
Kościół modlący się i nauczający Pisma może znaleźć w Biblii rozumienia, które wychodzą poza klasyczną, fundamentalistyczną interpretację |
||||||
|
|||||||
Andrzej |
|
||||||
Quote by: Rafi+F Rzymianie odmawiają sukcesji anglikanom i luteranom (choć ciąg nakładania rak jest zachowany) z powodu innego rozumienia Eucharystii, kapłaństwa czy samej sukcesji. Jak więc może być mowa o ciągłej sukcesji w pierwszym wieku skoro samo pojecie sukcesji powstało dopiero za Wiktora, kapłaństwo było rozumiane inaczej, Eucharystia także? jakże może byc mowa o wierze w Trójcę świętą w pierwszym czy drugim wieku, skoro samo pojecie zostalo zdefiniowane w IV wieku? Rafi: gubisz się
===
||||||
|
|||||||
Rafi F |
|
||||||
MM, żeby nie było po próznicy. Zdefiniuj mi sukcesje apostolską i przekazywanie sukcesji apostolskiej. jakże może byc mowa o wierze w Trójcę świętą w pierwszym czy drugim wieku, skoro samo pojecie zostalo zdefiniowane w IV wieku? Nikt nie mówił, że wiara w Trójce świętą była od zarania kościoła, a jednak mówi się sukcesji apostolskiej (o ile pamiętam jednym z warunków przekazania sukcesji apostolskiej jest jej swiadomość, ale poczekam na twoje definicje). Jak przekazywac coś o czym się nie wie nie spełniając współczesnych warunków? Poczekam jednak na twoje definicje. O nakładaniu rak - sprawa prosta. Tak wyglądał chrzest - nałożenie rąk i zanurzenie w wodzie. Jeżeli chrzest był na odpuszczenie grzechów, to i krótka modlitwa przed zanurzeniem nie była niczym dziwnym. Przecież nie polewał głowy z czarki jak na niektórych obrazach pokazują ![]() Oczywiście to dywagacje.
===
||||||
|
|||||||
robaczek2 |
|
||||||
Quote by: Rafi+F kapłaństwo było rozumiane inaczej, Zadziwiająca sprzeczność. Rafi rozroznianie pomiedzy cialem a sercem jest wpisane naturalnie w dusze kazdego czlowieka i Twoja tez. Podobnie jak w Konstytucji pisze:"pozostaje wprawdzie w łonie Kościoła "ciałem", ale nie "sercem" tak samo sprzecznosc na podstawie tego, ze kaplan mial zone lub nie mial sutanny jest tylko sprzecznoscia "cialem". Podobnie pretensje spadkobiercow Utrechtu nie maja zadnych podstaw poniewaz brakuje tam Ducha jednosci z Urzedem Nauczycielskim. Tylko "cialo"Ty i oni legitymizuja po prostu takie potwory jak biskup robaczek2 lub Sai Baba. Nie chce byc zlym prorokiem ale dla mnie to najgorsze co moze byc - walka z Duchem. To juz lepiej byc celnikiem lub nierzadnica. |
||||||
|
|||||||
robaczek2 |
|
||||||
Ale fajnie sie czyta: |
||||||
|
|||||||
Marek |
|
||||||
![]() ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 05/28/05 Postów:: 770 |
Dezerterze,
===
Flp 4:4 |
||||||
|
|||||||
Rafi F |
|
||||||
Quote by: kacerz_Marek Są to dywagacje, tak wówczas chrzczono, takie były zwyczaje żydowskie (nakładanie rąk jest żywcem od Żydów, z resztą nic dziwnego). To był chrzest Janowy, dla pokutników na odpuszczenie grzechów.
Co do dziejów, to szymon spostrzegał to jak przekazywanie Ducha. A była to modlitwa, nałozenie rąk ma wymiar osobisty, przeznaczenia, dawcą Ducha był Bóg (który do tego rąk nie potrzebował - patrz przyczynek synodu/soboru Jerozolimskiego) Quote by: kacerz_MarekPołączysz relacje i okazuje się, że spotkał Jezusa podczas chrztu dając swiadectwo, że jest owym barankiem ofiarnym przyjmującym grzechy świata tak jak kozioł przyjmował grzechy Izraela. Piękny obraz, nieprawdaż? Jak wspomniałem, to tylko dywagacja.I z tego wynika, że Jan nałożył na Jezusa ręce, jak Arcykapłan na kozła ofiarnego? Quote by: kacerz_MarekPolecam Ireneusza - jest zwolennikiem władzy Rzymu i wynalazcą wszystkich argumentów. Nie mówię o episkopacie, bo taki proces był już w I wieku. Przyjmuje sie, ze to wyraźny wpływ kultury semickiej. Że tam gdzie gmina powstała jako czysto niesemicka były inne formy. Episkopat dobrze się przyjał. Badania nad rozwojem i rozpowszechnianiem formy episkopatu utrudnia fakt, ze gdy A pisze list do B to posługuje sie często takimi pojeciami jakie rozumie B, jezeli więc sugeruje episkopat to nie wiadomo czy jest u A, u B, czy u obydwóch, jeżeli nie wspomina o episkopacie to wątpliwości podobne. Widać to nawet w listach Ignacego. Gdyby przetrwał tylko list do rzymian to nie wiedziałbyś, czy w Antiochii był episkopat czy nie. Porównaj jak sie zwraca do rzymian a jak do innych kościołów - różnica jest bardzo wyraźna.Ale czy wynalazcą praktyki, sukcesji apostolskiej albo episkopatu? (O episkopacie jako posłudze różnej od prezbiteratu zdaje się pisać już Ignacy z Antiochii w 110, jeszcze przed narodzinami Ireneusza). Quote by: kacerz_Marek Otuż nie do końca. Gnoza bardzo chętnie sięgnęła do Jezusa. No wiesz, facet chodzi, uzdrawia, cuda czyni, no i jeszcze chrześcijanie zrobili dużo roboty wstępnej. Dziś, po 2 tys lat chrześcijaństwo "katolickie" niewiele przypomina to z 1-go czy 2-go wieku. Dzisiejsze "chrześcijaństwo gnostyckie" równiez niewiele ma wspólnego z ówczesną gnozą (to jak rekonstrukcja dinozaura na podstawie rysunków jaskiniowych). I samo sformułowanie "chrześcijaństwo gnostyckie" bardzo mi nie odpowiada. Gnoza była wpierw, z chrześcijaństwa skorzystała, nośnikiem jest gnoza, nie chrześcijaństwo.Wzmacniając Rzym chciał wytrącić wszelkie argumenty z rąk gnostyków (i trzeba przyznać, że taki system wszystkie argumenty gnostykom odbierał). Jak miał odbierać, jeśli chrześcijaństwo, nazwijmy to na potrzeby dyskusji, 'katolickie' i 'gnostyckie' to dwa chyba mocno nieprzystające systemy?... Quote by: kacerz_Marek Zgadza się, zrobiłem uproszczenie. Z wynalazku Ireneusza i Tertuliana Wiktor skorzystał. Narzędzie Ireneusza było dostępne juz za poprzedniego biskupa Rzymu.
skoro samo pojecie sukcesji powstało dopiero za Wiktora Jeśli przypisywać stworzenie koncepcji sukcesji apostolskiej Ireneuszowi w Adversus Haereses (180-185), to za Eleuteriusza (do 189).
===
||||||
|
|||||||
Marek |
|
||||||
Są to dywagacje, tak wówczas chrzczono, takie były zwyczaje żydowskie (nakładanie rąk jest żywcem od Żydów, z resztą nic dziwnego)
===
||||||
|
|||||||
Rafi F |
|
||||||
Quote by: kacerz_Marek
Dzięki za dyskusję. zawsze byłem przekonany, że nakładanie rąk jest częścią kultury żydowskiej, teraz zobaczyłem dlaczego. Po pobieżnym wertowaniu Biblii widać zaryzykuje tezę, że nakładano ręce na wszystko co było przeznaczone dla Pana. A poza ofiarami byli to kapłani, sędziowie, władcy. Zobacz: Wyjścia 29.10, 29.15, 29.19, Kapłańska 1.4, 3.2, 3.8, 3.13, 4.4, 4.15, 8.14, 8.18, 8.22, 9.22(błogosławieństwo jako oddanie pod opiekę Bogu), 16.21, 24.11(oddanie winnego Bogu), Liczb 8.10 (ofiara z Lewitów : oddanie Bogu na służbę), 27.18 (przykazanie aby Mojżesz oddał Jozuego Bogu na służbę w charakterze wodza), 27.23(Mojżesz mianuje Jozuego wodzem nakładając ręce) Powt.Prawa 34.9 (Mojżesz mianuje Jozuego wodzem nakładając ręce) 2Kronik 29.23 Daniela 13.34 (oddali Zuzannę Bogu) Patrząc od tej strony nie dziwi nakładanie przez Jezusa rąk na chorych czy przy błogosławieństwie : oddawał ich woli Pana; apostołowie Jezusa w tym przy uzdrowieniach naśladowali. Patrząc tylko na samą Biblię widać gest nakładania rąk (obok kołysania) jako oddanie coś Bogu czy też woli Boga. Jakże inaczej teraz spostrzega się nakładanie rąk na Samarytan. Quote by: kacerz_Marek Dzisiejsze "chrześcijaństwo gnostyckie" równiez niewiele ma wspólnego z ówczesną gnozą (to jak rekonstrukcja dinozaura na podstawie rysunków jaskiniowych). No bez przesady... Czy współczesne gnostyckie Kościoły opierające swoją doktrynę na tekstach gnostyckich, korzystające z prac ludzi, którzy poświęcili gnostycyzmowi lata studiów, mają się nijak do starożytnego gnostycyzmu? Zgoda, lekka przesada.
===
||||||
|
|||||||
Marek |
|
||||||
===
||||||
|
|||||||
Michał Monikowski |
|
||||||
![]() ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 09/16/03 Postów:: 67 |
Najprostsza i najpełniejsza zarazem: tak jest - najprostsza a jednocześnie najpełniejsza definicja sukcesji apostolskiej jest taka, że jest to po prostu aparat wykonywania władzy. Tak samo jak celibat duchownych.
===
Precz ze "Starym Testamentem"! |
||||||
|
|||||||
Zbigniew Szalast |
|
||||||
![]() ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 01/15/09 Postów:: 322 |
Quote by: Rafi+F Quote by: kacerz_Marek Są to dywagacje, tak wówczas chrzczono, takie były zwyczaje żydowskie (nakładanie rąk jest żywcem od Żydów, z resztą nic dziwnego). To był chrzest Janowy, dla pokutników na odpuszczenie grzechów.
Co do dziejów, to szymon spostrzegał to jak przekazywanie Ducha. A była to modlitwa, nałozenie rąk ma wymiar osobisty, przeznaczenia, dawcą Ducha był Bóg (który do tego rąk nie potrzebował - patrz przyczynek synodu/soboru Jerozolimskiego) Quote by: kacerz_MarekPołączysz relacje i okazuje się, że spotkał Jezusa podczas chrztu dając swiadectwo, że jest owym barankiem ofiarnym przyjmującym grzechy świata tak jak kozioł przyjmował grzechy Izraela. Piękny obraz, nieprawdaż? Jak wspomniałem, to tylko dywagacja.I z tego wynika, że Jan nałożył na Jezusa ręce, jak Arcykapłan na kozła ofiarnego? Quote by: kacerz_MarekPolecam Ireneusza - jest zwolennikiem władzy Rzymu i wynalazcą wszystkich argumentów. Nie mówię o episkopacie, bo taki proces był już w I wieku. Przyjmuje sie, ze to wyraźny wpływ kultury semickiej. Że tam gdzie gmina powstała jako czysto niesemicka były inne formy. Episkopat dobrze się przyjał. Badania nad rozwojem i rozpowszechnianiem formy episkopatu utrudnia fakt, ze gdy A pisze list do B to posługuje sie często takimi pojeciami jakie rozumie B, jezeli więc sugeruje episkopat to nie wiadomo czy jest u A, u B, czy u obydwóch, jeżeli nie wspomina o episkopacie to wątpliwości podobne. Widać to nawet w listach Ignacego. Gdyby przetrwał tylko list do rzymian to nie wiedziałbyś, czy w Antiochii był episkopat czy nie. Porównaj jak sie zwraca do rzymian a jak do innych kościołów - różnica jest bardzo wyraźna.Ale czy wynalazcą praktyki, sukcesji apostolskiej albo episkopatu? (O episkopacie jako posłudze różnej od prezbiteratu zdaje się pisać już Ignacy z Antiochii w 110, jeszcze przed narodzinami Ireneusza). Quote by: kacerz_Marek Otuż nie do końca. Gnoza bardzo chętnie sięgnęła do Jezusa. No wiesz, facet chodzi, uzdrawia, cuda czyni, no i jeszcze chrześcijanie zrobili dużo roboty wstępnej. Dziś, po 2 tys lat chrześcijaństwo "katolickie" niewiele przypomina to z 1-go czy 2-go wieku. Dzisiejsze "chrześcijaństwo gnostyckie" równiez niewiele ma wspólnego z ówczesną gnozą (to jak rekonstrukcja dinozaura na podstawie rysunków jaskiniowych). I samo sformułowanie "chrześcijaństwo gnostyckie" bardzo mi nie odpowiada. Gnoza była wpierw, z chrześcijaństwa skorzystała, nośnikiem jest gnoza, nie chrześcijaństwo.Wzmacniając Rzym chciał wytrącić wszelkie argumenty z rąk gnostyków (i trzeba przyznać, że taki system wszystkie argumenty gnostykom odbierał). Jak miał odbierać, jeśli chrześcijaństwo, nazwijmy to na potrzeby dyskusji, 'katolickie' i 'gnostyckie' to dwa chyba mocno nieprzystające systemy?... Quote by: kacerz_Marek Zgadza się, zrobiłem uproszczenie. Z wynalazku Ireneusza i Tertuliana Wiktor skorzystał. Narzędzie Ireneusza było dostępne juz za poprzedniego biskupa Rzymu.skoro samo pojecie sukcesji powstało dopiero za Wiktora Jeśli przypisywać stworzenie koncepcji sukcesji apostolskiej Ireneuszowi w Adversus Haereses (180-185), to za Eleuteriusza (do 189). Nie będę kasował całości twojej wypowiedzi by odnieść się do początku posta gdyż jak zauwarzył Kacerz werset przez niego wskazuje na Stary Testament a dokładnie na dwa kozły jeden z tych kozłów był namaszczany przez nałożenie rąk przez arcykapłana a potem wypędzany po za obóz gdzie ginoł, zauważ że Jan nałożył na Pana Jezusa ręce i powiedział w proroczym uniesieniu (nie odmówisz mu tego ?) "oto BARANEK Boży który Gładzi Grzech świata" jest ten akt spełnieniem przepowiedni proroków ze Starego Testamentu.
===
I będę błogosławił błogosławiącym tobie, a przeklinających cię przeklinać będę; I będą w tobie błogosławione wszystkie plemiona ziemi 1Moj.12:3 |
||||||
|
|||||||
Marek |
|
||||||
===
||||||
|
|||||||
Dezerter |
|
||||||
Dzięki za to co napisaliście - szczególnie Fafiemu za ogień z nieba. 2 Tm 1, 6 O męstwie w głoszeniu Ewangelii 6 Z tej właśnie przyczyny przypominam ci, abyś rozpalił na nowo charyzmat Boży, który jest w tobie przez nałożenie moich rąk1. 7 Albowiem nie dał nam Bóg ducha bojaźni, ale mocy i miłości, i trzeźwego myślenia. 8 Nie wstydź się zatem świadectwa Pana naszego ani mnie, Jak zachować powagę pasterską? 12 Niechaj nikt nie lekceważy twego młodego wieku, lecz wzorem bądź dla wiernych w mowie, w obejściu, w miłości, w wierze, w czystości! 13 Do czasu, aż przyjdę, przykładaj się do czytania, zachęcania, nauki. 14 Nie zaniedbuj w sobie charyzmatu, który został ci dany za sprawą proroctwa i przez włożenie rąk kolegium prezbiterów4. 15 W tych rzeczach się ćwicz, cały im się oddaj, aby twój postęp widoczny był dla wszystkich. 16 Uważaj na siebie i na naukę, trwaj w nich! To bowiem czyniąc i siebie samego zbawisz, i tych, którzy cię słuchają. 1 Tm 4, 14 - Mowa o charyzmacie kapłaństwa. Apostoł nawiązuje do chwili święceń, które poprzedziło proroctwo (1 Tm 1,18). Brali w nich udział prezbiterzy, tzn. zapewne kapłani. Różne zalecenia 21 Zaklinam cię wobec Boga i Chrystusa Jezusa, i wybranych aniołów, abyś tego przestrzegał bez uprzedzeń, nie powodując się w niczym stronniczością. 22 Na nikogo rąk pospiesznie nie wkładaj7 ani nie bierz udziału w grzechach cudzych. 23 Siebie samego zachowaj czystym! Samej wody już nie pij, używaj natomiast po trosze wina ze względu na żołądek i częste twe słabości! 1 Tm 5, 22 - Mowa tu bądź o rozgrzeszaniu, bądź o udzielaniu święceń kapłańskich. Dz 8, 18 Kiedy Szymon ujrzał, że Apostołowie , przyniósł im pieniądze. 19 «Dajcie i mnie tę władzę - powiedział - aby każdy, na kogo włożę ręce, otrzymał Ducha Świętego». 20 «Niech pieniądze twoje przepadną razem z tobą - odpowiedział mu Piotr - gdyż sądziłeś, że dar Boży można nabyć za pieniądze. 21 Nie masz żadnego udziału w tym dziele, bo serce twoje nie jest prawe wobec Boga. a gdyby jego serce było prawe, to dostałby "dar Boży" by "przez wkładanie rąk udzielał Ducha Świętego"?
===
||||||
|
|||||||
robaczek2 |
|
||||||
Quote by: Dezerter Nie mogę zrozumieć, czemu nie mogę się nazywać Biskup Dezerter Ja tez nie moge. Po prostu jakas grupa ludzi unaje, ze ktos tam moze nosic taki czy inny tytul. Ale czy to moze byc kryterium? Jezeli nie sukcesja to co? Uznanie przez jakas tam grupe ze ten czy tamten moze podejmowac takie czy inne decyzje. Np gdzies tam w Ameryce jakis biskup(?) anglikanski zadecydowal, ze w tym kosciele (budynku) mozna udzielac slubow homoseksualistom a w innych lokalach (kosciolach?) nie wolno. Witam nastepnego brata w biskupstwie. Jest mi niewymownie milo. To moze by jakis synodzik. biskup robaczek2(?) |
||||||
|
|||||||
Rafi F |
|
||||||
Bardzo króciutko. Z KKK (całość KKK 1536-1600)
===
||||||
|
|||||||
Dezerter |
|
||||||
Widzę, że temat trudniejszy niż myślałem, ale damy radę.... "Kiedyś wybierano wśród ludzi pełnych Ducha" - tak było jeszcze w II wieku i w III - albo wierni wybierali, albo wybierali biskupi ale "wobec wiernych" czyli publicznie, aby kandydat niegodny został zdemaskowany, z czasem ten dobry zwyczaj zanikał Rafi mógłbyś rozwinąć i uzasadnić, bo nie rozumiem tego " skoro dziś odmawia się w KRK sukcesji anglikanom (ponoć feler intencji lub źle przetłumaczona na angielski rytuał - do wyboru) i luteranom (bo nie mają sakramentu kapłaństwa) to i wg dzisiejszych kryteriów nie mogła istnieć sukcesja w pierwszych wiekach w wyniku czego konsekwentnie nie ma dziś sukcesji jako takiej. pozdrawiam
===
||||||
|
|||||||
Rafi F |
|
||||||
Quote by: Dezerter
skoro dziś odmawia się w KRK sukcesji anglikanom (ponoć feler intencji lub źle przetłumaczona na angielski rytuał - do wyboru) i luteranom (bo nie mają sakramentu kapłaństwa) to i wg dzisiejszych kryteriów nie mogła istnieć sukcesja w pierwszych wiekach w wyniku czego konsekwentnie nie ma dziś sukcesji jako takiej. Leon XIII w bulli z roku 1896: "Apostolicae cure" nie uznaje sukcesji anglikańskiej z powodu nieważnych święceń. Z powodu braku kapłaństwa u luteran sukcesja także i u nich nie istnieje (brak intencji), sami luteranie mówią o sukcesji ewangelii. Dziś z jednej strony mówi się, że może sukcesja jest, a jednak anglikanów przechodzących do KRK wyświęcają na nowo pomimo nauki o niezbywalności święceń. Pierwotne (zarówno w sensie "proste" jak i "początkowe") chrześcijaństwo nie spełnia tak daleko idących kryterium sukcesji apostolskiej, czyli jej wg dzisiejszych kryteriów nie przekazało. Wniosek: sukcesja wg współczesnych kryteriów nie zaistniała.
===
||||||
|
|||||||
Marek |
|
||||||
===
||||||
|
|||||||
robaczek2 |
|
||||||
Quote by: kacerz_Marek
Dla mnie to zarty z pogrzebu. I jeszcze jeden gwozdz do trumny. Chyba tego typu biskupstwa sa "wazne ale niegodziwe" i tym gorzej dla tych, ktorzy je przyjmuja. To ja juz wole swoj tytul bo wiadomo ze to zart. biskup robaczek2 Dlatego nalezy odroznic sukcesje na papierze oraz sukcesje prawdziwa tzn lacznosc z Magisterium. Podobna sprawa jak dyplomy magistrow czy doktorow. doktor robaczek2 |
||||||
|
|||||||
Marek |
|
||||||
===
||||||
|
|||||||
Dezerter |
|
||||||
Quote by: Dezerter Widzę, że temat trudniejszy niż myślałem, ale damy radę.... pozwólcie, że wrócę do tematu, bo moje wątpliwości, pytania i odważne tezy ![]() proszę o jakieś ustosunkowanie się do tych trzech punktów
===
||||||
|
|||||||
Rafi F |
|
||||||
Quote by: Dezerter Tylko Apostołowie? Kobiety, Maria i Jego bracia już nie?
Czy dary Ducha były przekazywany, czy też udzielane przez Boga? Jak jest dziś np. w Odnowie w Duchu Świętym? Quote by: Dezerter To już prostsze. Wyróżniali się chęcią pracy dla Pana, nie byli świeżo nawróceni, ich wiara była widoczna w ich życiu, nie byli kontrowersyjni i byli szanowani także przez niewierzących.
![]() Quote by: Dezerter Nakładanie rąk to z judaizmu. Stopniowanie Ducha - kto jest dawcą Ducha? No i jakie były obowiązki/prawa biskupów i prezbiterów na przestrzeni wieków (dlaczego katoliccy księza sprawują Komunię a prawosławni juz nie?)? Jakie były uznawane sakramenty do Soboru Trydenckiego i kto mógł je sprawować i dlaczego?
Dlaczego w ogóle zaczęto mówić o sukcesji cały wiek po pierwszej Pięćdziesiątnicy i czy w ogóle nawiązywała ona do owej Pięćdziesiątnicy?? Więcej pytań niz odpowiedzi ale moze odpowiesz na nie wg własnego sumienia i wiedzy, a może poszukasz głębiej. Jesteś w podobnym punkcie jak ja kilka lat temu i wg mnie sam musisz odpowiedziec sobie na pytanie : na ile to dla ciebie ważne i jakie odpowiedzi chcesz przyjąć.
===
||||||
|
|||||||
eviva |
|
||||||
![]() ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 09/08/06 Postów:: 1139 |
Quote by: Dezerter Quote by: Dezerter Widzę, że temat trudniejszy niż myślałem, ale damy radę.... pozwólcie, że wrócę do tematu, bo moje wątpliwości, pytania i odważne tezy ![]() proszę o jakieś ustosunkowanie się do tych trzech punktów 1.Każdy może korzystać z daru Ducha Świętego i otrzymywać go za darmo bez pośrednictwa innych osób,tak jak pisze o tym w NT. 2.Święcenie kapłańskie jest to rytuał magiczno okultystyczny,polegający na wypowiedzeniu właściwej magicznej inwokacji,położeniu dłoni na głowie na tzw.7 czakrze korony (nieba) i przesłania Ducha Świętego jako strumienia Bożej energii do Głównego Kanału Energetycznego,co powoduje jego poszerzenie.Duch Święty wpływa przez 7 czakrę,a im GKE jest szerszy,tym więcej wpływa Bożej energii w człowieka.Święcenia kapłańskie odbywają się na takiej samej zasadzie jak wyświęcanie na stopnie mistrzowskie w Reiki.Tam też są indywidualne linie przekazu z mistrza na mistrza.Gdyby żyła Siostra Mariusza,to by ci to dokładniej wytłumaczyła i może byś sam został mistrzem Reiki.To by było dla Ciebie lepsze niż bycie biskupem.S.Mariusza była pierwszym Wielkim Mistrzem Reiki w Polsce.Miała świadectwo na swoją działalność podpisaną przez Jana Pawła II,ale po kilkunastu latach jak było o nie bardzo głośno, KK zabronił jej działalności.Ta pani na zdjęciu to K.Królikowska,którą S.Mariusza inicjowała w 1997 r i która leczy do chwili obecnej.Ten pan widoczny na prawym zdjęciu,jest to Wielki Mistrz Reiki ks.M.Wroński,który obecnie prowadzi legalną leczniczą działalność w Kanadzie. ![]() ![]() 3.Bierzmowanie jest szkodliwe.Biskupi blokują,pieczętują 6 czakrę i poszerzają samowolnie GKE,co przyczynia się do rozchwiania równowagi psychicznej.O bierzmowaniu mówi się jako o pieczęci Ducha Świętego.Podczas święceń kapłańskich jest ponownie poszerzany GKE,co wielu księżom nie wychodzi na zdrowie.Jak korzystać z Bożej energii polecał B.Groening,któremu też zakazano działalności leczniczej.KK sam korzysta z Ducha Świętego metodą Reiki,ale innym tego zabrania.Nie ma lepszej i tańszej energii do samoleczenia siebie i innych, jak Boża energia Ducha Świętego i dziękuje Panu Bogu,że mogę zawsze z niej korzystać wbrew kościelnym zakazom.
===
W każdym człowieku jest DUCH BOŻY-OJCIEC i DUCH CHRYSTUSOWY-SYN.Kto ma SYNA,ma żywot wieczny. |
||||||
|
|||||||
Rafi F |
|
||||||
Post uzytkownika Pius został usunięty z powodu naruszenia 5.punktu zasad publikacji
===
||||||
|
|||||||
Zawartość wygenerowana w: 1,06 sekund
|
|
|
|