|
![]() |
Forum > Ogólne > Pytania, problemy i opinie |
![]() |
![]() |
![]() |
| | Wersja do druku |
rafal_b |
|
||||||
![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 03/12/05 Postów:: 5 |
Co rózne ruchy chrześcijańskie mają przeciwko Matce Bożej i jak z punktu widzenia chrześcijanina należącego do Kościoła Katlockiego prowadzić rozmowę z przedstawicielami tych ruchów? |
||||||
|
|||||||
macli |
|
||||||
![]() ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 04/13/05 Postów:: 196 |
Quote by rafal_b: Co rózne ruchy chrześcijańskie mają przeciwko Matce Bożej i jak z punktu widzenia chrześcijanina należącego do Kościoła Katlockiego prowadzić rozmowę z przedstawicielami tych ruchów? Rafał Warto byloby skonkretyzowac pytanie. O jakie ruchy konkretnie Ci chodzi? Nie jestem specjalista, ale z pamieci nie potrafie znalezc zadnego Kosciola, chrzescijanskiego zwiazku wyznaniowego czy ruchu, ktory bylby przeciwko Marii. Przeciwnie, wiekszosc chyba dazy ja duzym szacunkiem?
===
"Obyś był zimny albo gorący! A tak, żeś letni, (...) wypluję cię z ust moich." (Obj. 3, 15-16) |
||||||
|
|||||||
rafal_b |
|
||||||
Wydaje mi się, że Świadkowie Jehowy kwestionują kult Matki Bożej. Ale słyszałem także od innego działacza jakiegoś ruchu chrzescijańskiego (nie świadków Jehowy) aby nie modlić się do Matki Bożej. |
||||||
|
|||||||
Wladyslaw Bodzek |
|
||||||
![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 05/25/05 Postów:: 22 |
Quote by rafal_b: Wydaje mi się, że Świadkowie Jehowy kwestionują kult Matki Bożej. Swiadkowie Jehowy nie sa chrzescijanami!!! bo nie uznaja Jezusa za Syna Bozego Quote by rafal_b: Ale słyszałem także od innego działacza jakiegoś ruchu chrzescijańskiego (nie świadków Jehowy) aby nie modlić się do Matki Bożej. to sprobuj konkretniej...
|
||||||
|
|||||||
macli |
|
||||||
Chrześcijanie uznaja Credo, a Świadkowie Jechowy nie.
===
"Obyś był zimny albo gorący! A tak, żeś letni, (...) wypluję cię z ust moich." (Obj. 3, 15-16) |
||||||
|
|||||||
Andrzej |
|
||||||
![]() ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 01/31/05 Postów:: 3977 |
Quote by macli: Chrześcijanie uznaja Credo, a Świadkowie Jechowy nie. "Aby nie modlić się do Matki Bożej" uslyszysz od chyba każdego Kościoła i zwiazku wyznaniowego. Wszak nie wolno modlić się do ludzi. no nie od każdego: katolicy rzymscy, anglikanie i prawosławni modlą się do Matki Bożej, niezależnie od tego, co słowo modlitwa znaczy.W każdym razie oddają jej cześć jako osobie "pełnej łaski" czyli napełnionej Bożą Obecnością. Nie jest to stawianie Matki Bożej w miejsce Boga, jak twierdzą niektórzy protestanci. A jak z punktu widzenia katolika prowadzić rozmowę z przedstawicielami ruchów,o których rafal b mówi? Dobry poczatek jest na stronie z tekstem kardynała Suenensa albo na stronie EAI tam też odnośniki do innych ciekawych tekstów
===
Kościół modlący się i nauczający Pisma może znaleźć w Biblii rozumienia, które wychodzą poza klasyczną, fundamentalistyczną interpretację |
||||||
|
|||||||
macli |
|
||||||
Quote by medieval_man: katolicy rzymscy, anglikanie i prawosławni modlą się do Matki Bożej, niezależnie od tego, co słowo modlitwa znaczy.W każdym razie oddają jej cześć jako osobie "pełnej łaski" czyli napełnionej Bożą Obecnością. Nie jest to stawianie Matki Bożej w miejsce Boga, jak twierdzą niektórzy protestanci. Nie tak dawno bralem udzial w ciekawej dyskusji na ten temat, totez pozwole sobie nie zgodzic sie z tymi twierdzeniami. Zgodnie z tym, co twierdza profesorowie teologii katolickiej (tak np. prof. Zuberbier) katolicy nie modla sie do Marii, a jedynie za jej posrednictwem do Jezusa (podobnie jak w przpadku swietych). Czcza ja natomiast jako pelna laski, blogoslawiona i jako wzor zycia czlowieka (tak np. Jan Paweł II). Nie jest to rzeczywiscie stawianie Marii w miejscu Boga. Niestety stanowisko teologow czesto rozmija sie z tzw. "ludowa poboznoscia".
===
||||||
|
|||||||
Andrzej |
|
||||||
![]() ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 01/31/05 Postów:: 3977 |
Quote by macli: Quote by medieval_man: katolicy rzymscy, anglikanie i prawosławni modlą się do Matki Bożej, niezależnie od tego, co słowo modlitwa znaczy.W każdym razie oddają jej cześć jako osobie "pełnej łaski" czyli napełnionej Bożą Obecnością. Nie jest to stawianie Matki Bożej w miejsce Boga, jak twierdzą niektórzy protestanci. Nie tak dawno bralem udzial w ciekawej dyskusji na ten temat, totez pozwole sobie nie zgodzic sie z tymi twierdzeniami. Zgodnie z tym, co twierdza profesorowie teologii katolickiej (tak np. prof. Zuberbier) katolicy nie modla sie do Marii, a jedynie za jej posrednictwem do Jezusa (podobnie jak w przpadku swietych). Czcza ja natomiast jako pelna laski, blogoslawiona i jako wzor zycia czlowieka (tak np. Jan Paweł II). Nie jest to rzeczywiscie stawianie Marii w miejscu Boga. Niestety stanowisko teologow czesto rozmija sie z tzw. "ludowa poboznoscia". Dlatego też napisałem: "niezależnie od tego, co słowo modlitwa znaczy". Rzeczywiście, w potocznym języku katolicy mówią: modlę się do Maryi.I jeśli w jakiejkolwiek wyszukiwarce wpiszemy frazę modlitwa do Maryi pojawi się nam mnóstwo stron katolickich z cytatem mówiącym o tym fakcie. Z tego powodu upieram się przy konieczności zdefiniowania dla potrzeb takiej dyskusji znaczenia słowa modlitwa. Quote by Ferdek: O modlitwie do Maryi milczy bowiem Pismo Święte. Modlitwa do Maryi narusza jedyne pośrednictwo Chrystusa. Kalwin zwracał uwagę na to, że w liturgii nie występuje modlitwa wprost do Maryi. Nawet w święta maryjne Kościół zwraca się tylko do Boga. Obrona Wyznania augsburskiego nie wyklucza modlitwy samych świętych, a więc i Maryi. Aniołowie i święci w niebie mogą modlić się za Kościół i pojedynczego członka Kościoła, tak jak żywi modlą się za Kościół i jego poszczególnych członków. Choć Obrona dopuszcza, że Maryja modli się za Kościół, to jednak stanowczo odrzuca pogląd, że ona przyjmuje dusze w godzinie śmierci. To należy do Chrystusa i Maryja nie może wejść na Jego miejsce. Zapoczątkowane w dobie reformacji różnice dotyczące zwracania się do Maryi trwają do dnia dzisiejszego. Jak pisze S.C. Napiórkowski: nie ma ani jednego teologa [protestanckiego], który by aprobował kult Matki Pana w takiej formie, w jakiej go spostrzega w Kościele katolickim. Po stronie protestanckiej trwa więc protest przeciwko modlitwie do Maryi, a po stronie katolickiej jest ona powszechnym zwyczajem. To z bardzo ciekawego artykułu księdza Bogdana Ferdka Oczywiście jeśli (w ramch katolicyzmu) przyjmiemy katechizmową definicję modlitwy: Modlitwa jest wzniesieniem duszy do Boga lub prośbą skierowaną do Niego o stosowne dobra (2559) ale też: Modlitwa chrześcijańska jest związkiem przymierza między Bogiem i człowiekiem w Chrystusie. Jest działaniem Boga i człowieka; wypływa z Ducha Świętego i z nas, jest skierowana całkowicie ku Ojcu, w zjednoczeniu z ludzką wolą Syna Bożego, który stał się człowiekiem.(2564) lub Życie modlitwy polega zatem na stałym trwaniu w obecności trzykroć świętego Boga i w komunii z Nim. Ta komunia życia jest zawsze możliwa, gdyż przez chrzest staliśmy się jedno z Chrystusem. Modlitwa jest o tyle chrześcijańska, o ile jest komunią z Chrystusem i rozszerza się w Kościele, który jest Jego Ciałem. Ma ona wymiary miłości Chrystusa (2565) to staje się oczywiste, że przedmiotem, celem tak pojętej modlitwy nie może być Matka Boża. Istnieje jednak w katolicyzmie bardziej "ludowa" definicja modlitwy: to rozmawianie z z Bogiem. No, ale rozmawiamy też ze świętymi, mówimy do nich. Nasze zwracanie się do nich (z reguły o modlitewną pomoc) też nazwywamy w języku potocznym modlitwą, choć modlitwą ono nie jest w sensie przytoczonych wyżej definicji. To trochę tak, jakbym poprosił uczestnika forum Macli o modlitwę za mnie do Jezusa. To moja prośba do niego, którą powinienem dalej nazywać prośbą, a nie "ludowo" modlitwą. Zaś katolicy proszą Maryję, aby za nich się pomodliła do Jezusa, bo wierzą (całkiem słusznie jak sadzę), że ona modlić się lepiej od nich potrafi
===
Kościół modlący się i nauczający Pisma może znaleźć w Biblii rozumienia, które wychodzą poza klasyczną, fundamentalistyczną interpretację |
||||||
|
|||||||
Artur Rumpel |
|
||||||
![]() ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 01/18/05 Postów:: 88 |
Nie wszyscy chrześcijanie ograniczaja sie do hyperdulii Marii. szkoła kybat (jeden z nurtów koscioła etiopskiego) praktykuje mariolatrię, a palmarianie, choć deklaruja hyperdulię, to w rzeczywistosci skłaniaja sie do latrii, bo uznaja obecnośc Maryji w eucharystii.
===
Zapraszam na mojego bloga: http://svetomir.blox.pl/html |
||||||
|
|||||||
Damian Kowalski |
|
||||||
![]() ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 07/07/03 Postów:: 294 |
Mnie osobiście spodobało się to co na ten temat powiedział biskup prawosławny Kallistos (Ware)
===
"Człowiek nie może niczego nauczyć drugiego człowieka, może mu tylko dopomóc w wyszukiwaniu prawdy we własnym sercu, jeżeli ją posiada." św. Augustyn |
||||||
|
|||||||
Janco |
|
||||||
![]() ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 04/19/05 Postów:: 3 |
Mam wrażenie Rafale b że Ty po prostu prowokujesz. |
||||||
|
|||||||
Maciej Pasternak |
|
||||||
![]() ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 02/26/03 Postów:: 1153 |
To ja namieszam i dodam, że po rosyjsku słowo "mołyt'", od którego pochodzi "mołytwa", czyli po polsku "modlitwa" znaczy zarówno modlić się, jak i błagać. I można na przykład "mołyt' cara, sztoby unicztożył Poliakow", a można też "mołyt' Boha za dołguju żyzń".
===
Kto umie czynić dobrze, a nie czyni, dopuszcza się grzechu. |
||||||
|
|||||||
Izrael |
|
||||||
![]() Moderator Status: offline ![]() Zarejestrowany: 11/23/04 Postów:: 267 |
Maćku, ta pierwsza modlitwa jest za zmarłego...
===
Nienawidzę buty i pychy, złych postępków oraz przewrotnej mowy. |
||||||
|
|||||||
Natalia Róża |
|
||||||
![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 04/26/05 Postów:: 277 |
Słuszna uwaga, panie Maćku, w stosunku do modlitwy harcerzy. Powinna zostać zmieniona.
===
Czego chcesz od nas Panie za Twe hojne dary? Czego za dobrodziejstwa, którym nie masz miary? |
||||||
|
|||||||
rafal_b |
|
||||||
Nie prowokacja była moją intencją ale brak wiadomości. Jeżeli komuś "nie chce się wierzyć" że ja tego nie wiedziałem to jego problem. |
||||||
|
|||||||
Zawartość wygenerowana w: 0,21 sekund
|
|
|
|