|
![]() |
Forum > Ogólne > Pytania, problemy i opinie |
![]() |
![]() |
![]() |
| | Wersja do druku |
wszechmocny |
|
||||||
![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 02/18/05 Postów:: 67 |
niedawno znalazłem u siebie w biurku obrazek-pamiątkę "kolędy"; jest tam napisane:
===
Bóg podał rękę Ci, otworzył piekła drzwi, stół zastawiony jest już |
||||||
|
|||||||
alert |
|
||||||
![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 03/21/05 Postów:: 13 |
Jaka wiara takie kryteria, choć „najważniejsze kryterium” nie zostało wypisane na odwrocie obrazka. Jest nim bardzo popularne wśród polskiego duchowieństwa katolickiego „co łaska, zwyczajowo xxx złotych”. |
||||||
|
|||||||
modras |
|
||||||
![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 03/27/05 Postów:: 11 |
Takie przypadki niestety się zdarzają i nie mam zamiaru temu zaprzeczać, jednak nie należy ich przypisywać do całej współnoty kościelnej. Ja należe do parafii, gdzie takie przypadki naszczęście sie nie zdażają. Znam przypadek z niej przypadek, gdzie ksiądz, odmówił przyjęcia od dwudziestoparoletniego chlopaka tak zwanego "co łaska", gdyz znał on jego ciężką sytuacje materialną. Na niedzielnej mszy ksiądz nigdy nie trąci Cię tacą, aby coś wrzucić, a jeżeli widzi ze nie masz zamiaru nic wrzucić to nawet nie będzie się dla ciebie dziwnie patrzył. Gdy przychodzi po kolędzie, nie szuka po stole koperty, a nawet jeżeli takowa na stole leży to nigdy w życiu jej sam nie weźmie. Ostatnio tata musiał nawet nalegać aby przyjął ofiare na kościół. Ksiądz najpierw upewnił sie w rozmowie czy w domu nie ma ciężkiej sytuacji materialnej, dopiero potem ofiare przyjął. Tak więc proszę nie rzucać oskarżeń pod adresem całego kościoła. Jeszcze raz zaznaczam, iz nie neguje tego że zdazenia takie jak opisali moi przedmówcy się zdarzają, ale naszczęście nie wszędzie.
===
"Wszystko mi wolno, ale nie wszystko przynosi korzyść" List do Koryntian 6:12, Biblia Tysiąclecia |
||||||
|
|||||||
rys |
|
||||||
![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 10/05/04 Postów:: 95 |
Dobrze żeś napisał jaki to kosciół, bo trudno byloby sie domyśleć Ja uważam,że wszystko zależy od czlowieka i jego serca oddanego rzeczywiście Bogu. |
||||||
|
|||||||
macli |
|
||||||
![]() ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 04/13/05 Postów:: 196 |
Quote by dysydent: ponoć w Polsce jest ponad 90% katolików (bodaj tyle ludzi deklaruje się katolikami); W Polsce wg badan OBOP na 2003 rok katolikami deklaruje sie ok. 40% spoleczenstwa. Liczba "ponad 90%" pochodzi z danych GUS z 2002 roku (nowszych brak) ktore podaja jednak nie "deklarowana" a zapisana w ksiegach Kosciolow i zwiazkow wyznaniowych liczbe wiernych.
===
"Obyś był zimny albo gorący! A tak, żeś letni, (...) wypluję cię z ust moich." (Obj. 3, 15-16) |
||||||
|
|||||||
Zawartość wygenerowana w: 0,07 sekund
|
|
|
|