|
![]() |
Forum > Ogólne > Pytania, problemy i opinie |
![]() |
![]() |
![]() |
| | Wersja do druku |
Deistus |
|
|||||
![]() ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 01/25/05 Postów:: 7 |
Chce zapytać was katolików czy wasz Bóg jest wszechmocny czy dobry. Bo na pewno ani jedno ani drugie. Przykład gdyby był dobry to ocalił by ludzi przed tsunami na archipelagu malajskim, ale skoro tego nie zrobił tzn., że nie jest wszechmocny. Jeżeli jest wszechmocny to by tych ludzi uratował ale to znaczy, że nie jest dobry. Licze na komentarze.
===
"Jam częścia tej siły, która wiecznie zła pragnąc wiecznie czyni dobro..." |
|||||
|
||||||
Jolanta |
|
|||||
![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 12/19/04 Postów:: 165 |
Odpowiadam: Bóg jest i dobry i wszechmocny. |
|||||
|
||||||
Deistus |
|
|||||
Tyle, że Tsunami doprowadziło do cierpeinia wielu niewinnych ludzi dlatego tez pojawia sie kolejne pytanie czy w takim razie Bóg lubuje sie w krzywdzeniu innych i czy bycie dobrym objawia sie poprze krzywdzenie ich.
===
|||||
|
||||||
Jolanta |
|
|||||
![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 12/19/04 Postów:: 165 |
A skąd my wiemy, że śmierć jest krzywdą? |
|||||
|
||||||
Mateusz Markiewicz |
|
|||||
![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 12/17/03 Postów:: 1091 |
Quote by deistus: Chce zapytać was katolików czy wasz Bóg jest wszechmocny czy dobry. Bo na pewno ani jedno ani drugie. Przykład gdyby był dobry to ocalił by ludzi przed tsunami na archipelagu malajskim, ale skoro tego nie zrobił tzn., że nie jest wszechmocny. Jeżeli jest wszechmocny to by tych ludzi uratował ale to znaczy, że nie jest dobry. Licze na komentarze. A ja chcę się Ciebie też o coś spytać. Czy ludzie są marionetkami w rękach Boga, czy mają wolną wolę? Ludzie mają wolną wolę i potrafią zbudować urządzenia, które ostrzegają przed tsunami. W dodatku Bóg nie jest naszą niańką. Sami mamy się o siebie troszczyć, a on nam może pomóc, gdy go poprosimy. Bóg zazwyczaj nie interweniuj w losy świata, bo i po co? Bardzo proszę nie czepiać się Pana Boga i nie zadawać takich głupich pytań. Nienawidzę pytań typu: Gdzie był Bóg, gdy...? Czy zna Pan przysłowie: "Pan Bóg nie rychliwy, ale sprawiedliwy."
===
"Nikt nie może się zbawić, jeżeli nie trwa w łonie Kościoła katolickiego i w łączności z nim." Sobór Florencki |
|||||
|
||||||
wojwa |
|
|||||
![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 09/28/04 Postów:: 76 |
Czy wy naprawdę tego nie widzicie ? Bo ja się was pytam - " odpowiadaczy " , czy Deistus pyta czy już wie ? |
|||||
|
||||||
Deistus |
|
|||||
W sumie masz racje. w taki razie pytanie do Mateusza. Mateuszku skoro Bóg nie jest nasza nianka to dlaczego pomogl Mojzeszowi (oczywsicei wg KK ja wyznaja racjonalna teze ze mial on i jego lud duzego fuksa ze trafili na miejsce na ktorym byly mielizny), albo skoro nie jest nasza nianka to po co nam Dekalog. W ST jest wiele przykladow bezposredniej interwencji Boga w nasza historie, wiec czy stwierdzenie ze Bog rychliwy... , jest uzasadnione. szcegolnie przez takiego ortodokse jak ty?
===
|||||
|
||||||
aru... |
|
|||||
![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 01/23/05 Postów:: 10 |
Deistus Podoba mi się ten cytat z "Fausta" - "Jam częścią tej siły która wiecznie zła pragnąc wiecznie czyni dobro..." Genialnie wymijająca odpowiedz Mefista Zresztą zachaczająca o system filozoficzny czy moze raczej historiozoficzny Hegla (jeżeli sie mylę to porosze mnie poprawic zrestą nie ma to wiekszego znaczenia) |
|||||
|
||||||
Deistus |
|
|||||
Strzał w sedno. Dzięki za satysafkcjonującą mnie odpowiedź. I cieszę się, że jest ktoś kto lubi dobra literaturę. Pozdrawiam
===
|||||
|
||||||
aru... |
|
|||||
![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 01/23/05 Postów:: 10 |
Dziekuję i również pozdrawiam.. |
|||||
|