|
![]() |
Forum > Ekumenizm > Ekumenizm w Polsce |
![]() |
![]() |
![]() |
| | Wersja do druku |
Marcin Winiarski |
|
||||||
![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 02/24/05 Postów:: 1395 |
Od pewnego czasu chodzi mi po głowie taka myśl:
===
"Bóg jest blisko wszystkich, którzy Go wzywają. Do Królestwa Niebios da się dotrzeć z każdej krainy." Samthann z Clonbroney |
||||||
|
|||||||
dawid1976 |
|
||||||
![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 06/24/03 Postów:: 692 |
Marcinie, modle się za Twój pomysł! Może to naprawde Bóg cię prowadzi, jeśli tak to finanse sie swoją drogą znajdą! Jestem osobiście za! Takie wydanie drukowane to jednak coś potrzebnego dla społeczności. |
||||||
|
|||||||
Edmund Belter |
|
||||||
![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 09/17/03 Postów:: 184 |
Oczywiście, że potrzebne jest takie pismo. Modlę się w intencji "udanej realizacji" tego pomysłu. Jestem dziennikarzem z kilkunastoletnim stażem (kilka lat w prasie religijnej). Deklaruję pomoc. Jestem za.
===
Opin |
||||||
|
|||||||
Marcin Winiarski |
|
||||||
Dzięki za poparcie! Nawet nie zdajecie sobie sprawy z tego, jak ważne jest dla mnie i cenne to, co napisaliście - zarówno tu, jak i w mejlach, które otrzymałem.
===
"Bóg jest blisko wszystkich, którzy Go wzywają. Do Królestwa Niebios da się dotrzeć z każdej krainy." Samthann z Clonbroney |
||||||
|
|||||||
Marcin Winiarski |
|
||||||
Może jeszcze dopowiem do tego, co napisałem w pierwszym poście:
===
||||||
|
|||||||
Joanna Gacka |
|
||||||
![]() Admin ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 01/01/02 Postów:: 290 |
Ja już mailicznie pisałam do Marcina - doszło? |
||||||
|
|||||||
Łukasz Gawryś |
|
||||||
![]() Admin ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 07/15/03 Postów:: 644 |
Hm pomysl nie jest nowy, z tego co wiem redkacja EAI (www.ekumenizm.pl) juz od dawna planuje stworzyc takie pismo i sa na etapie mocno zaawansowanym.
===
"Trzeba tak się modlić, jakby cała praca była bezużyteczna i tak pracować, jakby wszystkie modlitwy były na nic." M.L. |
||||||
|
|||||||
milka |
|
||||||
![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 12/17/03 Postów:: 1023 |
a kosciol.pl nie wystarcza? |
||||||
|
|||||||
Marcin Winiarski |
|
||||||
Quote by milka: a kosciol.pl nie wystarcza? Nie Milko, nie wystarcza... Potrzeba druku.
===
||||||
|
|||||||
Mateusz Markiewicz |
|
||||||
![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 12/17/03 Postów:: 1091 |
Jeżeliby takie pismo miało powstać, to według mnie:
===
"Nikt nie może się zbawić, jeżeli nie trwa w łonie Kościoła katolickiego i w łączności z nim." Sobór Florencki |
||||||
|
|||||||
Marcin Winiarski |
|
||||||
Quote by mateuszwroc: Jeżeliby takie pismo miało powstać, to według mnie: Redaktorem naczelnym powinien być katolik 95% artykułów powinna być pisana przez katolików i o katolicyźmie należałoby stosować nomenklaturę katolicką Dlaczego? Bo w Polsze przytłaczającą większość stanowią katolicy, którzy nie będą kupować pisma, które pomniejszałoby ich rolę. Taka gazeta nie wypali. Mateuszu! Sorry za ostre słowa, ale ty DAJ SIĘ LECZYĆ! Przede wszystkim - nie żebym był jakimś karierowiczem - ale czy nie uważasz, że ten kto pismo wymyślił ten też powinien chwycić jego stery i brać za nie odpowiedzialność??? Po drugie - z pewnością każdy z Kościołów będzie miał po równi prawo wstępu na łamy, o ile do wydania pisma dojdzie (tak - oczywiście będzie tam też miejsce dla ortodoksji katolickiej!). Danie "forów" Krk przeczyłoby założeniom pisma. Po trzecie - nie ma mowy o stosowaniu "nomenklatury kayolickiej", bo przeczyło by to założeniom pisma. Quote by mateuszwroc: Bo w Polsze przytłaczającą większość stanowią katolicy, którzy nie będą kupować pisma, które pomniejszałoby ich rolę. Taka gazeta nie wypali. Nie pomniejszało by ich roli, tylko traktowało na równi z innymi. No chyba, że katoliczm lubi się wywyższać (a często - niestety! - lubi) i każde sprowadzenie na równię z innymi jest dla katolików umniejszaniem ich roli "wiodącego i prawdziwego" Kościoła... A skąd wiesz, że nie będą kupować? Kto dał Ci prawo wypowiadania się w imieniu wszystkich katolików? Powiem Ci, że jest wielu ludzi, którzy będąc katolikami z chęcią sięgnęli by po takie pismo - wiem, bo mam o tym sygnały. Nie myśl sobie, że jeśli ty tak myślisz, jak tu piszesz, to wszyscy tak myślą... Zaleciałbym Ci odrobinę skromności i samokrytycyzmu.
===
||||||
|
|||||||
Maciej Pasternak |
|
||||||
![]() ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 02/26/03 Postów:: 1153 |
Quote by mateuszwroc: Jeżeliby takie pismo miało powstać, to według mnie: Redaktorem naczelnym powinien być katolik 95% artykułów powinna być pisana przez katolików i o katolicyźmie należałoby stosować nomenklaturę katolicką Dlaczego? Bo w Polsze przytłaczającą większość stanowią katolicy, którzy nie będą kupować pisma, które pomniejszałoby ich rolę. Taka gazeta nie wypali. Tak, z takim pismem na pewno identyfikować się będzie KAŻDY CHRZEŚCIJANIN Proponuję od razu tytuł: "Rycerz Niepokalanej"
===
Kto umie czynić dobrze, a nie czyni, dopuszcza się grzechu. |
||||||
|
|||||||
Marcin Winiarski |
|
||||||
Quote by Maciek: Quote by mateuszwroc: Jeżeliby takie pismo miało powstać, to według mnie: Redaktorem naczelnym powinien być katolik 95% artykułów powinna być pisana przez katolików i o katolicyźmie należałoby stosować nomenklaturę katolicką Dlaczego? Bo w Polsze przytłaczającą większość stanowią katolicy, którzy nie będą kupować pisma, które pomniejszałoby ich rolę. Taka gazeta nie wypali. Tak, z takim pismem na pewno identyfikować się będzie KAŻDY CHRZEŚCIJANIN Proponuję od razu tytuł: "Rycerz Niepokalanej"
===
||||||
|
|||||||
Izrael |
|
||||||
![]() Moderator Status: offline ![]() Zarejestrowany: 11/23/04 Postów:: 267 |
Bardzo fajny pomysł, gratuluję Ci, Marcin.
===
Nienawidzę buty i pychy, złych postępków oraz przewrotnej mowy. |
||||||
|
|||||||
Marcin Winiarski |
|
||||||
Wiesz, na razie się klaruje. Pewne koncepty mam, ale myślę, że to będzie jak z ciążą - najpierw trzeba trochę ponosić, zanim coś się urodzi. Jeszcze muszę pogadać z kilkoma przyjaciółmi. Najwięcej teraz trzeba będzie pogadać w gronie dziennikarskim.
===
||||||
|
|||||||
Gość forum: Wojak Szwejk |
|
||||||
|
Oczywiście że przyda się pismo ekumeniczne! |
||||||
|
|||||||
Jakub Piotr Sowiński |
|
||||||
![]() Moderator ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 01/26/05 Postów:: 697 |
Hmmm, nie sądzę, żeby ten portal był miałki. Chyba, że dla kolegi anonima miałkie jest wtedy kiedy nie obrzca sie obelgami, skandalami i innymni aferami a zapomina o miłości. Naprawde bardzo nie miałko wtedy jest.
===
Svatý Václave, vévodo české země, kníže náš, pros za nás Boha, Svatého Ducha, Kriste eleison! |
||||||
|
|||||||
Marcin Winiarski |
|
||||||
Quote by Wojak Szwejk: Oczywiście że przyda się pismo ekumeniczne! Mam nadziejęże nie będzie ono tak miałkie jak stronka kosciol.pl pod rządami familii g W zupełności się z Tobą niezgadzam. To najlepszy i najciekawszt chrześcijański serwis w polskim internecie.
===
||||||
|
|||||||
Łukasz Gawryś |
|
||||||
![]() Admin ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 07/15/03 Postów:: 644 |
(tak - oczywiście będzie tam też miejsce dla ortodoksji katolickiej!) - to jakie to bedzie ekumeniczne ?? ekumenizm w wydaniu matuesza - hahahahaha . Jak chcesz cos ekumenicznego to nie moze byc tam zadnego miejsca na integrytsow katolickich czy innych leferbrystow - i analogicznie z drugiej strony - zadnego miejsca na protestaow co w papiezu antychrysta widza. Innaczej to bedzie tylko obrzucaie sie blotem, bez zadnej checie wspolpracy. Nie wierzysz, poczytaj sobie posty matusza. Nie wierzysz zobacz sobie posty stare crusadera.
===
"Trzeba tak się modlić, jakby cała praca była bezużyteczna i tak pracować, jakby wszystkie modlitwy były na nic." M.L. |
||||||
|
|||||||
Edmund Belter |
|
||||||
Quote by mateuszwroc: Jeżeliby takie pismo miało powstać, to według mnie: Redaktorem naczelnym powinien być katolik 95% artykułów powinna być pisana przez katolików i o katolicyźmie należałoby stosować nomenklaturę katolicką Dlaczego? Bo w Polsze przytłaczającą większość stanowią katolicy, którzy nie będą kupować pisma, które pomniejszałoby ich rolę. Taka gazeta nie wypali. Mateuszu, chyba nie zrozumiałeś propozycji Marcina. Od wielu lat nie biore do ręki pisma "redagowanego dla 95% Polaków", którzy są katolikami, pisma, które używa katolickiej namenklatury itd. Czekam na pismo chrześcijańskie. Twója propozycja to jakieś żarty. A co do osoby red. naczelnego to mam propozycje: o. Tadeusz Rydzyk, a szefem rady programowej Roman Giertych. Niekatolików można zatrudnić np. w charakterze portiera, sprzątaczek i enentualnie szefa szatni... Wtedy będzie ekumenicznie!!! Tylko nie korzystać z "diabelskich piór innowierców"!!! Wydaje mi się, że Ty swój udział w kościół.pl traktujesz jako misje w służbie czystości "katolickiej wiery i tradycji przeciw bezbożnikom od Lutra, Aleksego II i innych diberlskich nasien". Życzę Ci powodzenia - Misjonarzu!!!
===
Opin |
||||||
|
|||||||
Edmund Belter |
|
||||||
Quote by Wojak Szwejk: Oczywiście że przyda się pismo ekumeniczne! Mam nadziejęże nie będzie ono tak miałkie jak stronka kosciol.pl pod rządami familii g A może byś coś bardziej twórczego napisał!?
===
Opin |
||||||
|
|||||||
milka |
|
||||||
![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 12/17/03 Postów:: 1023 |
Quote by opin: Quote by Wojak Szwejk: Oczywiście że przyda się pismo ekumeniczne! Mam nadziejęże nie będzie ono tak miałkie jak stronka kosciol.pl pod rządami familii g A może byś coś bardziej twórczego napisał!? opinie, co bardzo nie-tworczego napisal szwejk? przeciez poprostu wyrazil swoje zdanie. czy czyjs zdanie musi byc tworcze? szwejk ma jakas nadzieje a ty go osadziles za nietworczosc! :-) pozdro |
||||||
|
|||||||
Marcin Winiarski |
|
||||||
Quote by opin:A co do osoby red. naczelnego to mam propozycje: o. Tadeusz Rydzyk, a szefem rady programowej Roman Giertych. Niekatolików można zatrudnić np. w charakterze portiera, sprzątaczek i enentualnie szefa szatni... Wtedy będzie ekumenicznie!!! Tylko nie korzystać z "diabelskich piór innowierców"!!! Podoba mi się ta uwaga - zwłaszcza to o Rydzyku!
===
||||||
|
|||||||
Marcin Winiarski |
|
||||||
Quote by hermes: (tak - oczywiście będzie tam też miejsce dla ortodoksji katolickiej!) - to jakie to bedzie ekumeniczne ?? ekumenizm w wydaniu matuesza - hahahahaha . Jak chcesz cos ekumenicznego to nie moze byc tam zadnego miejsca na integrytsow katolickich czy innych leferbrystow - i analogicznie z drugiej strony - zadnego miejsca na protestaow co w papiezu antychrysta widza. Mi chodzi o to, że jeżeli ortodoksja będzie chciała przemówić - ot, choćby napisać dlaczego są przeciwni nowinkom w Krk to miejsce jak najbardziej powinna otrzymać. Pod warunkiem jednak, co jest jednym z podstawowych założeń pisma, że nie będą bluzgać i wypisywać takich głupot, jakie nam serwuje Mateusz. A swoją drogą, jakby Mateusza dopuścić to przynajmniej było by... wesoło! Dawno mnie nikt tak nie rozbawił.
===
||||||
|
|||||||
Edmund Belter |
|
||||||
Quote by milka: Quote by opin: Quote by Wojak Szwejk: Oczywiście że przyda się pismo ekumeniczne! Mam nadziejęże nie będzie ono tak miałkie jak stronka kosciol.pl pod rządami familii g A może byś coś bardziej twórczego napisał!? opinie, co bardzo nie-tworczego napisal szwejk? przeciez poprostu wyrazil swoje zdanie. czy czyjs zdanie musi byc tworcze? szwejk ma jakas nadzieje a ty go osadziles za nietworczosc! :-) Myślę, że pomysładawca oczekiwał propozycji, dyskusji na "linią programową' a nie oceny kosciol.pl Więc twórcze to nie było, jednak za uwagę serdecznie przepraszam!!! pozdro
===
Opin |
||||||
|
|||||||
Marcin Winiarski |
|
||||||
Quote by opin: Quote by milka: Quote by opin: Quote by Wojak Szwejk: Oczywiście że przyda się pismo ekumeniczne! Mam nadziejęże nie będzie ono tak miałkie jak stronka kosciol.pl pod rządami familii g A może byś coś bardziej twórczego napisał!? opinie, co bardzo nie-tworczego napisal szwejk? przeciez poprostu wyrazil swoje zdanie. czy czyjs zdanie musi byc tworcze? szwejk ma jakas nadzieje a ty go osadziles za nietworczosc! :-) Myślę, że pomysładawca oczekiwał propozycji, dyskusji na "linią programową' a nie oceny kosciol.pl Więc twórcze to nie było, jednak za uwagę serdecznie przepraszam!!! pozdro O to chodziło!
===
||||||
|
|||||||
fis-taszek |
|
||||||
![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 02/23/05 Postów:: 3 |
Jeśli chcecsz zrobić coś takiego, to musisz mieć po prostu dobrego redaktora naczelnego z duża intuicją. Bo zanim Rada Programowa WSZYSTKICH Kosciołów chrześcijańskich zadecyduje co mozna opublikowac, a co nie, to nie wyrobisz się nawet z kwartalnikiem . |
||||||
|
|||||||
Marcin Winiarski |
|
||||||
1. "Rada Programowa" ma jedynie czuwać nad całością. Nie znaczy to, że absolutnie wszystko ze wszystkimi trzeba by ustalać, bo to rzeczywiście byłoby nierealne.
===
||||||
|
|||||||
Izrael |
|
||||||
![]() Moderator Status: offline ![]() Zarejestrowany: 11/23/04 Postów:: 267 |
No właśnie. A jaki? uchyl nieco rąbka tajemnicy...
===
Nienawidzę buty i pychy, złych postępków oraz przewrotnej mowy. |
||||||
|
|||||||
Mateusz Nowak |
|
||||||
![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 01/10/05 Postów:: 90 |
Pomysł na pierwszy rzut oka wydaje się doskonały, założenia Marcina bardzo dobre. Zastanawiam się jednak, czy takie pismo będzie miało wystarczający "odbiór", czyli liczbę czytleników? Czy będzie w stanie się utrzymać? Nie da się uciec od spraw biznesowych.
===
Nowe forum o rodzinie: http://www.dorodzin.fora.pl |
||||||
|
|||||||
Zawartość wygenerowana w: 0,43 sekund
|
|
|
|