|
![]() |
Forum > Ogólne > Pytania, problemy i opinie |
![]() |
![]() |
![]() |
| | Wersja do druku |
Przemysław Gola |
|
||||||
![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 06/07/04 Postów:: 31 |
Witam!
===
www.protestanci.org |
||||||
|
|||||||
Jakub Jerzy Skoczylas |
|
||||||
![]() Moderator ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 06/14/03 Postów:: 173 |
Jak dla mnie katolickie ruchy odnowy są kamieniem obrazy. Nie wszystkie w równym stopniu, ale mam do nich negatywny stosunek.
===
Kwiecie Karmelu, módl się za nami! |
||||||
|
|||||||
Marta Nazarczuk-Błońska |
|
||||||
![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 04/28/03 Postów:: 203 |
Dziwne pytanie. Ja wiem, że mam w takich ruchach kilku wspaniałych przyjaciół. :-)
===
Marta NB |
||||||
|
|||||||
milka |
|
||||||
![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 12/17/03 Postów:: 1023 |
ja osobiscie trzymam sie jak najdalej od charyzmatykow zwlaszcza po przezyciach osobistych. |
||||||
|
|||||||
Gość forum: Robercik |
|
||||||
|
Ja nie mogę zrozumieć co to w ogóle jest za tytuł i temat. Człowiek wierzący nie powinien zadawać takiego pytania. Ruch charyzmatyczny nie jest ruchem, który założył jakiś człowiek i same charyzmaty, które otrzymują członkowie tych wspólnot nie są przecież ich zasługą, ale darem Ducha Świętego - jedynego założyciela tej wspólnoty, który "wieje kędy chce" - i nie służa one im samym, ale dobru całej wspólnoty Kośioła. Osoby zaangażowane w ten ruch dążą do jak najgłębszej zażyłości z Chrystusem, otwierając całych siebie na Osobę Ducha Świętego i dary, z którymi On przychodzi. Dlaczego więc ten ruch miałby być kamieniem obrazy? Wiem, że ruch ten nie jest pozbawiony "wad", które mogą niektórych gorszyć, ale to jest przecież naturalna konsekwencja tego, iż składa się on z grzesznych ludzi, a nie doskonałych aniołów. |
||||||
|
|||||||
Joanna Gacka |
|
||||||
![]() Admin ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 01/01/02 Postów:: 290 |
Ja tylko nieśmialo przypomnę, że temat jest związany z artykułem, który można znaleźć tutaj www.kosciol.pl/content/article/20040616232208808.htm |
||||||
|
|||||||
Jakub Jerzy Skoczylas |
|
||||||
![]() Moderator ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 06/14/03 Postów:: 173 |
A jednak takie pytanie postawić można. Wiele bowiem "darów" jest wątpliwego pochodzenia. A wierni mają prawo to sprawdzenia tych zjawisk. Jek dla mnie to w tych ruchach owe dary nie są prawdziwe. I to mnie do nich zraża tak bardzo.
===
||||||
|
|||||||
Przemysław Gola |
|
||||||
Quote by Robercik: Ja nie mogę zrozumieć co to w ogóle jest za tytuł i temat. Człowiek wierzący nie powinien zadawać takiego pytania. Dziękuję Panu za trafną uwagę. Faktycznie działanie Ducha Świętego nie podlega ocenie ludzkiej. Jednakże pytanie postawione w tytule nie dotyczy kwestii, czy moc Ducha jest kamieniem obazy. Chodzi o to, czy ruch charyzmatyczny jest kamieniem obrazy. Mam tutaj na myśli pewien nurt w chrześcijaństwie, w którym wymieszały się pierwiastki ludzkie i Boskie, i z tego powodu ruch ten jest podatny na wszelkiego rodzaju wyznaturzenia. Niektórzy są skłonni nawet twierdzić, że charyzmaty obecne w tym nurcie nie są inspirowane przez Ducha Świętego, ale są imitowane z powodu presji, jaką się wywiera na członków kościołów charyzmatycznych. Zatem dyskusję uważam w dalszym ciągu za otwartą.
===
www.protestanci.org |
||||||
|
|||||||
Jakub Jerzy Skoczylas |
|
||||||
I znowu się z Panem zgodzę Panie Przmysławie. Są tacy, którzy uważają że wszystko dzieje się w dużej mierze pod presją - np. ja.
===
||||||
|
|||||||
Amos |
|
||||||
![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 02/24/04 Postów:: 12 |
Quote by Sunrise: Chodzi o to, czy ruch charyzmatyczny jest kamieniem obrazy. Mam tutaj na myśli pewien nurt w chrześcijaństwie, w którym wymieszały się pierwiastki ludzkie i Boskie, i z tego powodu ruch ten jest podatny na wszelkiego rodzaju wyznaturzenia. Niektórzy są skłonni nawet twierdzić, że charyzmaty obecne w tym nurcie nie są inspirowane przez Ducha Świętego, ale są imitowane z powodu presji, jaką się wywiera na członków kościołów charyzmatycznych. Zatem dyskusję uważam w dalszym ciągu za otwartą. Sunrise, czy mógłbyś podać konkretne przykłady tych wynaturzeń, czy też przypaków stosowania presji na członków Kościołów charyzmatycznych...
===
"Jeśli to możliwe, jeśli to od was zależy, żyjcie w pokoju ze wszystkimi ludźmi." Rz. 12,18 BP |
||||||
|
|||||||
Przemysław Gola |
|
||||||
Amosie!
===
www.protestanci.org |
||||||
|
|||||||
Amos |
|
||||||
![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 02/24/04 Postów:: 12 |
Dziękuję za odpowiedź. Rzeczywiście, teologia sukcesu czy ruch nowoapostolski to niebezpieczne prądy w obrębie szeroko rozumianego pentekostalizmu. Podobnie jak "Toronto Blessing" ( bo chyba o tym m.in. myślałeś pisząc o ekscesach na nabożeństwach ) czy podobne miejsca.
===
"Jeśli to możliwe, jeśli to od was zależy, żyjcie w pokoju ze wszystkimi ludźmi." Rz. 12,18 BP |
||||||
|
|||||||
Tonepik |
|
||||||
![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 04/19/04 Postów:: 1 |
Jestem członkiem charyzmatycznego ruchu dla młodzieży w kościele katolickim. Ten sposób modlitwy może łączyć chrześcijan wielu wyznać przez co może być narzędziem działań ekumenicznych. Dzięki ruchowi charyzmatycznemu odkryłem moc Ducha Świętego, co poleprzyło moją osobista relację z Bogiem. ,,Drzewo poznacie po owocach jego", jeśli owocem tego nurtu jest nawrócenie wielu, to warto wspierać takie inicjatywy.
===
tonepik |
||||||
|
|||||||
Przemysław Gola |
|
||||||
Nie cały ruch charyzmatyczny jest zły, ale to, że są w nim dobre elementy, nie znaczy, że wszystko wygląda różowo.
===
www.protestanci.org |
||||||
|
|||||||
Gość forum: gość |
|
||||||
|
Quote by Tonepik:,,Drzewo poznacie po owocach jego", jeśli owocem tego nurtu jest nawrócenie wielu, to warto wspierać takie inicjatywy. wydaje mi się, że właśnie za sprawą ruchu charyzmatycznego mnóstwo osób odeszło od KRK. trzeba się tylko zastanowić, czy jest to dobry owoc, czy zły |
||||||
|
|||||||
Gość forum: kris |
|
||||||
|
czy to takie istotne,że odeszło z KK.Moze to KK sam ich ..oddalił.A Ci ludzie idą za Jezusem a nie ideologia kościelną.Byle Chrystus był wywyższony pisze Paweł. |
||||||
|
|||||||
Przemysław Gola |
|
||||||
No tak, ale pójście za Jezusem oznacza trwanie w Kościle, i to nie jakimś mistycznym, ale składającym się z prawdziwych ludzi z krwi i kości.
===
www.protestanci.org |
||||||
|
|||||||
Zawartość wygenerowana w: 0,14 sekund
|
|
|
|