|
![]() |
Forum > Ekumenizm > Ekumenizm w Polsce |
![]() |
![]() |
![]() |
| | Wersja do druku |
dawid1976 |
|
||||||
![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 06/24/03 Postów:: 692 |
Polecam homilie papieża Bendedykta here |
||||||
|
|||||||
Paweł Chojecki |
|
||||||
![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 09/17/04 Postów:: 209 |
|
||||||
|
|||||||
Paweł Chojecki |
|
||||||
|
||||||
|
|||||||
Mirosław Miarczyński |
|
||||||
![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 07/30/04 Postów:: 51 |
Ani chybi spisek katolicki żeby Panu zamknać usta. |
||||||
|
|||||||
Joanna Gacka |
|
||||||
![]() Admin ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 01/01/02 Postów:: 290 |
Nie wiem, czy jest Pan chory czy nie, to raczej zadanie dla lekarzy specjalistów, ja nie mam kompetencji, żeby to orzekać. Natomiast wiem na pewno, że Pan manipuluje, a na to jako administrator tego serwisu nie będę się godzić bez słowa. Słyszałam tę homilię i czytałam ją. Teraz przytoczę dwa fragmenty, z których wyrwał Pan cytaty na jakich był Pan uprzejmy zbudować swoje oskarżenia. Ocenę Pana uczciwości w tym względzie zostawiam Czytelnikom. Być może jest to dla Pana nowa sytuacja, ale większość z nich jest dobrymi krytykami tekstu i nie wykazuje się lenistwem umysłowym. |
||||||
|
|||||||
Marcin Winiarski |
|
||||||
![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 02/24/05 Postów:: 1395 |
Mi wydaje się raczej, że w tym cytacie o "jednej owczarni i jednym pasterzu" B XVI nie chodziło wcale o to, żeby wszyscy nagle do katolicyzmu, ale o to, by stanęli wspólnie w jednej owczarni Ci wszyscy, którzy wierzą w Jezusa - jednego pasterza. Wydaje mi się, że taki jest tego sens i że właśnie tak nelzy rozumieć ekumenizm - PRAWDZIWY ekumenizm! I doprawdy nie rozumiem, Pawle, dlaczego się tak wszystkiego czepiasz. Wiesz, gdybym ja zaczął łapać Ciebie za słówka, doszukiwać się czegoś, czego nie miałeś wcale na myśli, a co można wyłowić z Twoich wypowiedzi... Czy byłoby to "fair"?
===
"Bóg jest blisko wszystkich, którzy Go wzywają. Do Królestwa Niebios da się dotrzeć z każdej krainy." Samthann z Clonbroney |
||||||
|
|||||||
dawid1976 |
|
||||||
Marcin, w szkole (w Niemczcech) raczej żadko używaliśmy Rzymskie numery i z tym moja niechęć albo raczej niepewność Z Janem Pawłem to było jescze ok, wystarczyło dopisać dwie kreseczki, 'II; o i wszystko grało ale z tym Papieżem to potrzebuje pół godziny aby wypisać jego imię, bo wtedy mi się miesza XVI? czy pisze się XIV?? VXI? Jeśli forumicze mi jednak na to pozwolą to będę wypisywał imię jako Benedykt 16, czy to jest ok ? |
||||||
|
|||||||
Damian Kowalski |
|
||||||
![]() ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 07/07/03 Postów:: 294 |
Przepraszam, że trochę nie na temat - ale czytając wypowiedzi a1a1a1 odnoszę wrażenie, że jest on konwertytą (przeważnie to konwertyci cechują się "ślepym i nie bardzo cechującym się spójności wypowiedziami") - Mój Kościół jest ładny a każdy inny beeeee.... A to trzeba gdzieś sobie udowodnić.
===
"Człowiek nie może niczego nauczyć drugiego człowieka, może mu tylko dopomóc w wyszukiwaniu prawdy we własnym sercu, jeżeli ją posiada." św. Augustyn |
||||||
|
|||||||
Damian Kowalski |
|
||||||
![]() ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 07/07/03 Postów:: 294 |
A co do homilii Benedykta XVI - to w pewien sposób mnie zaskoczyła. Ktos kto podpisał się pod deklaracją Dominus Iesus (która jakby nie było była krytykowana przez inne Kościoły Chrześcijańskie) a w trakcie homilii jakby nie było odwoływał się do jedności chrześcijan. I myslę, że to będzie jedna z ważniejszych posług tego pontyfikatu - wzajemne zbliżenie i poznanie się chrześcijan. Jednakże myślę, że jeszcze nie pora byśmy zasiedli wspólnie do jednego stołu eucharystycznego.
===
"Człowiek nie może niczego nauczyć drugiego człowieka, może mu tylko dopomóc w wyszukiwaniu prawdy we własnym sercu, jeżeli ją posiada." św. Augustyn |
||||||
|
|||||||
Maciej Pasternak |
|
||||||
![]() ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 02/26/03 Postów:: 1153 |
Czy zwróciliście uwagę, że w całej homilii nie padło ani razu imię Marii? O papiestwie i Kościele jest malutko. Bardziej w kategorii wynikających z funkcji obowiązków, niż uprawnień.
===
Kto umie czynić dobrze, a nie czyni, dopuszcza się grzechu. |
||||||
|
|||||||
lech.rp |
|
||||||
![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 04/19/05 Postów:: 42 |
To nie sa numery, a CYFRY, natomiast w Niemczech w szkolach podstawowego stopnia istnieje jeszcze podzial na kategorie uzdolnien (checi do nauki) - w tych nizszych nie "zawraca sie glow" uczniow takimi "drobiazgami" jak "nazbyt rozbudowana" historia, czy kultura. "bennedykt 16" mozesz sobie jako pseudonim wybrac, jesli piszesz o Papiezu lub innych podobnie waznych i szanownaych osobistosciach, to zwykly szacunek wymaga, aby sie do regul dobrego wychowania stosowac, a tego mysle, ze nawet na najnizszym stopniu w szkole uczyli ? Nie potrafisz - to sie naucz, nie chcesz sie nauczyc - to lepiej nie pisz nic ! |
||||||
|
|||||||
Marcin Winiarski |
|
||||||
Quote by dawid1976: Marcin, w szkole (w Niemczcech) raczej żadko używaliśmy Rzymskie numery i z tym moja niechęć albo raczej niepewność Z Janem Pawłem to było jescze ok, wystarczyło dopisać dwie kreseczki, 'II; o i wszystko grało ale z tym Papieżem to potrzebuje pół godziny aby wypisać jego imię, bo wtedy mi się miesza XVI? czy pisze się XIV?? VXI? Jeśli forumicze mi jednak na to pozwolą to będę wypisywał imię jako Benedykt 16, czy to jest ok ? Pozdrawiam Dawid Ale mi nie o liczbę chodziło! Z liczbą to ja sam się gubię. Muszę chwilę pomyśleć zanim dojdę do tego Benedykt który to jest... A palców u rąk tylko dziesieć!
===
"Bóg jest blisko wszystkich, którzy Go wzywają. Do Królestwa Niebios da się dotrzeć z każdej krainy." Samthann z Clonbroney |
||||||
|
|||||||
Marcin Winiarski |
|
||||||
Quote by lech.rp: To nie sa numery, a CYFRY, Wiesz, najpierw przeczytaj notkę o Dawidzie, zanim zaczniesz się czepiać. Ma prawo do problemów z wyrażaniem się po polsku. I lepiej żebyś go traktował grzecznie a nie tek opryskliwie jak w tym swoim poście.
===
||||||
|
|||||||
Marcin Winiarski |
|
||||||
Quote by DD: odnoszę wrażenie, że jest on konwertytą (przeważnie to konwertyci cechują się "ślepym i nie bardzo cechującym się spójności wypowiedziami") Bycie konwertytą nie jest - wyobraź sibie - niczym złym.
===
||||||
|
|||||||
Mateusz Markiewicz |
|
||||||
![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 12/17/03 Postów:: 1091 |
Odnośnie numeracji rzymskiej:
===
"Nikt nie może się zbawić, jeżeli nie trwa w łonie Kościoła katolickiego i w łączności z nim." Sobór Florencki |
||||||
|
|||||||
Marcin Winiarski |
|
||||||
Tak naprawdę nie jest ważne jak się zapisuje cyfry. Prawda jest taka, że arabskie są w sumie bardziej praktyczne w użyciu.
===
||||||
|
|||||||
lech.rp |
|
||||||
Naturalnie, ze masz ogolnie racje, ale z podobnych powodow mozesz rownie dobrze powiedziec, ze nie jest wazne pisanie nazwiska i imienia poczynajac z duzej litery, no nie ? |
||||||
|
|||||||
dawid1976 |
|
||||||
Marcin, |
||||||
|
|||||||
Paweł Chojecki |
|
||||||
|
||||||
|
|||||||
lech.rp |
|
||||||
Quote by a1a1a1: Pozwole sobie poprzec decyzje Administratora, Panskie intencje sa bardzo przejrzyste. A moze by Pan tak, jako madry i PRZEWIDUJACV czlowiek, sprobowal skorzystac z tej pieknej lacinskiej zasady, ktora Pan raczyl przytoczyc i staral sie usunac watpliwosci poprzez szersze cytaty, ktore pozwalaja usunac wytpliwosci czytelnikow sprowadzajace ich osad na manowce, jak pan raczy twierdzic ? Wszak zna Pan "dlikatna"roznice miedzy dobrem a zlem, czy tez chce Pan twierdzic, ze niczego nie przewidywal - w tym przypadku bede musial zrewidowac moj poglad n/t pnskiej inteligencji... |
||||||
|
|||||||
Maciej Pasternak |
|
||||||
Quote by a1a1a1: Podobną rzecz zrobił Marcin i jego nie oskarżyła Pani o manipulację - czy tylko dlatego, że jego interpretacja zgadza się z Pani, a moja jest "niewygodna"? Bo marcin robi to z niewiedzy, a ty kolego, celowo i świadomie. Po drugie, nie od razu, tylko po wielu wcześniejszych podobnych sytuacjach.
===
||||||
|
|||||||
Napoleon |
|
||||||
![]() ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 11/13/04 Postów:: 43 |
Może ja troche popsuje atmosfere...
===
"Każdy ma prawo decydować o swym losie każdy ma prawo żyć tak jak chce, każdy ma tutaj coś do zrobienia każdy wolny urodził się.." - Nikt (Izrael) |
||||||
|
|||||||
Maciej Pasternak |
|
||||||
Quote by Napoleon: Wie ktoś co można takiej osobie odpowiedzieć?? I czy jest to manipulacja?? olać
===
||||||
|
|||||||
Napoleon |
|
||||||
![]() ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 11/13/04 Postów:: 43 |
Spoko...
===
"Każdy ma prawo decydować o swym losie każdy ma prawo żyć tak jak chce, każdy ma tutaj coś do zrobienia każdy wolny urodził się.." - Nikt (Izrael) |
||||||
|
|||||||
Marcin Winiarski |
|
||||||
Quote by Maciek: Quote by a1a1a1: Podobną rzecz zrobił Marcin i jego nie oskarżyła Pani o manipulację - czy tylko dlatego, że jego interpretacja zgadza się z Pani, a moja jest "niewygodna"? Bo marcin robi to z niewiedzy, a ty kolego, celowo i świadomie. Po drugie, nie od razu, tylko po wielu wcześniejszych podobnych sytuacjach. Maćku, tylko - o ile sobie przypominam - ja wogóle nic takiego nie robiłem o czym pisze Paweł. Jego zarzuty są nieco bez sensu!
===
||||||
|
|||||||
Zawartość wygenerowana w: 0,26 sekund
|
|
|
|