|
![]() |
Forum > Ogólne > Pytania, problemy i opinie |
![]() |
![]() |
![]() |
| | Wersja do druku |
session |
|
||||||
![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 01/14/05 Postów:: 8 |
jak to mozliwe, ze Bóg pozwala by u wsrod wyznawcow innych bozkow wydarzaly sie cuda? skoro sie dzieja takie rzeczy to skad wiadomo, ze uzdrowieni w lourdes itp. byli dotchnieci "reka Boga", a nie jest to tylko potęga ich umysłu i wiary? a jesli tak to czy cala wiara to nie tylko rodzenie w swoim umysle, stwarzanie sobie boga? |
||||||
|
|||||||
Mateusz Markiewicz |
|
||||||
![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 12/17/03 Postów:: 1091 |
Bóg nie pozwala, bo to nie jest jego interwencja. Wydaje mi się, że owe "cuda" są dziełem szatana, a nie Boga.
===
"Nikt nie może się zbawić, jeżeli nie trwa w łonie Kościoła katolickiego i w łączności z nim." Sobór Florencki |
||||||
|
|||||||
o. Michał Ap |
|
||||||
![]() ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 12/29/04 Postów:: 49 |
"Przesądy są rozumem głupców” Voltaire
===
• Czasem mnie diabeł kusi, by uwierzyć w Boga. |
||||||
|
|||||||
session |
|
||||||
Quote by mateuszwroc: Bóg nie pozwala, bo to nie jest jego interwencja. Wydaje mi się, że owe "cuda" są dziełem szatana, a nie Boga. dzielem szatana? ogladalem program o cudach i dlatego pisze. tam byl jakis szaman z afrykanskiej, bodajze wioski, ktory bardzo pieknie i "jakby chrzescijansko" wypowidal sie o milosci blizniego i o dobroci i milosci ogolem. nie brzmialo to jak slowa wypowiedziane za przyczyna szatana. a wlasnie ten koles swoimi modlitwani uzdrawial innych. nie byl tez napewno chrzescijaninem, a czcil jakies inne bozki. |
||||||
|
|||||||
Jolanta |
|
||||||
![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 12/19/04 Postów:: 165 |
[QUOTE za Mateuszwroc]: |
||||||
|
|||||||
Izrael |
|
||||||
![]() Moderator Status: offline ![]() Zarejestrowany: 11/23/04 Postów:: 267 |
A czy biblia o tym nie wspomina? Że fałszywi prorocy zwiodą wielu? Że będą działy się fałszywe znaki i cuda?
===
Nienawidzę buty i pychy, złych postępków oraz przewrotnej mowy. |
||||||
|
|||||||
Jolanta |
|
||||||
Jęsli ktoś modli się do Boga o zdrowie, odbywa pielgrzymkę np. do Lourdes, a potem odzyskuje zdrowie, to znaczy, że SZATAN go wysłuchał? Eee, coś tu nie gra, Izraelu. |
||||||
|
|||||||
Izrael |
|
||||||
A kto mówił o Lourdes? Raczej miałem na myśli np. takiego szamana.
===
||||||
|
|||||||
Jolanta |
|
||||||
[QUOTEza Izrael ]:A co do miłości - szatan jest ojcem kłamstwa; jako taki może przybierać postać anioła światłości, walić kwiecistą mowę o miłości... zrozumcie to wreszcie. |
||||||
|
|||||||
o. Michał Ap |
|
||||||
Szatan może się ujawnić w postaci pięknego chłopca,może ładnie mówić, zgoda, ale nie może czynić dobra. ------------------------------------------------ NO co Ty Jol-usiu masz za marzenia? Jak moze obywatel szatan (czyli diabeł) przybierać postać inną niż mu Kościoł święty przydzielił? Jak na dzisiaj to diabeł ma: rogi, sierść, ogon albo dwa z czego jeden z tylu a drugi do bezecnych praktyk i to najczęściej wobec dziewic, kopyta, szpiczaste uszy - no i nie myje zębów! Czyż Bóg może dopuścić aby taka obleśłość mogła przybierać jakieś atrakcyjne postacie? Natomiast czynić może dobro, które jednak rychło przeobraża się w zło, np. kusi niektóre mężatki do pozamałżeńskich seksualnych figli.... i - no i właśnie, co dalej?
===
||||||
|
|||||||
Izrael |
|
||||||
Jola, nie rozumiem, o czym Ty do mnie rozmawiasz? Posłuchaj mnie uwaznie, bo to już nie pierwszy raz. Swoje twierdzenie opieram na Biblii, której Ty wyraźnie nie czytasz/która Cię nie obchodzi/nie wiem, co. A jaką mocą będzie rządzić Antychryst? Bożą? Dość już mam tych Twoich uwag. Skup się na Jego słowie. Jest napisane, że zwiodą wielu: swoją nauką, znakami i cudami, i tak się już dzieje.
===
||||||
|
|||||||
Jolanta |
|
||||||
No cóż, jak na moderatora to jesteś Izraelu wyjątkowo gburowty. Szczególnie wtedy, gdy nie radzisz sobie z odparciem argumentów... |
||||||
|
|||||||
Joanna Gacka |
|
||||||
![]() Admin ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 01/01/02 Postów:: 290 |
Izrael, Jola ma racje - bycie moderatorem to nie tylko prawa ale i (przede wszystkim) obowiązki. A jednym z nich jest obowiązek gościnności. Nieco tę gosciność zaniedbujesz, sugeruję przeprosiny.
Szatan może się ujawnić w postaci pięknego chłopca,może ładnie mówić, zgoda, ale nie może czynić dobra. Uzdrowienie nie zawsze jest dobrem. Poszukaj po sieci, jest sporo świadectw osób uzdrowionych przez bioterapeutów, szamanów, wrózki, którym to uzdrowienie przyniosło po czasie jedynie rozpacz... Poza tym zdefiniuj czym jest dobro. W chrześcijaństwie rozumie się dobro jako coś co jest zgodne z wolą Bożą. I w tym aspekcie śmierć krzyżowa Jezusa była (mimo całego jej okrucieństwa) dobra. Więcej - była bardzo dobra bo przyniosła nam zbawienie. A zejście z krzyża byłoby złe. Rozumiesz? Jeśli Bóg mnie nie uzdrawia (sam lub przez wykształconych do tego ludzi), nie chcę by uzdrawiały mnie inne duchy... mimo że to potrafią... Dobro w chrześcijanskim ujęciu to nie jest "fajnie, miło, bezboleśnie, łatwo". |
||||||
|
|||||||
Izrael |
|
||||||
Właściwie dalej nie rozumiem, o czym Ty mówisz. Zdaje się, że rozmawiamy na okreslony temat. Ty nie przedstawiłaś żadnych argumentów, jedynie ja podałem jeden: słowa z Biblii, nie pozostawiające zbyt wielu możliwości intepretacji (właściwie ja tam widzę proste słowa - bez pola do popisu).
===
||||||
|
|||||||
Izrael |
|
||||||
Joasiu - masz rację. Po prostu troszkę się zdenerowałem, a nie można zawsze być pokerową twarzą.
===
||||||
|
|||||||
strk |
|
||||||
![]() ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 12/27/04 Postów:: 133 |
ha! fajny temat.
===
"Tam, gdzie dwóch, lub trzech zbierze się w moim imieniu, tam Ja jestem między nimi" |
||||||
|
|||||||
Jolanta |
|
||||||
Dziękuję Pani Joasi za wyjaśnienie. Jak widać można kulturalnie... |
||||||
|
|||||||
strk |
|
||||||
a jeszcze mam pytanie do pani administrator. jak to się stało, że jest pani ex-astrologiem, widziała pani rzekome "cuda" dokonane przez zaprzedanych, a teraz głosi pani Dobrą Nowinę? temat to fascynujący, zapewne wielu chciałoby usłyszeć coś więcej o tym! to jak dotyk nieznanego....
===
"Tam, gdzie dwóch, lub trzech zbierze się w moim imieniu, tam Ja jestem między nimi" |
||||||
|
|||||||
strk |
|
||||||
Quote by Jolaaugust: Dziękuję Pani Joasi za wyjaśnienie. Jak widać można kulturalnie... Ale skoro tacy tu moderatorzy na tym forum, to ja bardzo przepraszam, nic tu po mnie...Ku radości Izraela! jaśnie pani obrażalska
===
||||||
|
|||||||
Joanna Gacka |
|
||||||
Quote by strk: a jeszcze mam pytanie do pani administrator. jak to się stało, że jest pani ex-astrologiem, widziała pani rzekome "cuda" dokonane przez zaprzedanych, a teraz głosi pani Dobrą Nowinę? temat to fascynujący, zapewne wielu chciałoby usłyszeć coś więcej o tym! to jak dotyk nieznanego.... Proszę sobie kliknąć w mój profil - tam jest link do strony domowej |
||||||
|
|||||||
strk |
|
||||||
to bardzo prywatna strona... niespodziewałem się tego.
===
||||||
|
|||||||
Izrael |
|
||||||
1. Zdaje się, że Biblia gdzieś mówi na ten temat (list Piotra? Ale mogę się mylić, proszę o uzupełnienie). Ci, którzy w swoim zyciu nigdy nie słyszeli o Chrystusie i Bogu, będą sądzeni na podst. swojego sumienia. Ci, którzy słyszeli, a nie uwierzyli - przepadli...
===
||||||
|
|||||||
strk |
|
||||||
no izraelu, masz rację ale ja napisałem dokładnie to co ty. wierzę, że mamy moc (w nas) pochodzącą od Boga-oczywiście jeśli działa ta moc w dobrą stronę. czy jest to cud? w obecnej chwili nieznamy do końca (czy wogóle poznamy?)sposobu działania mózgu człowieka-więc wszystkie tego typu zdarzenia określamy cudem. być może kiedyś, gdy nauka będzie w stanie precyzyjnie określić zakres mozliwości ciała człowieka, te cuda trzeba będzie "odbrązowić"-bo mogą one wynikać z naturalnych możliwości. jeśli nie, to będziemy dalej wierzyć w cuda....
===
||||||
|
|||||||
wojwa |
|
||||||
![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 09/28/04 Postów:: 76 |
Dobre, za Admin, cyt. - " Co roku obchodziliśmy tez inne święta - na przykład Andrzejki, z laniem wosku, rożnego typu przepowiedniami co do przyszłości i... wróżeniem z ręki wykonywanym osobiście przez siostrę Dyrektor - robiła to zresztą całkiem nieźle i udatnie. " |
||||||
|
|||||||
o. Michał Ap |
|
||||||
W materii różnego rodzaju cudactw chrześcijaństwo zajmuje pierwsze miejsce w rankingu religii świata. Powiada Jezus u Marka, że "cuda tym, co wierzą, te towarzyszyć będą". Po co mają towarzyszyć cuda tym, którzy już wierzą? Tacy bez cudów mają dość wiary – jak widać na tym forum. Raczej niewierzącym byłyby bardziej potrzebne. Tymczasem niedowiarstwo widzów zniechęcało Jezusa do ich czynienia? Czy może w grę wchodziła zdolność wprowadzania w zbiorowy trans, którego nie potrafił sprowadzić na "wątpiących"? Dzieje Apostolskie wspominają Szymona Maga (Czarnoksiężnika) z Samarii i innych adeptów sztuki magicznej, którzy swoimi pokazami budzili szczery i niezakłamany podziw tłumów. Wielu oglądających jego pokazy, też wierzyło w moc boską, jaką miał rzekomo posiadać. I właśnie ci, którzy weń uwierzyli, zdaniem Kościoła, zostali przez niego "otumanieni".
===
||||||
|
|||||||
Joanna Gacka |
|
||||||
Quote by wojwa: Dobre, za Admin, cyt. - " Co roku obchodziliśmy tez inne święta - na przykład Andrzejki, z laniem wosku, rożnego typu przepowiedniami co do przyszłości i... wróżeniem z ręki wykonywanym osobiście przez siostrę Dyrektor - robiła to zresztą całkiem nieźle i udatnie. " Dobre ? Nie to jest tragiczne U mnie w szkole przynajmniej robiła to nauczycielka, a nie siostra. To jeszcze coś dodam. Planuję DO TEJ SAMEJ SZKOŁY wysłać moją córkę. Bo mimo wielu wad jest to znacznie lepsza szkoła niż większość znanych mi liceów. Dawno już wyrosłam z przekonania że jak zakonnica to musi być idealna. A dzięki temu że spędziłam 4 lata w tej szkole Bóg nie pozwolił mi o sobie zapomnieć. Dodatkowo otrzymałam bardzo przyzwoitą formację moralną, która włacznie z wychowaniem mojej Babci daje rezultaty do dziś a w międzyczasie spowodowała, że nie stoczyłam się zupełnie na dno.
|
||||||
|
|||||||
wojwa |
|
||||||
![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 09/28/04 Postów:: 76 |
Ja bym jednak stawiał na Jezusa Nauczyciele to tylko ludzie, a ludzie się zmieniają. |
||||||
|
|||||||
session |
|
||||||
a wiec wszystkie inne cuda, niz te wsród wyznawców chrzescijanstwa, pochodza wedlug was od szatana, tak? bo jak cos dobrego nie pochodzi od Boga to jest to sprawka sztana? a wiec wszystko dobro czynione przez wyznawcow innych religi pochodzi od niego. a jezeli tak to inne religi sa dzielem szatana, tak? sorry, bo slaba jest moja wiedza teologiczna, ale chyba np. dalajlama nie wyglada mi na sluge sztana. |
||||||
|
|||||||
Izrael |
|
||||||
Quote by session: ale chyba np. dalajlama nie wyglada mi na sluge sztana. No w sumie racja, ja się raczej nie spodziewam, by założył koszulkę z napisem "Hail Satan 666!!!"....
===
||||||
|
|||||||
strk |
|
||||||
Quote by session: a wiec wszystkie inne cuda, niz te wsród wyznawców chrzescijanstwa, pochodza wedlug was od szatana, tak? bo jak cos dobrego nie pochodzi od Boga to jest to sprawka sztana? a wiec wszystko dobro czynione przez wyznawcow innych religi pochodzi od niego. a jezeli tak to inne religi sa dzielem szatana, tak? sorry, bo slaba jest moja wiedza teologiczna, ale chyba np. dalajlama nie wyglada mi na sluge sztana. ee chyba nie zrozumiałeś tego o czym pisała pani administrator oraz ja. wyraźnie było powiedziane, że pseudo-udrowienia, mające (fałszywy)wymiar tylko cielesny, a nie ogólny, tymczasowe, czy też spowodowane działaniem złego(obietnica zdrowia ciała, w zamian za zniszczenie psychiki), nie pochodzą od Boga. reszta uzdrowień, jak napisałem "kompleksowych" jest darem Najwyższego-chociaż przeprowadzona siłą ludzkiego umysłu, bez względu na to czy odbyło się to w kaplicy, szałasie, czy klasztorze buddyjskim...
===
||||||
|
|||||||
Zawartość wygenerowana w: 0,17 sekund
|
|
|
|