|
![]() |
Forum > Ogólne > Pytania, problemy i opinie |
![]() |
![]() |
![]() |
| | Wersja do druku |
Gość forum: małżeństwo |
|
|||||
|
Witam ! |
|||||
|
||||||
Mateusz Markiewicz |
|
|||||
![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 12/17/03 Postów:: 1091 |
Zachęcam do przeczytania odpowiednich kanonów.
===
"Nikt nie może się zbawić, jeżeli nie trwa w łonie Kościoła katolickiego i w łączności z nim." Sobór Florencki |
|||||
|
||||||
Mateusz Markiewicz |
|
|||||
Księdzem nie jestem, ale znam się trochę na prawie kanonicznym. Te same fragmenty podaje także Pani radca z prawa kanonicznego na tym serwisie. O ile mi się zdaje, to nie ma zbyt wielu księży w tym serwisie (jeżeli jacy kolwiek są).
===
"Nikt nie może się zbawić, jeżeli nie trwa w łonie Kościoła katolickiego i w łączności z nim." Sobór Florencki |
|||||
|
||||||
Mirosław Miarczyński |
|
|||||
![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 07/30/04 Postów:: 51 |
Hm... ma małżeństwo katolika z ewangelikiem to się na pewno żaden z tych kościołów nie zgodzi. Co innego katoliczki z ewangelikiem lub katolika z ewangeliczką |
|||||
|
||||||
Mateusz Markiewicz |
|
|||||
Pan dobrze wie, że słowo katolik nie odnosiło się co do płci.
===
|||||
|
||||||
Gość forum: KKA |
|
|||||
|
No dobrze panie Mateuszu, ale skoro nie mogę przyjąć Komunii w Koś. ewangelickim to i na ślubie też nie będę mogła, czy mogłabym ewent. zrezygnować z wina ? NIe rozumiem dlaczego tak właśnie jest przecież Bóg jest jeden i nie zależnie w jakim KOściele, skąd te zakazy i nakazy ..??? |
|||||
|
||||||
Joel |
|
|||||
![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 06/04/04 Postów:: 67 |
prosze sie nie przejmowac i postepowac zgodnie ze swoim sumeiniem.Naweet ksieza katoliccy zaczynaja sie z tego wylamywac.Nie tak dawno byl tu ratykul o niemickim ksiedzu, ktory udzielal ewangelikowm komunii podczas ich nabozenstwa, Oczywiscie wyalno na niego wiadro pomyj,ale gosc poestepowal ze swoim sumeiniem.Tak samo Pani-jelsi uwaza Pani,ze Pani sumeinie na to pozwlal, prosze sie nie przejmowac.To nie jest grzech, podobni jesli pojdzie pani na nabozenstwo do kosciola ewangelickiego,zamaist na katolicka msze.
===
Joel |
|||||
|
||||||
Joel |
|
|||||
a nakazy i zakazy wymyslili ludzie, oni tez bladza .....niestety
===
Joel |
|||||
|
||||||
Mateusz Markiewicz |
|
|||||
Kan. 900 -
===
|||||
|
||||||
Joel |
|
|||||
koscioly prostestanckie w ogole nie maja ofiary mszy ,z tego wzgeldu,ze trzymaja sie nauki Jezusa ,jak i rowniez listu do Hebrajczykow,.tak prawde mowiac ofiary mszy jest bluznierstwem wzgeldem prawdziwej jedynej, doskonalem i niepowtarzalnej ofiary Pana Jezusa na krzyzu!polecam lekture listu do Hebrajczykow.
===
Joel |
|||||
|
||||||
|
|||||
|
Przypomniała sobie jedną rzecz, na ślubie mojej siostry w KOściele katlockim oczywiście, ksiądż dla podniesienia rangi wydarzenia ( ponieważ mój szwagier przez długi czas był mnistrantem ipupilkiem proboszcza ) podaj także do wypicia wino z kielicha. A zatem postąpił wbrew prawu czy w naszym Kościele ( katol. ) też można spożywać i wino i chleb Chrystusa. Wcześniej pisał panp. MAteuszu, że grozi to ekskomuniką ....???? |
|||||
|
||||||
|
|||||
|
... i jeszcze jedna rzecz, będąc w NIemczech udałam się do Kościoła katolickeigo no i zaskoczeniem dla mnie był sposób udzielania KOmunii. Ksiądz najpierw podawał Ją na dłoń wiernego, a ten sam wkładał sobie do ust. Na religii ksiądz uczył nas, że dotykanie Komunii przez inne osoby niż ksiądz jest grzechem, i nikt nie może podnieść Komunii ( np. kiedy upadnie na posadzkę podczas udzielania ) tylko ksiądz. |
|||||
|
||||||
Mateusz Markiewicz |
|
|||||
Co sie tyczy Komunii pod dwiema postaciami, to do zwyczajów ślubnych należy to, że się podaje Ciało i Krew Chrystusa. To nie jest zakazane, ani to nei jest grzech. Sam czasami (pomimo, że nie mam bierzmowania) dostaje od księdza Komunię pod dwiema postaciami.
===
|||||
|
||||||
Mateusz Markiewicz |
|
|||||
Katolika obowiązuje dostosowanie się do zwyczaju panującego w danym kraju (Komunia na język lub na rękę to zwyczaj). Muszę powiedzieć, że będąc w Austrii na mszy niezbyt mi się podobało. Ksiądz miał kolczyk w uchu, stułę na ornacie, a Ciało Chrystusa było rozdawane na rękę. Oczywiscie wziąłem Je na rękę, ale nie czułem sie zbyt dobrze, kiedy sam Je sobie wkładałem. Wolę na język.
===
|||||
|
||||||
|
|||||
|
Panie MAteuszu mówił panwczoraj, że napicie się wina podczas Mszy w Kościele ewangelickim grozi ekskomuniką, teraz natomiast dowiaduję się, że pan również przyjmuje Komunię pod dwiema postaciami, to jak to jest w końcu ?? |
|||||
|
||||||
Mateusz Markiewicz |
|
|||||
"Przypomnę także, że nie jest grzechem przyjmowanie Krwi Chrystusa. Przecież w katolickich Ko¶ciołach Wschodnich Komunia jest udzielana pod dwiema postaciami (sam w niedzielę tak przyj±łem)."
===
|||||
|
||||||
Mateusz Markiewicz |
|
|||||
Zjedzenia chleba w Kościołach protestanckich także powoduje ściągnięcie a siebie ekskomuniki. W Kościołąch niekatolickich każdy sakrament przyjęty jest nieważny i sciąga na siebie ekskomunikę.
===
|||||
|
||||||
Joel |
|
|||||
moze jeszcze dodasz,ze przyjecie komunii w innych kosciolach powoduje wieczne kary pieknielne tuz po smierci ,albo jeszcze za zycia.A tylko jedyna prawdzowa i swieta komunia jest u katolikow....dobry zart Tymfa wart!
===
Joel |
|||||
|
||||||
Gość forum: Ksiądz |
|
|||||
|
uśmiecham się radośnie, gdy czytam tą dyskusję.Myślę, że Pan Bóg też patrząc na nas chrześcijan śmieje się do rozpuku, że nie można się porozumieć w sprawie Eucharystii,że poddaje się w wątpliwość funkcję duszpasterza ewangelickiego,etc.Po ostatnich dokumentach Watykańskich,dziękuję Panu Bogu,że to od Niego i tylko Jego woli,a nie WATYKANU i Jego urzędników będzie zależało moje zbawienie. |
|||||
|
||||||
|
|||||
|
Proszę księdza, miło, że jednak i ksiądz włączył sięw dyskusje. Mogłabym prosić księdza o ustosunkowanie się do mojego zapytania dot. małżeństwa z ewangelikiem ? BArdzo zależy mi na opinii księdza. Proszę także o odpowiedź na pytanie czy uczestniczenie we Mszy św. w KOściele katolickim i przyjęcie tam KOmunii św. pod postacią chleba ( niekoniecznie i wina ) grozi ekskomuniką i czy jest to grzechen i należy się z tego spowiadać ? |
|||||
|
||||||
Mateusz Markiewicz |
|
|||||
Uprawianie seksu przed ślubem kościelnym jest grzechem i nie ma na to żadnych wytłumaczeń (typu "miłość pozwala nawet przed ślubem"). A skąd wiadomo, że osoba podająca się za ksiedza nią jest, a może też być księdzem prawosławnym.
===
|||||
|
||||||
|
|||||
|
chodzi mi o przyjmowanie Komunii przez katolika w Kościele ewangelickim. |
|||||
|
||||||
Joel |
|
|||||
gratuluje ksiedzu zdrowego i racjonalnegfo myslenia.ale chyba Mateusza ksiedza przeklnie na wieki i jeszcze ekskominikuje
===
Joel |
|||||
|
||||||
Mateusz Markiewicz |
|
|||||
To, że opiera się na Biblii, to dobrze. Ae źle ją interpretuje. W dodatku nie wszystkie nauki protestantów są oparte na Biblii (homoseksualizm to nie grzech (anglikański Kościół tak twierdzi, wbrew św.Pawłowi)ordynacja kobiet na duchownych (Jzus wybierał tylko mężczyzn) ). Katolik nei może tam przyjąć Komunii, bo to nie są Ciało i Krew Chrystusa. Pastorzy nie mają święceń ważnych, więc nie mogą udzielać sakramentów. Pani sama może sobie protestancką Komunię udzielić. Wystarczy, że w domu zje Pani kawałek chleba i popije go winem. Takie same skutki.
===
|||||
|
||||||
Joel |
|
|||||
Mateuszu,
===
Joel |
|||||
|
||||||
|
|||||
|
Joelu, a jak ustosunkujesz się do kwestii kochania się( fizycznego ) przed zawarciem związku małżeńskiego ? Ty też uważasz to za grzech? czy może sądzisz inaczej ? |
|||||
|
||||||
Mateusz Markiewicz |
|
|||||
Panie Joel! Chodziło mi o to, że Kościół episkopalny (Kościół protestancki, więc obowiązuje zasada tylko pismo) nie stosuje się do protestanckich zasad. Pomimo jasnego stanowiska Biblii (czyt. "Biblia a homoseksualizm") twierdzi, że homoseksualizm nie jest grzechem i błogosławi takie "pary". To, że wśród katolickich duchownych zdarza siehomoseksualizm, to nie jest to samo. Kościół katolicki to piętnuje, a episkopalny nie.
===
|||||
|
||||||
Gość forum: Ksiądz |
|
|||||
|
Witajcie jeszcze raz! |
|||||
|
||||||
Gość forum: ANIA |