|
![]() |
Forum > Kościoły a... > Kwestie moralne |
![]() |
![]() |
![]() |
| | Wersja do druku |
Joanna Gacka |
|
||||||
![]() Admin ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 01/01/02 Postów:: 290 |
Quote by strk: skoro zwyrodniały przestępca został schwytany, a zbrodnia została mu udowodniona, to nalezy go odizolować od reszty społeczeństwa, ale tak aby nie stanowił dla tego społeczeństwa żadnego obciążenia. A to akurat ma miejsce w obecnym systemie penitencjarnym. karać śmiercią nie możemy, nie mamy takiego prawa. 1. na czyj koszt? Podatników (w tym rodziny ofiary, której i tak odebrał tak wiele), własny, jego rodziny, jakieś inne wyjście? Wiesz ile kosztuje utrzymanie i pilnowanie takiego gościa co nie ma nic do stracenia przez kilkadziesiąt lat? 2. na czyją odpowiedzialność. Kto i w jaki sposób odpowie jeśli taki gość (jeden, dwóch, dziesięciu) ucieknie? Kto bedzie się tłumaczył rodzinom kolejnych ofiar, które płaciły grzecznie ze swoich podatków na nieskuteczne "odizolowanie"? Co będzie jeśli rodziny te (i inne) w akcie obywatelskiego nieposłuszeństwa przestaną utrzymywać nieskuteczny system penitencjarny? Też ich do więzienia? Może razem z mordercą ich bliskich? A może zbierać od ofiar więcej podatków, żeby lepiej chronić więzienia? 3. Poza prawem stawia się człowiek w tak drastyczny jak napisałeś powyżej spoób prawo to łamiąc. Robi dokładnie to, co robi gość usiłuhjąc przejśc w powietrzu między wieżowcami. Tylko że jeden w drastyczny sposób łamie prawo powszechne prawo ciążenia a drugi - prawo moralne. Morderca sam sobie zadaje śmierć, właśnie przez postawienie się poza prawem. Sam ją wybiera, świadomie dobrowolnie, w pełni władz umysłowych, bez czynników dodatkowych typu nieludzkie cierpienie - w tym przypadku jestem za tym, by uszanować jego prawo do takiego wyboru. (swoją drogą na Dalekim Wschodzie w niektórych przypadkach pięknie to załatwiano - w Chinach w XIX w. gość musiał sam się powiesić a za sznur płacili spadkobiercy). |
||||||
|
|||||||
strk |
|
||||||
![]() ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 12/27/04 Postów:: 133 |
szanowna pani joanno!
===
"Tam, gdzie dwóch, lub trzech zbierze się w moim imieniu, tam Ja jestem między nimi" |
||||||
|
|||||||
Zawartość wygenerowana w: 0,08 sekund
|
|
|
|