|
![]() |
Forum > Ogólne > Pytania, problemy i opinie |
![]() |
![]() |
![]() |
| | Wersja do druku |
anthem |
|
||||||
![]() ![]() ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 01/03/08 Postów:: 97 |
Mój tato ma problem. Został przez znajomego zakonnika zaproszony na jego święcenia kapłańskie a później na uroczysty obiad. Czy ktoś z Was orientuje się jakie prezenty z takiej okazji się daje? Co wypada czego nie wypada dawać. To w ogóle nie jest zwykły seminarzysta tylko on jest w zakonie. Podpowiedziałem ojcu, że może taki przybornik (kropidło, jakieś takie podróżne klainkikanty etc) ale zastanawiamy się czy takie coś wypada dawać i czy to wystarczy czy jeszcze coś. Bardzo proszę o pilną pomoc w tym temacie!
===
Jedyną stałą rzeczą w życiu jest zmiana. |
||||||
|
|||||||
Andrzej |
|
||||||
![]() ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 01/31/05 Postów:: 3977 |
z tego, co widziałem to prezenty są różne. Zależne od stopnia zażyłości z nowym kapłanem. Ludzie dają jakies książki, (najczęściej religijne), niektórzy księża od młodych znajomych otrzymywali "jajczarskie" prezenty, koszulki z nadrukami, słodkości, itd...
===
Kościół modlący się i nauczający Pisma może znaleźć w Biblii rozumienia, które wychodzą poza klasyczną, fundamentalistyczną interpretację |
||||||
|
|||||||
anthem |
|
||||||
![]() ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 01/03/08 Postów:: 97 |
Quote by: medieval_man z tego, co widziałem to prezenty są różne. Zależne od stopnia zażyłości z nowym kapłanem. Ludzie dają jakies książki, (najczęściej religijne), niektórzy księża od młodych znajomych otrzymywali "jajczarskie" prezenty, koszulki z nadrukami, słodkości, itd... Oczywiście koszulki to na pewno odpadają, no ale sądzisz że to wystarczy tylko jakąś porządną książkę kupic i ewentualnie jakieś czekoladki. A np jakaś koperte do tego załączyć?
===
||||||
|
|||||||
Andrzej |
|
||||||
Quote by: anthem Quote by: medieval_man z tego, co widziałem to prezenty są różne. Zależne od stopnia zażyłości z nowym kapłanem. Ludzie dają jakies książki, (najczęściej religijne), niektórzy księża od młodych znajomych otrzymywali "jajczarskie" prezenty, koszulki z nadrukami, słodkości, itd... Oczywiście koszulki to na pewno odpadają, no ale sądzisz że to wystarczy tylko jakąś porządną książkę kupic i ewentualnie jakieś czekoladki. A np jakaś koperte do tego załączyć? Tak sądzę. Co do koperty, to jeśli macie z tatą taki zwyczaj... Z drugiej strony to ponoć zakonnik, więc zgodnie z zasadami i tak powinien to przeznaczyc do wspólnej kasy zgromadzenia. Książka, moim zdaniem, czy jakies kwiaty, lepsza. W końcu to nie prezent ślubny
===
Kościół modlący się i nauczający Pisma może znaleźć w Biblii rozumienia, które wychodzą poza klasyczną, fundamentalistyczną interpretację |
||||||
|
|||||||
Angelika Mojeścik |
|
||||||
![]() Moderator ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 11/06/08 Postów:: 1231 |
Ja bym po prostu spytała - tak zrobiliśmy ostatnio i dowiedzieliśmy się że Krzysztof potrzebuje najbardziej lodówki, więc grupowo się zebraliśmy na ten prezent.
===
"zbieg okoliczności to Boski sposób na pozostanie anonimowym" Einstein |
||||||
|
|||||||
Matija |
|
||||||
![]() ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 08/13/05 Postów:: 857 |
Ja bym kupił coś z tej półki : http://www.vocatio.com.pl/c/pl/5/3/1/0/long/prymasowska+seria+biblijna.html
===
Albo Jezus, albo śmierć... Jezus! :D |
||||||
|
|||||||
anthem |
|
||||||
Ślicznie dziękuje wszystkim za pomoc!!!
===
||||||
|
|||||||
Pastor |
|
||||||
![]() ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 12/05/07 Postów:: 501 |
Quote by: anthem taki przybornik do ostatniego namaszczenia Ja bym dorzucił jeszcze rower górski w celu szybkiego dotarcia do umierającego
===
Rzeczywistość należy do Chrystusa. (Kol 2,17) U Jego boku cały kosmos wyruszy w bój przeciw głupocie. (Mdr 5,17-20) |
||||||
|
|||||||
Robert |
|
||||||
![]() ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 09/08/06 Postów:: 1089 |
Quote by: anthem Po prostu kupił mu taką walizeczkę za 200 parę złotych taki przybornik do ostatniego namaszczenia, jest tam puzderko na hostie, puszka na olej, krzyż, małe kropidełko i stuła. Tak Ci dobrze ludzie radzili, a wybrales przybornik do namaszczania... Zazwyczaj wszystko, co jest w kicie, jest slabszej jakosci. Co jesli ma juz takie narzedzia? Mi najbardziej podobal sie pomysl Paraklet z dobrym piorem i notatnikiem. No, rower tez dobry pomysl. ![]()
===
****************************** “I'm not a prophet or a stone aged man, just a mortal with potential of a superman. I'm living on.” ***************** |
||||||
|
|||||||
anthem |
|
||||||
Quote by: suration Quote by: anthem Po prostu kupił mu taką walizeczkę za 200 parę złotych taki przybornik do ostatniego namaszczenia, jest tam puzderko na hostie, puszka na olej, krzyż, małe kropidełko i stuła. Tak Ci dobrze ludzie radzili, a wybrales przybornik do namaszczania... Zazwyczaj wszystko, co jest w kicie, jest slabszej jakosci. Co jesli ma juz takie narzedzia? Mi najbardziej podobal sie pomysl Paraklet z dobrym piorem i notatnikiem. No, rower tez dobry pomysl. ![]() Nie rozumiem: Jakiej KICIE? Przybornik bardzo ładny, ale temat uważam warto roztrząsać nadal, bowiem święcenia są od czasu do czasu i ktoś może mieć podobny dylemat, więc jak ktoś ma coś ciekawego do dorzucenia, to zapraszam. Zresztą, nie tylko o święcenie chodzi, ale ogólnie co wypada, a co nie wypada księdzy dawać na prezent? Co do notatnika i pióra - to rzeczywiście był to b dobry pomysł. Mi sie osobiscie b spodobał - książka czy album już mniej, bo niekoniecznie mozna utrafić w czyiś gust. Natomiast nie ja kupowałem prezent i ojciec tak zdecydował, więc jego prawo kupić to co uważał. ja mu jedynie podpowiadałem. Zresztą nad tym natatnikiem też się zastanawiał, no ale kupił w końcu przybornik. Trudno ![]()
===
||||||
|
|||||||
Andrzej |
|
||||||
Quote by: anthem Quote by: suration Quote by: anthem Po prostu kupił mu taką walizeczkę za 200 parę złotych taki przybornik do ostatniego namaszczenia, jest tam puzderko na hostie, puszka na olej, krzyż, małe kropidełko i stuła. Tak Ci dobrze ludzie radzili, a wybrales przybornik do namaszczania... Zazwyczaj wszystko, co jest w kicie, jest slabszej jakosci. Co jesli ma juz takie narzedzia? Mi najbardziej podobal sie pomysl Paraklet z dobrym piorem i notatnikiem. No, rower tez dobry pomysl. ![]() Nie rozumiem: Jakiej KICIE? kit = zestaw
===
||||||
|
|||||||
Robert |
|
||||||
![]() ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 09/08/06 Postów:: 1089 |
Ubiegles mnie MM...
===
****************************** “I'm not a prophet or a stone aged man, just a mortal with potential of a superman. I'm living on.” ***************** |
||||||
|
|||||||
Marianna |
|
||||||
![]() ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 02/17/05 Postów:: 695 |
Anthem
===
Gdzie milosc wzajemna i dobro, tam znajdziesz Boga zywego |
||||||
|
|||||||
anthem |
|
||||||
Osobiście podzielam argumenty Surationa, no ale ojciec takie coś wybrał więc ja juz tu nic nie mogę pomóc. Najwyżej ak się wyświęconemu nie spodoba to trudno, komuś podaruje ze współbraci. Ale rzeczywiście taki gustowny notatnik np oprawiony w skórę i do tego ładne pióro byłoby lepsze, i też się nad tym zastanawiał, no ale jak poszedł do sklepu to tak mu się ten KIT spodobał że go kupił.
===
||||||
|
|||||||
Zawartość wygenerowana w: 0,32 sekund
|
|
|
|