|
![]() |
Forum > Ogólne > Pytania, problemy i opinie |
![]() |
![]() |
![]() |
| | Wersja do druku |
admonster08 |
|
||||||
![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 09/02/10 Postów:: 3 |
Witam |
||||||
|
|||||||
Michał Monikowski |
|
||||||
![]() ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 09/16/03 Postów:: 67 |
Nie obcinałem sobie, więc nie mam takich "doświadczeń" - i przyznam szczerze, że za takimi "doświadczeniami" nie tęsknię. Wolę pawłowe "obrzezanie serc" (metaforyczne, rzecz jasna...). Tobie zaś życząc powodzenia (i szczęścia!) radzę, byś obserwował obcinacza, by - znowu odwołam się do św. Pawła - nie "poszedł na całego"...
===
Precz ze "Starym Testamentem"! |
||||||
|
|||||||
Rafi F |
|
||||||
![]() Moderator ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 06/11/05 Postów:: 3072 |
Spór stary jak ... chrześcijaństwo. Na początku niektórzy też chcieli obrzezać pogan wstępujących do gmin judochrześcijańskich i wpierw zrobić z nich Żydów aby stali się chrześcijanami.
===
czyn sprawiedliwy Jednego sprowadza na wszystkich ludzi usprawiedliwienie dające życie ...przez posłuszeństwo Jednego wszyscy staną się sprawiedliwymi |
||||||
|
|||||||
eviva |
|
||||||
![]() ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 09/08/06 Postów:: 1139 |
Moje zdanie o obrzezaniu fizycznego ciała jest takie same jak w temacie:CHRZEST NIEMOWLĄT.
===
W każdym człowieku jest DUCH BOŻY-OJCIEC i DUCH CHRYSTUSOWY-SYN.Kto ma SYNA,ma żywot wieczny. |
||||||
|
|||||||
xxx |
|
||||||
![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 02/06/07 Postów:: 624 |
Quote by: admonster08 Witam (25) Obrzezanie posiada wprawdzie wartość, jeżeli zachowujesz Prawo. Jeżeli jednak przekraczasz Prawo będąc obrzezanym, stajesz się takim, jak nieobrzezany. (26) Jeżeli zaś nieobrzezany zachowuje przepisy Prawa, to czyż jego brak obrzezania nie będzie mu oceniony na równi z obrzezaniem? (27) I tak ten, który od urodzenia jest nieobrzezany, a wypełnia Prawo, będzie sądził ciebie, który, mimo że masz księgę Prawa i obrzezanie, przestępujesz Prawo. (28 list do Rzymian 2 (19) Niczym jest zarówno obrzezanie, jak i nieobrzezanie, a ważne jest tylko zachowywanie przykazań Bożych. 1 list do Koryntian 7: Inne nakazy starotestamentowe też zachowujesz?
===
Czy jestem pyszny? Pysznię się paradą pychy, którą urządza we mnie geniusz. |
||||||
|
|||||||
admonster08 |
|
||||||
![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 09/02/10 Postów:: 3 |
Chrystus byl obrzezany tak samo pierwsi chrzescijanie moza sie domyslac ze brak obrzezania to jednk pomylka strachliwych i nie do konca oddanych Bogu. Sw. Pawel powinien jednak pojsc na calego zgodnie ze zwyczajem wiec mam do niego malo zaufania czy napewno nie wymysal sobie roznych rzeczy. |
||||||
|
|||||||
xxx |
|
||||||
Quote by: admonster08 Chrystus byl obrzezany tak samo pierwsi chrzescijanie moza sie domyslac ze brak obrzezania to jednk pomylka strachliwych i nie do konca oddanych Bogu. Sw. Pawel powinien jednak pojsc na calego zgodnie ze zwyczajem wiec mam do niego malo zaufania czy napewno nie wymysal sobie roznych rzeczy. (22) Oto Mojżesz dał wam obrzezanie - ale nie pochodzi ono od Mojżesza, lecz od przodków - i wy w szabat obrzezujecie człowieka. Ew. Jana 7 Do Jana masz zaufanie? Na czym budujesz swoje chrześcijaństwo jeżeli odrzucasz PS?
===
||||||
|
|||||||
Michał Monikowski |
|
||||||
A nie przyszło Ci na myśl, że gdyby istotnie Bóg chciał mieć kogokolwiek obrzezanego, to by go już takim stworzył? Już sam ten fakt dowodzi, że ta cała "operacja" to wytwór całkowicie ludzki.
===
||||||
|
|||||||
Michał Monikowski |
|
||||||
Tak nawiasem: Christos był obrzezany, ale był wtedy jeszcze bardzo malutki i nie miał nic do powiedzenia w tej sprawie. Nie wiesz, jakby się zachował, gdyby sam miał o tym decydować jako osoba dorosła.
===
||||||
|
|||||||
xxx |
|
||||||
Quote by: eviva Moje zdanie o obrzezaniu fizycznego ciała jest takie same jak w temacie:CHRZEST NIEMOWLĄT. To, że się Bog tego (obrzezania) wymagał jasno wynika ze ST, tak jak jasno z NT wynika, że juz nie wymaga. Chrzest dzieci ma też uzasadnienie i egzemplifikację w NT, wiec sobie daruj swoje wstawki. Widze, że do serca wzięła sobie słowa że kłamstw 1000razy powtórzone staję się prawdą? http://www.youtube.com/watch?v=bBcuN1TYiHs Lepiej poruszaj swoim świętym ciałem do tej muzyki a nie spamujesz. Erriba va slyszalem kiedys jako EVI VA VA (:
===
||||||
|
|||||||
Andrzej |
|
||||||
![]() ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 01/31/05 Postów:: 3977 |
Quote by: admonster08 Witam a że tak zapytam: Ty masz w ogóle przymierze z Bogiem? Czy tylko prowokujesz?
===
Kościół modlący się i nauczający Pisma może znaleźć w Biblii rozumienia, które wychodzą poza klasyczną, fundamentalistyczną interpretację |
||||||
|
|||||||
grubyilysy |
|
||||||
![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 09/03/10 Postów:: 49 |
Quote by: admonster08..... Czy chcesz powiedzieć, że ów cytat z Genesis plus argument o żydowskim pochodzeniu Jezusa i apostołów wyczerpuje argumentację za obrzezką chrześcijan? Mam kilka pytań: a) Co z całą resztą Prawa: święta, obrzędy, obmycia, ofiary z pokarmów, kamienowanie grzeszników, sprawowanie kultu zgodnie z Torą itd? To znaczy czy te też chcesz zachowywać, czy z jakichś powodów nie, chociaż gdybyśmy zacytowali Biblię trudno by się było dopatrzyć jakiegokolwiek przyzwolenia na ich niezachowanie. b) Co z "Soborem Jerozolimskim", jak się do niego odnosisz?
===
"Do Lucyfera STOP Z chrześcijanami nie walczyć STOP Dać możliwość wolnej dyskusji wewnętrznej STOP Sami się nawzajem wykończą... STOP Belzebub STOP |
||||||
|
|||||||
Dezerter |
|
||||||
![]() ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 05/17/06 Postów:: 1841 |
Quote by: grubyilysy[ b) Co z "Soborem Jerozolimskim", jak się do niego odnosisz? [/p] ten argument załatwia całą dyskusje - wypowiedziały się tam wszystkie ówczesne autorytety, pod natchnieniem Ducha i jednoznacznie ale czemu nie czytałem gdzieś, że ze względów higienicznych to jest wskazane a poza tym niektóre kobiety to kręci, ale to już mało chrześcijańskie argumenty Ps Witam nowego jak sądzę po niku dojrzałego forumowicza ![]() i pozwól, że zapytam prowokacyjnie a Ty przestrzegasz postanowień tego Soboru apostolskiego?, bo jak dotychczas to jestem jedyny ![]() ![]()
===
Obecnie pisze na forum zchrystusem.pl |
||||||
|
|||||||
grubyilysy |
|
||||||
Ps Witam nowego jak sądzę po niku dojrzałego forumowicza ![]() Witam :-). Co do wieku, jestem jeszcze młody, bardzo młody, nawet pięćdziesięciu lat nie mam. ![]() ... i pozwól, że zapytam prowokacyjnie a Ty przestrzegasz postanowień tego Soboru apostolskiego?, bo jak dotychczas to jestem jedyny ![]() ![]() Przyznam szczerze, że nie. ![]() ![]() Ale... Wyznawcy Hare Kriszny chyba bym się jednak nie dał poczęstować.
===
"Do Lucyfera STOP Z chrześcijanami nie walczyć STOP Dać możliwość wolnej dyskusji wewnętrznej STOP Sami się nawzajem wykończą... STOP Belzebub STOP |
||||||
|
|||||||
eviva |
|
||||||
![]() ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 09/08/06 Postów:: 1139 |
grubyilysy Przyznam szczerze, że nie. ![]() ![]() Nawet bez Soboru Jerozolimskiego wiadomo czego do szczęścia potrzeba.
===
W każdym człowieku jest DUCH BOŻY-OJCIEC i DUCH CHRYSTUSOWY-SYN.Kto ma SYNA,ma żywot wieczny. |
||||||
|
|||||||
xxx |
|
||||||
Quote by: Dezerter Quote by: grubyilysy[ i pozwól, że zapytam prowokacyjnie a Ty przestrzegasz postanowień tego Soboru apostolskiego?, bo jak dotychczas to jestem jedyny ![]() ![]() hmm kiedyś się pytałem czy jesz kaszankę... chyba a postanowień Trydenckiego się trzymasz? ![]() btw jak to wygląda w praktyce peace
===
||||||
|
|||||||
Dezerter |
|
||||||
Quote by: Pius Quote by: Dezerter Quote by: grubyilysy[ i pozwól, że zapytam prowokacyjnie a Ty przestrzegasz postanowień tego Soboru apostolskiego?, bo jak dotychczas to jestem jedyny ![]() ![]() hmm kiedyś się pytałem czy jesz kaszankę... chyba a postanowień Trydenckiego się trzymasz? ![]() btw jak to wygląda w praktyce peace Sobór Apostolski był only one i stał się on "Słowem Bożym" a biskupich było tysiące więc... sprawa oczywista co ważniejsze grubyilysy my tu o kaszance i czarninie a nie o kiełbasie ale skupmy się na obrzezaniu ![]()
===
||||||
|
|||||||
xxx |
|
||||||
Quote by: Dezerter Sobór Apostolski był only one i stał się on "Słowem Bożym" a biskupich było tysiące więc... sprawa oczywista co ważniejsze grubyilysy my tu o kaszance i czarninie a nie o kiełbasie ale skupmy się na obrzezaniu ![]() Kazdy sobór to sobór poza Vat2 ![]() a poza tym to mi sie wydaje, że powstrzymanie się od krwi jest możliwe jedynie przy diecie wegetariańskiej
===
||||||
|
|||||||
Dezerter |
|
||||||
Quote by: Pius Quote by: Dezerter Sobór Apostolski był only one i stał się on "Słowem Bożym" a biskupich było tysiące więc... sprawa oczywista co ważniejsze Kazdy sobór to sobór poza Vat2 ![]() odrzucając pierwszy i ostatni odrzucasz Alfę i Omegę ![]() kiełbasę się produkuje z wykrwawionych zwierząt tak samo jak 2000 lat temu więc ... nie poprawiaj apostołów i nie chwal się że znasz mikroskop, bo oni nie znali więc o szczegóły im nie chodziło o substancje podstawową jak mięso, tłuszcz, kości, ścięgna, skóra, wnętrzności, krew
===
||||||
|
|||||||
Rafi F |
|
||||||
![]() Moderator ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 06/11/05 Postów:: 3072 |
Sobór jerozolimski i SW2 łączy jedno - oba sobory nie narzucały prawa i nikogo nie wykluczały, oba zachęcały i wskazywały kierunek, oba były duszpasterskie - i takie powinny być wszystkie sobory. Pozostałe skupiały się na wykluczaniu, często miały podtekst polityczny. I to zarówno sobory powszechne (zwane przez katolików ekumenicznymi), jak i sobory katolickie.
===
czyn sprawiedliwy Jednego sprowadza na wszystkich ludzi usprawiedliwienie dające życie ...przez posłuszeństwo Jednego wszyscy staną się sprawiedliwymi |
||||||
|
|||||||
grubyilysy |
|
||||||
Quote by: Dezerter grubyilysy my tu o kaszance i czarninie a nie o kiełbasie ale skupmy się na obrzezaniu ![]() A ja to właśnie chciałbym o kiełbasie :-). Postaram się sprawdzić dokładniej, bo o ile kaszanka niemal na pewno pod zakaz podpada, to kiełbasa wędzona może nie tak jasno, ale na moje oko niestety podpada pod "mięso uduszone". Ortodoksyjny Żyd kiełbasy wędzonej ze sklepu nie ruszy, ale i z innych powodów - zwierzak nie był ubity przez szojcheta. To jeszcze niczego nie dowodzi, ale postaram się zgłębić temat. Jak mi wskażesz link do wątku "o kaszance" to chętnie przeniosę się tam, żeby tu nie mieszać. :-)
===
||||||
|
|||||||
xxx |
|
||||||
Quote by: Rafi+F Sobór jerozolimski i SW2 łączy jedno - oba sobory nie narzucały prawa i nikogo nie wykluczały, oba zachęcały i wskazywały kierunek, oba były duszpasterskie - i takie powinny być wszystkie sobory. Pozostałe skupiały się na wykluczaniu, często miały podtekst polityczny. I to zarówno sobory powszechne (zwane przez katolików ekumenicznymi), jak i sobory katolickie. To może zacznij przestrzegać soboru vat2
===
||||||
|
|||||||
Rafi F |
|
||||||
Quote by: Pius Zacznij Quote by: Rafi+F Sobór jerozolimski i SW2 łączy jedno - oba sobory nie narzucały prawa i nikogo nie wykluczały, oba zachęcały i wskazywały kierunek, oba były duszpasterskie - i takie powinny być wszystkie sobory. Pozostałe skupiały się na wykluczaniu, często miały podtekst polityczny. I to zarówno sobory powszechne (zwane przez katolików ekumenicznymi), jak i sobory katolickie. To może zacznij przestrzegać soboru vat2 ![]()
===
||||||
|
|||||||
Zawartość wygenerowana w: 0,26 sekund
|
|
|
|