|
![]() |
Forum > Ekumenizm > Ekumenizm w Polsce |
![]() |
![]() |
![]() |
| | Wersja do druku |
Przemysław Gola |
|
||||||
![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 06/07/04 Postów:: 31 |
Witam!
===
www.protestanci.org |
||||||
|
|||||||
Joanna Gacka |
|
||||||
![]() Admin ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 01/01/02 Postów:: 290 |
A czy mogę poprosić o maleńkie uściślenie? |
||||||
|
|||||||
Przemysław Gola |
|
||||||
Witam.
===
www.protestanci.org |
||||||
|
|||||||
Joanna Gacka |
|
||||||
Quote by Sunrise: Witam. Bilijny, to znaczy zgodny z Biblią. Niektórzy uważają, że dialog międzywyznaniowy, zwłaszcza z kościołami o mocno wypaczonej doktrynie jest grzechem. Jako chrześcijanie powinniśmy się od takich ugrupowań trzymać z daleka. Czy to prawda? Jeśli tak, to o jakie wyznania chodzi. Jako chrześcijanie to nie mamy się od NIKOGO trzymać z daleka, jeśli chodzi o ścisłość. Tak mi się przynajmniej wydaje, że z całości Biblii wynika I znów muszę poproszić o definicję "dialogu międyzwyznaniowego", bo to wtrażenie może mieć także wiele różnych znaczeń. Jeśli chodzi o dialog między chrześcijanami różnych wyznań to na Kosciol.pl właśnie taki się odbywa, co mnie osobiście bardzo cieszy, bo zaczynam widzieć tego owoce - również w swoim życiu. Dobre owoce, żeby nie było wątpliwości. Quote by Sunrise: No właśnie, a jak Państwo rozumiecie ekumenizm? Czy są to starania, aby wszyscy bracia odłączeni wrócili do Kościoła katolickiego ? A może chodzi tylko o zachowanie poprawnych stosunków Zapewne część z użytkowników tak to właśnie rozumie. Inna część rozumie to wręcz przeciwnie - że kościół katolicki się upamieta i dołączy do braci odłączonych. Ja mogę mówić za siebie. Dla mnie ekumenizm zaczyna się od poczucia braterstwa ze WSZYSTKIMI (podkreślam WSZYSTKIMI) wierzącymi w Chrystusa, bez względu na to w jakiej wspólnocie się oni znajdują. Innymi słowy, jeśli ktoś jest moim bratem/siostrą w Chrystusie, to mogę z nim/nią dyskutować do upadłego o doktrynie/liturgii/moralności, ale kwestia tego gdzie Duch go/ją chce widzieć to sprawa między nim/nią a Duchem. A ja się mogę tylko radować że Bóg dał nam chrześcijanom tak ogromne bogactwo i różnorodność. A jeśli ktoś nie jest moim bratem w Chrystusie czyli nie jest wierzący to będę starała mu drogę do Jezusa pokazać, nawet jeśli będzie w najlepszej (czyli w mojej ) wspólnocie. Mam nadzieję, że zbytnio nie zgmatwałam. |
||||||
|
|||||||
Jakub Jerzy Skoczylas |
|
||||||
![]() Moderator ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 06/14/03 Postów:: 173 |
Ja rozumiem ekumenizm jako powrót wszystkich do Kościoła Katolickiego. Ale nie może być o tym mowy bez zachowania nie tylko poprawnych, ale chrześcijańskich stosunków.
===
Kwiecie Karmelu, módl się za nami! |
||||||
|
|||||||
Przemysław Gola |
|
||||||
Jako chrześcijanie to nie mamy się od NIKOGO trzymać z daleka, jeśli chodzi o ścisłość. Tak mi się przynajmniej wydaje, że z całości Biblii wynika I Kor 5,11: [...] napisałem wam, abyście nie przestawali z tym, który się mieni bratem, a jest wszetecznikiem lub chciwcem, lub bałwochwalcą [...], żebyście z takim nawet nie jadali. Widzą Państwo, że postmodernistyczne idee niekoniecznie są zgodne z nauką PŚ. Tak sobie myślę, że gdyby św. Paweł żył w naszych czasach nie jedna organizacja propagująca homoseksualizm , źle rozumiany feminizm , czy kościoły lubujące się w bałwochwalczych kultach , wytoczyłyby mu proces sądowy o zniesławienie.
===
www.protestanci.org |
||||||
|
|||||||
Joanna Gacka |
|
||||||
Quote by Sunrise: Jako chrześcijanie to nie mamy się od NIKOGO trzymać z daleka, jeśli chodzi o ścisłość. Tak mi się przynajmniej wydaje, że z całości Biblii wynika I Kor 5,11: [...] napisałem wam, abyście nie przestawali z tym, który się mieni bratem, a jest wszetecznikiem lub chciwcem, lub bałwochwalcą [...], żebyście z takim nawet nie jadali. Widzą Państwo, że postmodernistyczne idee niekoniecznie są zgodne z nauką PŚ. Tak sobie myślę, że gdyby św. Paweł żył w naszych czasach nie jedna organizacja propagująca homoseksualizm , źle rozumiany feminizm , czy kościoły lubujące się w bałwochwalczych kultach , wytoczyłyby mu proces sądowy o zniesławienie. Nie pozostaje mi nic innego jak życzyć miłego SAMOTNEGO jedzenia ... albo wczytać się w kontekst tego wersetu i zobaczyć, cóż to robił jego Autor i jego Pan... Żeby było jasne - dla mnie ekumenizm nie polega na tym, że mówimy sobie wszyscy że jest fajnie i miło, jeśli nie jest fajnie i miło. Nie jestem też zwolenniczką interkomunii bez faktycznej jedności a jeśli widzę, że ktoś grzeszy to wyraźnie mu to mówię. Ale zdaję sobie w pełni sprawę z własnej grzeszności, która wcale nie jest mniejsza od grzeszności innych moich braci a jeśli jest - to nie moja w tym zasługa jeno Tego który uśmierca we mnie grzech. Dlatego uważam, że początkiem takiego prawdziwego "biblijnego" ekumenizmu jest właśnie pokora a nie "jednoczenie się na urra". Jednocześnie nic złego nie widzę we wspólnej modliwie z moim bratem w Chrystusie, nawet jeśli jest on we wspólnocie z której doktryną nie do końca się zgadzam. A tak przy okazji - dlaczego zwraca się Pan do mnie uzywając sformułowania "Państwo"? Ja nie reprezentuję tu niczyich innych poglądów jak tylko swoje. |
||||||
|
|||||||
Gość forum: gość |
|
||||||
|
Dz.Ap. 19:9 |
||||||
|
|||||||
Janusz |
|
||||||
![]() ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 06/25/04 Postów:: 16 |
Quote by Integrysta: Ja rozumiem ekumenizm jako powrót wszystkich do Kościoła Katolickiego. Ale nie może być o tym mowy bez zachowania nie tylko poprawnych, ale chrześcijańskich stosunków. KKK 866 Kościół jest "jeden": ma jednego Pana, wyznaje jedną wiarę, rodzi się z jednego chrztu, tworzy jedno Ciało, jest ożywiany przez jednego Ducha ze względu na jedną nadzieję (Por. Ef 4, 3-5). u której kresu zostaną przezwyciężone wszystkie podziały. Drogi Integrysto co masz na mysli pisząc o poprawnych, ale chrześcijańskich stosunkach ?
===
Wskaż mi przez Swego Ducha drogę, bym mógł dojść do prawdziwej jedności z Ojcem i Synem i bym umiał o niej mówić i dawać o niej świadectwo. |
||||||
|
|||||||
Gość forum: amgwip@wp.pl |
|
||||||
|
Niech bedzie pochwalony Jezus Chrystus |
||||||
|
|||||||
Jakub Jerzy Skoczylas |
|
||||||
![]() Moderator ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 06/14/03 Postów:: 173 |
Chodzi mi o to, że jeśli stosunki są tylko poprawne to trochę mało. Lepiej jeśli jeszcze jest w nich miejsce na chrześcijańską miłość, mimo że widzimy często tyle błędów w innych wspólnotach.
===
||||||
|
|||||||
Michał Monikowski |
|
||||||
![]() ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 09/16/03 Postów:: 67 |
No, dobrze, Panie Jakubie, a jesli juz ten powrot do naszego katolickiego Edenu zostanie urzeczywistniony, to znaczy jesli wszyscy potulnie "wroca" pod wladze papieza, to co dalej? Bedzie system rzadzony z Centrum, regulowany encyklikami i dokumentami w stylu "Redemtionis Sacramentum", gdzie nawet probuje sie dyktowac jakie nazwy z zwroty sa w kosciele dozwolone, a jakie nie? I wszyscy bedziemy piac z wdziecznosci za te posluge piotrowa i nasza szczesliwosc nie zazna konca? Przypominam, ze i komunizm to mial byc system totalnego wyzwolenia, a stal sie karykatura samego siebie. Jak zatem bedzie wygladac w praktyce to "zjednoczone chrzescijanstwo"?
===
Precz ze "Starym Testamentem"! |
||||||
|
|||||||
Joel |
|
||||||
![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 06/04/04 Postów:: 67 |
Prosze poczytac czesciej Biblie, Kiedys bedzie jedna owczarnia i jeden pasterz, jednak chodzi tu o caly lud odkpuipony i Jezusa, jednak nie wierze,ze i wiem,ze nigdy nie bedzie "zjednoczenai chrzescijan pod berlem papieza", to jest niebiblijne i niedorzeczne.czy nie wystarczyc wszystkim chrzescijanom jedna Glowa jaka jest Jezus Chrystus?
===
Joel |
||||||
|
|||||||
Przemysław Gola |
|
||||||
Ekumenizm, który ma doprowadzić do powstania jednej organizacji kościelnej jest absolutnie niemożliwy.
===
www.protestanci.org |
||||||
|
|||||||
Mateusz Markiewicz |
|
||||||
![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 12/17/03 Postów:: 1091 |
===
"Nikt nie może się zbawić, jeżeli nie trwa w łonie Kościoła katolickiego i w łączności z nim." Sobór Florencki |
||||||
|
|||||||
Przemysław Gola |
|
||||||
Drogi Mateuszu!
===
www.protestanci.org |
||||||
|
|||||||
kubus_poe |
|
||||||
![]() ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 08/20/04 Postów:: 9 |
|
||||||
|
|||||||
Mateusz Markiewicz |
|
||||||
===
"Nikt nie może się zbawić, jeżeli nie trwa w łonie Kościoła katolickiego i w łączności z nim." Sobór Florencki |
||||||
|
|||||||
kubus_poe |
|
||||||
|
||||||
|
|||||||
Jakub Jerzy Skoczylas |
|
||||||
Mógłby Pan wiecej napisac mi o nabożeństwach w Taize. Ciekawi mnie to - z góry dziękuję .
===
||||||
|
|||||||
kubus_poe |
|
||||||
|
||||||
|
|||||||
Przemysław Gola |
|
||||||
Witam serdecznie.
===
www.protestanci.org |
||||||
|
|||||||
kubus_poe |
|
||||||
|
||||||
|
|||||||
Przemysław Gola |
|
||||||
Jakże mogę być papieżem, skoro jestem protestantem?
===
www.protestanci.org |
||||||
|
|||||||
kubus_poe |
|
||||||
|
||||||
|
|||||||
kubus_poe |
|
||||||
|
||||||
|
|||||||
Mateusz Markiewicz |
|
||||||
Na mszy tradycyjnej (odprawianej za zgodą metropolity) słyszałem kazanie dotyczące zbawienia. Otóż ksiądz powiedział, że poza Kościołem katolickim nei ma zbawienia, jeżeli Chrystus tego nie zechce. Wniosek: przynależność do Kościołów protestanckich nei daje pewności zbawienia, a przynależność do Kościoła katolickiego daje większe szanse, bo się jest w Mistycznym Ciele Chrystusa.
===
||||||
|
|||||||
witeczek |
|
||||||
![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 06/03/04 Postów:: 26 |
Quote by mateuszwroc:Wniosek: przynależność do Kościołów protestanckich nei daje pewności zbawienia, a przynależność do Kościoła katolickiego daje większe szanse... Kto wierzy w Syna Bożego, ten ma w sobie świadectwo Boga, kto nie wierzy Bogu, uczynił Go kłamcą, bo nie uwierzył świadectwu, jakie Bóg dał o swoim Synu. A świadectwo jest takie: że Bóg dał nam życie wieczne, a to życie jest w Jego Synu. Ten, kto ma Syna, ma życie, a kto nie ma Syna Bożego, nie ma też i życia. O tym napisałem do was, którzy wierzycie w imię Syna Bożego, abyście wiedzieli, że macie życie wieczne. 1 Jana 5:10-13 (BT) |
||||||
|
|||||||
Izrael |
|
||||||
![]() Moderator Status: offline ![]() Zarejestrowany: 11/23/04 Postów:: 267 |
Quote by mateuszwroc: Na mszy tradycyjnej (odprawianej za zgodą metropolity) słyszałem kazanie dotyczące zbawienia. Otóż ksiądz powiedział, że poza Kościołem katolickim nei ma zbawienia, jeżeli Chrystus tego nie zechce. Wniosek: przynależność do Kościołów protestanckich nei daje pewności zbawienia, a przynależność do Kościoła katolickiego daje większe szanse, bo się jest w Mistycznym Ciele Chrystusa. Tzn. że jak jakiś ksiądz coś powiedział, to jest to prawda? To zaboli, ale: nie zgadzam się z nim. wracając do ekumenizmu, wspominano tu o wspólnej modlitwie chrześcijan. Jak Wy to sobie wyobrażacie: jeden chrześcijanin modli się do Jezusa, drugi do Maryi, trzeci do św. Krzysztofa?
===
Nienawidzę buty i pychy, złych postępków oraz przewrotnej mowy. |
||||||
|
|||||||
Gość forum: dawid1976 |
|
||||||
|
co ekumenizm w ogole znaczy? serio nie mam pojecia, wiem tylko ze w moim greckim słwoniku są kilka podobnych słow o ile ekumenizm od nich pochodzi: |
||||||
|
|||||||
Zawartość wygenerowana w: 0,17 sekund
|
|
|
|