|
![]() |
Forum > Ogólne > Pytania, problemy i opinie |
![]() |
![]() |
![]() |
| | Wersja do druku |
Dezerter |
|
||||||
![]() ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 05/17/06 Postów:: 1841 |
I jeszcze jeden chyba kompletny zestaw o tym co pisali Ojcowie Kościoła na temat składu NT - podaje za: Niżej prezentujemy, jako podstawy doboru ksiąg, które zostały włączone do kanonu NT, ważniejsze wczesne katalogi tekstów chrześcijańskich, w kolejności (w nawiasach pytajnikiem zaznaczono wartości wątpliwe, to jest albo nie wynikające wprost z katalogu, albo jeśli stosunek autora katalogu do danej księgi nie jest pewny). Wymienione tu źródła nie zawsze są katalogami, toteż jeżeli autor nie wymienia jakiejś księgi, nie podważa to jej kanoniczności, albowiem w swych tekstach nie powoływał się na nie, choćby ze względu na to, iż nie było to potrzebne w omawianym przez niego dziele.: Muratori Włochy 170 n.e. Mateusza(?), Marka(?), Łukasza; Jana; Dzieje Apostolskie; Rzymian; 1Koryntian; 2Koryntian; Galatów; Efezjan; Filipian; Kolosan; 1Tesaloniczan; 2Tesaloniczan; 1 Tymoteusza; 2 Tymoteusza; Tytusa; Filemona; Hebrajczyków; 1Piotra(?); 2Piotra(?); 1Jana; 2Jana; 3Jana(?); Judy; Objawienie Ireneusz Azja Mniejsza 180 n.e. Mateusza, Marka, Łukasza; Jana; Dzieje Apostolskie; Rzymian; 1Koryntian; 2Koryntian; Galatów; Efezjan; Filipian; Kolosan; 1Tesaloniczan; 2Tesaloniczan; 1Tymoteusza; 2Tymoteusza; Tytusa; Hebrajczyków; Jakuba(?); 1Piotra; 2Piotra; 1Jana; 2Jana; Objawienie Klemens Aleksandryjski Aleksandria 190 n.e. Mateusza, Marka, Łukasza; Jana; Dzieje Apostolskie; Rzymian; 1Koryntian; 2Koryntian; Galatów; Efezjan; Filipian; Kolosan; 1Tesaloniczan; 2Tesaloniczan; 1Tymoteusza; 2Tymoteusza; Tytusa; Hebrajczyków; 1Piotra; 1Jana; 2Jana; Objawienie Tertulian Afryka płn. 207 n.e. Mateusza, Marka, Łukasza; Jana; Dzieje Apostolskie; Rzymian; 1Koryntian; 2Koryntian; Galatów; Efezjan; Filipian; Kolosan; 1Tesaloniczan; 2Tesaloniczan; 1Tymoteusza; 2Tymoteusza; Tytusa; Filemona; Hebrajczyków; 1Piotra; 1Jana; Judy; Objawienie Orygenes Aleksandria 230 n.e. Mateusza, Marka, Łukasza; Jana; Dzieje Apostolskie; Rzymian; 1Koryntian; 2Koryntian; Galatów; Efezjan; Filipian; Kolosan; 1Tesaloniczan; 2Tesaloniczan; 1Tymoteusza; 2Tymoteusza; Tytusa; Filemona; Hebrajczyków; Jakuba; 1Piotra; 2Piotra; 1Jana; 2Jana; 3Jana; Judy; Objawienie Euzebiusz Palestyna 320 n.e. Mateusza, Marka, Łukasza; Jana; Dzieje Apostolskie; Rzymian; 1Koryntian; 2Koryntian; Galatów; Efezjan; Filipian; Kolosan; 1Tesaloniczan; 2Tesaloniczan; 1Tymoteusza; 2Tymoteusza; Tytusa; Filemona; Hebrajczyków; Jakuba; 1Piotra; 2Piotra; 1Jana; 2Jana; 3Jana; Judy; Objawienie Cyryl Jerozolimski Jerozolima 348 n.e. Mateusza, Marka, Łukasza; Jana; Dzieje Apostolskie; Rzymian; 1Koryntian; 2Koryntian; Galatów; Efezjan; Filipian; Kolosan; 1Tesaloniczan; 2Tesaloniczan; 1Tymoteusza; 2Tymoteusza; Tytusa; Filemona; Hebrajczyków; Jakuba; 1Piotra; 2Piotra; 1Jana; 2Jana; 3Jana; Judy Mommsen Afryka płn. 365 n.e. Mateusza, Marka, Łukasza; Jana; Dzieje Apostolskie; Rzymian; 1Koryntian; 2Koryntian; Galatów; Efezjan; Filipian; Kolosan; 1Tesaloniczan; 2Tesaloniczan; 1Tymoteusza; 2Tymoteusza; Tytusa; Filemona; 1Piotra; 2Piotra; 1Jana; 2Jana; 3Jana; Objawienie Atanazy Aleksandria 367 n.e. Mateusza, Marka, Łukasza; Jana; Dzieje Apostolskie; Rzymian; 1Koryntian; 2Koryntian; Galatów; Efezjan; Filipian; Kolosan; 1Tesaloniczan; 2Tesaloniczan; 1Tymoteusza; 2Tymoteusza; Tytusa; Filemona; Hebrajczyków; Jakuba; 1Piotra; 2Piotra; 1Jana; 2Jana; 3Jana; Judy; Objawienie Epifaniusz Palestyna 368 n.e. Mateusza, Marka, Łukasza; Jana; Dzieje Apostolskie; Rzymian; 1Koryntian; 2Koryntian; Galatów; Efezjan; Filipian; Kolosan; 1Tesaloniczan; 2Tesaloniczan; 1Tymoteusza; 2Tymoteusza; Tytusa; Filemona; Hebrajczyków; Jakuba; 1Piotra; 2Piotra; 1Jana; 2Jana; 3Jana; Judy; Objawienie Grzegorz z Nanjanzu Azja Mniejsza 370 n.e. Mateusza, Marka, Łukasza; Jana; Dzieje Apostolskie; Rzymian; 1Koryntian; 2Koryntian; Galatów; Efezjan; Filipian; Kolosan; 1Tesaloniczan; 2Tesaloniczan; 1Tymoteusza; 2Tymoteusza; Tytusa; Filemona; Hebrajczyków; Jakuba; 1Piotra; 2Piotra; 1Jana; 2Jana; 3Jana; Judy Amfiloch Azja Mniejsza 370 n.e. Mateusza, Marka, Łukasza; Jana; Dzieje Apostolskie; Rzymian; 1Koryntian; 2Koryntian; Galatów; Efezjan; Filipian; Kolosan; 1Tesaloniczan; 2Tesaloniczan; 1Tymoteusza; 2Tymoteusza; Tytusa; Filemona; Hebrajczyków; Jakuba; 1 Piotra; 2Piotra; 1Jana; 2Jana; 3Jana; Judy; Objawienie Filaster Włochy 397 n.e. Mateusza, Marka, Łukasza; Jana; Dzieje Apostolskie; Rzymian; 1Koryntian; 2Koryntian; Galatów; Efezjan; Filipian; Kolosan; 1Tesaloniczan; 2Tesaloniczan; 1Tymoteusza; 2Tymoteusza; Tytusa; Filemona; Hebrajczyków; Jakuba; 1Piotra; 2Piotra; 1Jana; 2Jana; 3Jana; Judy; Objawienie Hieronim Włochy 397 n.e. Mateusza, Marka, Łukasza; Jana; Dzieje Apostolskie; Rzymian; 1Koryntian; 2Koryntian; Galatów; Efezjan; Filipian; Kolosan; 1Tesaloniczan; 2Tesaloniczan; 1Tymoteusza; 2Tymoteusza; Tytusa; Filemona; Hebrajczyków; Jakuba; 1Piotra; 2Piotra; 1Jana; 2Jana; 3Jana; Judy; Objawienie Augustyn Afryka płn. 397 n.e. Mateusza, Marka, Łukasza; Jana; Dzieje Apostolskie; Rzymian; 1Koryntian; 2Koryntian; Galatów; Efezjan; Filipian; Kolosan; 1Tesaloniczan; 2Tesaloniczan; 1Tymoteusza; 2Tymoteusza; Tytusa; Filemona; Hebrajczyków; Jakuba; 1Piotra; 2Piotra; 1Jana; 2Jana; 3Jana; Judy; Objawienie synod kartagiński Afryka płn. 397 n.e. Mateusza, Marka, Łukasza; Jana; Dzieje Apostolskie; Rzymian; 1Koryntian; 2Koryntian; Galatów; Efezjan; Filipian; Kolosan; 1Tesaloniczan; 2Tesaloniczan; 1Tymoteusza; 2Tymoteusza; Tytusa; Filemona; Hebrajczyków; Jakuba; 1Piotra; 2Piotra; 1Jana; 2Jana; 3Jana; Judy; Objawienie
===
Obecnie pisze na forum zchrystusem.pl |
||||||
|
|||||||
karol_dabrowski |
|
||||||
![]() Moderator ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 08/31/06 Postów:: 366 |
Z tego co znalazłem - tabelka opisująca uznawanie poszczególnych ksiąg przez starożytnych chrześcijan: |
||||||
|
|||||||
Dezerter |
|
||||||
Karolu - dzięki!
===
||||||
|
|||||||
Dezerter |
|
||||||
Podsumowując zebrane dane na temat powstania Nowego Testamentu, należy stwierdzić, że żadnych wątpliwości nie mieli pierwsi chrześcijanie już w II wieku co do:
===
||||||
|
|||||||
Andrzej |
|
||||||
![]() ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 01/31/05 Postów:: 3977 |
postanowiłem "wskrzesić" ten temat z ostatnuim wpisem pod koniec listopada ubieglego roku.
===
Kościół modlący się i nauczający Pisma może znaleźć w Biblii rozumienia, które wychodzą poza klasyczną, fundamentalistyczną interpretację |
||||||
|
|||||||
Maciek Janson |
|
||||||
![]() Moderator ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 06/02/05 Postów:: 1687 |
Medievalu dwa slowa klucze:
===
Dwie rzeczy są nieskonczenie wielkie. Glupota ludzka i Boze milosierdzie |
||||||
|
|||||||
piotr. |
|
||||||
![]() ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 12/24/05 Postów:: 1167 |
===
Sancta Maria, Mater Ecclesia, omnes sancti Angeli orate pro nobis. |
||||||
|
|||||||
karol_dabrowski |
|
||||||
![]() Moderator ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 08/31/06 Postów:: 366 |
Quote by medieval_man: Tylko Kościół daje sens istnieniu Pisma. Pismo Święte nie jest wielkością samą w sobie; nie należy traktować go jako danego dla Kościoła Prawa, które On może wypełniać i od którego może odstępować. Pismo Święte pojawiło się w łonie Kościoła i dla Kościoła. Nie zgodzę się - Pismo jest Tradycją Apostolską a na tej dopiero jest zbudowany Kościół - nie możemy zamieniać kolejności. Pozdrawiam |
||||||
|
|||||||
Andrzej |
|
||||||
Quote by karol_dabrowski: Quote by medieval_man: Tylko Kościół daje sens istnieniu Pisma. Pismo Święte nie jest wielkością samą w sobie; nie należy traktować go jako danego dla Kościoła Prawa, które On może wypełniać i od którego może odstępować. Pismo Święte pojawiło się w łonie Kościoła i dla Kościoła. Nie zgodzę się - Pismo jest Tradycją Apostolską a na tej dopiero jest zbudowany Kościół - nie możemy zamieniać kolejności. Pozdrawiam a przeczytałeś Karolu artykuł? Twoja niezgoda jest jak dla mnie bardzo nieprecyzyjnie sformułowana (chyba odnowię także wątek o tym czym jest Kościół - najwyższy czas)
===
Kościół modlący się i nauczający Pisma może znaleźć w Biblii rozumienia, które wychodzą poza klasyczną, fundamentalistyczną interpretację |
||||||
|
|||||||
Krzysztof_P |
|
||||||
![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 08/07/06 Postów:: 78 |
Ja natomiast, na podstawie najpewniej mniej poważanego niż Hilarion Troicki, Johna Scotta, że twierdzenie, iż Pismo Święte jest dziełem Kościoła jest nieprawdziwe. Stary Testament został spisany dla Izraela (w imieniu Boga) przed narodzeniem Chrystusa, w dużej części przez proroków natchnionych przez Boga w sposób szczególny, częściowo przez innych natchnionych autorów. Nauka chrześcijańska już z nim musiała być zgodna, bo gdyby było inaczej, to Boga uznalibyśmy za kłamcę a jego słowo za niewiarygodne. Dlatego też Bereanie "codziennie badali Pisma, czy tak się sprawy mają" (Dz 17,11) i Łukasz pochwala ich za to, mówiąc, iż byli szlachetniejsi od Tesaloniczan" (j.w.). Również i Nowy Testament nie został spisany w imieniu Kościoła, lecz, w imieniu samego Boga, dla Kościoła (nowego Izraela). Spisali go natchnieni autorzy, apostołowie (w większości) lub ich bezpośredni uczniowie. Kilka ksiąg zostało spisanych przez Jakuba, Piotra i Jana, określanych jako filary Kościoła (Gal 2,9). |
||||||
|
|||||||
piotr. |
|
||||||
===
||||||
|
|||||||
karol_dabrowski |
|
||||||
Quote by medieval_man: (chyba odnowię także wątek o tym czym jest Kościół - najwyższy czas) Dobry pomysł - może pozwoli uniknąć ewentualnych nieporozumień. Quote by Piotr: Nie ma Pisma bez Tradycji, nie ma Pisma bez Kościoła. nie ma Pisma bez Tradycji Apostolskiej => nie ma Kościoła bez Tradycji Apostolskiej => nie ma Kościoła bez Pisma |
||||||
|
|||||||
Andrzej |
|
||||||
Quote by karol_dabrowski: Quote by medieval_man: (chyba odnowię także wątek o tym czym jest Kościół - najwyższy czas) Dobry pomysł - może pozwoli uniknąć ewentualnych nieporozumień. Quote by Piotr: Nie ma Pisma bez Tradycji, nie ma Pisma bez Kościoła. nie ma Pisma bez Tradycji Apostolskiej => nie ma Kościoła bez Tradycji Apostolskiej => nie ma Kościoła bez Pisma Karolu, to nie jest logiczne wynikanie. Podłóżmy pod p - Tradycję Apostolską Podłóżmy pod q - Pismo Podłóżmy pod s - Kościół Nie można sformułować prawdziwego zdania: [(p=>q)^(p=>s)]=> (q=>s) Można co najwyżej takie: [(p=>q)^(p=>s)]=> [p=>(q^s) v (q v s)] Tak swoją drogą, Karolu - 1.Tradycja Apostolska jest dla Ciebie warunkiem Pisma? (czyli gdyby nie bylo Tradycji nie byłoby Biblii?) 2.Tradycja Apostolska dla Ciebie jest warunkiem Kościoła? (czyli gdyby nie bylo Tradycji nie byłoby Kościoła?)
===
||||||
|
|||||||
piotr. |
|
||||||
nie ma Pisma bez Tradycji Apostolskiej Oczywiście. Nie musisz podkreślać "apostolskiej", bo ja piszę o Tradycji a nie tradycji. Przez duże T. To mówi samo za siebie. => nie ma Kościoła bez Tradycji Apostolskiej => Mi chodzi o powołanie Kościoła do życia. A Tobie o co chodzi? Kościół raczej nie został powołany do życia dzięki Tradycji, prawda? nie ma Kościoła bez Pisma I tu znowu troszkę wieloznaczność się wkrada. Jeśli uważasz że Kościół nie może istnieć bez dysponowania Pismem Św. to masz rację. Ale jeśli masz na myśli, że Kościół powstał dzięki Pismu to się nie zgodzę. Ale myślę, że to pierwsze miałeś na myśli. ------ Mi chodzi o jedno. a) Pismo istnieje dzięki Tradycji (nauka Jezusa była pielęgnowana przez Apostołów przez kilkadziesiąt lat zanim została spisana --> to kilkudziesięcioletnie ustne przekazywanie to już Tradycja) b) Nie ma Pisma bez Kościoła --> bo Pismo powstało już w Kościele a nie poza nim. Najpierw był Kościół, potem nauka została spisana. Pismo powstało w Kościele, przez Kościół i dla Kościoła. Jeszcze jedno wyjaśnienie. Pod pojęciem "Pismo Św." rozumiem ST i NT razem.
===
||||||
|
|||||||
Dezerter |
|
||||||
Przeczytałem, ale czy do końca zrozumiałem? nie wiem Tak swoją drogą, Karolu - 1.Tradycja Apostolska jest dla Ciebie warunkiem Pisma? (czyli gdyby nie bylo Tradycji nie byłoby Biblii?) 2.Tradycja Apostolska dla Ciebie jest warunkiem Kościoła? (czyli gdyby nie bylo Tradycji nie byłoby Kościoła?) Odnośnie 2. Kościół założyli apostołowie (nie ograniczając się do 12), gdyby nie oni nie było by go. A 1. Nie było by NT (bądź precyzyjny ), gdyby nie Apostołowie i ich uczniowie. Tak więc widać z tego jasno, że Tradycja Apostolska(więcej niż 12)jest najważniejsza
===
||||||
|
|||||||
karol_dabrowski |
|
||||||
Hehe - medieval_man po co od razu te wszystkie predykaty? Powiedzmy że wystarczy że p e q, kościół jakoś mi tu nie pasuje Quote by Piotr: I tu znowu troszkę wieloznaczność się wkrada. Jeśli uważasz że Kościół nie może istnieć bez dysponowania Pismem Św. to masz rację. Ale jeśli masz na myśli, że Kościół powstał dzięki Pismu to się nie zgodzę. Ale myślę, że to pierwsze miałeś na myśli. Zgoda - miałem na myśli to pierwsze. Kościół natomiast wyłonił się niejako z Tradycji - do tej należy , a pokuszę się nawet o stwierdzenie - jej pewną normę stanowi Biblia - tak myślę. Dezerter - przyjacielu - mam nieco podobny pogląd - choć nie wiem dlaczego by nie uznawać 1i2 Tm oraz 2 Tes za Pawłowe - bardzo wczesne źródła min Polikarp czy Ireneusz z Lyonu je akceptują. Ja bym ewentualnie "przyczepił się" tylko do 2 P, chociaż np Atanazy uważa to pismo za natchnione mówiąc jeszcze że ma poparcie innych ojców (IV wiek). Myśl główna - Tradycja Apostolska to nauka Apostołów której jedyny pewny ślad mamy w Piśmie Świętym. Ciężko mi zobaczyć inny pewnik np tradycja ustna, czy "żyjąca w ludzie Bożym przez wieki". Pzodrawiam |
||||||
|
|||||||
piotr. |
|
||||||
Kościół natomiast wyłonił się niejako z Tradycji - do tej należy Możesz troszkę rozwinąć?
===
||||||
|
|||||||
karol_dabrowski |
|
||||||
Chodziło mi o to że "Kościół wyłonił się niejako z Tradycji , a do tej należy (Tradycji) - a pokuszę się nawet o stwierdzenie - jej pewną normę (Tradycji) stanowi Biblia - tak myślę" - nie w tym miejscu co trzeba postawiłem przecinek - chyba teraz ok? |
||||||
|
|||||||
piotr. |
|
||||||
===
||||||
|
|||||||
Reguly |
|
||||||
![]() ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 05/07/05 Postów:: 1964 |
Ciekawy art odnosnie potencjalnych przeklaman/niewlasciwego zrozumineia tresci, wynikajacych z tlumaczen: Przeciwieństwem ekwiwalencji funkcjonalnej jest ekwiwalencja formalna, czyli wierność przekładu oparta na dosłowności. Ponieważ tłumacze mają do czynienia z tekstem natchnionym, ze względu na szacunek dla niego chcą oddać nie tylko sens, ale i struktury bądź reguły języka oryginału. Przed taką dosłownością w przekładzie, błędnie utożsamianą z wiernością, przestrzegał już święty Hieronim, ale do dziś jest ona zmorą tłumaczy i czytelników, czego dowodem doskonała książka Mariana Pieli "Grzech dosłowności w przekładach Pisma Świętego". Ze względu na dystans kulturowy i językowy oddzielający oryginał od współczesnego odbiorcy ekwiwalencja formalna skutkuje często tym, że otrzymujemy tekst niezrozumiały i niejednoznaczny. Niektórzy właśnie tu upatrują cech jego świętości, zapominając choćby o tym, że Nowy Testament spisano potoczną greką, prostą i zrozumiałą dla większości mieszkańców Imperium Rzymskiego w pierwszych stuleciach naszej ery. Bywa, że tłumaczony dosłownie tekst, jeśli zapominamy o duchu języka, z jakiego się wywodzi, zaczyna żyć własnym życiem. Nacechowane semicką skłonnością do obrazowości i hiperboli słowa Jezusa o "ogniu" i "zgrzytaniu zębami" przez stulecia były pożywką dla najbardziej przerażających wizji piekła. Calosc tutaj lub tutaj. Przy okazji ciekawy, inny watek na tym forum dotyczacy Starego Testamentu tutaj...
===
Świętowit Widzi Więcej Bo Ma Cztery Twarze |
||||||
|
|||||||
Dezerter |
|
||||||
Faktycznie ciekawy tekst - mnie zaskoczył ten fragment:
===
||||||
|
|||||||
Bartosz |
|
||||||
![]() ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 07/14/07 Postów:: 699 |
Niewiem czy sie to przyda, ale dam to.
===
'tylko gnostyk jest naprawdę pobożny', 'prawdziwym chrześcijaninem jest gnostyk' Klemens Aleksandryjski, Stromateis |
||||||
|
|||||||
Andrzej |
|
||||||
Quote by BLyy: Więc apokryfy z I,II i III wieku mogą być "prawdziwe", lecz przez kościół uznane za "nieprawdziwe". zalezy co rozumiesz przez "prawdziwe". Apokryfy "autentyczne" historycznie a więc pochodzące np. z I wieku (w tym sensie prawdziwe) nie muszą byc uznane za prawdziwe" w sensie " prawdziwie natchnione"
===
||||||
|
|||||||
Bartosz |
|
||||||
chodzi mi o to że kościół mógł sie pomylić skreślając niektóre z nich.
===
'tylko gnostyk jest naprawdę pobożny', 'prawdziwym chrześcijaninem jest gnostyk' Klemens Aleksandryjski, Stromateis |
||||||
|
|||||||
milka |
|
||||||
![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 12/17/03 Postów:: 1023 |
Quote by BLyy: chodzi mi o to że kościół mógł sie pomylić skreślając niektóre z nich. Ale ok, nie wnikam w dyskusje, bo mam małe pojęcie na temat apokryfów. Ja chętnie poczytam co tutaj piszą znawcy. Ja tylko chciałem przedstawić date powstania różnych ewangelii, tak tylko jakby komuś sie tu przydały. Oczywiście jestem tylko człowiekiem i mogłem sie pomylić dając wiek powstania przy niektórych z nich. dla mnie tylk jedna rzecza mozna wytlumaczyc: prawdobodobnie te wszelkie "apokryfy" kolidowaly ze starym testamentem i dlatego zostaly wykluczone. np taki fragment z codex VI nag hamadi: "im the first and the last im the honored and the scorned one im the whore and the holy one im the wife and the virgin im the mother and the daughter... im the barren one and many are her sons... why have you hated me in your counsels?" niestety tylko po angielsku mialam |
||||||
|
|||||||
Apologeta |
|
||||||
![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 03/14/06 Postów:: 469 |
Jeśli jesteś poważnie zainteresowany odpowiedzią na pytanie: Jak powstała Biblia? - polecam Ci książkę zatytułowaną "SEKRETY BIBLII" (www.betezda.pl). Czyta się ją lekko, a jest rzetelnie udokumentowana. W sposób kompetentny, ale przystępny omawia powstanie ST i NT, argumenty za jej wiarygodnością, a także odpowiada uczciwie na rozmaite zarzuty krytyków.
===
Nie ma niczego bardziej rozumnego niż wiara w Boga, ani bardziej nierozumnego niż ślepa wiara w rozum. |
||||||
|
|||||||
Rafi F |
|
||||||
![]() Moderator ![]() Status: offline ![]() Zarejestrowany: 06/11/05 Postów:: 3072 |
Czytam właśnie. Z dokumentacją różnie - bywa wybierana częściej wg tezy, co nie oznacza, ze (jak na razie) z jakąś tezą autora sie nie zgadzam.
===
czyn sprawiedliwy Jednego sprowadza na wszystkich ludzi usprawiedliwienie dające życie ...przez posłuszeństwo Jednego wszyscy staną się sprawiedliwymi |
||||||
|
|||||||
karol_dabrowski |
|
||||||
Ja polecam Wiarygodność pism NT FF Bruce'a. Kształtowanie się pism NT doskonale pokazuje też Historia Kościelna Euzebiusza. Brane pod uwage były naprawde nieliczne pisma - włącznie z tymi które mamy dziś za kanoniczne. Inne np Didache czy Pasterz miały poważanie ale 'odpadły' bo były dośc późno w stosunku do reszty napisane. To samo potwierdzają Pisma tzw ojców z II i III wieku. Można z nich odtworzyć cały NT bez zaledwie 11 wersetów ... |
||||||
|
|||||||
Dezerter |
|
||||||
No to trochę Tradycji skoro tyle o niej było
===
||||||
|
|||||||
Bartosz |
|
||||||
2) Kościół koptyjski
===
||||||
|
|||||||
Zawartość wygenerowana w: 0,80 sekund
|
|
|
|