|
![]() |
Forum > Ogólne > Pytania, problemy i opinie |
![]() |
![]() |
![]() |
| | Wersja do druku |
iris |
|
||||||
![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 04/27/05 Postów:: 1 |
Czy jest możliwe unieważnienie małżeństwa ze względu na to, że mąż jest maminsynkiem i ponad swoją żonę i rodzinę uwielbia swoja matkę, która wszystko kontroluje i do wszystkiego się w trąca. Czy to jest normalne, ze mąż nie może podjąc żadnej decyzji bez konsultacji ze swoją matką? Do tego uciązliwa teściowa, która we wszystko się wtrąca i chce rządzić w domu synowej. Czy któraś z pań może miała taką sytuację i udało jej się uzyskać unieważnienie małżeństwa. |
||||||
|
|||||||
zombek |
|
||||||
![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 04/27/05 Postów:: 2 |
prosze mnie nie uwazac za autorytet-za malo mam wspolnego z prawem kanonicznym - z tego co czytalam, uniewaznienie malzenstwa mozna bylo by przeprowadzic o ile "mamisynkostwo" bylo by choroba zatajona przez meza przed slubem ...ale to chyba nie przejdzie |
||||||
|
|||||||
Edmund Belter |
|
||||||
![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 09/17/03 Postów:: 184 |
A może poprosić o interwencję psychologa z oparadni rodzinnej lub kogoś z Kościoła. Problem wcale nie jest mały. Ja bym się udał z mężem (raczej z żoną, gdyby była uzalezniona od swojej mamy) do psychologa. Facet musi być dobrze "pokręcony" emocjonalnie, a i mamusia też. To sie pewnie ciągnie od dzieciństwa. Wydaje mi się, że tu nie jest potrzebne prawo kanoniczne tylko solidna terapia, a jeżeli i ona nie da rezultatu to..., no cóż chłop musi wybrać: żona, czy mama. Przy pomocy terapeuty może do takiej decyzji dojrzeć. terapia może być bolesna i dlaniego i dla żony no i dla mamuśki.
===
Opin |
||||||
|
|||||||
Kacper Światłowski |
|
||||||
![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 01/06/04 Postów:: 137 |
Czy maz jest swiadomy swojej postawy? Jak nie, to dobre nauczanie proponuje. Od meza mozna odejsc, niech ma troche czasu na przemyslenia, ale wiazac sie z innym mezczyzna byloby grzechechem. Moze namowic meza na wyjazd, odleglosc geograficzna przynosi ulge i ulatwia, choc przyznam ze nie zalatwia sprawy. |
||||||
|
|||||||
Kacper Światłowski |
|
||||||
![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 01/06/04 Postów:: 137 |
Zapomnialem dodac. |
||||||
|
|||||||
Bonifacy |
|
||||||
![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 04/24/05 Postów:: 3 |
Znane mi są sprawy stwierdzenia nieważności małżeństwa z tytułu "psychiczna niezdolność do podjęcia istotnych obowiązków małżeńskich", gdzie źródłem niezdolności była patologiczna zależność psychiczna od matki (tzw. osobowość bierno-zależna). Jednak trzeba by było udowodnić konkrtenymi faktami, że człowiek rzeczywiście nie nadawał się do wspólnego życia. Samo wtrącanie się teściowej do życia małżeńskiego, nawet jeśli jest uciążliwe, nie wystarcza. |
||||||
|
|||||||
Arletta Bolesta |
|
||||||
![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 04/07/10 Postów:: 30 |
Z uwagi na zamknięcie platformy blogów na Onecie zmienił się również link, pod którym znajduje się mój blog dot. kościelnego procesu o stwierdzenie nieważności małżeństwa: |
||||||
|
|||||||
Arletta Bolesta |
|
||||||
![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 04/07/10 Postów:: 30 |
Z uwagi na zamknięcie kolejnej już platformy blogów podaję nowy link do mojego bloga nt. kościelnego procesu o stwierdzenie nieważności małżeństwa: |
||||||
|
|||||||
Zawartość wygenerowana w: 0,07 sekund
|
|
|
|