|
![]() |
Forum > Kościoły a... > Kwestie moralne |
![]() |
![]() |
![]() |
| | Wersja do druku |
Gość forum: gosc |
|
||||||
|
Mam pytanie dotyczące święceń kapłańskich. Mam 17 lat i jestem katoliczką. Od jakiegoś czasu czuję, że chciałabym poddać się święceniom kapłańskim. Wydaje mi się, że nadaję się do tego. Lecz zakonnicą nie mogłabym być, żyć odizolowana od ludzi itp. tym bardziej, że lubię chodzić do kościoła, modlić się. Do założenia rodziny specjalnie mi nie zależy. Nieraz czytałam nawet na mszy i podobało mi się to. Tyle tylko iż w katolicyzmie nie praktykuje się wyświęcania kobiet. Zastanawiam się nad przejściem do protestanckiego kościoła. W okolicy niestety takiego nie ma. Co mam więc zrobić by zmienić wyznanie i by zostać wyświęcona.
Bardzo proszę o odpowiedź, gdyż nigdzie nie mogłam znaleźć odpowiedzi. Dodam iż nie stanowiło by dla mnie problemu odprawienie mszy, słuchanie spowiedzi czy udzielanie ślubów. Nie rozumiem czemu w kościele rzymskokatolickim nie wyświęca się kobiet, te argumenty przeciw są mało przekonywujące nie tylko dla mnie. Bardzo proszę o odpowiedź i z góry dziękuję. |
||||||
|
|||||||
dawid1976 |
|
||||||
![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 06/24/03 Postów:: 692 |
Witaj, |
||||||
|
|||||||
Mateusz Markiewicz |
|
||||||
![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 12/17/03 Postów:: 1091 |
Święcenia kapłańskie to nie zabawka. Nie ma tak, że każdy maje otrzymać, bo chce. To poważna sprawa. Decyzja na całe życie. A ja u Pani widzę, że nei ważne jakie wyznanie, ważne, żeby spełnić zachciankę. Raczej nie znajdzi Pani Kościoła, w którym duchowni mają taką samą funkcję jak nasi księża i udzielą Pani "święcenia". Proszę pamiętać, że niezależnie od konsekratora, święcenia będą nieważne, a Pani będzie uzurpować przyjmowanie i udzielanie sakramentów. Proszę się poważnie zastanowić, a przede wszystkim dogłębnie poznać naukę Kościoła katolickiego w tej sprawie. Na początek polecam List Apostolski Ordinatio Sacerdotalis Jana Pawła II.
===
"Nikt nie może się zbawić, jeżeli nie trwa w łonie Kościoła katolickiego i w łączności z nim." Sobór Florencki |
||||||
|
|||||||
Agnieszka Wiśniewska |
|
||||||
![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 04/23/03 Postów:: 14 |
Lecz zakonnicą nie mogłabym być, żyć odizolowana od ludzi itp. tym bardziej, że lubię chodzić do kościoła, modlić się. Chciałabym zauważyć, że nie wszystkie zakonnice żyją w odosobnieniu, z dala od ludzi (a nawet jeśli w odosobnieniu to nie odizolowane od ludzi - inne siostry to też ludzie). Istnieje mnóstwo zakonów, które zakładają jak najbardziej aktywne życie poza murami zakonu. Znalazłam taką stronę interentową na której można dowiedzieć się co nieco o zakonach: kliknij Czym jest kapłaństwo według Ciebie? Acha i które z argumentów KRK przeciw są mało przekonujące? (wymień te które przekonują Cię najmniej) Pozdrawiam Kurczak |
||||||
|
|||||||
Damian Kowalski |
|
||||||
![]() ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 07/07/03 Postów:: 294 |
dawid1976 Witaj, zebyś mogła stać się kapłank± w ko¶ciele święcącym kobiety, musiałabyś w ogóle zapoznać sie z całą teologią innego kościoła. Protestanckie kościoły sie bardzo różnią od KK Dawidzie, rozumiem, ze w Kosciolach Protestanckich jednak jest obrzed swiecaj a co za tym idzie sakrament KAPLANSTWA?? Bo z tego co pamietam jest jedynie ordynacja na PASTORA, ale moge sie mylic.
===
"Człowiek nie może niczego nauczyć drugiego człowieka, może mu tylko dopomóc w wyszukiwaniu prawdy we własnym sercu, jeżeli ją posiada." św. Augustyn |
||||||
|
|||||||
dawid1976 |
|
||||||
DD, |
||||||
|
|||||||
Łukasz Gawryś |
|
||||||
![]() Admin ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 07/15/03 Postów:: 644 |
Quote by gosc: Mam pytanie dotyczące święceń kapłańskich. Mam 17 lat i jestem katoliczką. Od jakiegoś czasu czuję, że chciałabym poddać się święceniom kapłańskim. Wydaje mi się, że nadaję się do tego. Lecz zakonnicą nie mogłabym być, żyć odizolowana od ludzi itp. tym bardziej, że lubię chodzić do kościoła, modlić się. Do założenia rodziny specjalnie mi nie zależy. Nieraz czytałam nawet na mszy i podobało mi się to. Tyle tylko iż w katolicyzmie nie praktykuje się wyświęcania kobiet. Zastanawiam się nad przejściem do protestanckiego kościoła. W okolicy niestety takiego nie ma. Co mam więc zrobić by zmienić wyznanie i by zostać wyświęcona.
Bardzo proszę o odpowiedź, gdyż nigdzie nie mogłam znaleźć odpowiedzi. Dodam iż nie stanowiło by dla mnie problemu odprawienie mszy, słuchanie spowiedzi czy udzielanie ślubów. Nie rozumiem czemu w kościele rzymskokatolickim nie wyświęca się kobiet, te argumenty przeciw są mało przekonywujące nie tylko dla mnie. Bardzo proszę o odpowiedź i z góry dziękuję. Ja za kosciol katolicki wypowiadac sie nie bede ale pamietaj ze Pawel w liscie do tymoteusza pisze "Nie pozwalam zas kobiecie nauczac ani wynosic sie nad meza" (1Tym2,12b)
===
"Trzeba tak się modlić, jakby cała praca była bezużyteczna i tak pracować, jakby wszystkie modlitwy były na nic." M.L. |
||||||
|
|||||||
fis-taszek |
|
||||||
![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 02/23/05 Postów:: 3 |
Zostać duchowną czy panią pastor (jak widzisz nawet słownik języka polskiego ma problemy z okresleniem żeńskiego duchownego)mozesz jak na razie tylko w kosciele protestanckim. I to nie w kazdym będziesz miała pełne prawa, jakie posiadają duchowni "płci męskiej". Podstawą jest ukończenie odpowiednich dla danego kościoła studiów teologicznych. |
||||||
|
|||||||
Artur Rumpel |
|
||||||
![]() ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 01/18/05 Postów:: 88 |
radziłbym Pani pytajacej poszukac kosciołow starokatolickich, lub niezależnych katolickich. na przykład "Tridentine Catholic Church",w krórym została wyswiecona Sinead O'Connor. W Polsce kobiety na kapłanów wyświęca chyba tylko Kościół Katolicki Mariawitów. Nie radziłbym konwersji z tego powodu na protestantyzm. zbyt wielkie sa róznice w pojmowaniu funkcji duchownych.
===
Zapraszam na mojego bloga: http://svetomir.blox.pl/html |
||||||
|
|||||||
dawid1976 |
|
||||||
serio? Sinhead o' connor została święcona tam na kapłanke? A czy Goerg Michael jest tam też duchownym? |
||||||
|
|||||||
Artur Rumpel |
|
||||||
Quote by dawid1976: DD, Karmelici (nie Protestanci ale nie Katlicy) Dawid O jakich Karmelitów Panu chodzi? Zakon w katolicyzmie, czyba nie? Może o Palmarian (Karmelici Najświętszego Oblicza)? Czy jeszcze o inna grupę? Druga sprzwa, że spośród protestantów również niektórzy maja kapłaństwo, np. Kościół Nowoapostolski. Ale chyba tylko mężczyzn.
===
||||||
|
|||||||
Artur Rumpel |
|
||||||
Quote by dawid1976: serio? Sinhead o' connor została święcona tam na kapłanke? A czy Goerg Michael jest tam też duchownym? O tym Panu nic nie wiem, w kwestii jego religijnosci. Natomiast, co świeceń Pani O'Connor jestem w stu procentach pewien. Gwiazdy czesto maja rozne religijne odhyly. Sinead ma swoj parakatolicyzm, a Madonna vel Esther Kabale.
===
||||||
|
|||||||
dawid1976 |
|
||||||
O jakich Karmelitów Panu chodzi? Zakon w katolicyzmie, czyba nie? Może o Palmarian (Karmelici Najświętszego Oblicza)? Czy jeszcze o inna grupę? Druga sprzwa, że spośród protestantów również niektórzy maja kapłaństwo, np. Kościół Nowoapostolski. Ale chyba tylko mężczyzn. wie Pan, sam nie wiem, na tym serwisie coś przeczytałem na ich temat, możliwe że pomyliłem nazwe, ale wracając do święcenia kobiet: więc Pan poważnie sugeruje młodej dziewczynie aby przeszła na kościół gdzie sie święci synkretyków? Pozdrawiam Dawid |
||||||
|
|||||||
Artur Rumpel |
|
||||||
Quote by dawid1976: ale wracając do święcenia kobiet: więc Pan poważnie sugeruje młodej dziewczynie aby przeszła na kościół gdzie sie święci synkretyków? Pozdrawiam Dawid Gdybym miał jej doradzać, to radziłbym poczekać parę lat. Pośpiech jest wskazany jedynie przy łapaniu pcheł. A o TCC jedynie informuje.
===
||||||
|
|||||||
Marek |
|
||||||
![]() ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 05/28/05 Postów:: 770 |
Salvette!
===
Flp 4:4 |
||||||
|
|||||||
Andrzej |
|
||||||
![]() ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 01/31/05 Postów:: 3977 |
Quote by kacerz_Marek: Salvette! Przeanalizujmy Pani tekst... Nic dodać, nic ująć. Gratuluję odwagi i dobrego wyczucia w udzielaniu tej odpowiedzi.
===
Kościół modlący się i nauczający Pisma może znaleźć w Biblii rozumienia, które wychodzą poza klasyczną, fundamentalistyczną interpretację |
||||||
|
|||||||
Marek |
|
||||||
Dziękuję za Twoją pochlebną opinię, medieval_man. Muszę przyznać, że niezwykle cenię Twoje wypowiedzi na tym forum.
===
||||||
|
|||||||
Mateusz Markiewicz |
|
||||||
![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 12/17/03 Postów:: 1091 |
Ciekawe dlaczego Autorka tematu ucichła? Może przeczytała Ordinatio Sacerdotalis?
===
"Nikt nie może się zbawić, jeżeli nie trwa w łonie Kościoła katolickiego i w łączności z nim." Sobór Florencki |
||||||
|
|||||||
Jolanta |
|
||||||
![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 12/19/04 Postów:: 165 |
Kiedy ja miałam 17 lat, to chciałam zostać zakonnicą i nawet byłam na 100% pewna, że nią zostanę. Ale w wieku 19 lat już nie chciałam, bo mnie uroki tego śwata bardziej pociągały. A przede wszystkim bardzo chciałam zostać matką. To przychodzi z wiekiem. |
||||||
|
|||||||
Marek |
|
||||||
===
||||||
|
|||||||
wspinski |
|
||||||
![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 01/13/07 Postów:: 10 |
Quote by kurczak: Chciałabym zauważyć, że nie wszystkie zakonnice żyją w odosobnieniu, z dala od ludzi (a nawet jeśli w odosobnieniu to nie odizolowane od ludzi - inne siostry to też ludzie). Istnieje mnóstwo zakonów, które zakładają jak najbardziej aktywne życie poza murami zakonu. Co nie zmienia faktu, że [moim skromnym zdaniem] zakony dla kobiet to nadal w dużej mierrze symbol dyskryminacji kobiet. Za 100 lub 200 lat kobiety będą kaplankami także i w KRK. |
||||||
|
|||||||
wspinski |
|
||||||
![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 01/13/07 Postów:: 10 |
Quote by hermes: Ja za kosciol katolicki wypowiadac sie nie bede ale pamietaj ze Pawel w liscie do tymoteusza pisze "Nie pozwalam zas kobiecie nauczac ani wynosic sie nad meza" (1Tym2,12b) I czego to dowodzi? Mozna znaleźć setki innych przykładów, które rozumiane literalnie są niedorzeczne z dzisiejszego punktu widzenia. |
||||||
|
|||||||
eviva |
|
||||||
![]() ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 09/08/06 Postów:: 1139 |
wspiński Co nie zmienia faktu, że [moim skromnym zdaniem] zakony dla kobiet to nadal w dużej mierrze symbol dyskryminacji kobiet. Za 100 lub 200 lat kobiety będą kaplankami także i w KRK. Ja też uważam to za dyskryminację kobiet,zwłaszcza biorąc pod uwagę fakt,że Maria Magdalena była najbliższa sercu Chrystusa,co wzbudzało zazdrość pozostałych apostołów.Na pobyt w zakonie szkoda czasu i nie warto na to tracić życia.Komu i czemu to ma służyć? [Cytat za: hermes] Ja za kosciol katolicki wypowiadac sie nie bede ale pamietaj ze Pawel w liscie do tymoteusza pisze "Nie pozwalam zas kobiecie nauczac ani wynosic sie nad meza" (1Tym2,12b) I czego to dowodzi? Mozna znaleźć setki innych przykładów, które rozumiane literalnie są niedorzeczne z dzisiejszego punktu widzenia. "Bóg nie ma względu na osobę",tak pisze w Bibli,więc słowa Pawła są z tym niezgodne.
===
W każdym człowieku jest DUCH BOŻY-OJCIEC i DUCH CHRYSTUSOWY-SYN.Kto ma SYNA,ma żywot wieczny. |
||||||
|
|||||||
kobieta |
|
||||||
![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 01/12/06 Postów:: 891 |
Pismo Święte 1 List do Tymoteusza, rozdział 2 odnośnie kobiet podaje: |
||||||
|
|||||||
Andrzej |
|
||||||
Quote by eviva: Ja też uważam to za dyskryminację kobiet,zwłaszcza biorąc pod uwagę fakt,że Maria Magdalena była najbliższa sercu Chrystusa,co wzbudzało zazdrość pozostałych apostołów. Za dużo Dana Browna, za mało Pisma świętego (oczywiscie tego kanonicznego) Quote by eviva: Na pobyt w zakonie szkoda czasu i nie warto na to tracić życia.Komu i czemu to ma służyć? Napisałbym cos o głupocie, ale Maxurd by mi to wykasował. Naprawdę weszłaś w serca kobiet idących do zakonu i odkryłaś, ze kierują się czymś innym niż miłość Chrystusa?
===
Kościół modlący się i nauczający Pisma może znaleźć w Biblii rozumienia, które wychodzą poza klasyczną, fundamentalistyczną interpretację |
||||||
|
|||||||
Andrzej |
|
||||||
Quote by eviva: "Bóg nie ma względu na osobę",tak pisze w Bibli,więc słowa Pawła są z tym niezgodne. To tak zwana cytatologia wyrywkowa, bądź evivologia wyrywkowa. Przeczytaj sobie ten cytat w kontekście: Wtedy Piotr przemówił w dłuższym wywodzie: «Przekonuję się, że Bóg naprawdę nie ma względu na osoby. Ale w każdym narodzie miły jest Mu ten, kto się Go boi i postępuje sprawiedliwie... Nie chodzi więc o to, że Bóg każe wszystkim być równymi na komunistyczny, urawniłowski sposób, zachęcając kobeity do bycia traktorzystkami. Raczej chodzi o to, że w udzielaniu swej łaski i zbawienia Bóg nie kieruje się żadnymi uprzedzeniami co do pochodzenia osoby jaka ma Jego łaskę otrzymać. Tak więc bądź łaskawa nie oceniać św.Pawła i to nawet nie dlatego, że jesteś kobietą, ale zwyczajnie dlatego, że brak Ci podstawowej wiedzy.
===
||||||
|
|||||||
Belle Star |
|
||||||
![]() ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 03/14/06 Postów:: 314 |
Ja uważam to za słuszne, nie lubię nawet jak podczas mszy Biblię czytają kobiety. Mają zbyt piskliwe glosy. A mężczyźni mają burkliwe głosy. Kobieto, po Twoich postach zaczynam mieć wrażenie że nie lubisz sama siebie. Skoro kobiety mają takie okropne głosy, to i ty.... Co do słuchania spowiedzi już widzę te dylematy, jaka pokutę dać i czy ta, którą zadałam nie jest czasem zbyt sroga To się nazywa odpowiedzialność. Wiele osób nie lubi brać jej na siebie, woli zostawiać ją innym. Ty lubisz zostawiać ją mężczyznom, za powod podając swoją gorszość. Żadna z kobiet chodzących z Jezusem nie nauczała Ciekawe kto by jej słuchał. Wtedy wszyscy mieli poglądy jeszcze bardziej skrajne od Ciebie. Jeszcze w sumie do niedawna kobiety nie mogły się uczyć, nie do pomyślenia było dla nich prawo głosu... |
||||||
|
|||||||
kobieta |
|
||||||
[QUOTE....p]o Twoich postach zaczynam mieć wrażenie że nie lubisz sama siebie. Skorao kobiety mają takie okropne głosy, to i ty.... |
||||||
|
|||||||
Belle Star |
|
||||||
![]() ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 03/14/06 Postów:: 314 |
Nie chodzi o obrażanie się na niektóre stwierdzenia, ale jeżeli coś jest nieprawdą dlaczego mam potakiwać? Jedna osoba (trywialny przykład) napisała że naprawia krany, co ty uznawałaś za niemożliwe, tak samo jak dłubanie w samochodzie, co ja na przykład chętnie robię. Ludzie na szczęście nie dzielą się tylko na kobiety i mężczyzn ale i na wiele innych "kategorii" i dobrze, bo gdyby wszystkie kobiety i wszyscy mężczyźni byli tacy sami byłoby straszliwie nudno. Nie ma na świecie samych kur domowych i biznesmenów, mam wrażenie że dostrzegasz tylko czarne i białe. W USA wiele kobiet zgłasza się do wojska, a co jest udowodnione naukowo lepiej znoszą przeciążenia, co oznacza że się pod tym względem lepiej od mężczyzn nadają na pilotów. Nie rozumiem więc dlaczego kobieta miałaby nie nadawać się na kapłana, skoro jak twierdzisz cechuje ją uczuciowość, chęć poświęcenia się dla innych. |
||||||
|
|||||||
kobieta |
|
||||||
Kochana Belle Star, nie lubię u kobiet i mężczyzn przekręcania cudzych słów i wpierania komuś, że się coś powiedziało. |
||||||
|
|||||||
Zawartość wygenerowana w: 0,29 sekund
|
|
|
|